НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.08.2021)

ОБЩО 2 076 157 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС, ОТ ТЯХ 12 520 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
500 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа, от които с PCR са установени 247, а с бързи антигенни тестове – 253. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 18 652. От тях 5283 са PCR, а 13 369 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 32; Варна – 40; Велико Търново – 24; Видин – 4; Враца – 15; Габрово – 5; Добрич – 19; Кърджали – 6; Кюстендил – 3; Ловеч – 9; Монтана – 5; Пазарджик – 19; Перник – 6; Плевен – 15; Пловдив – 54; Разград – 3; Русе – 13; Силистра – 10; Сливен – 14; Смолян – 3; София област – 9; София град – 119; Стара Загора – 18; Търговище – 6; Хасково – 19; Шумен – 7; Ямбол – 6.
Общият брой на доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента е 426 932, 9921 от които са активни. Излекуваните лица са вече 398 768. От тях 47 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 935. От тях 89 се намират в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 2 076 157, от които 12 520 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са общо 13 500. Нови пет случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях един е установен при лекар, един – при санитар и три – при друг медицински персонал.
18 243 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 14 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ЕДВА 15% ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ЯМБОЛСКО СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ
През последната седмица се отчита повишение на броя на желаещите да се ваксинират в Ямболска област. Прави впечатление обаче, че процентът на имунизираните учители остава нисък, съобщи БНР.
Независимо от проведените разяснителни кампании, учителите не желаят да се ваксинират, данните сочат, че едва 15 на сто от тях са с две поставени дози. Една от причините е и изключително горещото време, посочи главният секретар на РЗИ Донка Желева:
Може би и заради много високите температури, хората се притесняват да не им се случат някакви допълнителни нежелани реакции. Всички се надяваме през септември интересът да се повиши.
От началото на тази седмица желаещите да се ваксинират са значително повече, в сравнение с предходните седмици. До четвъртък, 5-ти август, са поставени 370 първи дози. Мобилните екипи на РЗИ остават в готовност да извършват ваксинации и в малките населени места, допълни Желева.

ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ Е БИЛА УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА В УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА“- ВАРНА
Донорска ситуация е била успешно реализирана в УМБАЛ „Света Марина“- Варна на 4-ти август, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Донор е била 37-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на мозъчен кръвоизлив на 3-ти август. Семейството ѝ е взело благородното решение да дари нов живот на нуждаещи се пациенти в Румъния, посочват от болницата, позовавайки се на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.
Екипът на проф. Вилиян Платиканов от УМБАЛ „Света Марина”, Варна, пристъпва към реализиране на донорската ситуация на следващия ден. Експлантирани са два бъбрека.
Това е първото съвместно действие за обмен на органи между двете държави, след като бе подписан протокол за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията между Национална агенция за трансплантация на Румъния и Изпълнителна агенция „Медицински надзор” на България, поясняват от лечебното заведение.
Лекарите от УМБАЛ „Света Марина”- Варна изказаха своите съболезнования на близките на починалата за загубата им, както и дълбокото си уважение и благодарност към тях за взетото хуманно и морално решение за дарение в този тежък момент.

Проф. Георги Момеков: ЛЕЧЕНИЕТО С МОНОКЛОНАЛНИ АНТИТЕЛА Е ПОДХОДЯЩО САМО ЗА ПАЦИЕНТИ С ЛЕКА ФОРМА НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
„Има лекарства, които са в напреднала фаза на клинични проучвания, има и лекарства, които са в „ролинг“-процедура за оценка от ЕМА. Има няколко медикамента, които ЕМА разглежда като приоритетни.“ Това заяви пред bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.
ЕК вече сключи договор за доставка на „Сотровимаб“ на GSK, който обаче предстои да получи разрешение от ЕМА. „То е от типа моноклонални антитела, които действат като се връзват високоспецифично със спайк протеина. Проблемът е, че с вариантите на вируса моноклоналните антитела губят своята ефективност, но „Сотровимаб“ към момента действа добре при различните варианти“, каза проф. Момеков.
Ограниченията върху този тип медикаменти са ужасно много, така че те ще имат важна роля в намаляването на тежестта върху здравеопазването като система, но те ще се приемат само венозно и то на места, където може да бъде извършена реанимация. „Причината е, че макар и рядко, те крият риск от тежки реакции след прилагане. Освен това те не са подходящи за хора, които имат нужда от добавяне на кислород. Ползите са доказани само за хора с лека форма на заболяването, но са високорискови”, допълни той. “Като принцип на действие, моноклоналните антитела действат като ваксините, но в един много по-кратък прозорец”, допълни още председателят на Българското научно дружество по фармация.

Според изследване на британски и италиански учени: ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ НАМАЛЯВА КОРОНАВИРУСА В КЛЕТКИТЕ СЪС 70%
Установено е, че лекарство, първоначално предназначено за лечение на пациенти с висок холестерол, съдържащо фенофибрат и фенофибринова киселина, намалява коронавируса в човешките клетки с близо 70%, разкри в петък екип от британски и италиански учени в публикация за списанието Frontiers in Pharmacology, информира БНР.
“Нашите данни показват, че фенофибрат може да има потенциал да намали тежестта на симптомите на COVID-19, а също и разпространението на коронавируса. Като се има предвид, че фенофибрат е перорално лекарство, което е много евтино и достъпно в цял свят, заедно с обширната си история на клинична употреба и неговия добър профил на безопасност, нашите данни имат глобални последици”, обясни д-р Елиза Виченци, съавтор на доклада.
Изследователите призоваха за допълнителни клинични изпитвания сред хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция, за да се проучи потенциалът на лекарството като лечение срещу коронавируса и нововъзникващите му варианти.

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО КЪРМЕНЕ В УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“
Рекордните жеги и настъпващата четвърта вълна на коронавируса не отказаха бъдещи майки от Пловдив и региона да се включат в безплатните консултации по кърмене, организирани в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, информира Zdrave.net.
Полезната инициатива се проведе от 2 до 6 август и с нея за поредна година в болницата бе отбелязана Световната седмица на кърменето, информират от болницата.
Общо 15 дами, от които 9 бременни и три наскоро родили, получиха ценни практически съвети за храненето на бебетата с майчино мляко от специалистите на Клиниката по акушерство и гинекология.
Акушерките с богат професионален опит Дора Мрянова, Блага Байлова и Адела Петрова беседваха с младите жени, а отговорите на всеки конкретен въпрос бяха базирани на ежедневната им дългогодишна практика. Бременните дами и младите майки получиха и различни полезни подаръци, свързани с кърменето.
„Кърменето е напълно естествен процес, но майките се нуждаят от подготовка, за да бъде той пълноценен и безпроблемен за тях и децата им“, обясни акушерка Блага Байлова. Наблюденията на специалистите в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ са, че в последните две години има тенденция на нарастващо желание на майките да кърмят. Постъпващите в клиниката бременни жени получават същото обучение за процеса на естествено хранене на бебета, както и практически напътствия след раждането.