НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.07.2021)

ВЛАСТТА ОБМИСЛЯ СТИМУЛИРАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА С ВАУЧЕРИ
Министерството на здравеопазването работи по план за реакция, ако ситуацията с коронавируса у нас се промени и има нова вълна, която да окаже натиск върху здравната система. Това обяви в интервю за БНР служебният премиер Стефан Янев.
Планът ще бъде представен през следващата седмица, а фокус в него ще бъде ваксинацията като единствения начин за смекчаване на тежки последици от нова вълна, информира Zdrave.net.
„Кризата ще бъде по-малка, ако имаме по-голям процент ваксинирани хора и сме по-близо до стадния имунитет“, изтъкна служебният премиер. От думите му стана ясно, че се обсъжда възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери – мярка, която вече се предприема в някои страни с цел стимулиране на ваксинацията.
Премиерът Янев коментира, че трябва да се работи на принципа на убеждението. Той призова водещи в епидемията да са медиците. „На математиците не се доверявам, защото математиката е точна наука и тя изисква когато се правят прогнози, да се започва с точни данни в началото. Аз не съм много сигурен с какви точни данни работят те като изходна величина, така че да оставим математиката настрани и да слушаме лекарите“, коментира той.
Янев съобщи още, че е възможно да сме изправени пред риска в края на август да бракуваме ваксини. За да не се случи това, страната ни обмисля да направи дарение на други държави.

МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА НЗОК ЩЕ ИЗВЕСТЯВА НА ПАЦИЕНТИТЕ ЗА ИЗВЪРШЕНИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ
“Приложението за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности е стъпка в правилната посока. Много настоявах това да се случи заради масовия спорт, който се очерта – да се отчита неизвършена дейност. За съжаление НЗОК няма ресурс да контролира този процес. Контролът не може да се осъществи без помощта на потребителите“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която беше обявено мобилно приложение за известяване от НЗОК на пациентите за извършени медицински дейности, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
В рамките на пресконференцията стана ясно, че целта на приложението е както по-голяма информираност на здравноосигурените лица за извършените дейности, свързани с тях и отчетени в НЗОК, така и възможност пациентите да упражняват по-голям контрол. Системата има две функционалности за получаване на известия – при промяна на информацията в досието на пациента и нотификация за промяна, свързана с личния лекар.
Министър Кацаров посочи, че тази стъпка е добра, но много плаха, и за да бъде ефективно приложението, е необходимо информацията за отчетена дейност да се получава веднага след регистрирането ѝ. „Трябва да има възможност чрез приложението гражданите да подават сигнал, че дейността не е извършена, за да бъде направена проверка. Необходимо е и да се осигури възможност потребителите да се регистрират по-лесно в системата. След месец тези функции трябва да бъдат достъпни. Това ще направи контролът много по-ефективен“, допълни той. Д-р Кацаров беше категоричен, че отчетената, но неизвършена дейност, е порочна практика, която трябва да бъде прекратена. Приложението ще има превантивна роля. Ако контролът бъде засилен, е в интерес на всички – ще спечелят не само пациентите, но и добрите лекари, стана ясно още от думите на здравния министър.

19 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В НЕДЕЛЯ
19 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, като всички те са установени с бързи антигенни тестове. 3900 са общо тестовете, направени за последните 24 часа. 541 от тях са PCR, а 3359 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 1; Варна – 2; Враца – 1; Добрич – 1; Ловеч – 3; Плевен – 2; Пловдив – 2; Разград – 1; София област – 1; София град – 1; Стара Загора – 3.
Доказаните у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 422 053. Активните случаи са 8588. Излекуваните лица са вече 395 381. От тях 92 са регистрирани през последното денонощие.
1245 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 152-ма от тях се намират в интензивни структури.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция е 1 791 061. От тях 2157 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 13 446 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалото денонощие.
18 084 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, като през последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

МЗ ПУБЛИКУВА СПИСЪКА С ЛАБОРАТОРИИТЕ, КОИТО ИЗДАВАТ ЦИФРОВ СЕРТИФИКАТ ЗА ПРОВЕДЕНО COVID ИЗСЛЕДВАНЕ С ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ
Министерството на здравеопазването публикува списъка с лабораториите, които издават цифров сертификат за проведено COVID изследване с отрицателен резултат, информира Zdrave.net.
В него влизат 43 лаборатории. В столицата техният брой е 14, като почти всички от тях се намират на територията на лечебни заведения.

ПО-СТРОГ КОНТРОЛ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ РУСИЯ, ИСПАНИЯ И КИПЪР
При налична информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в дадена държава от зелена или оранжева зона, на пристигащите от нея в Република България лица могат да бъдат прилагани специфични противоепидемични мерки. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 5 юли. Заповедта влиза в сила от четвъртък, 8 юли, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Съгласно заповедта пристигащите от Руска федерация, Кралство Испания, Република Кипър се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Проф. Мира Кожухарова: МНОГО ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ ВАКСИНИРАШ, ОТКОЛКОТО ДА МИСЛИШ ДАЛИ ЩЕ СЕ РАЗБОЛЕЕШ И КАК
„Може би по-рано трябваше да бъде създаден, защото е засегнато цялото общество и почти всички хора имат мнение по медицинските въпроси. Обществото трябва да реши иска ли да се предпази от заболяването или непреболедувалите ще изчакат да преболедуват, поемайки определени рискове“. Това заяви по повод новосъздадения съвет за ваксинацията пред телевизия Bulgaria On Air епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Тя отбеляза, че съветът е разнороден и идеята е всеки да направи каквото може в неговата област, а хората, които участват в него, са убедени в ползата от ваксините и това е много важно. По думите ѝ би изглеждало добре участието в Обществения съвет на социолози от университетските среди, които да направят проучвания, информира Zdrave.net.
„Докато нямаше ваксини, българското общество се интересуваше защо липсват. В момента, в който се появиха, интересът към ваксинирането започна да спада“, отбеляза проф. Кожухарова. Като специалист тя обясни, че възможностите да се премине през това изпитание са две – или човек да преболедува, или да се ваксинира.
При малък процент заболяването протича тежко и може да завърши зле, алармира тя и отбеляза, че процентът на ваксинираните лекари в България не е достатъчно висок.
„Този вирус очевидно няма да изчезне от нашето общество. Както се срещаме с грипа всеки сезон, така ще го срещаме и този вирус. В началото на пандемията част от лекарите бяха изплашени от вируса. Ваксината ни дава шанс да не се страхуваме. Налага се да се адаптираме към ситуацията, което няма да бъде ново за нас“, обясни епидемиологът.
„В момента естествен имунитет почти не се изгражда, много малко хора го изграждат. През есента вирусите се връщат в човешкото общество, ще се върне и коронавирусът“, категорична бе проф. Кожухорова. Тя припомни казаното от здравния министър д-р Стойчо Кацаров, че е измамно спокойствието по отношение на COVID-19 през летните месеци и се съгласи напълно с твърдението му.
„Трябва да престане българският народ да се притеснява. Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как“, отбеляза гостът в студиото и добави, че всеки човек има поставени по около 10-15 ваксини през живота си.

ТРИ ПОРЕДНИ ДНИ БЕЗ СЛУЧАЙ НА COVID-19 В МОНТАНА
За пръв път от година насам в три последователни дни в област Монтана няма нито един нов случай на заболели от COVID-19, съобщи БТА като се позова Регионалната здравна инспекция в града.
Без нито един случай на заразата са в общините Бойчиновци, Георги Дамяново, Брусарци и Медковец. За пръв път от дълго време насам в отделението за лечение на COVID-19 в болница “Свети Георги Сити Клиник” в Монтана няма нито един пациент.
Към момента с активна инфекция в региона са 30 души, като 8 от тях са в болници, а останалите 22 в домовете си. Под карантина са 241 души, повечето от тях пристигнали от чужбина.
От началото на пандемията в област Монтана са заболели 6435 души, излекувани са 5933, починали са 472, уточниха от здравната инспекция.

ПОД 1000 ДУШИ СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ПРЕЗ УИКЕНДА В МОБИЛНИТЕ ПУНКТОВЕ, РАЗКРИТИ В СОФИЯ
Под 1000 души са се ваксинирали през уикенда в мобилните пунктове, разкрити в София, става ясно от информация на Столична община. Общият им брой е 984, съобщи Zdrave.net.
През двата почивни дни „зелени коридори“ за имунизация срещу COVID-19 имаше в Културния дом в ж.к. “Дружба”, в читалище “Асен Златаров” в кв. „Христо Ботев“, в трите пункта в моловете “Парадайс”, “Сердика център” и “Ринг мол”.
Откакто стартира инициативата за разкриване на мобилни пунктове за ваксинация на различни публични места в столицата, в тях са се имунизирали общо 7141 души.
Ваксините се поставят от екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове. Организацията се извършва от екипи на дирекциите “Здравеопазване” и „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.

371 ДУШИ ПРЕГЛЕДАХА СЕ ВКЛЮЧИХА ПРЕЗ ПОРЕДНАТА СЕДМИЦА НА НАЦИОНАЛНАТА СКРИНИНГОВА КАМПАНИЯ “ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!”
Приключи поредната седмица от Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България “Зрението е всичко! Прегледай се!”, съобщи Zdrave.net като се позова на БЛС.
В рамките на инициативата за периода 29 юни – 1 юли бяха прегледани общо 371 души в градовете Мездра, Ботевград и Правец. 199 от тях са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Най-възрастният прегледан пациент е на 97 години и е от гр. Мездра. 172 деца са консултирани от специалистите през изминалата седмица – най-малкият пациент е бебе на 3 месеца, отново от гр. Мездра.
През цялата кампания децата се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ОТКАЗА ОТ ДЕЛОТО СРЕЩУ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА
Прокуратурата се отказа от делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, информира Zdrave.net като се позова на БТА. Държавното обвинение се съгласи със съда, че в интервютата си пред медиите тя е изразила мнение, а не е всявала паника, каквото беше обвинението срещу нея.
На първа инстанция делото започна в Районния съд, припомнят от здравния сайт. Държавното обвинение беше категорично, че Сербезова е всявала тревожност с твърдението си по време на пандемията, че можело да се стигне до недостиг на лекарства. Текстът на Наказателния кодекс, по който тя бе обвинена, предвижда „затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.
Съдът не се съгласи и я оправда. Районната прокуратурата обаче протестира и делото стигна до Градския съд.
Днес в съдебната зала от Градската прокуратура заявиха, че не поддържат протеста, с мотив, че не е осъществен състав на престъплението.
В случая става въпрос за отстояване на мнение, изразено пред БНТ и БНР, което не е от характер на целенасочени неверни заблуждаващи съобщения за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана, заяви прокурорът по делото и поиска от съда да бъде потвърдена изцяло оправдателната присъда.