НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.08.2019)

БОЛНИЧНИТЕ АСОЦИАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ДОПЛАЩАНЕТО И РЕАЛНИ ЦЕНИ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Реформа във финансовия модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени и всички те са пряко свързани с недостига на финанси. Около това становище се обединиха по време на съвместна среща всички болнични асоциации в България (Асоциация на университетските болници, Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните Болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници, Сдружение на общинските болници в България), информира Zdrave.net.
Незабавните мерки, които трябва да се вземат за преодоляване на недофинансирането на здравната система са определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч. клиничните пътеки, освобождаване на доплащанията, както и определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел.
Всички лечебни заведения изразиха готовност и желание да участват в процесите, които ще предшестват дълго чаканата реформа и да си сътрудничат с Министерство на здравеопазването. По този повод беше обсъдена възможността да се работи за създаване на Федерация на болничните асоциации по модел на европейските структури, която да бъде партньор в процесите и участник в преговорите с институциите чрез единна позиция от болничните структури по ключови за всички страни въпроси. Беше решено сдруженията да направят своите предложения, да вземат надлежни решения и на следващата среща на асоциациите да бъде обсъден проект на Меморандум за сътрудничество.
По време на заседанието беше разгледан и въпросът за забавеното вече повече от 4 г. заплащане на т.нар. „надлимитна дейност“. Представителите на болничните асоциации бяха единни, че тя
трябва да бъде заплатена без условия, защото е реално извършена дейност за лечение на пациенти, които са имали нужда от него и са имали право на свободен избор на лечебно заведение, в което да го осъществят, независимо от изкуствено наложените лимити.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НЕДОЛЕКУВАНИ ПАЦИЕНТИ СА ИЗТОЧНИК НА РЕЗИСТЕНТНИ БАКТЕРИИ
Седем пъти са се увеличили жертвите на опасна супербактерия през последните десет години, сочат данните от последното европейско проучване. Микробът е един от 12-те, които не се повлияват от почти никакъв антибиотик и може да причини различни инфекции в тялото – от урологични заболявания до пневмония. Всяка година у нас хиляди хора умират заради инфекции, вследствие на заразяване с резистентни щамове. Една част от факторите, които превръщат обикновените бактерии в тялото ни в супер щамове, са неправилния избор на антибиотик, неправилна дозировка, или дори малка промяна във времето за приемането му, информира Zdrave.net като се позовава на Нова телевизия.
„Ако лекуваме една пъпка и дадем един много силен, мощен антибиотик, той ще унищожи всички бактерии в нашите черва, които са килограми, ще останат само резистентните“, обясни директорът на НЦЗПЗ проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му такива зарази най-често се предават именно в лечебни заведения.
„За миналата година имаме 2 милиона и 400 хиляди рехоспитализации, това са недолекувани хора, които влизат в следваща болница. Във всяка следваща болница пациентът носи резистентните бактерии от предишната“, казва още проф. Кантарджиев.
„Вътреболничните инфекции са основен проблем, а в България това е проблем, който се замита под масата. Не се следи, не се докладва“, категоричен е и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Друг проблем според него е прекомерната употреба на антибиотици за домашно лечение. Супербактериите вече се предават и на хора, които никога не са пили антибиотик.

БАПЗГ: НАДЯВАМЕ СЕ НА НЕЗАВИСИМО ПРАВОСЪДИЕ
Уволнението на едно от лицата на протестите на мед сестрите създаде напрежение в обществото. Очаква се казусът между Мая Илиева и болница “Токуда”, където тя работеше, да бъде решен в съда. В тази връзка официална позиция изпратиха от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, информира Clinica.bg.
Здравният сайт публикува позицията на БАПЗГ без редакции:
Във връзка с дисциплинарното уволнение на медицинската сестра Мая Илиева от болница Аджибадем Сити Клиник МБАЛ “Токуда” Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е убедена, че правотата на това решение на ръководството на болницата трябва да се докаже в съда.
Надяваме се, че причина за уволнението не е активната синдикална дейност на Мая Илиева. Случилото се има голям резонанс сред съсловието и ние с внимание ще следим развитието на казуса.
Повече от 10 години БАПЗГ се бори с всички разрешени от закона действия за подобряване на социалния статус на съсловието – за съжаление без сериозен успех, поради управленска недалновидност.
Мая Илиева е редовен член на БАПЗГ и ние винаги сме подкрепяли нейните усилия за справедливо заплащане на труда на специалистите по здравни грижи, за по-добри професионални условия и по-добра система на здравеопазване.
Надяваме се на независимо правосъдие и ще реагираме остро срещу всеки работодател, който си позволи да наказва или уволнява само поради изявени лидерски позиции и борба за постигане и запазване на трудови права.
С уважение: Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ

БЧК СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА ЗА ДЕЦА, ПОСТРАДАЛИ ПРИ КАТАСТРОФИ
Българският червен кръст стартира днес кампания за набиране на средства за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на БЧК.
“На нашия телефон 1255 с един SMS на стойност 1 лв. може да се подпомогне пострадало дете от пътно-транспортни произшествия в България. За миналата година ние загубихме 35 деца, а 1135 бяха ранени”, обясни д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК пред БНР.
По думите й често тези наранявания върху децата са чисто физически много тежки, но още по-тежко е тяхното психическо състояние след един такъв инцидент.
„Нашият Национален дарителски фонд, който създадохме през 2005 г., има за цел да подпомогне тези деца. До този момент 757 деца от цялата страна са получили подкрепа от нас”, допълни д-р Тодоровска.

429 ЛЕГЛА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ЗА БИЛИ РАЗКРИТИ ПРЕЗ 2018 Г.
429 легла за активно лечение повече са били разкрити през миналата година в сравнение с 2017 г. и през 2018 г. те са били 53 173. Осигуреността на населението е била 76.0 на 10 000 души. Това става ясно от данните на Националния център за обществено здраве и анализи, информира Zdrave.net
Легла за активно и интензивно лечение през 2018 г. са били 40 115, а осигуреността на населението с тях – 57.3 на 10 000. Легла за рехабилитация са 6 819, като осигуреността – 9.7, за дългосрочна грижа – 2 484 (3.6 на 10 000), а психиатричните легла са 3 993 (5.7 на 10 000).