НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.04.2021)

ОБЩО 10 402-МА СА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19 В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, 734 ОТ ТЯХ СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ
3860 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 1651 от тях са установени с PCR, 2209 – с бързи антигенни тестове. Общо 19 210 са тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 8983 са PCR, а 10 227 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 162; Бургас – 86; Варна – 251; Велико Търново – 103; Видин – 30; Враца – 69; Габрово – 66; Добрич – 74; Кърджали – 67; Кюстендил – 69; Ловеч – 80; Монтана – 80; Пазарджик – 62; Перник – 57; Плевен – 104; Пловдив – 384; Разград – 40; Русе – 167; Силистра – 95; Сливен – 64; Смолян – 65; София област – 121; София град – 1029; Стара Загора – 227; Търговище – 40; Хасково – 99; Шумен – 120; Ямбол – 49.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 356 859, от които 69 644 са активни. Излекувани са вече 273 429 лица, 2996 от които са регистрирани през последното денонощие.
Общо 10 402-ма са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 734 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
510 049 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 6479 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 12 203 лица-медицински служители. 58 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 16 са установени при лекари, 15 – при медицински сестри, 16 – при санитари и 11 – при друг медицински персонал.
13 786 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 197 случая са регистрирани през последното денонощие.

ХОРАТА В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ ТЪРСЯТ НАЙ-МАЛКО ЗДРАВНА ИНФОРМАЦИЯ ОНЛАЙН
Един на всеки двама граждани на ЕС (55%) на възраст между 16 и 74 години е търсил онлайн здравна информация. Това става ясно от данни на европейската статистическа служба Евростат за 2020 година, информира Zdrave.net.
Сред търсените данни са такива, свързани с наранявания, заболявания, хранене, подобряване на здравословното състояние и други. Това е с два процентни пункта повече от предходната година (53%) и с 21 пункта повече спрямо 2010 г., когато 34% от европейците са търсили подобна информация в интернет.
От данните на Евростат става ясно, че двете държави в ЕС, в които най-малко се търси здравна информация онлайн, са Румъния (28%) и България (29%). На обратния полюс е е Финландия, където 77% от хората в активна възраст търсят онлайн здравни теми, следвана от Холандия (76%), Дания (72% ) и Германия (70%).
20% от гражданите на ЕС са уговорили среща с личен лекар чрез интернет. По-малко (13%) са имали достъп до други здравни услуги чрез уебсайт или мобилно приложение, вместо да посещават лично здравно заведение или лекар. 11% от европейците са имали достъп до личните си здравни досиета онлайн.
Като цяло през последното десетилетие делът на лицата, търсещи онлайн здравна информация, се е увеличил в страните от ЕС, като най-голям ръст е регистриран в Чехия (41%) и Кипър (40%), следвани от Испания (34%), Ирландия и Хърватия (33%).

САМО РЗИ ЩЕ ПРАВЯТ ПРОМЕНИ В НА ЕЛЕКТРОННИЯ ИМУНИЗАЦИОНЕН РЕГИСТЪР
Сертификатът за поставена ваксина срещу COVID-19 ще се генерира от електронния имунизационен регистър, създаден и поддържан като модул на Национална информационна система за борба с COVID-19. Данните за извършена ваксинация ще се вписват в деня на поставяне на съответната ваксина чрез медицинските софтуери на общопрактикуващите лекари или системата от временните имунизационни пунктове. Това става ясно от заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
При необходимост от извършване на корекция или анулиране на данни в регистъра гражданите и лечебни заведения ще трябва да сигнализират съответната регионална здравна инспекция. Корекциите или анулирането на данни се извършва от Министерство на здравеопазването след положително становище на РЗИ.
От заповедта става още ясно, че е намалял броят на временните имунизационни пунктове, които работят с интернет-базираната платформа „COVID-19 Регистрация за ваксинация“, както и общият брой на временните пунктове за ваксинация. 249 са тези, които работят с електронната система, на фона на близо 300 при предното изменение на заповедта. 366 пък е броят на временните имунизационни пунктове за осъществяването на имунизационната кампания на фона на 384 от началото на март.
Пунктовете са разположени във всички области на страната и се намират в Регионалните здравни инспекции и лечебните заведения у нас.

МЗ ПРЕДЛАГА ДА БЪДЕ КОРИГИРАНА НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
МЗ предлага да бъде коригирана Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) с въвеждане на прецизни критерии, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията, актуализиране на процентите за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в съответствие на съвременните достижения на медицинската наука и практика и премахване на несъответстващата на медицинската логика зависимост между процентите и възрастта на лицето при доказани генетични аномалии. Това става ясно от проекта за постановление на МС за за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Една от промените например е елиминирането на провежданата терапия при захарен диабет като основен фактор за определяне на степента на увреждане, а като такъв се извежда формирания функционален дефицит в резултат на увреждането. В зависимост единствено от броя на усложненията се определя и оценката, като тя е завишена (в процентно изражение) в част от посочените състояния.
По-висок процент е определен и при децата до 16-годишна възраст със захарен диабет –
от 50 на 80. „Захарният диабет остава едно от най-разпространените сред населението хронични инвалидизиращи заболявания, което постепенно разгръща симптоматиката си чрез увреждане на различни органи и системи в човешкия организъм, в резултат на което се обективизират различни по брой и степен на изява усложнения. Именно броят на тези усложнения, а не провежданата терапия или броят на засегнатите органи, се оказва най-обективният критерии за определяне на различното състояние и съответно – на функционалния дефицит при лицето“, е уточнено в мотивите към проекта.
Сред предложените промени са още дните на временна неработоспособност поради карантина да се изключват от общата продължителност от 180 дни непрекъснат отпуск по болест, които ЛКК имат право да разрешат, както и от общата продължителност от 360 дни отпуск по болест с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, които изискват решение на ТЕЛК. По този начин се оптимизирала и процедурата по издаване на болничен лист при карантина на болен или контактен осигурен, като не се допуска явяване на лицето пред ЛКК и ТЕЛК по време на карантина, наред с другите пациенти, за уреждане на временната неработоспособност. Промяната представлявала и улеснение на карантинираните лица да получат еднолично издаден болничен лист за карантината от лекуващия лекар, без да се налага да посещават ЛКК и ТЕЛК, когато преди това са ползвали съответния нормативно определен брой дни отпуск по болест.
В Наредбата е предложено в състава на ТЕЛК/НЕЛК да си премахне изискването специалисти по трудова медицина, радиобиология или радиационна хигиена и по професионални болести да председателстват заседанията на комисията и да се регламентира равнопоставеност между специалистите по професионални болести и по трудова медицина.
„Проблемът, свързан с окомплектоване на ТЕЛК/НЕЛК при освидетелстване на лица по повод приемане или отхвърляне на професионален характер на заболяването, е обусловен от недостатъчния брой специалисти по професионални болести в страната и невъзможността те да бъдат осигурени във всички състави на ТЕЛК и в НЕЛК. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за 2020 г. броят на специалистите по професионални болести е изключително малък – 17 за цялата страна, като във Варна са 4, София-град – 3, Пловдив – 3, Плевен – 3, Стара Загора – 2, Сливен – 1 и Ямбол – 1. Интерес за зачисляване за специализация по тази медицинска специалност липсва, тъй като липсва договаряне по Национален рамков договор в болничната и извънболничната медицинска помощ по професионални болести. Предвид факта, че 9 от 17-те налични в страната специалисти по професионални болести са на възраст над 60 години и поради липсата на интерес към специалността на новозавършващите лекари, се очертава постепенното изчерпване на ресурсите по тази медицинска специалност. Същите тенденции на намаляване броя на специалистите се наблюдават и по отношение на медицинските специалности „Радиобиология“ (общо 13, от които 12 в гр. София и 1 в гр. Пловдив) и „Радиационна хигиена“ (общо 4, от които 3 в гр. София и 1 в гр. Варна)“, пише в мотивите към проекта.
„Предвид това, че отпада задължителното изискване за осигуряване и на двата вида специалисти, тя ще доведе до намаляване на разходите за съответните лечебни заведения, към които са разкрити ТЕЛК, както и за НЕЛК“, се казва още в мотивите.

ОЩЕ 53 ДЕЦА СА ПОДПОМОГНАТИ В РАМКИТЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“
Още 53 деца са подпомогнати в рамките на благотворителната кампания „Българската Коледа“. Средствата, отпуснати за осъществяване на тяхната медикаментозна терапия и рехабилитация, са на обща стойност 62 471 лв., информиа Zdrave.net като се позова на съобщение от президентството.
Заявленията за подпомагане на тези деца, постъпили до края на февруари, са разгледани от Експертния съвет към „Българската Коледа“. На базата на приложените към документите на всяко дете актуални медицински документи и изразените становища от лекуващи лекари, съветът направи предложение за подпомагане на нуждаещите се от подкрепа деца. За осъществяване на допълнителна специализирана рехабилитация са подпомогнати деца с Детска церебрална парализа, Епилепсия и Хидроцефалия, Аутизъм, вродени аномалии и увреждания. Подпомогнатите деца за медикаментозна терапия страдат от ендокринологични и нефрологични заболявания.
От началото на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ са дарени общо 465 500 лв. на 246 деца.
Дарителската дейност на благотворителната инициатива продължава. Заявления за подпомагане на деца със средства от „Българската Коледа“ се приемат целогодишно.

РЗИ-СЛИВЕН ЗАПОЧНА РАЗДАВАНЕТО НА РНК ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
РЗИ-Сливен започна раздаването на РНК ваксините срещу COVID-19 на личните лекари. Дозите са доставени късно снощи. Ваксините са на „Пфайзер“ и „Модерна“.
РНК ваксината на „Пфайзер“ ще бъде употребена за поставянето на втори дози, каза д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, информира БНР.
“РНК ваксината на фирма „Модерна“ ще бъде раздадена за първи дози на общопрактикуващите лекари за обхващане на пациенти от тяхната пациентска листа, с хронични заболявания”, уточни Калева. От думите ѝ стана ясно, че наличните дози, с които ще бъде поставена първа игла, са над 500.
Медицинска сестра от голяма практика коментира как ще бъде използван полученият флакон с ваксина: “Имаме нужда от повече, но в момента явно това са възможностите. Най-вероятно ще си изберем хора, които са с хронични заболявания, които имат по-голяма нужда”.
При правилно съхранение раздадените днес ваксини могат да бъдат ползвани до края на седмицата.

ШУМЕНСКАТА БОЛНИЦА ИЗЧЕРПА РЕЗЕРВИТЕ СИ ЗА ПРИЕМ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Продължава да расте броят на новозаболелите с COVID-19 в Шуменска област. 265 са пациентите с коронавирус, настанени в МБАЛ Шумен. За последните 24 часа са били приети нови 35 души в COVID-19. 36 са били изписани.
„Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с COVID-19“, заяви за Радио Шумен директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов.
„Уведомих областния управител и РЗИ, че сме на горната граница за прием на пациенти с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение“, добави той.
Най-големият проблем остава липсата на кадри.
„Външни помощници, така да кажем, няма почти или са единични бройки. А с наличния персонал ние лекуваме толкова пациенти, колкото, да речем, сравнително съм виждал в статистиките, колкото една „Света Анна“ в София, която обаче има три пъти повече персонал“, каза д-р Костов.
Като „геройство в мирно време“ определи труда на колегите си директорът на шуменската болница. Спешно са необходими доброволци, но преди всичко с медицинско образование, уточни д-р Костов.
„При изписаните в подобрено състояние пациенти с месеци се наблюдават промени в белия дроб и долекуването им продължава в домашни условия“, каза той.
„Българинът не е научен на дисциплина и продължава сякаш да не вярва, че вирусът убива. Питайте познати, които преболедуваха заразата тежко и дори загубиха близки хора“, призова д-р Костов и за пореден път напомни да се спазват добре известните мерки – правилно носене на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция.

ПОДГОТВЯ СЕ НОВ БОЛНИЧЕН СЕКТОР ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС В ПЕРНИК
Подготвя се нов болничен сектор за пациенти с коронавирус в Перник, съобщи директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. Той е разположен в сградата на бившата Минна болница, която сега се стопанисва от МБАЛ „Рахила Ангелова” и ще бъде използван при необходимост, информира БНР.
Новият сектор разполага с необходимото оборудване в т.ч. и кислород. Предстои да бъдат набавени още концентратори и дихателни апарати. Осигурени са 20 легла, 12 от тях са предоставени от Община Перник.
Чрез вътрешно преструктуриране и външен персонал ще бъдат осигурени лекари и медицински сестри. Секторът е резервен, той ще заработи при изчерпване на легловата база, обособена за пациенти с коронавирус. В момента в болниците в Перник все още има свободни около 26 легла.

ВАКСИНАЦИОННИЯТ ПРОЦЕС ВЪВ ВАРНА СЕ НОРМАЛИЗИРА
Ситуацията с ваксинирането срещу коронавирус във Варна и региона се нормализира. Това коментира областният управител Стоян Пасев, който съобщи, че са пристигнали четири кутии с по 195 флакона всяка от ваксината на “Пфайзер”.
Те са предназначени за вторите дози на вече ваксинираните с първа доза, както и за тези, които са записани в Националния регистър, информира БНР.
Очаква се зелените коридори да се възстановят в края на месеца, а до четвъртък в морската столица пристигат и ваксини на “Модерна”.
„Общопрактикуващите лекари ще получат флакони от ваксината на “Пфайзер” , като приоритетно ще се ваксинират хора на над 65-годишна възраст“, обясни още Пасев.
От РЗИ съобщиха, че в момента има достатъчно дози от “Астра Зенека” и желаещите могат да се ваксинират и с тях.
Областният управител каза, че засега се удържа натискът върху лечебните заведения.
С 10% е увеличен капацитетът в интензивните COVID отделения, като областта разполага вече със 70 интензивни легла, посочи още Пасев

ДО 10 ДНИ АПТЕКИТЕ ЩЕ РАЗПОЛАГАТ С ИЗЧЕРПАНО ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
До 10 дни в аптеките се очакват количества от лекарството „Л Тироксин“,за чиято липса сигнализираха пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, информира БНР.
В момента фармациите разполагат с аналог на медикамента, каза за БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
„По информацията, която имам, очакваме в близките 10 дни да дойде, защото предварителната информация беше, че ще липсва около месец, надявам се.
Продуктът има аналог – казва се „Л Тирокс“, така че за хората, които е възможно, могат да го заменят. Защото много хора не искат да заменят „Л Тироксин“ и не им е добре, когато го заменят“, уточни Костов. „Не е проблемът в цената, някои хора при промяна на лекарствата получават проблеми“, добави той.