НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.04.2022)

ЩЕ РАЗПОЛАГАМЕ С 6 МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРА
350 млн. за модернизиране на лечебните заведения, 170 млн. лв. за мозъчните центрове и значителни средства за модернизиране на Спешната помощ и системата 112. Това предвижда в сферата на здравеопазването Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ), одобрен от Европейската комисия. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет днес, информира Zdrave.net.
„Тези пари не са подарък. Ако не направим заложените реформи, няма да получим средствата. Реформите, заложени за изпълнение в първата половина на 2022 г., ще бъдат изпълнени и до края на годината ще можем да получим 1,2 млрд. лева, а от утре министерствата могат да започнат да подготвят проектите“, обясни министър Василев.
В одобрения вариант на ПВУ са заложени 119 181 032,50 лв. с ДДС за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, а срокът за изпълнение е 60 месеца. Тя ще бъде организирана в Изпълнителна агенция „Хеликоптерна спешна медицинска служба” (ИА „ХСМС”), пряко подчинена на министъра на здравеопазването. Агенцията ще бъде създадена в периода на изпълнение на проекта преди доставката на медицинските хеликоптери, като изпълнителят ще организира обучение на служителите по отношение на преките им задължения по координация и управление на процесите по осигуряване на въздушна медицинска помощ. Ще бъдат закупени 5 медицински хеликоптера, а шестият ще бъде осигурен чрез реализирането на проект „Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., който се изпълнява текущо към момента.
В състава на един екипаж за изпълнение на операции за HEMS се включва летец – той и командир на екипажа, втори пилот, лекар, парамедик или медицинска сестра. Повикването на екипажите ще се осъществява през диспечерски пункт, разположен в основната оперативна база, чрез Националната система 112. Финансирането на HEMS ще се осъществява чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. При реализиране на проекта ще се отворят нови 128 работни места. Плащанията по проекта ще се извършват периодично на тримесечна база, съобразно изпълнените, отчетени и одобрени дейности.
За развитие на Националната система 112 и изграждане на нова система за приемане на спешните комуникации и управление на ресурсите към службите за спешно реагиране, базирана на единна платформа, с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на Република България пък са предвидени 55 984 647,77 лв. с ДДС.

НАМАЛЯВА БРОЯ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19
839 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 120 от които са установени с PCR, а 719 – с бързи антигенни тестове. 63,53% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Миналия петък и вчера новозаболелите бяха над 1000.
11 209 тестове са направени на 5 април (вторник) – от тях 1 936 са PCR, а 9 273 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 54; Варна – 61; Велико Търново – 17; Видин – 5; Враца – 26; Габрово – 12; Добрич – 13; Кърджали – 7; Кюстендил – 9; Ловеч – 10; Монтана – 10; Пазарджик – 12; Перник – 18; Плевен – 23; Пловдив – 40; Разград – 9; Русе – 10; Силистра – 24; Сливен – 27; Смолян – 10; София област – 18; София град – 287; Стара Загора – 36; Търговище – 12; Хасково – 30; Шумен – 26; Ямбол – 29.
Към момента у нас потвърдените случаи на новия коронавирус са общо 1 142 698, от които 172 222 са активни. Излекуваните лица са 933 840, от тях 2 158 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 461 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 174 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 154, от които 74,03% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 356 739, през последното денонощие са приложени 1 535 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 137 лица-медицински служители. 27 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: четири от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри, осем – при санитари, два – при фелдшери и седем – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 636. Нови 28 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 96,43% от починалите лица не са били ваксинирани.

Д-р Иван Маджаров: ОЩЕ НЕ Е ЯСНО ДАЛИ УВЕЛИЧЕНИЕТО ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ЩЕ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ДОДТИГНАТ ДОГОВОРЕНИТЕ ОСНОВНИ ЗАПЛАТИ ЗА ЛЕКАРИТЕ, МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И САНИТАРИТЕ
Притеснението на колегите е, че все още не е ясно дали увеличението на цените на клиничните пътеки, които договаряме в момента, ще позволят достигане на тези нива.
Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод договореното с правителството заплащане за основна заплата на лекарите от 2000 лв., на медицинските сестри – 1500 лв. и на санитарите – 900 лв.
„Предстоят срещи следващата седмица и с ръководството на НЗОК, и с директори на лечебни заведения, за да разберем с какъв бюджет ще разполагат. Става въпрос за 100% увеличение на основните заплати и 25% увеличение на цените на клиничните пътеки. Има неща, които трябва да доизясним и тогава да се радваме“, каза още д-р Маджаров. По думите му предложението към болниците е да имат избор. „Идеята е по-голямата част от увеличението на цените на медицинските дейности да отиде за възнаграждения на лекарите, медицинските сестри и санитарите заради кадровата криза. Ако успеят да осигурят увеличението на заплатите, ще получат средствата, ако не успеят – ще работят на по-ниски цени. Въпросът е дали увеличението на цените е достатъчно, за да се постигнат тези нива“, каза той.
„Предлагахме да се запазят на места средствата, които се даваха по време на COVID кризата като кадрова подкрепа, без да се отнеме заплащането за медицински услуги през клиничните пътеки. Това би гарантирало държавата да насочва гъвкаво и ефективно ресурси за кадри, където смята, че е необходимо. Сега тази подкрепа на кадрите става по-трудно. Ако осигурим достатъчно средства, това може да се случи, но в противен случай някои лечебни заведения може да фалират“, допълни д-р Маджаров. Той беше категоричен, че за да се влияе на заплащането в отделните региони, трябва да се осигурят средствата за заплащането на кадри там. „Защото едни и същи цени в София и Видин, но при различен брой пациенти, няма да гарантират еднакво заплащане, независимо, че ще го запишем като задължително условие. Задължителното условие може да бъде записано, само когато са осигурени достатъчно средства за проблемните райони“, каза председателят на БЛС.

Доц. Любомир Киров за реформата в ПИМП: ВСИЧКИ ПО-ТРУДНИ ИЛИ НЕУДОБНИ, ИЛИ НЕЖЕЛАНИ ПАЦИЕНТИ ЩЕ БЪДАТ ОТКАЗВАНИ
След като вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) изпратиха отворено писмо до медиите с критика към анонсираната реформа в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), днес част от тези аргументи бяха изложени от председателя на Сдружението доц. Любомир Киров и пред БНТ, информира Zdrave.net.
„Когато тръгваш да правиш реформа, трябва да си много добре запознат с материята“, заяви той доц. Киров. Според него сегашния модел на ПИМП е добър преди всичко за пациента, тъй като за лекаря той означава отговорност. „Аз не мога да си избирам пациентите. Не мога да му кажа – заминавай си, защото ти си труден, ти си тежък, няма да се занимавам с тебе. Аз съм поел ангажимента, този човек ме е избрал, той е в моята листа и аз го гледам. Ако стане примерно нова система, всички по-трудни или неудобни, или нежелани пациенти ще бъдат отказвани. Ще обикалят от едно място на друго, защото ще има свобода“, коментира той.
Председателят на НСОПЛБ се спря и на капитационното заплащане. „Това заплащане е някаква сума, която се получава за определен брой пациенти. Тя осигурява възможността всеки пациент, записан в пациентската листа, да потърси лекаря по някакъв проблем неограничен брой пъти“, посочи доц. Киров. Той допълни: „Това е идеята на солидарния модел – някои хора търсят помощ, някои хора не търсят“. Той коментира още, че общопрактикуващите лекари правят около 20 млн. прегледа годишно, като цената на един преглед при досегашните бюджети е била между 6,50 лв. и 6,70 лв., а за тази година се предвижда цена от около 8 лв. По думите му не може да става и дума капитационното заплащане да се нарече „студен резерв“, тъй като без него личните лекари не биха се съгласили да работят на цена на преглед, която е колкото „кутия и половина цигари“.
По отношение на търсената медицинска помощ в извънработно време доц. Киров заяви, че Сдружението отдавна е дало своите предложения как да се организира това, но не даде конкретика. Той обаче се спря на един конкретен момент от предложенията на личните лекари: „Хиляди пъти сме предлагали тези средства от нашия бюджет, те са предвидени колко са, тези от нас, които предоставят друг да върши тази дейност, да може когато се прави от Спешната помощ, тези пари да не отиват в централния бюджет на Спешната помощ, а да стигат до самите колеги, които там вършат тази дейност. Предложили сме го още от времето на д-р Москов“.
Председателят на НСОПЛБ изрази готовността на Сдружението за разговори, като обясни и какво очакват лекарите при такива срещи: „Срещи – тогава, когато има насреща ясно структурирано, обосновано – какви са мотивите, какви са целите, как тази промяна в организацията ще се отрази не само на съсловието, а и на българските граждани, как ще се финансира, защото ние като част от съсловието не искаме някакви средства от колегите от болничната помощ, от СИМП да бъдат взети и насочени към нас или обратното, за да се правят някакви експерименти“.

БЪЛГАРИЯ Е НА 10-ТО МЯСТО В ЕВРОПА ПО БРОЙ НА ОБУЧАВАЩИ СЕ В СПЕЦИАЛНОСТ „ФАРМАЦИЯ“
България е на 10-то място в Европа по брой на обучаващи се в специалност „Фармация“. Това стана ясно по време на представянето на публикацията „Фармацевтичната индустрия в България“, поръчана от фондация „Конрад Аденауер“ и изготвена от Института за икономическа политика (ИИП). За това информира Zdrave.net.
„Ако в други сектори сме в края на европейските класации, тук сме в първата третина на страните от ЕС. Студентите по „Фармация“ се обучават в пет университета в страната, като взимаме предвид и други специалности с пряко отношение към фармацевтичната индустрия – биология, биохимия, химия. Около 15% от следващите „Фармация“ са чуждестранни студенти. Най-голямата диаспора на немски студенти е във Варна – 1000, следвани от Пловдив и София“, каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на ИИП. Той цитира данни на ИАЛ, според които в страната ни има 54 компании за внос и производство на лекарствени продукти с над 8000 служители. 85% от тях произвеждат генерици и медикаменти за продажба на дребно. Има 75 локации за производство, контрол и съхранение на медикаменти, като 60% от тях са концентрирани в Югозападния район на страната.
Износът на фармацевтични продукти е на стойност 1 млрд. евро, а вносът – 1,5 млрд. евро, като част от него са активни веществата за лекарства за други пазари.
„Ръстът от 30% на вноса и износа за последните пет години се дължи се на обвързаността на фирмите в България с ЕС. Водещите експортни пазари са Германия, Франция, Нидерландия. Руската федерация също е на едно от водещите места, но от 2020 г. руският пазар е започнал да губи своето значение“, допълни Георгиев и подчерта, че износът на фармацевтични продукти е над 4% от общия износ на стоки в България, което поставя страната ни пред Румъния, Сърбия и Словакия.
По отношение на клиничните изпитвания сме на 20 място в света по провеждането им и на 15 място по брой на участници. Основните причини за това са съотношението цена-качество, голям брой пациенти, които не са участвали в други проучвания, и нулев валутен риск. В България има 470 центъра, които провеждат клинични проучвания, с над 3000 служители, като фармакомпаниите извършват и свои собствени проучвания.
„България има голям потенциал за по-активно участие в сектора в Европа. Целта на доклада е да покажем какви са възможностите в България за увеличаване на производство на медикаменти и активни вещества за Европа, която все още е силно зависима от държави като Китай и Индия“, добави Георгиев.
Ръководителят на българския офис на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер пък коментира: „Особено на европейско ниво има искания за връщане на производството на лекарства и активни съставки от трети страни в Европейския съюз, за да се гарантира сигурност на доставките дори по време на криза. Това е страхотна възможност за българската фармацевтична индустрия. България предлага много предимства и може да се превърне в „Аптека на Европа“: Ефективна фармацевтична индустрия с дългогодишна традиция, висококвалифицирани експерти и служители, прозрачно управление на качеството, гарантиране на стабилни вериги на доставки и изключително благоприятни производствени условия. С нашата публикация искаме да привлечем вниманието към България като фармацевтична локация и да подчертаем нейните силни страни.”

“ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ” ИЗПРАЩА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКА НА РЕМОНТ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ НА ПРОКУРАТУРАТА
“Икономическа полиция” изпраща резултатите от проверка на ремонт в УМБАЛ „Александровска“ на Прокуратурата. Това съобщиха от МВР днес, информира Clinica.bg.
Причината за проверката е бил сигнал за нередности при ремонт на покрива на Клиниката по алергология на болницата. След като е изискана документация от лечебното заведение, е било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение – компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно – на 21 август 2018 г., се е наложило затварянето ѝ. Обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г., когато начело на болницата беше проф. Костадин Ангелов, а контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. Първоначално ремонтът е щял да обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м.
Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687 лв.. Имало е наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, били са заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без да има документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това. Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.