НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.02.2021)

3070 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 276 ОТ ТЯХ – В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ И КЛИНИКИ
910 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. С PCR тестове са установени 518 от тях, а с бързи антигенни – 392. Общо 12 463 теста са направени през изминалото денонощие, като от тях 6702 са PCR, а 5761 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 45; Бургас – 113; Варна – 43; Велико Търново – 19; Видин – 12; Враца – 35; Габрово – 8; Добрич – 9; Кърджали – 16; Кюстендил – 25; Ловеч – 7; Монтана – 10; Пазарджик – 29; Перник – 10; Плевен – 40; Пловдив – 79; Разград – 3; Русе – 23; Силистра – 6; Сливен – 28; Смолян – 8; София област – 23; София град – 206; Стара Загора – 26; Хасково – 37; Шумен – 26; Ямбол – 24.
Към момента у нас са потвърдени общо 223 059 случая на новия коронавирус. 20 727 от тях са активни. 193 030 са излекуваните лица, от които 698 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3070 пациенти с доказан COVID-19. В интензивни отделения и клиники са настанени 276 от тях.
Общо 56 860 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция до момента. 2835 е броят на поставените през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 9648 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 35. От тях 5 са установени при лекари, 18 – при медицински сестри, 5 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 9302. Нови 30 случая са регистрирани през последното денонощие.

ДНЕС ПРИСТИГАТ ПЪРВИТЕ 28 800 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 „АСТРАЗЕНЕКА/ОКСФОРД
В 19 часа днес у нас се очаква да пристигнат първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 „АстраЗенека/Оксфорд“ (Oxford University/AstraZeneca), информира БНР като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
Препаратът ще пристигне на бул. “Янко Сакъзов“ № 26 (сградата на БулБио – НЦЗПБ), където брифинг ще дадат изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

ДЪРЖАВАТА Е ОСИГУРИЛА СРЕДСТВА ЗА ПЛАЩАНИЯТА ЗА РАБОТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ В РАЗМЕР НА 1000 ЛВ. ЗА ВСИЧКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ И ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ
Държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия в размер на 1000 лв. за всички лечебни заведения за болнична помощ и общопрактикуващи лекари, съобщиха За сайта – Новини за здравеопазването, 05.02.2021 г.от пресцентъра на Министерството на здравеопазването във връзка с публикувана невярна информация в интернет сайтове, че НЗОК спира плащанията за работа на първа линия в здравната система
Плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, включително за дейности през м. януари тази година, се запазват и през 2021 г., изтъкват от МЗ.
Размерът на тези плащания остава непроменен и в размер на 1 000 лв. нето. Целта е да се запази мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията. Средствата през 2021 г. се осигуряват от държавния бюджет, чрез трансфер към Националната здравноосигурителна каса, а не, както досега, чрез европейско финансиране, се изтъкна още в съобщението на МЗ.
Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г. Допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа на първа линия ще продължават да се изплащат, докато страната се намира в период на извънредна епидемична обстановка.
В допълнение отбелязваме, че и през настоящата година продължават плащанията чрез НЗОК за работа на първа линия на общопрактикуващи лекари, наети при тях специалисти по здравни грижи, както и на медицински и диагностични центрове.
От бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения.
До края на февруари 2021 г. НЗОК ще заплати на лечебните заведения за болнична помощ следните видове дейности, извършени през януари:
• За работата по клинични пътеки и други дейности по договор с НЗОК през м. януари (за тези дейности се запазва механизмът на 85% заплащане на бюджета на болниците в случаите, в които не са изработили на 100% планираните средства);
• За работа на първа линия – нетен размер на възнагражденията 1000 лв, за персонала съгласно информацията от лечебните заведения;
• Средствата по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. за допълнителни трудови възнаграждения за лекари, професионалисти по здравни грижи и санитари.
В заключение, увеличението на заплатите на всички лекари, професионалисти по здравни грижи, санитари, съответно с 600 лв., 360 лв. и 120 лв., е факт от 1-ви януари. Тези възнаграждения се изплащат отделно и не са обвързани по никакъв начин с мярката 1000 лв. за работа на първа линия срещу COVID-19. Подчертаваме, че тези плащания ще се извършат също в срок не по-късно от 24.02.2021 г. към допълнителните трудови възнаграждения за м. януари, 2021 г.

СЪВСЕМ СКОРО БЛИЗО ПОЛОВИНАТА АПТЕКИ В СТРАНАТА ЩЕ ИМАТ ГОТОВНОСТ ДА ИЗДАВАТ ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА
Близо половината аптеки в страната ще имат готовност да издават електронна рецепта съвсем скоро. Това съобщи за Zdrave.net председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, потърсен за коментар за възможността фармацевтите да отпускат медикаменти по електронен път.
Това ще стане възможно чрез въвеждането в следващите дни на най-големия софтуер, който обслужва значителна част от аптеките. “Фирмата, която го осигурява, обслужва над 1800 аптеки“, поясни Костов. Регистрираните към момента аптеки в страната според регистъра на ИАЛ са 3588, показва справка на Zdrave.net.
„Всички работят, срокът е 1-ви май, все още има време“, отбеляза той. Костов посочи, че по актуализацията на софтуерите се работи и в системата на личните лекари. „Някои от лекарите се въздържат да издават електронни рецепти, защото системата все още не е изцяло тръгнала и може да създадат проблеми на пациентите си. Това е причината, поради която в момента в аптеките почти не се изпълняват електронни рецепти“, разясни той. Все пак Костов допълни, че след 1-ви май те трябва да са готови със софтуерите си и съответно с възможността да издават е-рецепта. Това е и заложено в промените, залегнали в Наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Съгласно тях при осигурени технически и организационни условия за това от Министерството на здравеопазването и НЗОК, притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти са длъжни да приведат дейността си по предписване и отпускане на лекарствени продукти само с електронни предписания не по-късно от 1 май 2021 г., като дотогава се издават и обработват и рецепти на хартиен носител.
Костов обясни, че не всички продукти ще могат да се издават по електронен път. Изключения ще са например медицинските изделия, хранителните добавки, диетичните храни за медицински цели и други. „Те не могат да бъдат предписвани по електронен път, защото не съществуват регистри за тях“, поясни той.
Електронната рецепта ще даде ясна представа кой какви рецепти отпуска, какъв брой и за какви лекарства. Всичко това ще е видно. Отделно чрез системата за верификация контролът на дейността на аптеките е многостранен, изтъкна още председателят на асоциацията.

ЕКИПИ НА РЗИ-СОФИЯ И ПОЛИЦИЯТА ПРОВЕРЯВАТ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ И ЗАВЕДЕНИЯ В СТОЛИЦАТА
Екипи на здравната инспекция и полицията проверяват търговски обекти и заведения в София за спазването на противоепидемичните мерки в почивните дни.
Проверки се извършват в търговските вериги, хранителни магазини и обекти с обществено значение. При една от тях е констатирано неспазване на зеления коридор, каза проверяващият инспектор Людмил Бързев: “Бяха допуснати в обекта лица под 65-годишна възраст, за което към отговорното лице на обекта е съставен акт за административно нарушение. Стойността на акта е от 300 до 1000 лв.”.

МОБИЛЕН КАБИНЕТ ЩЕ ПОСЕЩАВА ПО ГРАФИК СЕЛАТА В ОБЩИНА ВИДИН
Медицински специалисти ще посещават селата от община Видин, информира БНР. За целта ще бъде закупен специализиран автомобил, който ще бъде оборудван за извършване на основни здравни манипулации, обясни зам.-кметът Борислава Борисова:
“Един специализиран автомобил, който да посещава населените места с екип от медицински специалисти, които да оказват необходимата здравна помощ, необходимото внимание към нашите възрастни жители на общината. Там те ще могат да измерят кръвно, да чуят със слушалка има ли проблеми в дихателните пътища, да превържат някоя рана, да закупят лекарства и да доставят по предварително дадени рецепти и финансови средства от страна на нуждаещите се.”
Посещенията в населените места ще се извършват по предварително изготвен график. Средства за мобилния здравен кабинет са заложени в бюджета на Община Видин за 2021 година.