НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.08.2019)

“МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР” ПРАВИ ИНТЕНЗИВНИ ПРОВЕРКИ В ЦЯЛАТА СТРАНА
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ провежда интензивни проверки на територията на цялата страна, включително и по Черноморието, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на агенцията.
Агенция „Медицински надзор” се е самосезирала и във връзка с публикувани в медиите сигнали и изнесени твърдения на пациенти за случаи на нарушаване изискванията на Закона за лечебните заведения при оказване на медицински услуги и тяхното заплащане. Вероятно става дума за новина, която се завъртя от информационните агенции и социалните мрежи последните дни. В нея се описва случай на 19-годишното момче, което потърсило медицинска помощ в хотел в Златни Пясъци, след силни болки в ухото. След като му е направена процедурата „промивка на ухо”, цената, която заплаща е 530 лв. От медицинския център са представили и фактура на семейството на момчето.

ИМА СЪМНЕНИЕ ЗА ДЕТЕ ОТ РУСЕ, КОЕТО СЕ Е ЗАРАЗИЛО СЪС ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА
„Имаме сериозно съмнение за едно малко дете от Русе, че е развило заболяването западнонилска треска. Днес очакваме да потвърдим дали това е така. Получихме проби, които ще изследваме в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести. Бум на западнонилска треска у нас няма“, информира Zdrave.net като се позова на предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. Той допълни, че обикновено малките деца преживяват тази инфекция без никакви последствия. При възрастните тя се проявява с възпаление на мозъчните обвивки.
Първите два доказани случая на западнонилска треска в Никозия, Кипър, са от вчера. През миналата година у нас е имало 15 заболели тази болест, от които двама са починали.
„Миналата седмица Националната референтна лаборатория доказа 4 случая на възпаление на мозъка от ентеровируси, които лятно време се предават чрез мръсни ръце и замърсена храна. Майките трябва да знаят и да спазват, особено в тази седмица с повишаването на температурата, хигиена на ръцете, да се пие само бутилирана вода и да се следи за чистотата на храната. Ентеровирусите причиняват при 1 на 1000 души възпаление на мозъка. Слава Богу, децата са добре и може би няма да има никакви последствия за тях от заболяването“, допълни проф. Кантарджиев.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДОГОВОРИХА ПО-ОБЛЕКЧЕН РЕЖИМ ЗА ОТЧИТАНЕ ПРЕД НАП
Общопрактикуващите лекари са успели да договорят по-облекчен режим за отчитане пред НАП с новите касови апарати, така че ако се повреди техниката да не се налага да спират работа. Освен това няма да обявяват и т. нар. складова наличност, тъй като за джипитата това са електронните здравни досиета на гражданите. По този начин ще бъдат защитени и личните данни на хората. Това съобщи за Clinica.bg д-р Николай Брънзалов, замeстник-председател на Българския лекарски съюз.
„Няма да изпадаме във варианта на магазин. Там, когато касовият апарат, заради техническа неизправност не работи, има опасност да спрат продажбите. Нашите “продажби” обаче са медицинските прегледи и ние по никакъв начин не можем да ги преустановим”, изтъкна д-р Брънзалов. Той допълни, че от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари са имали няколко срещи с представители на НАП, на които са споделили своите притеснения. Той беше категоричен, че лекарите при всички положения ще дават касови бонове, защото неиздаването им е данъчно нарушение.
Д-р Брънзалов сподели, че все още от НАП не са изпратили указанието за работа с новия софтуер, но въпреки закъснението, лекарите проявяват разбиране. Все пак се надяват скоро да го получат, за да го публикуват на сайта и колегите им да се запознаят с него.

ПОВИШАВАТ СЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ
Най-скъпо е струвал пациент в психиатрична клиника. Това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за Икономически показатели на лечебните заведения за 2018 г. Цената на един лекуван болен в държавните психиатрични болници е 2 983.98 лв. През 2017 г. средният разход за текуща издръжка на един преминал болен в психиатричните клиники е била 2 667.32, информира Zdrave.net.
В Центровете за психично здраве един лекуван болен е излизал 1 015.55 лв. през 2018 г. В сравнение с 2017 г. цените са увеличени чувствително. Тогава средният разход за текуща издръжка на един преминал болен е бил 902.96 лв.
В Комплексните онкологични центрове също има леко повишение на разходите. Издръжката на пациент през 2018 г. е била – 1 866.99 лв., докато през 2017 г. – 1720 лв.
Лечението в Многопрофилни болници за активно лечение е излизало 1 447.92 на преминал пациент през 2018 г. В Университетските и националните специализирани болници за активно лечение цените са били по-високи – в тях средната цена за лечение на пациент е била 1 674.22.

БЪЛГАРСКИЯТ ПАЦИЕНТ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМИРАН
Българският пациент не е достатъчно добре информиран, не взема решения за здравето си и често не знае какъв ще е резултатът от лечението му. Подписът му под „информираното съгласие“ по различните клинични пътеки и процедури обикновено е формалност и не е придружен от яснота какво и защо ще бъде извършвано. Това пише в анализа си икономистът Петя Георгиева от Института за пазарна икономика. Тя си поставя за цел да открие мястото на българите в системата на здравеопазването и да разкрие какви са причините за липсата на адекватно участие в системата от страна на пациентите, информира Puls.bg.
Според Георгиева всеки пациент, който е прекарал известно време в досег с българската държавна здравна система през последните години, неминуемо е забелязал, че обикновено е пасивен наблюдател на случващото се с него. В същото време Световната здравна организация дефинира участието на пациента в здравната система като „овластяване” (empowerment): процес, чрез който пациентът придобива по-голям контрол върху решенията и действията, засягащи неговото здраве.
„Съществуват редица изследвания относно ползите от включването на пациента в лечебния процес. Някои от тях са подобряване на здравните резултати – пациентите са по-склонни да следват препоръките на лекарите по отношение на своето лечение; Избягване на излишното търсене и предлагане на здравни услуги, което увеличава ефективността и ефикасността на системата; Подобряване на връзката лекар – пациент, например чрез повишаване на времето, което лекарят отделя на пациента за информиране, изграждане на добра комуникация между двете страни и повишаване на доверието между тях; Подобряване на контрола върху предоставените услуги в системата“, пише Георгиева.
Според анализа на експерта съществува връзка между модела на здравна система и ролята на пациента: някои модели благоприятстват активното участие на пациента, за разлика от други. „Анализът на ИПИ за моделите на финансиране на здравеопазването показва, че по-високата конкуренция в здравната система води до по-значимо участие на пациента… Изборът (конкуренцията) повишава възможността за овластяване на пациента, като го поставя в ситуация, в която активно да търси информация както за осигурителите/застрахователите и предоставяните от тях услуги, така и за качеството на здравните услуги, които доставчиците предоставят.“
Като основен проблем в анализа са поставени търсенето и получаването на адекватна информация в здравеопазването.

ДОБРОВОЛЦИТЕ ОТ “КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ” С НОВА МИСИЯ
След като си поставиха за цел да подновят най-старите и амортизирани кувьози в малките общински болници в страната изпълниха мисията си, доброволците от „Капачки за бъдеще“ си поставят нова задача. Идеята този път е да дарят на най-нуждаещите се лечебни заведения у нас транспортни кузьози, с които в кризисни ситуации се превозват недоносените бебета, информира Puls.bg.
„Единадесетте кувьоза, които дарихме до момента, покриват повечето проблеми, с които може да се роди едно бебенце, но понякога раждането се случва прекалено рано или бебето е с по-сериозен здравословен проблем и се налага да бъде транспортирано. До нас достигнаха тревожни новини, че някои болници имат проблеми именно с транспортирането на недоносените деца“, написаха във Фейсбук страницата си доброволците.
Доброволческата организация вече е поръчала производството на няколко транспортни кувьозa за нуждаещите се болници, но цената им е два пъти по-висока от тази на стационарните кувьози.
„Успяхме да поръчаме, защото плащаме 50% от сумата при поръчка, а другите 50% – при доставка в болницата. Ние имахме 50% от сумата“, поясняват те. Затова разчитат отново на доброволците – вече няколко организации от Велинград и Момчилград са изразили подкрепа към акцията.