НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.07.2022)

Милка Василева, председател на БАПЗГ: РЕШАВАНЕТО НА КАДРОВИЯ ДЕФИЦИТ ИЗИСКВА УЧАСТИЕ НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ, КОИТО СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Кадровият дефицит в здравеопазването се задълбочава все повече у нас. За да решат проблемите, здравните власти са набелязали мерки за следващите пет години.
“Това, което прочетох в Сlinica.bg, отразява голяма част от нашите искания през годините. Тоест Министерството на здравеопазването предлага стъпки, които да помогнат за спасяването на съсловието на професионалистите по здравни грижи и за нас те са в правилната посока”, каза пред Сlinica.bg, Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
“Естествено, че това е много трудна задача, която изисква участие на всички институции, които са заинтересовани за здравеопазването. Като цяло, идеята на Mинистерството на здравеопазването отразява работата на работната група, която беше сформирана към него. Ние разбира се имахме своето участие и подпомогнахме работната група с данни от Националния електронен професионален регистър, за да може в крайна сметка да се направят анализи и да се прогнозират по-нататъшните дейности. Интересна е идеята на МЗ да настъпи промяна в името на „медицинската сестра”, за да не е толкова феминизирана професията. Ние осъзнаваме колко е важно да има мъже в нея. Но така или иначе това все още не е традиция в България по много причини. Аз съм убедена, че в съсловието трябва да се направи едно сериозно проучване, за да се намери най-доброто име, което би отразявало същността на професията и да привлече повече момчета. В обобщение набелязаните мерки от Министерството лично на мен ми дават оптимизъм и мисля, че ако всички сложат в своята дейност приоритет здравеопазване, нещата ще се случат”, изтъкна още Милка Василева.

ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ЗАПЛАЩА ИЗВЪРШЕНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ ЮНИ ДОРИ ПРИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ НА ОТЧЕТНИ ДАННИ В НЗИС И НЗОК
Само за месец юни 2022 г., при установено несъответствие между данните, постъпили в НЗИС, и данните от месечните електронни отчети към НЗОК (XML файлове), на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ последното няма да се смята за основание за незаплащане на отчетена и извършена дейност за месеца. Това са се разбрали председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, членове на УС на БЛС, председателят на НС на НЗОК доц. Васил Пандов и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на среща в Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от БЛС.
По време на срещата са били обсъдени и новите изследвания и дейности по Наредба 8. Страните са се разбрали, че до подписването на нов Анекс към НРД 2020-2022, където ще бъдат разписани сроковете за действие на новите приложения, ще се работи по досегашните условия за профилактика и диспансеризация. Уточнено е било още, че няма да се изисква разпечатване на бланки, освен при поискване от контролен орган по време на проверка.

НЗОК И БЛС ИЗДАДОХА СЪВМЕСТНО УКАЗАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ОТЧИТАНЕТО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ НА СИМП
НЗОК и БЛС издадоха съвместно указание във връзка с отчитането по електронен път от изпълнителите на СИМП на „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“, „Медицинско направление за високоспециализирани дейности“ и „Талон за медицинска експертиза“, информира Zdrave.net.
По силата на НРД за медицинските дейности за 2020-2022 г. изпълнителите на медицинска помощ са задължени да събират, поддържат, съхраняват и предоставят на НЗОК/РЗОК информация на хартиен носител, съгласуван с БЛС – за документи, за които се изисква подпис на пациента. Договорните партньори са задължени да предоставят съхраняваната при тях информация при проверка от контролните органи на НЗОК, с изключение на финансови отчетни документи при електронно отчитане.
В тази връзка, при електронно издадени документи, при които не се изисква подпис на пациента, а именно: „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“ (бл. МЗ-НЗОК № 3), „Медицинско направление за високоспециализирани дейности“ (бл. МЗ-НЗОК № 3А) и „Талон за медицинска експертиза“ (бл. МЗ-НЗОК № 6), и при отчитането им по електронен път, изпълнителите на СИМП не следва да предоставят същите на хартиен носител в РЗОК, а да ги съхраняват при тях (чл. 218, ал. 4 от НРД за медицински дейности за 2020-2022 г.). В тези случаи, отпечатването на хартиен носител на съхраняваните при тях направления, е необходимо да се прави само при проверка от контролните органи на НЗОК.

НОИ: ОТ 2019 ДО 2021 Г. РАЗХОДИТЕ ЗА БОЛНИЧНИ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ С БЛИЗО 35%
От 2019 до 2021 г. разходите за болнични са се увеличили с близо 35%. Това отчитат от Националния осигурителен институт в информационния си бюлетин, който бе публикуван днес, информира Zdrave.net.
Вследствие от пандемията броят на изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни на лица заради гледане на болен и карантина пък е нараснал повече от 4 пъти, отбелязват от НОИ.
Като основна причина за ръста се посочва започналата през 2020 г. COVID пандемия.
„Разпространението на COVID-19 доведе и до ръст на отпусканите обезщетения при временна неработоспособност поради общо заболяване и при гледане на болен член от семейството и карантина като основна мярка за гарантиране защита на доходите на болните и на контактните на тях лица, подлежащи на карантина“, коментират от НОИ.
От там отчитат, че през 2021 г. разходите за тези обезщетения са в размер на 797 547,7 хил. лв. и са с 204 706,6 хил. лв. (34,5 на сто) повече спрямо 2019 г. и със 111 938,9 хил. лв. (16,3 на сто) повече спрямо 2020 г.
В разпределението на болничните по диагнози на първо място през 2021 г. са издадените болнични листове с диагноза „COVID-19 – Идентифициран вирус“ с 283,5 хил. листове със средна продължителност от 17,6 дни. Те заемат дял от 10,1% от всички издадени болнични листове през годината, отчитат от НОИ.
Следват болничните листове (б. л.) с диагноза „Остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена“ – 193,9 хил. б. л. (дял от 6,9%) с продължителност от 5,1 дни, диагноза „Вирусна инфекция, неуточнена“ – 179,6 хил. б. л. (6,4%) с продължителност от 5,2 дни, диагноза „Остър бронхит, неуточнен“ – 144,3 хил. б. л. (5,1%) с продължителност от 8,5 дни, диагноза „Увреждания на междупрешленните дискове в поясния и другите отдели на гръбначния стълб с радикулопатия“ – 119,2 хил. б. л. (4,2%) с продължителност от 13,4 дни, диагноза „Заплашващ аборт“ – 76,6 хил. б. л. (2,7%) с продължителност от 28,0 дни, диагноза „COVID-19 – Неидентифициран вирус“ – 72,4 хил. б. л. (2,6%) с продължителност от 10,9 дни и т.н.
Над 1/3 от болничните листове през 2021 г. са издадени във връзка със заболявания на горните и долните дихателни пътища, пневмонии, бронхити, вирусни инфекции и други подобни, сочат данните.

70 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ПОСТЪПИЛИ В БОЛНИЦИ, 78,57% ОТ ТЯХ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
866 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 100 от тях са установени с PCR, а 766 – с бързи антигенни тестове. 58,31% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За изминалото денонощие в България са направени общо 5 189 теста – 555 от тях са PCR, а 4 634 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 27; Бургас – 102; Варна – 85; Велико Търново – 5; Видин – 8; Враца – 16; Габрово – 3; Добрич – 18; Кърджали – 12; Кюстендил – 10; Ловеч – 5; Монтана – 3; Пазарджик – 13; Перник – 10; Плевен – 12; Пловдив – 68; Разград – 12; Русе – 17; Силистра – 2; Сливен – 21; Смолян – 4; София област – 34; София град – 301; Стара Загора – 24; Търговище – 5; Хасково – 22; Шумен – 17; Ямбол – 10.
У нас към момента са потвърдени общо 1 175 082 случая на новия коронавирус, 38 972 от тях са активни. 1 098 849 са излекуваните лица, 13 442 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 417, от тях 33-ма се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 70, от тях 78,57% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 415 555 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 1 681 от които са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че 24 711 са медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас. Нови 15 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: пет от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри и четири – при друг медицински персонал.
37 261 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През изминалото денонощие е регистриран един нов случай.

Проф. Ива Христова: ОЧАКВА СЕ ПИКЪТ НА ЛЯТНАТА ВЪЛНА ДА БЪДЕ ПРЕЗ АВГУСТ
Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква през август, след това около месец и половина ще е нужен отново стойностите да паднат. Това прогнозира пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, като подчерта, че прогнозата е на база на екстраполиране данните от Португалия, където първо е започнала новата вълна и вече е към приключване.
„Още в средата на юни в Европа се отчиташе заболеваемост над 920 на 100 000 на 14- дневна база. Към момента вече гони 1000. При нас все още тя е около 100. На фона на това има единични страни като Гърция, които са с доста по-висока заболеваемост – 1500 на 100 000 души“, коментира проф. Христова. По думите ѝ хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания.
Проф. Христова каза още, че няма съществено натоварване на здравната система в Западна Европа, така че това не се очаква и за нашата страна. „Първо, заболяването протича по-леко, и второ, да не забравяме, че имаме по длежащ имунитет. Натрупан е базов имунитет от ваксиниране и преболедуване, достатъчен за имунната система при нова среща с вируса“, каза тя.
По отношение на мерките срещу COVID и връщането на маските проф. Христова заяви, че когато заболеваемостта се покачи, дори хората, които сега казват, че е рано и няма нужда да се слагат маски, също ще ги сложат, защото не е разумно да се разболеем точно сега в сезона на отпуските. „Вярвам, че хората ще се вразумят и ще се започнат отново да се ваксинират, защото ваксината е най-добрата превенция“, допълни тя.
Проф. Христова отново подчерта, че ВА.5 вариантът на Омикрон е силно заразен и репродуктивното му число е 18,6, макар че симптомите му са доста по-леки в сравнение с предишните варианти – повишена температура около 37,5 до 38,5, умора, болки в мускулите и гърба и след това проблеми с горните дихателни пътища, както и възможни стомашно-чревни проблеми.

Проф. Пенка Петрова: ДОБРЕ Е ДА СЕ СЛАГАТ МАСКИ В БОЛНИЦИТЕ, ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И СУПЕРМАРКЕТИТЕ
“Тези варианти на Омикрон са по-заразителни и се разпространяват много успешно. Буквално за няколко месеца заляха Европа, стигнаха и до нашата страна”, коментира в предаването “Преди всички” на БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
“Силното разпространение е подпомогнато от падането на мерките. Би трябвало профилактиката в момента да започне на първо място от болниците, градския транспорт и супермаркетите”, смята проф. Петрова. “Вече да се слага маска, ей така, на своя глава, без никой да го принуждава, за да се предпази.”
Според Пенка Петрова със сигурност скритата заболеваемост е “няколко пъти по-голяма от това, което се докладва”, посъветва специалистката.
Мутациите на вируса, които успяват да се наложат, са точно тези, които заобикалят имунитета и не се прихващат навреме от имунната система, поясни специалистът.
В страната ни има няколко случая на маймунска шарка, но ще си останат няколко, прогнозира проф. Петрова. По думите ѝ “едва ли има от какво да се притесняваме”.
“Още повече, че голяма част от нашето население е ваксинирано срещу едра шарка и има имунитет. Могат да се притесняват хора, родени след 1980 г., по-младото население”, коментира тя.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО Е ОСНОВЕН ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ДЕЦАТА И ПРИ УЧЕНИЦИТЕ В ОБЛАСТ РАЗГРАД
Извършени профилактични прегледи затвърждават продължаващата тенденция за нарастване на броя на подрастващите с наднормено тегло в област Разград. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция за физическото и здравословно състояние на децата и учениците за учебната 2021/2022 г., информира БТА.
Данните сочат, че 22,5 на хиляда от прегледаните 3422 деца страдат от затлъстяване. Справката показва, че това е най-високият пункт през последните три години.
Бремето на излишните килограми носят 135 от общо преминалите профилактични прегледи 10 730 ученика. В процентно отношение стойността бележи спад със 7,8 промила спрямо миналогодишните данни.
Пневмонии и смущения в зрението са другите най-често срещани оплаквания при децата и учениците. Сред преобладаващите заболявания се още астма и алергии, епилепсия, гръбначни изкривявания и др.
Изводите на здравните експерти са, че на територията на областта няма курсове по лечебна физкултура. Родителите също недооценяват значението на профилактичните прегледи за ранно откриване и своевременно лечение на заболявания и аномалии в детската възраст.
Данните от профилактичните прегледи и диспансерното наблюдение на децата и учениците потвърждават необходимостта от системното им провеждане, като възможност за ранно откриване и отстраняване на здравни проблеми у подрастващите, допълват от Регионалната здравна инспекция.

УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“ ИМА НОВ ДИРЕКТОР
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова назначи проф. д-р Николай Димитров, дн, за изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Проф. Димитров е завършил Медицинската академия в гр. София, специалност „Медицина“. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен „Доктор на науките“ в област „Кардиология“.
Проф. Николай Димитров има богат опит в областта на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ „Св. Екатерина“, където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“, а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. – 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и болница „Лозенец“. От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“. От 2020 г. досега проф. Димитров е заемал длъжността главен секретар на Медицински университет – София.
Проф. д-р Николай Димитров има над 80 научни публикации в български и международни издания. Той има опит и в управлението на държавни и частни лечебни заведения – бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ „Доверие“, гр. София.

КЪМ 5 ЮЛИ В СВЕТА СА ПОТВЪРДЕНИ 6925 СЛУЧАЯ НА МАЙМУНСКА ШАРКА
По обобщени данни към 5 юли в света са потвърдени 6925 случая на маймунска шарка, съобщиха от Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC). Последният регистриран заразен е в Панама и е докладван вчера, информира Zdrave.net.
Рязък скок на инфекцията се наблюдава в Европа. Великобритания вече отстъпи първото място по брой случаи – на Острова регистрираните са 1235, докато в Германия броят им вече е 1242, а в Испания – 1256.
Като цяло увеличението е навсякъде, но в останалите части на европейския континент е по-слабо изразено, отбелязват експертите. Относително висок е броят на случаите във Франция – 577, в Португалия те са 415, в Нидерландия – 352, в Италия – 233.
На Западните Балкани разпространението на инфекцията не е голямо. Единствена Република Северна Македония от съседните на България страни остава без докладван случай. Най-много регистрирани има в Румъния – 11, в Гърция заразените са 6, в Сърбия и Турция – по 1. Нашата страна засега е докладвала за 3 случая на заразени с инфекцията.