НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.06.2022)

БАПЗГ ОСЪДИ АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ В САМОКОВ
„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда проявената словесна и физическа агресия срещу медицински специалисти на 4 юни 2022 г. вечерта във Филиала за спешна медицинска помощ – Самоков към ЦСМП-София. Недопустима е саморазправата с медицински лица, когато изпълняват своя професионален дълг по спасяването на пациент в критично състояние, който впоследствие е починал“. Това се казва в позиция на Асоциацията във връзка със
със случая от Самоков на поредна агресия срещу медици, информира Zdrave.net.
„Съчувстваме на близките за скъпата загуба, но това не оневинява проявилите агресия към дежурните медици. Очакваме решенията на отговорните институции по случая. Настояваме за бързи и справедливи наказания“, допълват от БАПЗГ. От там заявяват още, че трябва да се предприемат конкретни стъпки от страна на всички заинтересовани страни – работодатели, съсловни и пациентски организации – с цел подобряване на комуникацията и доверието между медицинските специалисти, пациентите и техните близки.
„Използваме случая за да изкажем нашата благодарност към спешните медицински екипи в цялата страна, които въпреки огромното натоварване и рисковете, произтичащи от естеството на тяхната дейност, дават най-доброто от себе си в името на здравето и живота!“, завършват от Асоциацията.

Министър Сербезова: ВСИЧКИ ЗАЕДНО АКТИВНО ДА РАБОТИМ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДОВЕРИЕТО МЕЖДУ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ
„Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение, отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа“. Това казва в своя позиция по повод
случая в Самоков здравният министър проф. Асена Сербезова.
„Под никаква форма не приемам за допустими агресията и насилието. Те не решават проблеми, а само създават такива. На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение. Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично“, казва още тя.
Проф. Сербезова припомня, че Министерството на здравеопазването има действащо споразумение с Прокуратурата на Република България за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. „Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици“, констатира министърът.
„Като министър ще настоявам за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди, за да покажем, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас.
Случаят в Самоков за пореден път ни напомни, че трябва всички заедно активно да работим за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, преди безвъзвратно да сме го загубили, а с него и тези, които са останали в България, за да ни лекуват“, заявява министър Сербезова.

БЛС ПРЕДЛАГА ДА СЕ ОТСРОЧИ ДО 15 ЮНИ НАЧАЛОТО НА ИЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЪРВИЧНИ ДОКУМЕНТИ
Българският лекарски съюз предлага да се отсрочи до 15 юни началото на издаване на електронните първични документи, информира БНР като се позова на съобщение от съсловната организация.
Това ще даде възможност на софтуерните компании, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските, а гражданите да имат възможност да получат без проблем необходимите направления за прегледи и изследвания.
От лекарския съюз предлагат също само за този месец да бъде дадена възможност на личните лекари и специалистите в извънболничната помощ да изпращат своите електронни документи към Националната здравна информационна система за срок 7 дни назад от текущия ден (т.е. със задна дата). По този начин всички пропуснати е-прегледи и е-направления ще могат да бъдат изпратени към Националната здравна информационна система с правилната дата на тяхното извършване и изпълнение.

Министър Проданов: ЗДРАВНИЯТ ТУРИЗЪМ ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ
Здравният туризъм трябва да е Приоритет на България. Това каза министърът на туризма Христо Проданов по време на първото издание на форума „БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2022“, организиран от Българската телеграфна агенция в партньорство с Икономическия университет във Варна.
“Това, което може да е водещо и да развие българския туризъм, е здравният и СПА туризъм. Той е най-равномерно разпределен в цялата страна – и на морето, и в планините. Освен това не се влияе от времето и метеорологичните условия, и може да е целогодишен”, обясни министър Проданов. „За туриста това е здраве, за държавата – политика, за бизнеса – бизнес“, коментира той.
Министър Проданов допълни, че летният сезон е само два месеца и половина, зимният – три месеца и половина. Според него здравният туризъм има потенциал да запълни останалите шест месеца от годината. „Според мен това е единственото нещо, което може да ни донесе успех“, изтъкна министърът на туризма.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА НОВ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ НАД МЕДИЦИ
Прокуратурата разследва нов случай на агресия над медици. Този път нападението е във филиала за Спешна помощ в Самоков, като двама мъже са били задържани. Образувано е досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на медицински специалист, информира Clinica.bg.
Повод за нападението е починал пациент, като Окръжна прокуратура– София изяснява и причината за неговата смърт. Към настоящия момент е установено, че около 19:40 ч. на 4 юни двама души са нападнали лекар в зала на Филиала за спешна медицинска помощ в Самоков при изпълнение на службата му. Преди това мъж на 53 години е бил докаран в тежко състояние в късния следобед. След като станало ясно, че е починал, негови близки и роднини са нахлули в лечебното заведение в града. Филиалът бил изпочупен, дежурният лекар е бил ударен, а обект на агресия са били и медицински сестри и фелдшер. Екипът се е барикадирал до идването на полицията. Районната прокуратура повдигна две обвинения срещу двамата мъже, които са синове на починалия. Едното е за хулиганство, а другото – за лека телесна повреда над длъжностно лице по време на служебните му задължения. Впоследствие двамата мъже съжалиха за случилото се и предложили споразумения, съобщи bTV.
„Никой не е поднесъл извинения нито към пострадалия доктор, нито към останалите медици”, каза в „Тази сутрин” д-р Ивалина Трендафилова, отговорник на филиала. „Тези извинения може би са някакви договорки между адвокати, но на наша територия никой не се е извинил”, допълни тя. По думите ѝ щетите за спешния център са предимно морални. Колективът е изплашен, а две фелдшерки са подали молби за напускане.
„Подобно поведение е грозно, крайно неприемливо и прекрачва всички граници на нормалността!”, заявиха от Българския лекарски съюз по повод случилото се. От съсловната организация са категорични, че няма да търпят медици да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и атакувани, докато се опитват да изпълнят служебните си задължения и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост! „Припомняме, че на телефон 02/ 9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат незабавно предавани до Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Република България”, казват още БЛС.
73 148 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 4 от тях са установени с PCR, а 45 – с бързи антигенни тестове. 79,59% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 1 151 – от тях 134 са PCR, а 1 017 са антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 3; Велико Търново – 1; Видин – 1; Кърджали – 1; Перник – 4; Плевен – 2; Пловдив – 2; Русе – 1; Силистра – 2; Смолян – 1; София област – 4; София град – 17; Стара Загора – 6.
В България към момента са потвърдени общо 1 165 856 случая на новия коронавирус, 73 148 от които – активни. Излекуваните лица са общо 1 055 545, от тях две са регистрирани през изминалите 24 часа.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 338 пациенти, 32-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са четири, от тях 50 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 400 609, от тях 10 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 567. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
37 163 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

ЗАКРИХА ПУНКТА ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ В ДУПНИЦА
Пунктът, където от десетилетия в Дупница се правеше кръвовземане, вече е закрит. Това каза за БНР управителят на районната болница в Кюстендил д-р Александър Величков.
Досега пунктът за кръводаряване в Дупница беше филиал на Регионалния кръвен център – Кюстендил. Закриването му породи доста реакции и недоволство в града.
Основанието на закриване на пункта за кръвовземане в Дупница е, че транспортирането на банките кръв до Кюстендил в хладилни чанти създава риск от повреждане на биологичния материал, дори и да се губи кръв. В пункта в Дупница работеше само една медицинска сестра, която е пенсионерка.
“Занапред, когато при инциденти се наложи близки на пострадали да дават кръв, те ще пътуват до Кюстендил”, пояснява д-р Величков. Той увери, че в Дупница ще продължат да се правят кръводарителски акции.

“ПИРОГОВ” СТАРТИРА КРЪВОДАРИТЕЛКА КАМПАНИЯ В РАМКИТЕ НА ТАЗИ СЕДМИЦА
Кампания по кръводаряване “Дари кръв! Стани нечий герой!” ще се състои от 6 до 12 юни в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, информира БТА като се позова на съобщение от болницата.
Кампанията е в помощ на пациентите на лечебното заведение. Желаещите могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), който се намира на ул. “Братя Миладинови” №112.
Центърът ще приема дарители от 8:00 до 18:00 часа в делничните дни и от 9:00 до 15:00 часа през почивните (събота и неделя). НЦТХ няма да работи между 12:00 и 13:00 часа. От лечебното заведение апелират кръводарителите да упоменат, че даряват кръв за пациентите на „Пирогов“.
На 6 и 7 юни в “Пирогов” ще работи изнесен пункт за кръводаряване (централно ниско тяло, ет. 2 – от 8:30 до 13:00 часа).

ОТ АСТМА СТРАДАТ НАД 350 МИЛИОНА ДУШИ ПО СВЕТА
От астма страдат над 350 милиона души по света, а алергичният ринит – между 10% и 50% от населението на планетата. Изследванията показват, че процентът на случаите на астма, съобщени при пациенти с алергичен ринит, може да бъде до 38%. Процентът на назалните симптоми при пациенти с астма може да достигне 85%. Това съобщават от Българското дружество по алергология във връзка със Седмицата на алергиите, която се отбелязва от 5 до 11 юли от Световната алергологична организация (World Allergy Organization – WAO), информира Zdrave.net.
Всяка година световната организация избира тема, свързана със заболяване, което се нуждае от специално внимание, и предоставя на лекарите и широката общественост научна и образователна информация по темата. Тази година акцентът е върху връзката между астмата и алергичните заболявания.
„По-доброто дишане започва с разбирането на връзката между астмата и алергията“, казва професор Мотохиро Ибисауа, президент на Световната алергологична организация. Алергичните заболявания на дихателните пътища са най-честите хронични заболявания при хората, като астма, алергичен ринит, хроничен риносинузит, хронична кашлица, еозинофилен бронхит, алергична бронхопулмонална микоза (ABPM) и други, които често се срещат заедно. Много е важно широката общественост да знае, че горните дихателни пътища включват синусите, носа, устата и гърлото, а долните дихателни пътища включват дихателната тръба, бронхите и белите дробове. „Въздушните алергени като акари от домашен прах, плесени и полени, които навлизат в тялото през носа, могат да предизвикат възпаление в повече от една част от дихателните пътища“, казва професор Ибисауа, президент на Световната алергологична организация.
„Ако човек е чувствителен към тези алергени, той може да изпита алергична реакция със симптоми като затруднено дишане, хрипове, кашлица“, уточнява специалистът.
За щастие, в много части на света алерголозите имат терапевтични възможности, за да помогнат на пациентите да управляват астмата и алергиите си, с разбирането как са свързани астмата и алергиите на дихателните пътища. Целта на Световната алергологична организация е чрез ефективни терапии, пациентите по цял свят да подобрят качеството си на живот и да дишат по-добре.