НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.09.2021)

485 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
488 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. С PCR са установени 99 от тях, а с бързи антигенни тестове – 389. Тестовете, направени за последното денонощие, са общо 12 151. От тях 3523 са PCR, а 8628 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 38; Варна – 84; Велико Търново – 18; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 6; Добрич – 3; Кърджали – 3; Кюстендил – 6; Ловеч – 6; Монтана – 15; Пазарджик – 5; Перник – 12; Плевен – 7; Пловдив – 28; Разград – 9; Русе – 20; Силистра – 11; Сливен – 10; Смолян – 7; София област – 21; София град – 88; Стара Загора – 28; Търговище – 15; Хасково – 10; Шумен – 6; Ямбол – 4.
В България към момента са доказани общо 462 033 случая на новия коронавирус. 34 390 от тях са активни. Излекуваните лица са вече 408 528. От тях 485 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 4 161 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас. От тях 332-ма се намират в интензивни отделения и клиники.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 е 2 354 543. От тях 2148 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 928 лица-медицински служители. Четири нови случая са регистрирани за изминалите 24 часа, като от тях два са установени при лекари, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусната инфекция, са 19 115. Нови 32 случая са регистрирани през последното денонощие.

ХРАНИ, КОИТО ПОМАГАТ ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР
Специалистът по хранене Гизем Хермюс в статия за турския вестник „Sözcü“ препоръчва храни, които могат да помогнат за понижаване и поддържане на нивата на кръвната захар, информира БНР като се позова на РИА Новости.
На първо място той съветва да включим в менюто си храни с нисък гликемичен индекс като рибата, която е препоръчително да консумираме три пъти в седмицата.
„Когато пиете зелен чай, който е с високо съдържание на антиоксиданти, без захар, ще забележите, че нивата на кръвната ви захар също са балансирани”, допълва лекарят.
Диетологът препоръчва консумация на бобови култури два пъти седмично поради високото им съдържание на фибри. Списъкът включва и червени плодове, които са изключително полезни поради влакнестата си структура и като източник на антиоксиданти.
И накрая, за да се предотврати рязък спад или повишаване на нивата на кръвната захар, специалистът призова за включване на кисело мляко и яйца в диетата на диабетиците.

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ НЕВРОРЕНТГЕНОЛОГ ПРОФ. ХАНС ХЕНКЕС ЩЕ ОПЕРИРА БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ
Световноизвестният неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес ще оперира двама български пациенти на 9 септември, съвместно с началника на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. Станимир Сираков, съобщи БНР.
Проф. Хенкес е в топ три на неврорентгенолозите в Европа. Той идва в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която го номинира за Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет – София заради приноса му в обучението и подкрепата на български специалисти.
Ден след съвместните операции, на официална церемония в Медицински университет – София, германският професор ще бъде удостоен с престижното отличие. Световноизвестният неврорентгенолог ще вземе участие и в Balkan Endovascular Course, който се организира от проф. Иво Петров и Българското кардиологично дружество.
Пациентите, които ще бъдат третирани от проф. Хенкес и доц. Сираков (единственият сертифициран неврорентгенолог в България) са с изключително сложни аневризми в мозъка и в противен случай трябваше да бъдат лекувани в чужбина.