НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.05.2021)

32 482 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
1635 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 552 от които са установени с PCR, а 1083 – с бързи антигенни тестове. Общо 14 948 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 5559 от тях са PCR, а 9389 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 81; Бургас – 50; Варна – 88; Велико Търново – 78; Видин – 18; Враца – 29; Габрово – 39; Добрич – 33; Кърджали – 19; Кюстендил – 31; Ловеч – 55; Монтана – 71; Пазарджик – 25; Перник – 23; Плевен – 37; Пловдив – 189; Разград – 13; Русе – 87; Силистра – 23; Сливен – 36; Смолян – 24; София област – 43; София град – 305; Стара Загора – 100; Търговище – 22; Хасково – 33; Шумен – 53; Ямбол – 30.
Към момента в България са потвърдени общо 407 827 случая на новия коронавирус. 46 159 са активните случаи. 344 895 са излекуваните лица. 2669 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 6158. От тях 599 се намират в интензивни структури.
877 124 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са поставени у нас към момента. 32 482 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 216. Нови 27 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 4 от тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
16 773 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 164 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. Ангелов: БЛИЗО 1,5 МЛН. БЪЛГАРИ ИМАТ ЗАЩИТА СРЕЩУ COVID-19
„През последната седмица България беше извадена от института „Роберт Кох“ от списъка на високорискови зони по отношение разпространението на COVID-19 и в момента сме рискова зона. Това е заслуга на всички българи. Второто важно нещо – вчера постигнахме над 32 хил. ваксинирани за един ден. Скоро ще достигнем 1 млн. ваксинирани, което означава, че заедно с преболедувалите, 1.5 млн. граждани ще бъдат защитени от коронавирусната инфекция.“ Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
България вече се намира на 20-то място по отношение 14-дневната заболеваемост в Европейския съюз и на 2-ро място по показател смъртност, като продължава трайната тенденция за намаляване на регистрираните у нас случаи. Заетостта на леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 към настоящия момент е 47%, а на интензивните – 51%, което е още един индикатор, че страната ни излиза от третата вълна на пандемията. Четири са областите, в които все още се усеща, макар и леко натоварване на болничната система – Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен. Това стана ясно от думите на проф. Ангелов. В почивните дни от 30 април до 4 май в страната са поставени над 41 хил. ваксини срещу COVID-19, като най-предпочитана е била ваксината на Pfizer/BioNTech, посочи още здравният министър. Най-много ваксини са поставени в болниците „Пирогов“, ВМА и „Св. Анна“- София. До края на месец май всяка седмица страната ни ще получава над 270 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, като последната седмица на месеца, на 31 май, у нас ще пристигнат близо 410 хил. дози от този лекарствен продукт.
Европейската агенция по лекарствата стартира ускорена оценка на данни от клинично изпитване за ваксинирани лица във възрастовата група между 12 г. и 17 г. с продукт на компанията Pfizer/BioNTech. Първите резултати се очакват през месец юни и ако те са положителни, ще има промяна в продуктовата информация и кратката характеристика на тази ваксина, което означава, че тя ще може да се прилага и при деца, попадащи в съответната категория. Очаква се скоро такава документация за оценка да бъде подадена и за ваксината Moderna. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.
По време на брифинга стана ясно, че на следващото редовно заседание на Националния ваксинационен щаб ще бъде обсъдено дали „зелените коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 да продължат да функционират, с оглед текущото изпълнение на Националния ваксинационен план и обхващането с ваксина срещу COVID-19 на лицата, попадащи в различните фази на плана.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОЧАКВА ДО ОКТОМВРИ В ЕС ДА БЪДЕ РАЗРЕШЕНА УПОТРЕБАТА НА ПОНЕ ТРИ ЛЕКАРСТВА СРЕЩУ COVID-19
До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена употребата на поне три лекарства срещу COVID-19. До края на годината е възможно броят на тези лекарства да достигне пет, информира БТА като се позова на съобщение от ЕК.
Също до края на годината ще започне оценка на допълнителни седем лекарства срещу новата болест. Комисията ще изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи.
ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, и 40 милиона евро за тяхното производство. Комисията изразява очакване за по-добро съгласуване на изследванията в търсенето на нови лечения на коронавирусна инфекция.
Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че комисията преговаря за сключването на три предварителни споразумения за доставка на новите лекарства. По нейните думи държавите от ЕС проявяват интерес към съвместна обществена поръчка за доставките. Тя отбеляза, че Европейската агенция по лекарствата оценява 57 лекарства против новото заболяване.
Кириакидис посочи, че 30 на сто от пълнолетните европейци вече са получили първа доза ваксина против COVID-19, а 12 на сто са изцяло имунизирани. Тя изрази очакване държавите извън ЕС, които произвеждат ваксини, да изнасят част от количествата и да не затрудняват веригите за доставки.

ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ОБЯВИ ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ЗА ОПАСНА
Европейската агенция за безопасност на храните съобщи, че широкоизползваната хранителна добавка, позната като изкуствения оцветител Е171 по опаковките на храните, “вече не се счита за безопасна за консумация“, тъй като съдържа наночастици титанов диоксид, който може да увреди ДНК. Това съобщи БНР.
Не е могло да се установят безопасни нива на ежедневен прием. Сега трябва Европейската комисия и отделните страни членки на Евросъюза да решат дали да забранят хранителната добавка.
Е171 се използва често в потребителски продукти. В храната се употребява основно като избелващо или изсветляващо средство в сладкарските изделия, дъвките, белите сосове и украсата на тортите, отбелязва Агенция „Франс прес“.
Употребата на добавката беше забранена във Франция през миналата година заради здравословни опасения.