НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.01.2022)

ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАНДЕМИЧЕН КОМИТЕТ
В началото на следващата седмица се очаква изолацията, на която подлежат лицата с лабораторно доказано заболяване COVID-19, да бъде намалена от 14 на 10 дни. Карантината на контактните лица съответно ще бъде намалена от 10 на 7 дни. За целта ще бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването. Това е било дискутирано по време на първото заседание на Националния пандемичен комитет, създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков, съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов. За това информираха от пресцентъра на МЗ.
Доц. д-р Георги Йорданов, който е зам.-председател на Комитета, посочи, че в рамките на заседанието е взето решение от страна на държавните институции да бъдат положени всички възможни усилия за повишаване на ваксинационния обхват в страната. Целта е през настоящия месец да бъдат поставени близо 500 хил. ваксини срещу COVID-19. Взето беше решение и мобилни имунизационни екипи на РЗИ да осигурят възможност за ваксинация на място на държавните служители, работещи с граждани.
По време на заседанието на Националния пандемичен комитет беше изрично подчертано, че ваксинацията у нас е доброволна и зависи от волята на всеки един български гражданин.
„Целта на Националния пандемичен комитет е да бъде създадена добра координация между институциите, за да могат належащите въпроси бързо да намерят своето решение.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която е и председател на Комитета. По думите ѝ в момента важното е всички сили да бъдат насочени към справяне с настъпващата пета вълна на пандемията.
„За да се справим със ситуацията, която има не само здравни и икономически последици, но засяга всички сфери на нашия живот, е необходима координация на правителствено и междуведомствено ниво. именно това е мисията на този комитет“, заяви още министър Сербезова. Сред основните приоритети на Националния пандемичен комитет са прогнозиране и оценка на епидемичната обстановка с цел подготовка на здравните и лечебните заведения и медицинските и немедицинските специалисти за действие по време на пандемия, създаване на организация за медицинско обслужване на населението и осигуряване на максимални възможности за лечение на заболелите граждани, както и създаване на организация за въвеждане на противоепидемични мерки и контрол на територията на страната.
В Националния пандемичен комитет с председател министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова влизат 23-ма членове – представители на всички министерства. Да се присъединят към комитета ще бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините в Република България, Националния център по общественото здраве и анализи, Българския червен кръст, Националния център по заразни и паразитни болести, Българската агенция по безопасност на храните.

СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ИЛИ ПРЕБОЛЕДУВАНЕ И PCR ТЕСТ ЩЕ СЕ ИЗИСКВА ОТ ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ СТРАНИ В „ЧЕРВЕНА ЗОНА“ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
От 7 януари, петък, лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена на 5 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.
Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.
С пълния текст на заповедта и със списъка на държавите по цветови зони можете да се запознаете в прикачения файл.

КОМИСИЯТА ПО КОНСТИТУЦИОННИ И ПРАВНИ ВЪПРОСИ ОДОБРИ ДЕПУТАТИТЕ ДА ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА СЪС „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“
Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-о НС одобри депутатите да влизат в парламента със „зелен сертификат“. Законопроектът установяващ това правило бе приет с 11 гласа „за”, трима против и без въздържали се, информира Сlinica.bg.
Законопроектът предвижда зеленият сертификат да стане условие за вход в парламента от 24 януари т. г. Ако нямат такъв депутатите сами ще си плащат антигенните тестове, но тези разходи ще се покрият от бюджета на НС за другите служители на парламента, както и за представителите на медиите. Депутатът от ИТН Ива Митева обаче предложи сертификат да не се изисква изобщо за журналисти и гости на парламента, този въпрос обаче ще бъде обсъден в пленарна зала. Заседанието на правната комисия отново
протече с остри спорове. Противници на идеята са от „Възраждане”, които още сутринта, заедно с ааа ИТН поискаха вчерашното решение на здравната комисия да се обяви за недействително, защото не всички нейни представители са били уведомени за заседанието. От Депутатите от ГЕРБ-СДС пък отказаха изобщо да гласуват и разкритикуваха извънредното свикване на правната комисия, защото не могат да присъстват на другите комисии, в които членуват.

83 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 НА 5 ЯНУАРИ
6766 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа – 3360 от тях са установени с PCR, а 3406 – с бързи антигенни тестове. 71,58% от новите случаи, доказани през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 52 040 са тестовете, направени през последното денонощие – 12 160 от тях са PCR, а 39 880 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 529; Бургас – 598; Варна – 583; Велико Търново – 120; Видин – 54; Враца – 109; Габрово – 68; Добрич – 74; Кърджали – 35; Кюстендил – 94; Ловеч – 76; Монтана – 67; Пазарджик – 158; Перник – 120; Плевен – 143; Пловдив – 558; Разград – 22; Русе – 181; Силистра – 52; Сливен – 112; Смолян – 64; София област – 244; София град – 2112; Стара Загора – 233; Търговище – 53; Хасково – 125; Шумен – 101; Ямбол – 81.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 764 476, от тях 117 409 са активни. Излекуваните лица са 615 764, от тях 758 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 4608 – от тях 493-ма се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 672, от които 85,42% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
3 768 966 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, 32 429 от които са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 245. Нови 83 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 11 са установени при лекари, 23 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 1 – при фелдшер и 30 – при друг медицински персонал.
31 303 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 66 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 93,94% от починалите лица не са били ваксинирани.

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ОБЛАСТИТЕ, ПОПАДАЩИ В „ТЪМНОЧЕРВЕНА ЗОНА“ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Увеличава се броят на областите, попадащи в „тъмночервена зона“ по заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база, показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БТА.
С над 500 заразени на сто хиляди души население са областите Благоевград, Софийска област, София-град, Перник, Варна, Бургас, Русе.
В „жълта зона“ са областите Кърджали, Добрич, Разград и Търговище. Останалите области са в червена зона.
Заболеваемостта от коронавирусната инфекция в страната на двуседмична база е 496 на сто хиляди души население.

„ВЪЗРАЖДАНЕ“ И „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ПОИСКАХА ВЧЕРАШНОТО ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В 47-О НС ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНО
„Възраждане“ и „Има такъв народ“ поискаха вчерашното извънредно заседание на Комисията по здравеопазването в 47-о НС да бъде обявено за недействително. Причината е, че членовете на комисията от двете формации не са били уведомени за заседанието предварително по имейл, каквото е изискването по правилник, информира Zdrave.net.
От „Възраждане“ заявиха, че техния член в комисията Елена Гунчева не е била уведомена умишлено, за да не може тя да гласува срещу проекта за решение за правилата за достъп до Народното събрание.
„Не само от „Възраждане“, но не бяха известени и коалиционните партньори, каквито сме ние“, каза депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той беше категоричен, че заседанието трябва да бъде обявено за недействително.
Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че ще бъде извършена проверка.
На 5 януари депутатите от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ внесоха проект на решение за достъп до парламента, според който в сградите на Народното събрание може да се влиза само със „зелен сертификат“, а за депутатите и посетителите, които не са ваксинирани, ще има пунктове за бързи тестове, заплащани от бюджета на парламента. Според предложението депутатите в парламента трябва да ходят на работа със сертификат от 24 януари.
Проектът беше разпределен за разглеждане на парламентарните комисии по здравеопазване и конституционни въпроси и право, които пък свикаха извънредни заседания.
Без възражения проектът беше приет от народните представители в здравна комисия, в правната депутатите отказаха да го обсъждат на основание, че точката е внесена извънредно в нарушение на правилника на парламента.

35,7% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ВАКСИНИРАНО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
„Основният въпрос, който обсъждахме днес, е темата за ваксинирането. Днес излязоха първите данни от преброяването в страната и можем да направим сравнително точно изчисление за броя на ваксинираните – 35,7%“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на новосъздадения пандемичен комитет доц. Георги Йорданов след първото заседание на комитета, информира Zdrave.net.
„Отчитаме обаче едно нежелание на обществото като цяло да се ваксинира, а ние се стремим към 60%. До края на месеца сме си поставили за задача да ваксинираме поне 500 000 души. В момента има голям брой ваксинирани, но анализът показва, че това са хора над 65 години, които се ваксинират с бустерна доза“, допълни той. По думите му ще бъдат взети мерки да се увеличи процентът на ваксинираните, като се създадат мобилни групи, които да посещават желаещите в малките населени райони.
„Имаше предложение за ваксиниране на определени контингенти от хора. Решението на правителството е, че ваксинирането е доброволен акт и не можем да посегнем на това право на хората“, посочи той.
Доц. Йорданов заяви още, че ще бъде предложено намаляване на карантината от 14 на 10 дни, а за контактните лица – на 7 дни. „Всички страдаме най-много от липсата на контрол“, каза още министърът и призова към социална отговорност.

КНСБ апелира: “ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ, СПАСЕТЕ ЖИВОТ!”
“Ваксинирайте се, спасете живот!”, отново апелираха от КНСБ, информира БТА.
Страната ни е на прага на поредната COVID-19 вълна. Бързото темпо, с което набира скорост, е притеснително и отново поставя под риск както здравето ни, така и работните ни места, посочват от синдиката в позиция, разпространена на интернет страницата на КНСБ.
Според КНСБ в съчетание с други тревожни процеси от социално-икономическия живот ситуацията става още по-сложна и изисква както нашата лична отговорност, така и навременни мерки от отговорните институции.
От КНСБ отбелязват, че натрупаният опит от последните години показва категорично, че няма друго оръжие срещу вируса, освен ваксините. “Те намаляват риска от заразяване, от тежко протичане на заболяването, както и натоварването на здравната система, подложена на натиск през последните 2 години. 85 процента от пациентите с COVID -19 в интензивни отделения в момента не са ваксинирани, показват данните на Министерството на здравеопазването”, допълват от синдиката.
От КНСБ допълват, че България продължава да е в челните позиции на световните негативни класации по време на пандемията. “От всички нас зависи да променим това. Да съхраним живота си, този на нашите близки, на колегите си, да запазим работното си място”, заявяват от синдиката.
“Бъдете отговорни и спазвайте мерките. Информирайте се за ползите от ваксините, доверете са на науката!”, призовават от КНСБ.

173 ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА ХЕПАТИТ С И 41 ПОЛОЖИТЕЛНИ ЗА ХИВ РЕГИСТРИРА ПРОГРАМА „АЙВЪР“ ЗА 2021 Г.
Програма АЙВЪР за изследване на ХИВ и хепатит C – най-мащабната кампания за изследване на двата вируса в България обобщи резултатите от дейността си през 2021 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на неправителствената организация. От тях става ясно, че при направените 5022 теста през изминалата година 173 са положителни за хепатит С, а 41 –положителни за ХИВ. Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са отчетени в 23 (от 28) области в страната. Хората с положителни тестове за антитела на хепатит C са насочени към потвърждаване на резултата с PCR тест.
Положителни ХИВ резултати са отчетени в 7 различни области на България. Интересното е, че 5 от позитивните проби са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на РЗИ. 38 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите 3 са при жени, допълват от АЙВЪР.
Тестването е било безплатно и анонимно и се осъществява във всичките над 180 адреса на голяма верига частни лаборатории на територията на цялата страна.
„През 2021 година COVID-19 продължи да измества фокуса от други две животозастрашаващи инфекции, а именно хепатит C и ХИВ. Препоръчително е всеки човек над 18 години да се изследва за хепатит C и ХИВ поне веднъж в живота.Тестовете в лаборатория, с венозна, са несъмнено по-точни от тестовете с капилярна кръв – от убождане на пръста, както и от оралните тестове. Тестът за ХИВ по програма АЙВЪР изследва и за p24 антиген и за антитела (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab). Тестовете, които следят за p24 антиген, засичат ХИВ между 11 и 30 дни след инфекция. Досега в България никога не е имало толкова мащабна програма за безплатно и анонимно тестване с толкова точен тест за ХИВ“, коментира Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР.
От неправителствената организация припомнят, че у нас има достъпно лечение и за двете инфекции. За пациентите с потвърден хепатит C то се заплаща от НЗОК, а за пациентите с ХИВ – от бюджета на Министерството на здравеопазването.