НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.03.2021)

3004 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
3004 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 1838 от които са установени с PCR, а 1166 – с бързи антигенни тестове. През последното денонощие са направени 16 876 теста. 9957 от тях са PCR, а 6919 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 106; Бургас – 428; Варна – 136; Велико Търново – 83; Видин – 16; Враца – 88; Габрово – 33; Добрич – 33; Кърджали – 18; Кюстендил – 61; Ловеч – 36; Монтана – 46; Пазарджик – 76; Перник – 51; Плевен – 141; Пловдив – 208; Разград – 19; Русе – 63; Силистра – 35; Сливен – 92; Смолян – 36; София област – 85; София град – 734; Стара Загора – 121; Търговище – 8; Хасково – 99; Шумен – 93; Ямбол – 59.
Потвърдените в България случаи на новия коронавирус към момента са общо 258 385. От тях 35 896 са активни. 211 918 са излекуваните лица, от които 1280 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 5 463-ма. От тях 437 се намират в интензивни отделения или клиники.
Към момента у нас са поставени 284 464 дози от ваксините срещу COVID-19. 15 920 от тях са поставени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 10 420. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 55. От тях 7 са установени при лекари, 25 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 3 – при фелдшери и 11 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 10 571. Нови 65 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТЧЕТЕ КАТО НАПЪЛНО ПОСТИГНАТИ ЦЕЛИТЕ В ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА 2020 ГОДИНА
Напълно постигнати са целите на МЗ за 2020 г. в електронното здравеопазване, става ясно от отчета на министерството. За това информираха от Zdrave.net.
От отчета става ясно, че е сключен договор с изпълнител по проект “Доизграждане на Национална здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2”. Сключен е договор и са реализирани електронна рецепта и електронно направление за медико-диагностична дейност. Проектът се изпълнява текущо с краен срок за изпълнение месец декември 2021 г., уточняват от МЗ.
По отношение на изпълнението на проект за създаване на трансгранични електронни здравни услуги в България, от Министерството информират, че е одобрено проектно предложение и е сключено Споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на Механизма за свързване на Европа, като и този проект се изпълнява текущо.
От тази година електронната рецепта става единствена форма на изписване на медикаменти у нас през тази година, като рецептите на хартия ще се изпълняват и обработват в аптеките по досегашния ред до 30 април. В началото на годината беше представено и пациентското досие, като по този начин, заедно с електронното направление, бяха завършени три от модулите на електронната здравна система, припомниха от здравния портал.

СПИРАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ, ОПЕРАЦИИТЕ И СВИЖДАНИЯТА В РЕДИЦА БОЛНИЦИ В СТРАНАТА
Повишената заболеваемост от COVID-19 у нас доведе до спирането на плановия прием, операциите и свижданията в болниците в редица области, съобщи БНР.
Плановият прием, плановите операции и свижданията във всички болници в София ще бъдат спрени от понеделник, 8 март. Заповедта е на Столичната регионална здравна инспекция на фона на данните, че заразените с коронавирус в София са над 440 на 100 хиляди души. Ще бъдат допускани само планови дейности, свързани с трансплантации, лечение на онкологични заболявания, асистирана репродукция и раждане, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
От началото на следващата седмица мярката влиза в сила и за област Варна, а със срок до 19 март вече е ефективна в Бургаска и Плевенска области.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ДО 2 МЕСЕЦА ЩЕ ИМА НАЛИЧНИ ВАКСИНИ ЗА БЕЗПРОБЛЕМНО МАСОВО ИМУНИЗИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19
През следващите 2-3 седмици ще бъде последният пик на заразата от COVID-19 у нас. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него през пролетта и лятото се очаква да има дълъг период с малко заразени:
“Прогнозата на учените е, че в началото на 2022 година би трябвало проблемът COVID не да е изобщо изчезнал, а постепенно коноравирусът да се превърне в обикновен респираторен вирус, с който ще се срещаме в есенно-зимния сезон, но няма да е страшен, няма да умираме от него”.
Доц. Ангел Кунчев каза още, че най-късно до 2 месеца ще има налични ваксини за безпроблемно масово имунизиране.

Проф. д-р Асен Балтов: НОВАТА ВЪЛНА НА КОРОНАВИРУСА ЩЕ БЪДЕ ОГРАНИЧЕНА
„Новата вълна на коронавируса ще бъде ограничена. Това ще се покаже след 20 март. Дотогава ще се натрупа сериозно количество ваксинирани хора. Има и много хора, които са преболедували безсимптомно. Според мен те са повече от 1,5 млн. души“. Това каза пред БНР директорът на спешната болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. Той подчерта, че ваксинирането и прилагането на алгоритъма за лечение помагат много в борбата с болестта.
„Въпреки че се повишават случаите, колегите са подготвени. Доказа се, че има болници, които са готови да се хвърлят в боя, но ги има и тези, които никога няма да бъдат готови за това“, каза още проф. Балтов.
Специалистът подчерта, че не само здравната система трябва да е отговорна за справянето с коронакризата, но и цялото общество: „То трябва да разбере, че трябва да се пазим, да спазваме дистанция, дезинфекция, мерките за безопасност. И същевременно да сме активни в процеса на ваксинация“.

ЗАСИЛВА СЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ИМУНИЗАЦИЯТА СРЕЩУ COVID – 19 ВЪВ ВРАЦА
Общопрактикуващи лекари от Враца отчитат, че след скептицизма в началото вече има засилен интерес към имунизацията срещу COVID – 19. В региона, при личния си лекар са си поставили ваксина 611 души, а общо са инжектирани 5473 души, съобщи БНР.
От няколко дни личните лекари в област Враца не ваксинират. Д-р Емил Миленков – председател на Сдружението им: “Проблемът възникна за съжаление, от нерегулярното снабдяване с ваксини на личните лекари и имахме такива колеги, които не успяха да вземат съответната бройка, която бяха заявили, и пропуснаха на този етап да ваксинират своите пациенти, но смятам, че с времето ще се оправи снабдяването”.
Общопрактикуващите лекари са създали свои “зелени коридори” извън работното време и по предварителна уговорка с пациентите: “Идва в съответния ден и час, сяда, преглеждаме го, слушалка, ако има някакви придружаващи заболявания – артериално налягане, температура, и ако всичко е окей, прави му се имунизацията, сяда пред кабинета 10-15 минути, каквито са указанията и си отива вкъщи. Засега от ваксинираните при нас, никой не се е обадил, че има някакъв страничен проблем”.
Според д-р Миленков, напоследък рязко се увеличава броят на желаещите да бъдат ваксинирани.

В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС УЧИТЕЛИ
За последното денонощие с положителни проби са още четирима преподаватели от Област Ловеч. Това съобщи БТА като се позова на Регионалната здравна инспекция в Ловеч.
Сред новодиагностицираните са трима учители от Тетевен и един преподавател в Техническия колеж в Ловеч. В учебните заведения не се налага предприемане на мерки поради липса на епидемиологични критерии при епидемиологичните проучвания.
Установени са и нови два случая на заразени в Дома за стари хора в село Сливек. При масовото изследване там, след първите два случая, регистрирани вчера, с положителни проби за COVID-19 са още един човек от персонала и един от потребителите на услугата, който е настанен за лечение в ловешката болница.
В Дома е разпоредена крайна огнищна дезинфекция и медицинско наблюдение на потребителите. Преустановен е приемът на нови потребители до изтичане на инкубационния период.
С регистрираните за последното денонощие в областта 36 нови случая на заразени с коронавирус общо диагностицираните от началото на пандемията надхвърлиха 3000 души. В момента активните случаи на коронавирусна инфекция са 375.

ОБЩО 4268 ДУШИ ОТ ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ СА ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
Общо 4268 души от област Кюстендил са ваксинирани срещу коронавирусна инфекция за времето от 28 декември 2020 г. до 5 март 2021 г., по данни на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. На 617 души е поставена и втора доза ваксина, информира БТА.
От ангажираните с изборния процес са ваксинирани 480 души, предстои да бъдат поставени ваксини на още 108 от тях, уточняват от инспекцията. По техни данни в област Кюстендил 96% от новозаболелите от COVID-19 са с т.нар. “английски щам” на болестта, което е и най-висок процент от цялата страна.
Броят на диагностицираните болни с коронавирус в Кюстендилска област от началото на пандемията е 6527. До този момент са излекувани 5176, а броят на починалите е 286. На домашно лечение в момента са 650 души, а поставените под карантина – 682.
Девет са болните ученици в областта, а 181 са поставени под карантина. От педагогическия персонал има 16 болни и четирима контактни, а от непедагогическия персонал – болните са четирима, а шестима контактни, уточниха от Регионалното управление по образование.

ОКОЛО 700 ДУШИ С ТРАНСПЛАНТАЦИИ У НАС НЕ СА УСПЕЛИ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ ПРИОРИТЕТНО
Около 700 души с трансплантации у нас не са успели да бъдат ваксинирани приоритетно срещу COVID-19. Георги Пеев от Хасково – единственият двойно трансплантиран у нас със сърце и бъбрек, се записал в електронния регистър за ваксиниране, съобщи БНР.
Пациентските организации на трансплантираните са написали писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъдат ваксинирани. Въпреки обещанието от там, 700 трансплантирани все още очакват своята защита срещу COVID-19. Георги Пеев е един от тях: “Въпреки твърдението на здравните власти, че трансплантираните са приоритетна група и ще бъдат ваксинирани едва ли не веднага, такова нещо не се случи. След всяко наше писмо и сигнал – като казвам наше, имам предвид пациентски организации, които има трансплантирани към тях, след всяко наше писмо се казваше: “Ама, как? Да бе, ще има, сега идват хиляди, милиони ваксини”. И накрая – няма”.
След старта на Единния регистър за ваксинация срещу COVID-19, Георги Пеев се е регистрирал веднага.

„МАЙЧИН ДОМ“ – СОФИЯ СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗА
Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ София започна безплатни прегледи за ендометриоза, които ще продължат до края на март, съобщи БНР.
Ендометриозата засяга една от десет жени в репродуктивна възраст у нас и често води до редица проблеми, сред които безплодие. Д-р Дориан Босев пояснява:
“Диагностиката и лечението е хирургично. То най-вече е лапароскопско и миниинвазивно, а също така и с роботизирана хирургия. Дава много по-добри резултати от гледна точка на по-малко рецидиви на заболяването, от гледна точка на по-добро повлияване на болката при заболяването, от гледна точка на възможността за естествено забременяване при пациентките. Тоест това е златният стандарт, докато медикаментозното лечение може да бъде прилагано там, където не може да се приложи хирургично лечение или за долекуване на пациента”.
При лечението на гинекологични проблеми “Майчин дом” е единствената държавна болница, която разполага с робота “ДаВинчи” с възможност оперативните интервенции с него да се извършват по клинична пътека по Националната здравноосигурителна каса.
До момента в “Майчин дом” са проведени над 120 успешни операции с робота “ДаВинчи”. Профилактичните прегледи се провеждат от водещи специалисти в тази област. Приемът е всеки ден от 13:00 до 15:00 ч., след записан предварително час.