НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.01.2021)

ОБЩО 5448 ЛИЦА У НАС СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ СРЕЩУ НОВИЯ КОРОНАВИРУС ДО МОМЕНТА
1310 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 923 от тях са установени с PCR, а 387 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени общо 11 456 теста, от които 7290 PCR, а 4166 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 41; Бургас – 173; Варна – 143; Велико Търново – 30; Видин – 15; Враца – 32; Габрово – 16; Добрич – 15; Кърджали – 24; Кюстендил – 19; Ловеч – 19; Монтана – 16; Пазарджик – 28; Перник – 17; Плевен – 66; Пловдив – 115; Разград – 6; Русе – 43; Силистра – 24; Сливен – 48; Смолян – 13; София област – 34; София град – 223; Стара Загора – 71; Търговище – 10; Хасково – 24; Шумен – 25; Ямбол – 20.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 205 390. От тях 70 722 са активни. 126 766 са излекуваните лица. 2142 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 4286 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, 393-ма от които се намират в интензивни структури.
Общо 5448 лица у нас са се ваксинирали срещу новия коронавирус до момента, като 709 от тях са го направили през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че при 9017 лица-медицински служители у нас е доказан COVID-19. 42 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 15 от тях са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 11 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
7902 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 67.

КУПУВАМЕ ЕДИН ХЕЛИКОПТЕР И РЕМОНТИРАМЕ ЧЕТИРИ, КОИТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър.
В хода на заседанието на правителството министър Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на един хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на четири налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.
„Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочи министър Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на четирите „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.
По-рано днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред bTV, че армията може да отдели 3-4 хеликоптера „Кугър” за преоборудването им за медицински цели и спасяване в труднодостъпни райони, стига Министерството на здравеопазването да прецени дали ще им свършат работа.
„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването ѝ на здравния министър.

ПРЕДЛАГАТ ДИРЕКТОРИТЕ НА БОЛНИЦИ ДА РАБОТЯГ И КАТО ЛЕКАРИ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ НЕ Е СЪГЛАСНО
Управителите изпълнителни членове на Съветите на директорите и на Управителните съвети на болниците да могат да работят по служебно или по трудово правоотношение не само като преподаватели във висше училище, но и като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.
Това предлага председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова в законопроект за изменение на Закона за лечебните заведения. От досега постъпилите становища в Народното събрание става ясно, че Министерството на икономиката и КНСБ подкрепят предложението без забележки, докато Министерството на финансите е категорично против, информира Zdrave.net.
Според вносителя целта на промяната е да се създаде изключение по отношение забраната членовете на органите за управление и контрол на лечебните заведения по Закона за лечебните заведения да не могат да работят по служебно или трудово правоотношение. Причината е, че сега действащата разпоредба от една страна възпрепятства лекарите и лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения- публични предприятия по смисъла на ЗПП, да упражняват професията си, а от друга ще доведе го значително ограничаване на достъпа до медицинска помощ на гражданите, особено в по-малките населени места, където по принцип има съществен недостиг на медицински специалисти.
„Очакваната полза от приемането на настоящата законодателна инициатива е осигуряване възможността лекарите и лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения-публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия да упражняват професията си и да се осигури достъпна медицинска помощ на българските граждани, особено в малките населени места, както и в трудно достъпните и отдалечените райони, където липсата па достатъчно медицински специалисти представлява сериозен проблем“, пише вносителят.
Министърът на финансите Кирил Ананиев обаче не подкрепя предложената промяна. „Ограничението се отнася само за управителите или изпълнителните членове на съветите на публичните предприятия, а не за всички членове на управителните органи на предприятията. То е свързано с необходимостта от осигуряване на достатъчно време за изпълнение на възложените задължения на управителите или изпълнителните директори на публичните предприятия, с оглед постигане на ефективно и ефикасно функциониране на същото. В същото време, по този начин, по отношение на лечебните заведения, на лекарите се дава възможност да се ангажират само с основната си дейност, респ. да спомагат за осигуряване на достъпна медицинска помощ на българските граждани, което не би било възможно, ако същите са ангажирани и с изпълняването на функции като управители или изпълнителни членове“, пише той в становището си.
По думите на министър Ананиев при подобен подход лекарите, управители или изпълнителни членове, при наличие на трудово правоотношение с публичните предприятия биха били поставени в положение едновременно на решаващ орган и на изпълнител по отношение на едновременно заеманите длъжности. Освен това той препоръчва да се изиска становище и от Агенцията за публичните предприятия и контрол.
В законопроекта Даниела Дариткова предлага да отпадне възможността след изтичане на тригодишния срок договорът за управление или контрол да може да бъде подновен за нов тригодишен срок. С това предложение всички страни са единодушно съгласни.

РЗИ – ПЕРНИК Е С НОВ ДИРЕКТОР
Регионална здравна инспекция – Перник е с нов директор. На мястото на д-р Юри Торнев е назначен д-р Александър Златанов, който досега ръководеше РЗИ в София-област. Мотивите за рокадата не бяха оповестени, информира БНР.
Д-р Златанов вече се е срещнал с областния управител на Перник Емил Костадинов, а утре ще участва и в заседанието на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Макар и все още бегли първите му впечатления са, че като цяло ситуацията е под контрол и с оптимизиране и общи усилия може да се постигне добър резултат.
„Започнахме още от вчера актуализиране на общ план за действия, с отговорници, санкции, отчитане, подобряване в смисъл за противоепидемичните мерки в целия им пълен обем. Първо – да са много ясни мерките. Второ – много ясно да бъде кой е отговорен за спазването им и чак тогава идват санкциите – при явно нежелание да се спазват”.
Паралелно с това на новия шеф на РЗИ се е наложило да се запознае в крачка и с обичая Сурова, който се празнува по селата в Пернишко в нощта на 13 срещу 14 януари.
„Крайно решение нямам в момента. Запознавам се в детайли какво представлява Сурова, защото за мен това е нов ритуал, който не познавам детайлно”, обясни д-р Златанов.

Д-р Желязко Арабаджиев: ПРЕПОРЪКАТА ОТ ESMO Е ДА СЕ ИЗБЯГВАТ ЖИВИ-АТЕНЮИРАНИ ПРОТИВОВИРУСНИ ВАКСИНИ И РЕПЛИКАЦИОННО-КОМПЕТЕНТНИ ВЕКТОРНИ ВАКСИНИ
„На този етап ваксинацията срещу COVID-19 е препоръчителна, а не задължителна за всички хора и онкологичните пациенти не правят изключение. Като се има предвид по-лошата прогноза за изхода от COVID-19 при хората с рак, вероятно препоръчителността за ваксинация при тях би трябвало да е от по-висока степен. Пациентите с рак, които провеждат активно противотуморно лечение с химиотерапия, която се съпътства с имуносупресия също биха имали полза от ваксинацията, но все пак препоръката от ESMO е да се избягват живи-атенюирани противовирусни ваксини и репликационно-компетентни векторни ваксини“. Това обясни в интервю на Zdrave.net д-р Желязко Арабаджиев, началник на Отделението по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Токуда.
Специалистът коментира още: „Ефективността на ваксинацията против COVID-19 очаквано може да бъде по-ниска при пациенти с по-интезивна имуносупресивна терапия, например при пациенти след трансплантация на стволови клетки или при пациенти, лекувани с лекарствени продукти потискащи B-клетките (отговорни за имунитета). Също така ефективността на ваксината срещу COVID-19 може да варира в зависимост от вида рак, от разпространението на болестта, наличието на метастази и други характеристики на пациента и заболяването. В този смисъл е установено, че отговорът към ваксината е по-добър при пациентите със солидни тумори, отколкото тези с хематологични злокачествени заболявания като лимфом например.“
„По отношение на провежданата терапия, най-добре би било ваксината да се постави преди започване на противотуморната терапия. При пациенти, които вече провеждат химиотерапия, няма препоръки за най-подходящо време за ваксиниране на този етап в зависимост от вливанията. При пациенти провеждащи имунотерапия ( анти PD1 / анти PDL1) като монотерапия (не в комбинация с химиотерапия) не се очаква по-ниска ефективност на ваксината“, уточни д-р Арабаджиев.

60 СА ВАКСИНИРАНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В СТАРА ЗАГОРА
60 са ваксинираните служители на първа линия в борбата с COVID-19 в УМБАЛ „ Д-р Стоян Крикович“ в Стара Загора, като се очаква техният брой да достигне 125 до няколко дни. Това заяви за Радио Стара Загора директорът на университетската болница проф. Йовчо Йовчев и допълни, че ваксинираните са в добро състояние без оплаквания.
Към момента 81 пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ „Киркович“ в Стара Загора, като 11 са в реанимация, 7 са кислородна терапия и 4-ма са интубирани, каза още проф. Йовчев и допълни, че през последните седмици се наблюдава рязък спад на смъртните случаи. За последното денонощие хоспитализираните в университетската болница са 8 от общо 71 случая на коронавирус за област Стара Загора.

В ПЛЕВЕН ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНИРАНЕТО НА МЕДИЦИ
В Плевен продължава ваксинирането на още 600 медици, след като в късния следобед вчера РЗИ разпредели получената ваксина от София на Pfizer и BioNTech. Те са разпределени в десет болници от областта. За първи път медици ще бъдат ваксинирани и в пет общински болници. Изцяло ще бъдат обхванати COVID отделенията и Спешна помощ. До момента ваксинираните на първия етап са 200, съобщи БНР.
РЗИ в Плевен получи 120 флакона за първа имунизация и 120 за реимунизация.
Д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ, обясни: „Стартира вторият етап на първа фаза на имунизацията. Разпределени (дозите) са в 10 болници – 5 общински и м 5 града. Вярвам, че за два до три дни – до петък включително, всичките ще бъдат направени. Общинските болници ще бъде имунизиран, макар и не 100%, защото не са достатъчно количествата, ще бъдат имунизирани 100 процента желаещите в Спешната помощ по места и остатъкът ще бъде за персонала в COVID отделенията, които работят в общинските болници. И съответно в градските болници ще бъде имунизиран, освен целият състав, желаещ от Бърза помощ, както и тези, които работят на първа линия в COVID отделенията“.
Д-р Минчев уточни, че в общинските болници има ваксина за 100% на желаещите в Спешна помощ и в COVID отделението, няма да има кабинет единствено в общинската болница в Никопол, защото има само 7 желаещи, които живеят в Плевен и там ще се имунизират.
Ваксинирането в Червен бряг ще бъде в Медицинския център, който е на територията на общинската болница. Управителят ѝ д-р Валерий Желязков коментира пред БНР, че ваксинацията върви с бавни темпове и определи това като недопустимо: “Иска ми се с по-бързи темпове да навлиза ваксината сред населението, защото с тези темпове едва ли ще можем в следващите 7-8 месеца да постигнем 60% ваксиниране на населението, както искаме”.

ДОСТАВИХА ВТОРИТЕ ПРАТКИ С ВАКСИНИ В ПАЗАРДЖИК, СМОЛЯН, ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РУСЕ
В Пазарджик пристигна втората пратка от ваксини. Тази сутрин те бяха разпределени между здравните заведения, където са медиците на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция, съобщи БНР.
В същото време се изготвят и списъците на педагозите, които желаят да се ваксинират. На този етап е трудно да се прогнозира кога ще се пристъпи към ваксиниране в социалните домове и полицията.
175 дози ваксини бяха доставени в РЗИ-Смолян. Те са предназначени за ваксинация на медици от болничната и доболничната помощ в областта. Днес ваксините се предоставят на специализираните имунизационни кабинети за поставяне до края на седмицата, уточняват от инспекцията.
В здравната инспекция в Смолян вече е монтиран фризер за съхранение на ваксините на Пфайзер-Бионтех. Той ще работи при минус 70 градуса.
В Регионалната здравна инспекция във Велико Търново днес бяха доставени допълнителни дози от ваксината срещу COVID-19 за областите Велико Тръново и Русе.
За медиците от област Велико Търново доставката е от 71 флакона с ваксината.
„355 нови медицински специалисти, които ще бъдат имунизирани за първи път“, заяви директорът на Здравната инспекция д-р Евгения Недева.
Ваксинацията за медиците на първа линия ще бъде направена в осем имунизационни кабинета в областта.
За област Русе бяха разпределени 68 флакона от ваксината за 340 медици.
При ваксинирането на първите 200 медици в региона няма данни за нежелани реакции.

В ДУПНИЦА ОТВАРЯТ КАБИНЕТ ЗА НЕОТЛОЖНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ КЪМ ЧАСТНАТА БОЛНИЦА
Кабинет за неотложна медицинска помощ в Дупница ще има, но към частната болница, след като този към общинската поликлиника затвори по Нова година. Това каза за Националното радио шефът на болницата д-р Ени Лефтеров.
Кабинетът за неотложна медицинска помощ към Диагностично-консултативния център затвори преди седмица, след като лекарите отказаха да дават дежурства срещу 60 лева за смяна – те поискаха по 100 лева.
Oĸoлo 15 oт oбщoпpaĸтиĸyвaщитe лeĸapи в Дyпницa имaxa cĸлючeн договор c нeoтлoжнoтo звeнo нa мeдицинcĸия цeнтъp, като сега те се прехвърлят към частната болница. Правят го джипита в шестте общини – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново.
Те ще пoeмaт дежурства в звеното за нeoтлoжнa пoмoщ във вpeмeтo cлeд 19:00 чaca пpeз paбoтнaтa ceдмицa и 24-чacoвия диaпaзoн пpeз yиĸeндитe.

Проф. Христо Найденски: ВАКСИНИТЕ ЩЕ ОЧЕРТАЯТ ПО-ЯСЕН ХОРИЗОНТ В БОРБАТА И КОНТРОЛА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ
“Ваксините ще очертаят по-ясен хоризонт в борбата и контрола срещу коронавирусната инфекция”, каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамент “Инфекциозна микробиология” към БАН. Той подчерта, че се дава “зелена светлина” на ваксините, които използват информационна РНК, за да могат да синтезират съответните антигени, които да провокират имунната система да създаде антитела. Професорът уточни, че предстои да се видят резултатите от научните разработки: “Когато трябва да се работи под напрежение и под натиска на инфекцията, трябва да се използват най-съвременните научни подходи.”
Според него трябва да се направи анализ на различните ваксини дали имат достатъчна защита на организма и колко дълго ще трае имунният отговор, а чак тогава ще може да се посочи коя от ваксините е най-ефективна.
По думите му е правилен подходът първо да се ваксинират здравните работници и всички на първа линия, за да може рискът при тях да е сведен до минимум, а след това да се разшири мащабът на ваксиниране и да се получи колективен имунитет, който да е щит срещу навлизането на нови случаи на коронавирусна инфекция.
Проф. Христо Найденски беше категоричен, че не трябва да се бърза с мащабно и скоростно ваксиниране, предвид на това, че все още не сме определили коя е най-ефективната ваксина: “Все още има да изследваме постваксинационния процес на всяка ваксина”.