НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.08.2021)

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПУБЛИКУВАТ НА САЙТОВЕТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯ С ЛИСТИТЕ ЗА ЧАКАЩИТЕ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ ПАЦИЕНТИ
Лечебните заведения ще трябва да публикуват на сайтовете си информация с листите за чакащите за хоспитализация пациенти. Този ангажимент им се вменява с предложени промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, като в същото време отпада изискването данните да се предоставят на НЗОК, която ги обобщава, както е в момента. За това информира Zdrave.net.
„За осигуряване на прозрачност, лечебното заведение се задължава да публикува на Интернет страницата си актуална информация за листата за планов прием, в т.ч. за поредността на вписаните в нея пациенти и определените дати за приема, при запазване на изискването публикуваната информация да не съдържа лични данни на пациентите“, гласят предлаганите изменения.
От МЗ посочват, че според досегашната практика националната листа за планов прием на пациентите е неефективна предвид факта, че не се актуализира своевременно. С това на практика прилагането ѝ често води до заблуда на пациентите и не спомага за своевременното им насочване. Поради тази причина се предлага отпадане на ангажимента на НЗОК да поддържа национална листа за планов прием на пациентите.
Запазва се изискването пациентът да бъде информиран за причините за включването му в листата за планов прием и възможните последствия от забавяне на лечението му.
Друга важна предложена промяна касае и отпадане на регламентирания максимален срок от 2 месеца, за който може да бъде планиран приемът за хоспитализация, като от МЗ отбелязват, че с „това се създава възможността планирането на лечението да бъде отложено неограничено във времето“.
Листите ще включват и пациенти, които не се осигуряват по линия на НЗОК. В момента поддържането на листи за планов прием не включва случаите на планова хоспитализация извън договор с НЗОК, отбелязват от МЗ. В същото време обаче процесът на планиране на медицинската помощ не следва да се отнася само за пациентите по линия на НЗОК, а за всички пациенти, избрали да получат медицинска помощ в съответното лечебно заведение. В тази връзка с оглед избягване на всякаква форма на дискриминация на пациентите по повод източника на финансиране на тяхното лечение, с проекта се предвижда при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебните заведения да поддържат актуална листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение, като в листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от незабавен прием в лечебното заведение.
С промените се въвежда и изискване за попълване на амбулаторен лист от страна на лекарите, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание. С това ще се гарантира документиране на всички извършени на пациента медицински дейности в извънболничната помощ, което ще доведе до пълнота на медицинската документация и улесняване на последващото проследяване и лечение на пациента, посочват от МЗ.
С проекта се предвижда и „ясния регламент лекарят, извършил конкретна интервенция, манипулация или друга специфична част от диагностично-лечебния процес да предоставя при необходимост консултации и да взаимодейства с лекарите, които лекуват и наблюдават пациента през цялото време на престоя му в лечебното заведение“. С това се цели внасяне на нормативно прецизиране по отношение ангажиментите на лекарите при медицинското обслужване на хоспитализирани пациенти и избягване на възможността за нееднозначно тълкуване, отбелязват от МЗ.
С промените се регламентира още, че планирането и обслужването на пациентите както в болничната, така и в извънболничната медицинска помощ, е „независимо от източника на заплащане на предоставените услуги“.

429 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
429 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 208 от тях са установени с PCR, а 221 – с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 20 868. От тях 5553 са PCR, а 15 315 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 35; Варна – 29; Велико Търново – 26; Видин – 2; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 3; Кюстендил – 3; Ловеч – 3; Монтана – 1; Пазарджик – 11; Перник – 7; Плевен – 15; Пловдив – 56; Разград – 6; Русе – 9; Силистра – 8; Сливен – 7; София област – 5; София град – 105; Стара Загора – 21; Търговище – 10; Хасково – 14; Шумен – 10; Ямбол – 10.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 426 432. От тях 9 482 са активни. 398 721 са излекуваните лица, от които 52 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 955 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 90 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 2 063 643. От тях 12 655 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 495 лица-медицински служители. Пет нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. Два от тях са установени при медицински сестри, един – при санитар и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 18 229. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие.

РАСТЕ БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС В ПЕРНИК
И в област Перник се наблюдава тенденция към увеличаване на заболелите от COVID-19. През последното денонощие са регистрирани седем нови случаи. Те са в градовете Перник, Радомир и Брезник, съобщи БНР.
Седемте новозаразени са под 50- годишна възраст. Сред тях има двама тийнейджъри.
Расте и броят на хоспитализираните лица. Към 5 август те са 17. Болни от коронавирус има и в трите болници в Перник- в МБАЛ „Рахила Ангелова”, в Белодробната болница и в Кардиологичната болница „Св. Георги”.
Пациенти от Пернишки регион се лекуват и в болници извън областта.
Активните към момента случаи са 43. От началото на пандемията досега са излекувани 7665 души, починали са 414. Със завършен цикъл на ваксинация са 16 361 жители на област Перник.

Президентът Румен Радев: ОТ МЛАДИТЕ МЕДИЦИ ЗАВИСИ В ГОЛЯМА СТЕПЕН ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФОРМИ В БЪЛГАРСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА
От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в голяма степен възможността за провеждане на реформи в българската здравна система. Като нация няма как да постигаме амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие млади специализанти по медицина. На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред професионалната реализация на младите медици в България и начините на решаване на проблемите, информират от президентството.
Като основни недостатъци бяха идентифицирани ограничената възможност за специализация, условията на труд и ниското възнаграждение, които демотивират дипломиралите се лекари да се реализират в българската здравна система. Държавният глава отбеляза инициираните от служебното правителство промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България. Той посочи, че очаква промените да направят по-привлекателни условията за работа на медиците, които започват своята кариера у нас.
По думите на президента Радев водещ приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици с активното участие на държавата. В момента едва 20% от завършващите лекари могат да започнат специализации по „държавна поръчка“.
Проблемът със значителните диспропорции във възнаграждението на различните позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че въвеждането на електронно здравеопазване и електронна здравна карта ще допринесе за повече справедливост и яснота в системата. „Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас“, заяви президентът.
На срещата със специализантите беше обсъдено и неравномерното разпределение на човешките и технологични ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване в голям брой населени места в страната. В разговора с държавния глава младите лекари изразиха мнение, че университетите също трябва да се включат активно в осигуряването на следдипломна квалификация на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от ключово значение за ежедневното функциониране на здравните заведения.

Служебният премиер Стефан Янев: МОТИВАЦИОННАТА КАМПАНИЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 ТРЯБВА ДА Е ПОВСЕМЕСТНА И СЪВМЕСТНА
„Кризата от коронавируса има основание да ни притеснява. Вървим към поредна вълна. Има ваксини за всички, но мотивационните кампании не дават голям резултат. Напълно ваксинираните са над 1 млн., но сме на последно място в ЕС. Говорейки за ваксинацията, трябва да отчитаме и реалната статистика на преболедувалите. МЗ изготви подробен план, който включва всички аспекти на коронакризата. Има доста лекарства, които са в проучвателен период и се предлагат на ниво ЕС, но не съм сигурен, че това е било обект на обсъждане в рамките на служебното правителство“.
Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на днешния парламентарен блиц контрол в отговор на въпроса на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов има ли създаден кризисен щаб във връзка с настъпващата четвърта вълна от COVID-19, каква е готовността на болниците и защо правителството е „проспало“ рамковото споразумение на ЕК за лекарството срещу коронавирус. За това информира Zdrave.net.
По отношение на мотивационната кампания за имунизация срещу COVID-19 премиерът Янев каза, че кампанията трябва да е повсеместна и съвместна и може да постави като предложение парламентът да коригира Закона за държавния бюджет, така че да има средства за ваучери за ваксинираните срещу COVID-19, които да бъдат използвани в туризма.
По думите на Янев служебното правителство е мислило за стимули за ваксинираните срещу COVID-19, но те не може да бъдат въведени, защото няма средства за това.
Бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов пък заяви, че вече гоним 500 положителни случаи на дневна база и това буди сериозни притеснения.
„Здравната криза се управлява от здравния министър. Усещането, че се задава вълна, го има сред средите на медиците, за обикновените хора усещането е, че летния сезон ще е като миналия, но цифрите показват, че до края на август ще сме в „оранжевата“ зона. От гледна точка на имунизацията, това са нагласите на българските граждани“, отговори Янев.
В реплика проф. Костадин Ангелов заяви, че „здравната ни система е по бели гащи“, защото в Бургас отказвали да приемат пациенти с коронавирус заради променената методика за допълнителни средства за работа на първа линия, а във Велико Търново заради кадрова криза има опасност да затвори белодробния диспансер. „Имаме дълбока криза с мотивацията на медиците, хората, които трябва да ни спасяват от вируса“, заяви проф. Ангелов.
„Малко се преигра с новата методиката. При голямо натоварване медиците ще могат да получават дори повече от изплащаните доскоро 1000 лева. Управлението на кризата в момента фокусира вниманието към медиците, хората, които са на първа линия, и премахва възможността хора от администрацията и като цяло хората, които не са в контакт с пациенти, да получават бонуси“, заяви служебният премиер.
Янев информира още, че заради започналото влошаване на COVID ситуацията заедно с ръководствата на министерствата на здравеопазването и отбраната е поканен утре при президента, за да обсъдят плана при неблагоприятно развитие на кризата.

ДЕСЕТ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ ПОЛУЧАВАТ ПЪРВИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА НА МОН ЗА ДОСТИГНАТИ ПОНЕ 70% ВАКСИНИРАНИ УЧИТЕЛИ И НЕПЕДАГОГИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ
Десет образователни институции получават първите свидетелства от Министерството на образованието и науката (МОН) за достигнати поне 70 на сто ваксинирани учители и непедагогически персонал. Те са отличени за отговорно отношение към опазване на живота и здравето, и проявена гражданска позиция, съобщи БТА като се позова на информация от МОН.
Всички работещи са имунизирани в центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в Ямбол и в Кубрат. В ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в ловешкото село Бежаново процентът на ваксинираните е 95, а в детска градина “Пролет” в русенското село Малко Враново – 90.
Останалите шест образователни институции са достигнали между 70 и 80 процента имунизирани. Това са ОУ “Реджеб Кюпчю” в село Топчийско, ОУ “Свети княз Борис I” и ОУ “Христо Ботев” в Бургас, ОУ “Васил Левски” в село Сушево, ОУ “Васил Левски” в село Тодорово в Разградско и Центърът за подкрепа на личностното развитие в Разград.
Учредяването на това свидетелство е част от информационната кампания на МОН за повишаване на процента ваксинирани преподаватели и непедагогически персонал в училищата, детските градини и ЦПЛР. Така ще се осигури максимално присъствено обучение за децата и учениците през новата 2021/2022 учебна година. В същото време ще се гарантира здравето на работещите в системата на образованието.
Вече са в сила двата дни допълнителен платен отпуск за работещите в образователните институции, които се имунизират. Те ще могат да бъдат ползвани по желание наведнъж или поотделно след поставяне на първа или втора доза ваксина.
Двата дни са записани в анекс към действащия Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование.

ПРОДЪЛЖАВА ТЕНДЕНЦИЯТА НА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ТУБЕРКУЛОЗА У НАС
В България през последните години се наблюдава тенденция на намаляване на заболеваемостта от туберкулоза – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 18.5 на 100 000 през 2019 г. Това показват данните от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 година, инофримира Zdrave.net.
През 2019 г. са регистрирани 1344 пациенти с туберкулоза, като за сравнение през 2018 г. те са били 1358, а през 2017 г. – 1463, което показва тенденцията на намаляване на броя на случаите с туберкулоза. Броят на регистрираните случаи на туберкулоза, респективно и заболеваемостта, варира значително по региони, като в някои региони в северозападна и централна България заболеваемостта е над средната за страната.
Най-голяма е заболеваемостта в Кюстендил (33,4 на 100 000) и Враца (33,9 на 100 000)
Сред останалите области с висока заболеваемост са Сливен (28,8), Ямбол (27,3), Смолян (27), Перник (26), Разград (25,3), Силистра (25) Монтана (25), Видин (24,1), София-област (23,4). През последните годините трайно се запазва тази тенденция.
Разпределението по възраст показва, че най-засегнати са възрастовите групи 45-54 г. , 35-44 г. и над 65 години. Съотношението между мъже и жени от общия брой регистрирани случаи на туберкулоза (всички форми) през последните години се запазва 2:1. През 2019 г. броят на регистрираните пациенти мъже е 889 или 66%.
При децата от 0-17 г. през 2019 г. броя на регистрираните случаи с туберкулоза е 67 случая, което представлява 5% от всички случаи, регистрирани през годината. През 2018 г. са заболели 90 деца, през 2017 г. – 141 деца, а през 2016 г. – 164. Броят на регистрираните случаи на туберкулоза при децата варират значително по региони за 2019 г. Най-голям брой регистрирани случаи на деца с туберкулоза се наблюдава в областите: София-град – 27%, Пловдив – 21%, Благоевград и София област по 9%, Бургас – 7%, Враца – 6%.
Относителният дял на завършилите успешно лечение всички форми на туберкулоза микроскопски и/ или културелно положителни и клинично диагностицирани е 85%, се казва още в Националната програма.
В 29 лечебни заведения по туберкулоза се провеждат ежегодно „Седмица на отворените врати”. По време на проведените за периода 2009 г. – 2019 г. кампании, броят на анкетираните за туберкулоза лица е 123 477. От тях 1 345 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а
4589 са обхванати с химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция
През 2019 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 8747, от тях 103 лица са диагностицирани с туберкулоза и са насочени за лечение, а 235 са с открита латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
Основните цели на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021-2025 г. са да се намали заболеваемостта от туберкулоза с 50% през 2025 г. в сравнение с 2015 г., а смъртността от туберкулоза да се намали със 75% през 2025 г. в сравнение с 2015 г.