НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.07.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА КРАТКОСРОЧНИ И ДЪЛГОСРОЧНИ МЕРКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАДРОВИЯ ДЕФИЦИТ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Кадровият дефицит у нас в сферата на здравеопазването ескалира. 5 164 са били свободните места в лечебните заведения през май тази година, само за година и половина броят им се е увеличил с почти 2 хил. За да решат проблема, здравните власти предлагат мерки за следващите 5 години. Сред тях са правила за регулиране на заплатите, финансиране на амбулаторни практики, смяна на името на професията, увеличаване на студентите и намаляване на болниците в страната, информира Clinica.bg.
Идеите са в отговор на парламентарното изслушване за кадровия дефицит на 1 април и възложената задача на ресорното ведомство да изготви план за решаването му. То се състоя по въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров, броени дни, след като „Индекс на болниците” проведе обществена дискусия по темата.
Кадровият дефицит в страната засяга най-вече липсата на медицинските сестри, също така някои специалности, които загубиха атрактивността си, той е по-характерен и за определени региони, констатират здравните власти. Според официалните данни за изминалите 30 години броят на сестрите у нас е намалял от 53 хил. на 28 хил., а 40% от наличния състав е над 55 години. В края на май лечебните заведения у нас са търсели 5 164 сестри, а в края на 2020 г. – 3 293, показват още официалните данни на РЗИ и НЗОЗА. За да се задържи положението на сегашните нива, в следващите 10 години ще са нужни още 14 530 сестри или по 1453 на година. В страната обаче за изминалите 10 година са завършили 4 264 сестри, констатират властите. Затова те предлагат в следващите пет години серия от краткосрочни и по-дългосрочни мерки, които да решат проблема.
Първата мярка от краткосрочните мерки е свързана с повишаване на заплатите. Срокът за това е до 6 месеца след създаване на нормативно основание за регулиране на възнагражденията. Това може да е наредба на Министерския съвет, в която да се заложат начални нива на заплатите и стъпка за покачването им, обясняват от МЗ. Също така те предлагат да има и стимули за работещите в общинските болници, които едва ли ще имат нужните средства за по-високите заплати. От МЗ предлагат и генерална промяна на механизма на финансиране, така че медиците да са на твърда заплата, която да не зависи от обема дейност. Евентуалните нови правила обаче тепърва ще се търсят и разискват.
Повишаване имиджа на професията втората предлагана мярка. Идеята на министерството е да се проведе информационна кампания, както и сестрите да се включат активно в процесите по вземане на решения, които ги касаят, включително за заплатите. Срокът за реализацията на предложението е 1 година.
Третата стъпка е намаляване на натовареността на специалистите чрез включване в работния процес на повече болногледачи и асистенти. Идеята е за такива да се назначат студентите, които учат за сестри. Също така да се види дали част от дейностите могат да се делегират на лаборанти и фармацевти – например за вземане на кръв за изследване или за носене на лекарствата. Срокът за реализация на промяната е 6 месеца.
Финансирането на амбулаториите по здравни грижи е друг предложение, а срокът за изпълнение 1 година от приемане на промяната. То ще изисква законодателни промени, така че източникът на приходи да стане НЗОК или МЗ. В тях ще работят сестра, акушерка или рехабилитатор с миниум 3 години стаж. Сега тези структури могат да съществуват, но не се финансират с публичен ресурс.
Една от най-важните мерки, които предлага МЗ, е оптимизиране броя на болниците в страната. Срокът за реализация е 5 години. Според министерството увеличеният брой на болниците сега създава предпоставки за недостиг на кадри, а оптимизирането на броя им,включително на леглата и дейностите им, съобразно потребностите на населението ще освободи кадрови ресурс. За тази цел е нужна нова здравна карта, категорични за от МЗ.
От там предлагат и създаване на Междуведомствен съвет по кадровия дефицит, тъй като проблемът попада в полето на няколко ведомства – МЗ, МОН, МТСП. В него ще влизат още НЦОЗА, БЛС, БАПЗГ, а срокът за реализация е 3 месеца. Последната мярка е малко екзотична – промяна на името заради феминизиращия елемент в понятието „сестра”, което отблъсква мъжете от тази професия, смятат от МЗ. Възможните нови имена са „медицински асистент” или „бакалавър по медицински грижи”. Такава практика вече има в Румъния, казват още от ведомството и добавят, че преименуването може да стане за 2 години.
Дългосрочните мерки са със срок на реализация от 5 години. Тук влизат увеличаване на местата за студенти по здравни грижи. Ако сега те стигат до 700 -800 на година, идеята е занапред да се обвържат с броя на местата медици в съотношение 1:2 лекар:сестра. Друга идея е да се въведат ясни съотношения за броя легла, пациенти и лекари на една сестра. Така ще се намали отново натовареността на тези специалисти, която в момента е непосилна. Накрая от МЗ искат и общините да помогнат в преодоляване на кадровия дефицит, като въведат стимули под формата на финансови бонуси, жилища и т.н. Дали тези идеи ще се приемат и реализират предстои да видим.

В УМБАЛ „ПРОФ. Д- Р СТОЯН КИРКОВИЧ“ – СТАРА ЗАГОРА УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ
В УМБАЛ „Проф. д- р Стоян Киркович“ – Стара Загора увеличиха заплатите на медиците от 1 юли, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от директора на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев във фейсбук.
С решение на Съвета на директорите новите основни месечни заплати за началник клиники са 2500 лв., началниците на отделения ще получават 2300 лв., лекарите с две специалности, както и магистър-фармацевтите – 2200 лв. За лекарите с една специалност определената сума е 2100 лв., а лекарите без специалност ще получават 2000 лв. – точно толкова, колкото е заложено в Колективния трудов договор и колкото е необходимо като условие болницата да продължи и след 1 август да работи на цени на клиничните пътеки, с 25% по-високи от тези преди подписването на анекса към НРД.
Магистър, непряко участващ в диагностично-лечебната дейност пък, ще получава 1900 лв. За главна медицинска сестра основната заплата е 1950 лв., за старша медицинска сестра – 1550 лв. Професионалистите по здравни грижи – медицински сестри, лаборанти, акушерки, рехабилитатори, ще получават по 1500 лв. – отново сумата, заложена в КТД.
Оператори на транспортни средства, квалифицирани производствени работници и друг квалифициран персонал ще бъде с основна месечна заплата от 910 лв., става ясно още от публикацията на директора на старозагорската болница.
Проф. Йовчев подчертава, че допълнителните трудови възнаграждения продължават да се получават при изпълнение на месечните показатели за всяко клинично звено.

Д-р Иван Маджаров: КАДРОВИЯТ ДЕФИЦИТ ПРИ ЛЕКАРИТЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА
Не бива да се всява паника сред населението по повод COVID или друга инфекция, но имаме дефицит по отношение на готовността на системата, ако ситуация отново стане тежка. Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Според него здравните власти е трябвало да запазят част от разкритите интензивни легла за COVID. „Едно интензивно легло не е като обикновените легла, а е свързано с апаратура и обучен персонал. Вместо това допълнителните интензивни легла се закриха. Ако болниците започнат да се пълнят отново, какво правим? За чиновника е лесно, ако изведнъж случаите се увеличат, да нареди – пускайте от утре 50 на сто интензивни легла, но това не е така за лекарите и болничните директори. Откъде в този момент търсим медицински и реанимационни сестри? Защо ги закрихме и ще се наложи пак спешно да ги разкриваме? Това не е свързано с пари, защото интензивните легла на болницата отдавна се финансират от бюджета на лечебното заведение, а не от МЗ или от НЗОК“, каза д-р Маджаров. Той допълни, че големите болници, които са поели тежестта при пандемията, е трябвало да продължат да работят по същия начин поне една година без пандемия. „Хората, които взимат решенията, трябва да мислят превантивно и да са подготвени за тежки ситуации“, каза д-р Маджаров.
Председателят на БЛС коментира предстоящите преговори за нов тригодишен рамков договор и съобщи, че те ще започнат след 15 септември, като очакването му е да продължат около два-три месеца. „Посоката ще бъде зададена от бордовете по специалности, тъй като има доста неща в НРД, които вече не се изпълняват. Другата посока е финансовата, която трябва да бъде зададена от политиците. Надявам се който и да е на власт да е наясно с факта, че здравеопазването не може да бъде разменна монета между партиите и всеки загубен месец би бил фатален“, каза д-р Маджаров. По думите му това е особено важно по отношение на кадрите в системата.
Д-р Маджаров допълни, че няма възражения за увеличаване на заплатите в РЗОК и НЗОК, но има против увеличаване на броя на работещите там.
„Ние очаквахме с въвеждането на дигитализацията да няма нужда от назначаване на още администрация. Какво ще проверява на място служител на НЗОК или РЗОК, ако вече всичко ще е в електронен вид? В нашата декларация подкрепяме увеличаването на заплатите, но и раздуването на щата“, припомни той.
По отношение на увеличаващия се кадровият дефицит при лекарите д-р Маджаров заяви, че проблемът се задълбочава все повече и повече. „Ако преди пандемията средно годишно умираха по 300-400 лекари, по време на пандемията те достигнаха 700-750. Но причината за това не е само коронавирусът, а и че възрастовият състав е изцяло изместен. Ние сме пред катастрофа. От работещите 32 хиляди лекари над 65% са над 50-годишни. А 88% от общопрактикуващите лекари са над 51-годишни. Това ни говори, че след четири-пет години ще говорим за работещи само пенсионери в извънболничната помощ“, каза той.
По думите му няма законодателни мерки, насочени към стимули и промяна в начина на обучението на медицинските сестри.
„Проект за спасяване на българското здравеопазване няма. Нямаше и повече средства през тази година и за справяне с галопиращата инфлация и повишените цени за консумативи, ток, вода, парно, а в края на годината ще има нова инфлация“, категоричен беше д-р Маджаров.

Доц. Васил Пандов: КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТ ОТ СТРАНА НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСИЛИ
„Ние не започнахме със смяната на ръководства на лечебни заведения, както някои други предходни екипи. Ние започнахме с проверки. Установихме някои диспропорции – големи лечебни заведения, които за последните 10 г. са проверявани веднъж и примерно много по-малки, които са проверявани множество пъти през последните години“. Това заяви пред bTV доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър и председател на НС на НЗОК. Той обясни, че причините за сливането на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и СБАЛББ са комплексни, но това е една необходима стъпка.
Според анализа на ИАМН състоянието на Белодробната болница от гледна точка на прием на пациенти е достигнало притеснителни нива – рязко намален приток на болни и използваемост на леглата до 30% – 40%, напускащ персонал, и това е породило сериозни опасения за качеството на дейността на лечебното заведение. По тази причина, а и поради близостта с УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е било взето решение те да бъдат слети, за да се използва и високотехнологичният потенциал на образната диагностика в нея.
Доц. Пандов бе категоричен, че като цяло в системата е необходим засилен контрол. „Контролната дейност от страна на Министерство на здравеопазването да бъде по-засилена. От проверките обаче убягнаха две други наши проверки – за районните здравни инспекции, разходването на средствата за антигенни тестове и защитни средства, както и загубата на държавата, приблизително около 70 млн. от концесионни такси за калонаходищата, които имат лечебни свойства. Тези концесионни такси, както посочихме, може да са достатъчно за построяването на една детска болница“, поясни той. По думите му Министерство на здравеопазването е трябвало да създаде концесионен регистър на калонаходища, които имат лечебни свойства, а такива в България има на различни места – по черноморското крайбрежие, Поморие и други. „Това обаче не е извършено в последните 20 г. и МЗ не е получило нито един лев приход от тези калонаходища“, каза той.

ОБНАРОДВАХА БЮДЖЕТА НА НЗОК И КОРЕКЦИИТЕ МУ В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
Бюджетът на НЗОК беше обнародван днес с поправките, приети на второ четене в парламентарна зала, предложени от партия „Възраждане“. Корекциите на взаимоизключващите се текстове в актуализирания бюджет бяха направени през преходни и заключителни разпоредби на Държавния бюджет, който също е обнародван днес, информира Zdrave.net.
Общо приходите трансферите на бюджета на Здравната каса се увеличават от 6 050 749 900 на 6 116 304 900 лв. В перото здравноосигурителни приходи средствата се увеличават от 5 802 517 100 лв. на 5 914 317 100, но в перото трансфери от централния бюджет се намаляват от 118 500 000 на 72 255 000 лв.
С бюджета на НЗОК се увеличават средствата за лекарства в болниците от 1 510 452 800 лв. на 1 515 452 800 лв., а за болнична помощ – от 2 632 399 600 лв. на 2 719 545 600 лв.
Разходите за персонал на НЗОК се увеличават от 56 223 700 лв. на 62 323 700 лв. като 2,1 млн. лв. идват от перо „Други здравноосигурителни плащания“. Там те са увеличени от 110 млн. лв. на 120 млн. лв., а в подточка за лечение в чужбина са намалени на 117,9 млн. лв. В актуализацията отпада възможността средствата по тези плащания да могат да бъдат ползвани за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица, което е възстановено в корекцията на Държавния бюджет.
В бюджета на Касата е записано още, че трансферите от Министерството на здравеопазването се увеличават от 106 570 600 лв. на 120 570 600 лв., а средствата са за дейности за лечение на лица до 18-годишна възраст, които се увеличават от 37 170 600 лв. на 51 170 600 лв.
С корекцията в Държавния бюджет тази промяна е премахната, а резервът на НЗОК се увеличава от 165 384 700 на 177 429 500 млн. лв., като изрично е записано, че 14 млн. лв. от тях са за лечение на деца в чужбина.
В Закона за бюджета на НЗОК не е записано от кога влиза в сила, но коригираните текстове влизат от 10 юли.

20 НОВИ СЛУЧАЯ НА МЕДИЦИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
942 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 100 от които са установени с PCR, а 842 – с бързи антигенни тестове. 62,10% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за меркитe срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 6 702 – от тях 770 са PCR, а 5 932 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 32; Варна – 79; Велико Търново – 8; Видин – 6; Враца – 30; Габрово – 9; Добрич – 22; Кърджали – 10; Кюстендил – 19; Ловеч – 13; Монтана – 20; Пазарджик – 15; Перник – 21; Плевен – 20; Пловдив – 107; Разград – 14; Русе – 13; Силистра – 9; Сливен – 15; Смолян – 3; София област – 27; София град – 329; Стара Загора – 37; Търговище – 9; Хасково – 17; Шумен – 13; Ямбол – 17.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 174 216 случая на новия коронавирус, 51 549 от тях са активни. 1 085 407 са общо излекуваните лица, 9 372 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
396 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 31 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 81, от тях 71,60% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 413 874 са дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента – 1 242 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 696. лица-медицински служители. 20 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях седем са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и осем – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 260. Нови три случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

Д-р Гергана Николова: ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ТРЯБВА ДА ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ДИАГНОСТИЦИРАТ COVID-19
„Пред кабинетите на личните лекари няма много пациенти с респираторни заболявания, на Шипка всичко е спокойно“. Това каза пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. Тя допълни, че за миналата седмица е имала само четирима пациенти с доказан COVID-19.
„Факт е, че с отпадане на епидемичната обстановка нямаме възможност да назначаваме тестове. Пациентът трябва да бъде изпратен на специалист, което прави диагностиката невъзможна. Ще се разговаря със здравните власти да ни се даде възможност да диагностицираме това заболяване на първа линия”, каза тя.
Д-р Николова описа ситуацията, пред която са изправени лекари и пациенти, така:
„В момента пациент със съмнение за COVID идва при нас, ние го пращаме на специалист, където той чака и седи заедно с хронично болните със своята много заразна болест, за да му се даде възможност за PCR тест. Веригата е сложна и не работи. Така пациентите са принудени да си плащат, което не е добре“.
По думите ѝ ако се докаже COVID, пациентът остава под карантина.

ДЕВЕТ СТОЛИЧНИ ОБЩИНСКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПРЕДЛАГАТ БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СРЕЩУ ХЕПАТИТ С
Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно и анонимно в девет столични общински лечебни заведения. За целта са осигурени 5500 теста. Това стана известно от думите на председателя на Столичният общински съвет (СОС) Георги Георгиев днес, цитиран от БТА. Георгиев участва в пресконференция по повод началото на кампанията „София – град без хепатит С“ на „АбВи България“ и Столичната община.
Целта е превенция на заболяването сред медицинския персонал и пациентите на общинските здравни заведения, отбеляза Георгиев.
Гражданите ще могат да се тестват безплатно в Първа Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „София“, Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“, 22 Диагностично-консултативен център (ДКЦ), 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 17 ДКЦ.
Д-р Антон Койчев, председател на Комисията по здравеопазване в Столичната община, обясни, че изследването става чрез взимане на капилярна кръв.
“Всички граждани, които бъдат анонимно изследвани и се окажат положителни, с тяхно съгласие ще бъдат насочени за лечение към специалните центрове. За София-град те са осем, а за страната – 15”, коментира проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и главен координатор на Експертния съвет по гастроентерология към министъра на здравеопазването. По думите му заболеваемостта от хепатит С в България варира между 0,9% до 1,5%.
Резултатите от тестването излизат в рамките на един ден в лечебните заведения, които са част от кампанията за безплатно и анонимно тестване, напомнят от Столичната община.