НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.03.2022)

211 620 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19
1 388 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, 794 от които са установени с PCR, а 594 – с бързи антигенни тестове. 69,74% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 10 687 – от тях 3 164 са PCR, а 7 523 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 205; Варна – 226; Велико Търново – 60; Видин – 23; Враца – 13; Габрово – 4; Добрич – 20; Кърджали – 6; Кюстендил – 12; Ловеч – 17; Монтана – 11; Пазарджик – 9; Перник – 19; Плевен – 29; Пловдив – 103; Разград – 14; Русе – 19; Силистра – 23; Сливен – 17; Смолян – 9; София област – 68; София град – 343; Стара Загора – 41; Търговище – 13; Хасково – 21; Шумен – 26; Ямбол – 26.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 100 811 случая на новия коронавирус. 211 620 от тях са активни. 853 380 са излекуваните лица. През изминалите 24 часа са регистрирани 1 381 от тях.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, са общо 3 175 – от тях 416 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 163, от които 91,41% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента е 4 310 149, от тях 849 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 23 462-ма. Нови 15 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях седем са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и три – при друг медицински персонал.
35 811 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 21 нови случая са регистрирани през последното денонощие. От починалите лица 85,71% не са били ваксинирани.

МЗ И БЧК СТАРТИРАТ НОВА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА
На 7 март 2022 г., понеделник, Българският Червен кръст, съвместно с Министерството на здравеопазването, стартира нова телефонна линия в помощ на бежанците от Украйна, намиращи се в България, информира Zdrave.net на 06.03.2022 г. като се позова на съобщение от БЧК.
На телефон 0800 20101, предоставен на БЧК безвъзмездно от А1, те ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 часа. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg.
Много български лекари и лечебни заведения вече декларираха готовността си да помагат безвъзмездно в тази трудна обстановка. Подкрепа на инициативата са декларирали и украински граждани, които владеят украински и руски език, и също като доброволци ще отговарят на запитванията.

Д-р Александър Симидчиев: БЪЛГАРСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА ЩЕ СЕ СПРАВИ С ДОПЪЛНИТЕЛНОТО НАТОВАРВАНЕ ОТ УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ
Българската здравна система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските бежанци. Това каза пред Нова телевизия д-р Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от „Демократична България“. По думите му до към 100 хиляди бежанци, влезли в страната ни, системата няма да усети натоварване, информира Zdrave.net.
„Здравната ни система е в период на адаптация. Много хора искат да помогнат, но са необходими административни промени, последвани и от законодателна дейност. До 5- 10 дни ще бъде уреден и въпросът с поставянето на ваксини на украинските раждани от личните лекари. Ваксини не само срещу COVID, но и всички необходими такива в детска възраст. В Украйна ваксинационното покритие не е много добро в сравнение с България и целия ЕС. Това създава рискове от пренасянето на заболявания при голям бежански поток, като морбили. Трябва да се търсят начини системата да помага цялостно на тези хора, а не да се търсят индивидуални решения”, обясни той.
Д-р Симидчиев обърна внимание, че всеки украински гражданин, получил статут на бежанец, е автоматично здравноосигурен.
„Много хора обаче пристигат тук с паспортите си и имат статут на посетители. Това трябва да бъде уредено с нормативни разпоредби на централно ниво”, каза още той.
Към момента 150 са записаните лекари, изявили желание да помогнат, каза още Симидчиев, но в действителност всички специалисти са готови да окажат помощ.
„Хората, които пристигат в страната ни сега, са тръгнали в сравнително ранен етап от войната в Украйна и нямат много сериозни оплаквания. Те са свързани предимно с респираторни инфекции, характерни за сезона. По-късно обаче вероятно ще пристигат хора с по-сериозни травми и такива, подложени на замърсявания. Тогава ще се увеличат токсичните и травматични проблеми на бежанците. Тези с по-сериозни медицински нужди ще бъдат пренасочвани към болниците във Варна и Русе като най-близки до границата, както и към Пловдив, София и Плевен”, уточни пулмологът.
Д-р Александър Симидчиев коментира още, че за щастие тенденцията е да има стихване на заболелите с коронавирус. „Ако има интерфериране на двете кризи, ще бъде голямо предизвикателство”, добави той.