НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.08.2022)

БАПЗГ за случая в Шумен: ВЯРВАМЕ, ЧЕ НАПАДАТЕЛИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ СПРАВЕДЛИВИ НАКАЗАНИЯ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда проявената словесна и физическа агресия срещу д-р Айлин Ахмед от Спешното отделение на “МБАЛ – Шумен”. Това се казва в позиция на Асоциацията във връзка със случая, станал известен тази сутрин, информира Zdrave.net.
„Недопустима е постъпката на родителите на малък пациент с коремни болки, с чието здравословно състояние 25-годишната лекарка се е ангажирала веднага след пристигането в лечебното заведение в малките часове на 2 август 2022 г.“, отбелязват от БАПЗГ.
„За съжаление, това е поредният случай на саморазправа с медицинско лице, което е подложено на обиди, заплахи и физическа агресия, докато изпълнява своя професионален и човешки дълг по спасяването на пациент, нуждаещ се от спешна помощ“, посочват от Асоциацията. От там заявяват, че очакват справедливо решение на разследващите органи за извършителите на проявената агресия.
„Вярваме, че нападателите ще получат справедливи наказания. Надяваме се да осъзнаят грешката си“, допълват от БАПЗГ и апелират към обществото за нетърпимост към подобни прояви, както и за толерантност и уважение към медицинските специалисти в България, които са се посветили на здравето и живота на всеки един от нас.
За случая остро реагираха от Българския лекарски съюз като заявиха, че ще сезират прокуратурата и настояха за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Айлин Ахмед. От БЛС заявиха още, че ще се ангажират с юридическата защита на лекарката от Шумен, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие.

ВЕЧЕ Е ФАКТ ЗАБРАНАТА ЗА ПРОДАЖБА НА РАЙСКИ ГАЗ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ
Забраната за продажба на райски газ (диазотен оксид) на непълнолетни, включително и онлайн, и употребата му в закрити обществени места вече е факт от днес, 5 август. Промените в Закона за здравето, приети от Народното събрание на 27 юли вече са публикувани в “Държавен вестник”, информира Clinica.bg.
Проектът беше внесен от депутати от парламентаната група на ГЕРБ-СДС. С промените се забранява продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места, каквито са дискотеките, нощните клубове и ресторантите. Изключение се допуска само, когато продажбата и употребата му е за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост. Въвеждат се и големи парични санкции. За нарушение от физическо лице глобата варира от 800 до 1500 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лева.
Вече е възможно и прилагането на оф-лейбъл лекарствата за деца, като те ще се плащат с публични средства. Това става факт след публикуването на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в “Държавен вестник” днес, информира още Clinica.bg.
Промените бяха приети екстрено от депутатите, като предложението за нея бе внесено от ПП, БСП, ИТН и ДБ. Така се преодолява законовата забрана за заплащане с публични средства на лекарства, прилагани “оф-лейбъл”, т.е. извън условията на разрешението за употреба. По изключение това ще става в случаите, в които лекарствата се прилагат на деца. Това ся медикаменти най-вече за лечението на редки заболявания, онкохематологични и автоимунни заболявания.

ЗА ВСЕКИ ПОСТАВЕН СТЕНТ СЛЕД ЧЕТВЪРТИЯ, СЪОТВЕТНАТА РЗОК ЩЕ ИЗВЪРШВА ПРОВЕРКА
За всеки поставен стент след четвъртия, съответната РЗОК ще извършва проверка преди заплащането. Това е записано в анекса за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности, който предстои да бъде подписан от Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 29 юли, информира Zdrave.net.
Досега НЗОК заплащаше до четири стента годишно на един пациент. Промяната е съгласувана с Лекарския съюз.
„След като миналия път проведохме обсъждане и отразихме в протокола да бъдат направени някои изменения, а именно да се добави, че при процедури, които допускат стойността на стентове повече от четири, да се заплащат от НЗОК, максимум осем в рамките на една календарна година, беше добавен текстът, че това се извършва след контрол“, съобщава председателят на Надзора доц. Васил Пандов.
В анекса ще бъде записано още, че в областта на очните болести – лечение на глаукома, катаракта – се запазват изискванията, че при хирургично лечение се записва чрез операционния микроскоп и се съхранява в лечебното заведение за целите на последващ контрол.
От БЛС са предложили броят на разкритите интензивни легла в клиники и отделения от трето ниво на компетентност да се посочва компенсирано в договора на лечебното заведение с НЗОК на основание заповедта на директора на РЗИ, без да се променя общият брой болнични легла за съответния изпълнител. Надзорниците обаче не са постигнали съгласие по това предложение, тъй като се нуждаят от допълнителни уточнения и анализ.

В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД НЯМА ПРОБЛЕМ С ОСИГУРЯВАНЕТО НА БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19 И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Област Благоевград се намира на Етап 1 от действащия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Планът предвижда, че на този етап лечението на граждани с коронавирусната инфекция се осъществява в болничните структури по инфекциозни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни болести, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия и др., както и в структури за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За област Благоевград 14-дневната заболеваемост от COVID-19 е 333-ма заболели на 100 хил. души население. Лечебните заведения в областта разполагат с достатъчно свободни болнични легла за пациенти с COVID-19, в това число и с достатъчно интензивни легла. В момента в областния град са хоспитализирани 26 пациенти, диагностицирани с коронавирусна инфекция. На територията на цялата област към 4 август общият брой на настанените в болници пациенти с COVID-19 е 48, като в интензивно отделение е настанен един пациент.
Това обсъдиха на среща в областния град вчера, 4 август, заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, директорът на РЗИ-Благоевград д-р Петър Илиев и екипът му. Заместник-здравният министър беше в Благоевград, за да се запознае на място с актуалната епидемична обстановка и създадената организация за медицинското обслужване на болните от COVID-19.
По време на срещата беше посочено, че област Благоевград разполага с достатъчно болнични легла и дори и при евентуално повишаване на заболеваемостта не се очаква свръхнатоварване върху здравната система. Стана ясно, че броят на болничните легла за активно лечение по договор с НЗОК в областта е над 1500. Двамата коментираха, че директорите на РЗИ могат да определят конкретен брой легла в лечебните заведения за дейности, свързани с COVID-19 при преминаването на съответната област в Етап 3 на Националния план.
Зам.-министър Златанов посети и разговаря с екипите на ЦСМП-Благоевград и регионалната координационна централа, както и специалистите от Спешното приемно отделение на държавната болница. Директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев беше категоричен: „Нямаме проблем с осигуряването на болнични легла както за пациентите с COVID-19, така и за тези, които не са диагностицирани със заболяването.“
Заместник-министър Златанов и д-р Митев обсъдиха още финансовото състояние на болницата, кадровата ѝ обезпеченост и други теми, свързани с дневния ред на лечебното заведение. Двамата посетиха и Диагностично-консултативния център към болницата, където разговаряха с лекари и пациенти.

1 066 ПАЦИЕНТИ С КОНОВАРИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
1 496 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа. 112 от тях са установени с PCR, а 1 384 – с бързи антигенни тестове. 66,38 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 6 228 са тестовете, направени у нас през последното денонощие. 585 от тях са PCR, а 5 643 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 52; Бургас – 114; Варна – 100; Велико Търново – 37; Видин – 10; Враца – 39; Габрово – 23; Добрич – 32; Кърджали – 16; Кюстендил – 48; Ловеч – 15; Монтана – 7; Пазарджик – 47; Перник – 21; Плевен – 50; Пловдив – 128; Разград – 13; Русе – 40; Силистра – 40; Сливен – 48; Смолян – 13; София област – 44; София град – 353; Стара Загора – 85; Търговище – 25; Хасково – 48; Шумен – 27; Ямбол – 21.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 214 925 случая на новия коронавирус, 26 319 от тях са активни. 1 151 182 са излекуваните лица, 1 755 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1 066 – от тях 56 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 148, от тях 72,97% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 485 406 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас общо до момента, 3 535 от които – през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 25 222. Нови 34 случая са регистрирани през последните 24 часа: десет от тях са установени при лекари, пет – при медицински сестри, шест – при санитари, седем – при фелдшери и шест – при друг медицински персонал.
37 424 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Четири нови случая са регистрирани през последното денонощие. 50 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ЧЕТВЪРТАТА ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ЗА ХОРА НАД 65 ГОДИНИ
„Четвъртата доза е изключително важна и може би задължителна за хората над 65-годишна възраст, както и за всеки, който има близки възрастни хора и контактува често с тях, защото дори да се зарази, ваксинираният предава по-малък товар зараза. Когато обаче говорим и за едно население като нашето, което е на първи места в Европа по огромна част от придружаващите заболявания, които са най-рискови за COVID (доказано и с първо място по-надвишена смъртност от COVID-19 в света), то всеки бустер повишава значимо вероятността при среща с вируса да е дори животоспасяващ. В страна като нашата, където и профилактиката е на много ниско ниво, то за почти никоя възрастова група не е сигурно, че няма такова рисково заболяване, а то просто не е регистрирано все още.“ Това казва математикът Петър Велков по повод присъединяването му към инициативата „Ти решаваш“ на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. За това информира Zdrave.net.
Инициативата „Ти решаваш“ обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки един да вземе истински информирано решение. Тя напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.
По думите на Велков ползите от ваксините са огромни и данните ясно показват това. „Над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинирани (разболели се) стигат до интензивното. Едва 4 от 2991 (или 0,13%), които са се разболели, са ваксинирани и са стигнали до интензивното. Близо 10 пъти по-малко като процент от групата на неваксинираните е смъртността (леталитетът) сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните. Или едва 0,13% леталитет сред ваксинираните при 1,93% при неваксинираните. В абсолютни стойности 15 пъти повече човека са загубили живота си в групата на неваксинираните (88 починали) при едва 6 в групата на неваксинираните. Това е анализ на база официални данни за България от месец юли“, изтъква Петър Велков.

НАЗНАЧИХА ШЕФОВЕТЕ НА ДВА НАЦИОНАЛНИ ЗДРАВНИ ЦЕНТЪРА
Две от основните структури на здравно министерство – Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), вече са с официално назначени ръководства. Директор на НЦОЗА остава да бъде проф. д-р Пламен Димитров, а на втората – проф. Ива Христова, съобщиха от здравното министерство за Clinica.bg.
Конкурсите за шефове бяха обявени на 7 юни тази година, а срокът за подаване на документи изтече на 7 юли. Така вече начело на двете структури официално са назначени досегашните им директори.
Проф. д-р Ива Христова пое управлението на НЦЗПБ от проф. Тодор Кантарджиев по времето служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Тя работеше в института и преди това, като негов зам.-директор. Институтът стана изключително важен през последните две години заради пандемията от COVID-19.
Проф. Пламен Димитров наследи поста от доц. Христо Хинков като директор на НЦОЗА. Той беше сложен за временно изпълняващ длъжността от бившия здравен министър проф. Асена Сербезова, а сега вече заема поста и за постоянно.

ПРОФ. Д-Р АСЕН БАЛТОВ СЕ ВРЪЩА В “ПИРОГОВ” КАТО ОРТОПЕД И ТРАВМАТОЛОГ
Бившият директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов се върна на работа в болницата като ортопед и травматолог, след като спечели делото и на втора инстанция за това, че беше дисциплинарно уволнен, съобщи БНР.
Специалистът ще работи на граждански договор за един месец, докато изтече срокът за обжалване, а след това се очаква да бъде възстановен като лекар – ординатор в болницата. Проф. Балтов ще води и други съдебни дела заради това, че е бил отстранен като директор на болницата:
“Това беше едно решение, което беше взел проф. д-р Иван Поромански, според мен, не еднолично, а под въздействието на служебния министър Стойчо Кацаров. Но аз все още смятам, че макар и да съм възстановен от съда, това не ми пречи да си потърся правата към хората, които са били виновни за моето дисциплинарно уволнение”, изтъкна проф. Балтов. Той заяви, че очаква болницата да не обжалва решенията на две съдебни инстанции, които отменят дисциплинарното му уволнение преди да стане депутат.