НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.05.2022)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ЛИЦАТА СЪС СТАТУТ НА ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА
Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със статут на временна закрила, българските граждани и лицата с двойно българско и чуждо гражданство, които пристигат от Украйна. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Във връзка с обстоятелствата, породени от военния конфликт на територията на Украйна, изискващи незабавни действия за осигуряване на медицинска помощ на нуждаещите се лица, пристигащи на територията на Република България, както и предвид приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, приоритет е оказването на навременна и всеобхватна медицинска помощ на всички лица със статут на временна закрила, посочват от МС.
Постановлението гарантира достъпа на украинските бежанци със статут на временна закрила до медицинска помощ наравно с българските граждани.
Предвижда се за украинските лица здравноосигурителните права да възникват от датата на предоставянето на временна закрила. Предлага се и здравноосигурителната вноска да е за сметка на държавния бюджет, като за лицата с временна закрила до 18-годишна възраст и на възраст на и над 63 г. за жените и на и над 65 г. за мъжете – за срока на временната закрила, освен ако не подлежат на здравно осигуряване на друго основание по чл. 40, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, а за лицата на възраст на и над 18 г. и под 63 г. за жените и под 65 г. за мъжете – за срок 90 дни от датата на предоставянето на временна закрила.

ДАРЯВАМЕ НА ИРАН ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
България дарява на Ислямска република Иран ваксини срещу COVID-19. Това реши правителството на заседанието си вчера, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на правителствената пресслужба.
Страната ни ще дари ваксини на AstraZeneca, като за целта се подписва тристранно споразумение между нашата държава, Иран и фармацевтичната компания, както и двустранно – между България и Иран.
Споразуменията предвиждат дарение на 2 830 400 дози от ваксината Vaxzevria. В тях е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Ислямска република Иран.

439 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
439 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа – 49 от които са установени с PCR, а 390 – с бързи антигенни тестове. 64,24% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 6 373 теста – 878 от тях са PCR, а 5 495 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
„Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 21; Варна – 19; Велико Търново – 8; Видин – 10; Враца – 9; Габрово – 5; Добрич – 4; Кърджали – 2; Кюстендил – 9; Ловеч – 12; Монтана – 10; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 6; Пловдив – 34; Разград – 2; Русе – 16; Силистра – 3; Сливен – 10; Смолян – 3; София област – 18; София град – 168; Стара Загора – 15; Търговище – 3; Хасково – 11; Шумен – 8; Ямбол – 3.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 158 793 случая на новия коронавирус, 132 914 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 988 914, от тях 1 922 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 762-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 77 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 93, от които 70,97 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общият брой на дозите от ваксините срещу, поставени у нас към момента, е 4 386 026, от тях 1 144 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 460 лица-медицински служители. Седем нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: два от тях са установени при медицински сестри, два – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 965. Нови 12 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 58,33 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ЕКИП НА УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ ИЗВЪРШИ ПРЕЦИЗНА ЕНДОСКОПСКА ОПЕРАЦИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ДОБРОКАЧЕСТВЕН ТУМОР
Изключително прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор (остеом), разположен във фронталния синус на носната кухина бе извършена в Интегралния център на УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, информира Zdrave.net.
Пациентът е жена на 61–годишна възраст, която постъпва в Клиниката по УНГ болести в лечебното заведение с оплакване от затруднено носно дишане, болки в дясната лицева половина на глaвата, включително и ушната мида. Хирургичната интервенция бе извършена от проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет – Пловдив.
Преди години, пациентката е диагностицирана в друга болница в страната с 2 см костен тумор – остеом в десен фронтален синус и малък остеом в етмоидален синус вляво.
„Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, като имат локален деструктивен растеж“, уточни проф. Джамбазов. Той обясни, че по тази причина на пациентката не предстоят други операции или терапии и ще бъде изписана до 48 часа след операцията.
На пациентката е направен съвсем малък външен разрез в областта на челото. Използвана е модифицирана отворена техника с остеопластично ламбо. Остеомът е премахнат напълно, без да се запълва кухината на синуса. Това запазва максимално неговото правилно функциониране и снишава до минимум възможността от усложнения.