НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.02.2022)

6 212 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 311 ОТ ТЯХ СА ПРИЕТИ В СЪБОТА
4 737 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа, 2 750 от тях са установени с PCR, а 1 987 – с бързи антигенни тестове. 76,08% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените тестове през изминалото денонощие са общо 21 251, от които 7 016 са PCR, а 14 235 са антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 116; Бургас – 610; Варна – 578; Велико Търново – 71; Видин – 28; Враца – 76; Габрово – 28; Добрич – 78; Кърджали – 51; Кюстендил – 50; Ловеч – 61; Монтана – 36; Пазарджик – 155; Перник – 52; Плевен – 119; Пловдив – 483; Разград – 36; Русе – 74; Силистра – 32; Сливен – 134; Смолян – 24; София област – 162; София град – 1 142; Стара Загора – 223; Търговище – 57; Хасково – 110; Шумен – 73; Ямбол – 78.
Към момента у нас потвърдените случаи на новия коронавирус са общо 993 255, от тях 259 629 са активни. Излекуваните лица са 699 898, от тях 3 784 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 6 212 – в интензивни отделения или клиники се намират 585 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица на 5 февруари, събота, са 311 – от тях 84,89% не са ваксинирани. Това показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция е 4 204 264, от тях 2 612 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 21 448 лица-медицински служители. 89 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях 19 са установени при лекари, 32 – при медицински сестри, 20 – при санитари и 18 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 33 728. Нови 40 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 90 % от починалите лица не са били ваксинирани.

Националният полицейски синдикат: ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА МЕДИЦИНСКИЯ ИНСТИТУТ НА МВР КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ БЪДЕ „ГОЛЯМА ГРЕШКА“
Националният полицейски синдикат определя като евентуална “голяма грешка” плановете Медицинския институт на Министерството на вътрешните работи, известен като МВР болница, да бъде прехвърлен към Министерството на здравеопазването. Това съобщи БНР.
От синдиката изтъкват, че промяната няма да постигне икономия на финансови средства от държавния бюджет, а системата за обучение на медицински кадри в института ще бъде разбита.
Промяната в статута на болницата е част от плановете за реформи в администрацията, засягащи МВР.
От полицейския синдикат подкрепят плановете за оптимизация на структурата на министерството. Според синдиката е нужно МВР да бъде освободено от несвойствените му функции и в него да останат основно структурите, чиято задача е охраната на обществения ред, борбата с престъпността и охраната на държавната граница.

ПРЕВАНТИВНИЯТ ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ КЪМ СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТКРИВА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА НЕГАТИВНИТЕ ЕФЕКТИ ПРИ УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И МАРИХУАНА
Превантивният център по зависимости към Столична община открива информационна кампания за негативните ефекти при употреба на алкохол и марихуана и рисковете при шофиране под въздействието на психоактивни вещества. Партньори на инициативата са Български Червен кръст и Съюзът на пивоварите, каза за БНР д-р Вилиана-Мария Николова.
„Разполагаме със специални очила, които симулират ефектите от алкохол и марихуана и когато младежите ги ползват и правят игрите, които ние предварително сме подготвили, могат да усетят на практика какви са ефектите от психоактивните вещества и как се затрудняват техните движения, преценки“, изтъкна д-р Николова. Тя допълни, че кампанията се провежда и в Центъра за обучение по първа помощ на БЧК, където бъдещите шофьори ще могат да участват в интерактивната демонстрация.

ОТ ПОНЕДЕЛНИК В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН ВЛИЗАТ В СИЛА НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
В област Плевен от утре влизат в сила новипротивоепидемични мерки. Те са разписани в заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Плевен, д-р Илиян Минчев, информира БТА като се позова на съобщение от РЗИ-Плевен.
Новите мерки касаят най-вече образованието и сферата на услугите. След ваканцията в присъствена форма на обучение ще останат изцяло децата от I до IV клас, а на ротационен принцип ще са учениците от V до XII клас в цялата област. В периода от 7 до 11 февруари в клас ще са учениците от VII, VIII, X и XIIклас, а от 14 до 18 февруари в училище ще се върнат тези от V, VI, IX и XI клас. Детските градини и ясли няма да се затварят.
Преустановяват се всички ученически екскурзии, занимания и дейности по интереси, спортни празници и други. Присъствено ще работят двата центъра за деца със специални образователни нужди – в Плевен и в Долни Дъбник. Занятията в езиковите центрове за деца и други обучителни школи ще могат да се провеждат с до пет души в помещение.
Питейните заведения, и за хранене, ще работят с 50% от капацитета си. На този етап няма да се ограничава работното им време, както и вечерен час за учениците. Непълнолетните обаче задължително ще могат да влизат в мол или заведение с родител или настойник, който имат зелен сертификат, но не по-късно от 22:00 часа.