НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.11.2019)

БЪЛГАРКИТЕ РАЖДАТ ПЪРВОТО СИ ДЕТЕ НА 27-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Дамите в България все по-често избират кариерата пред семейството. Българките раждат първото си дете средно на 27.2 години, като за София тази възраст е още по-висока – средно 30 години и 2 месеца. За това информира Clinica.bg като се позовава на данни от Отчета за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.), който e публикуван на страницата на Портала за обществени консултации към Министерски съвет.
Увеличава се броят на децата, които са родени от жени на възраст 40 и повече години – от 2 108 през 2017 г. на 2 154 през 2018 г. Броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3 073.
Общо миналата година в страната са регистрирани 62 197 живородени деца (99.4%). Броят им намалява спрямо 2017 г. с 1 758, или с 2.7%. Двойките близнаци са 1 117, което е със 17 случая по-малко, отколкото през 2017 г., а 10 от бременностите са завършили с раждането на три бебета.
Запазва се трайната тенденция на увеличаване на извънбрачните раждания, които вече са повече от половината за страната. Относителният им дял нараства от 18.5% през 1992 г. на 42.0% през 2001 г. и на 56.2% през 2011 г. През 2018 г. броят на извънбрачните раждания е 36 656, или 58.6% от всички бременности, завършили с дете. Любопитно е, че в селата той е по-висок (65.0%), отколкото в градовете (56.5%). За 78.8% от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак, се подчертава в отчета. Все пак през 2018 г. са регистрирани 28 961 юридически брака – с 368 повече спрямо предходната година
Жените у нас раждат средно по едно или две деца. През 2018 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.56, какъвто е и за 2017 г. Проблемът е, че броят на жените във фертилна възраст постоянно намалява, като в края на 2018 г. е малко под 1.5 млн. и спрямо предходната година пада с близо 26 хил., а спрямо 2011 г. – със 159 хиляди. Очакванията за раждаемостта в следващите десетилетия са тя да продължава да спада именно поради тази причина. Затова държавата ще предприеме мерки за поддържане на коефициент на плодовитост около 1.5.

В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ВЪВЕЖДАТ ТЕСТ ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ОТ РАК НА ЯЙЧНИЦИТЕ
Високоинформативен комбиниран тест за оценка на риска от злокачествени новообразувания на яйчниците и маточните тръби въвеждат в Централната клинична лаборатория на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
ROMA индексът (Risk of ovarian malignancy algorithm) включва едновременно изследване на два туморни маркера – НЕ4 (белтък от епидидимиса на човек) и СА 125 (карбохидратен антиген 125). Резултатите от този комбиниран тест показват риска от онкологично заболяване в проценти и се тълкуват заедно с тези от останалите методи за изследване: клиничен преглед, ехографски и образни изследвания.
Комбинацията от двата маркера НЕ4 и СА 125 е по-точна относно предсказването на раково заболяване, отколкото всеки от тестовете поотделно. Чувствителността на комбинацията от тестове е 76%, а специфичността е 95%. Важно е да се знае, че референтните стойности при млади жени и при такива в менопауза са различни. При първата група жени стойности под 11,4% показват нисък риск от туморно заболяване, докато при втората група граничната стойност е 29,9%. Това се дължи на физиологичните промени, които настъпват в женския организъм след менопаузата.

КНСБ ИСКА ОЩЕ 6 МЛН. ЛЕВА ЗА ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Правителството одобри бюджетната рамка за следващата година на последното заседание на Министерския съвет, информира Clinica.bg. Очаква се бюджетът да започне да се разглежда в парламента. В хода на общественото обсъждане стана ясно, че КНСБ иска догонваща политика по доходите от труд и справедливо разпределение на средствата за заплати в бюджетните дейности. В областта на политиката по доходи от труд правителствената прогноза и Бюджет 2020 КНСБ предлага: увеличение на минималната работна заплата за страната на 610 лв. от 1 януари 2020 г., 650 лв. от 1 януари 2021 г. и задържане на това ниво през 2022 г. В бюджетния сектор като цяло – увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения. В сектор „Средно образование” – допълнителни средства в размер на 360 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал.
В сектор „Здравеопазване” – увеличение на бюджета за болнична помощ с минимум 200 млн. лв. за 2020 г., които да послужат за достигане на договорените в КТД минимални нива на заплащане за лекари и професионалисти по здравни грижи.Средствата за делегираните от държавата дейности за общините (детски и учебни заведения) се предвижда да нараснат с 9,5%.
КНСБ счита, че е необходимо да се намерят допълнителни средства в рамките на 6 млн. лв. за училищно и детско здравеопазване, за да се изпълни КТД и за тези медицински специалисти. По този начин, освен за болничната помощ, ще бъде възможно осигуряването на достатъчно средства за достигане на договорените в КТД начални работни заплати и за професионалистите по здравни грижи в детското и училищно здравеопазване.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ОТПУСНЕ 800 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕМОНТИ В ДВЕ КЛИНИКИ НА УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
Ремонти в спешен порядък ще се извършат в клиниките по алергология и хематология в УМБАЛ „Александровска”. За тях МЗ ще отпусне общо 800 хил. лв. Това съобщи зам.-здравният министър Жени Начева, след като лекари от болницата заявиха готовност за протест заради „ужасяващите условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти”, информира Clinica.bg.
Министерството на здравеопазването ще даде 300 хил. лв. за ремонт на Клиниката по алергология и 500 млн. лева за ремонт на Клиниката по хематология. Парите ще бъдат осигурени още тази година. „Трансферът не е проблем, но е необходима подготовка на обществената поръчка”, обясни г-жа Жени Начева. Относно готовността за протест на медиците, тя обяви, че всеки има право да изрази своята позиция, но МЗ работи добре с екипа на болницата. „Ще работим така, че спешните ремонти да се случат”, изтъкна още зам.-министърът.

БЛИЗО 26% ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2020 Г. СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Близо 26 на сто от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина са предвидени за лекарства и това ще позволи достъп на пациентите до иновативните терапии, включени в позитивния списък. Това каза пред в ефира на програма “Хоризонт” на БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз: “Разбира се, ние държим бюджетът да бъде балансиран, и също така в частта от резерв на бюджета да се вземе решение каква част би могла да се използва за покриването на здравноосигурителни плащания по отношение на лекарства, медицински изделия. Разгледахме бюджета, имаме решение на УС и сме склонни да го подкрепим”.
Проф. Гетов призова фармацевтичния бизнес да изплати на Здравната каса оставащите за последното тримесечие на тази година 90 милиона лева от отстъпките за лекарствата от Позитивния списък.

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
Започна Националната информационна кампания, с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията, Чрез Българския Червен кръст и чрез Регионалните здравни инспекции на 50 000 души ще бъдат раздадени донорски карти, в които могат да отбележат дали са съгласни след смъртта им техни органи да бъдат трансплантирани, информира БНР.
Картите не са задължителни и нямат юридическа стойност, но волята, изразена в тях, може да бъде ориентир за близките на притежателя на картата. При мозъчна смърт съгласието от страна на близките остава задължително независимо от изразената в картата воля.
Целта на кампанията е да се ускорят донорските процеси като се даде повече информация на хората, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. “За съжаление, броят на отказите на пациенти в клинична смърт, които получават нашите координатори по донорство на органи, се увенчава все повече. Затова насочваме нашето внимание, в рамките на тази кампания, да обясним, какво представлява донорството, колко е важна трансплантацията за хората, които я очакват”, уточни той.
Проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на МЗ сред 800 интервюирани сочи, че 74 на сто от българите, в случай на нужда, биха потърсили трансплантация за себе си или близките си, но едва 31% биха дали органи. Боряна Димитрова обясни: “Основните страхове при деклариране на съгласие за донорство са от евентуални злоупотреби и неоказване на достатъчна медицинска помощ. Затова, повече информация за процеса, за медицинските стандарти, за гаранциите в България за спазване на добрите медицински практики са ключови за преодоляване на тези бариери”.
За трансплантация на различни органи чакат над 1151 български граждани, като повечето от тях имат нужда от бъбречна трансплантация.

БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ ЩЕ ПРИЛАГА НОРВЕЖКИ МОДЕЛ ЗА ДИСТАНЦИОННА ГРИЖА ЗА ВЪЗРАСТНИ
Иновативни решения в грижите за възрастните хора обсъждаха днес в централата на Българския Червен кръст. Сред тях са възможности за дистанционно наблюдение на различни хронични заболявания и трайни увреждания. Това ще подобри достъпа на уязвими и самотни хора с хронични заболявания и трайни увреждания до професионални здравно-социални грижи, включително и на живеещите в отдалечени и малки населени райони, информира БНР.
„В България имаме изкривяване в посока на болничното лечение, а реалността изисква да бъдем малко по-гъвкави, да насочим своите усилия хората да останат по-дълго в своите домове, където да получават адекватна здравна и социална услуга“, коментира заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска. Тя е ръководител на проект, който се осъществява с помощна на две министерства – здравното и социалното, както и с помощта на Норвежката асоциация на местните регионални власти. Проектът стъпва върху дългогодишния опит на БЧК в предоставянето на домашни грижи на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания в домашна среда.
Според Тодоровска новите технологии позволяват повече хора да бъдат наблюдавани в домашна среда. „Да им се прави дистанционно ЕКГ, да се мери кръвното им налягане, да се мониторира сърдечната честота и съня. Да може да се помогне при различни спешни ситуации. Да кажем, възрастен човек, който живее сам, пада и това падане води до счупване или е в резултат на инфаркт или инсулт. Да има възможност системата да алармира в кол центъра, който ние ще създадем, и да помогне този човек бързо за получи адекватна подкрепа и медицинска помощ.“
Всичко това се случва с различни умни устройства, чиито датчици и сензори отчитат различни състояния в здравен аспект. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. До края на проекта ще бъдат обхванати 750 души, от които 500 ще разполагат със смарт устройства.
Новата услуга ще надгради дейностите на центровете “Домашни грижи”, функциониращи в Община Враца (в градовете Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол). В рамките на проекта ще бъдат създадени три нови центъра – в общините Видин, Белоградчик и Монтана. Предстои да бъдат сформирани екипи от доброволци, които да подкрепят дейностите на центровете за домашни грижи и услугите за телеасистенция.

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗАКУПИ НОВ КУВЬОЗ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА В УМБАЛ – ПЛОВДИВ
Кувьоз от висок клас получи Отделението по неонатология в “УМБАЛ – Пловдив” от дарителска кампания на Фондация “Нашите недоносени деца” и Асоциация на банките в България, съобщиха от болницата.
Всеки ден между 10 и 20 бебенца се обгрижват в отделението и имат нужда от инкубаторите. Около 300 деца годишно имат нужда от интензивни и специални грижи. Много често родените с ниско тегло престояват повече от месец в болницата. От началото на годината най-малкото бебе, лекувано в отделението, е било с тегло 760 грама. Вече е изписано и се отглежда в домашна среда.
Асоциацията на банките в България всяка година организира различни благотворителни акции, а през тази са се обединили в помощ на Фондация „Нашите недоносени деца”. За финансиране на кампанията 12-те банки са събрали над 56 000 лв. “УМБАЛ – Пловдив” е една от шестте болници, които получават дарение от тази инициатива – то е на стойност 10 534 лв.