НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.06.2022)

ОТПАДА ГОРНАТА ВЪЗРАСТОВА ГРАНИЦА ПРИ РОДСТВЕНО И НЕРОДСТВЕНО ДАРЯВАНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ
Горната възрастова граница от 38 години при родствено и неродствено даряване на яйцеклетки отпада. Това съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на изслушване в Комисията по здравеопазване в парламента тази седмица, съобщи БНР.
Според сега подготвяния проект на наредба за дейности по асистирана репродукция донорството на яйцеклетки при жени над 38 ще е възможно и ще става по преценка на лекаря според индивидуалните показатели на пациентката.
“Това е много индивидуално и на практика при определени жени може да бъде проблем и на 38 г., докато при други по-голяма възраст може да има запазени показатели за фертилност на жената. Разбира се, изискването в наредбата, така както е записано, е да се извършва задължително генетичен скрининг, така че опасността от предаването на заболявания е минимизирана”, обясни здравният министър.

80 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
80 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 14 от които са установени с PCR, а 66 – с бързи антигенни тестове. 66,25% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 1 713 са тестовете, направени в България през последното денонощие – 307 от тях са PCR, а 1 406 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 4; Варна – 4; Велико Търново – 1; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 1; Кърджали – 2; Кюстендил – 3; Монтана – 3; Пазарджик – 3; Перник – 2; Плевен – 3; Русе – 3; Силистра – 1; Смолян – 2; София област – 4; София град – 37; Хасково – 1; Ямбол – 1.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 165 807 случая на новия коронавирус, 73 101 от тях са активни. 1 055 543 са излекуваните лица, 12 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 332-ма – от тях 31 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са две, като никое от тях не е било ваксинирано.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 400 600, през изминалото денонощие са приложени 57 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 567 лица-медицински служители. През изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 163. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

В ЛОВЕЧ ОТВОРИХА ЦЕНТЪР ЗА ГРИЖА ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА
В Ловеч отвориха Център за грижа за лица с психични разстройства. Той е 28-ата социална услуга, разкрита на територията на общината, съобщи БНР.
Новият център е с капацитет 15 места и е изграден в двора на Държавната психиатрична болница в града.
Услугата дава възможност хора с психични разстройства да бъдат изведени от психиатричната болница и да получат възможност за независим и достоен живот.
В центъра ще им бъдат осигурени междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности.
Проектът е на стойност над 270 хиляди лева. Той се изпълнява в асоциирано партньорство с Министерство на здравеопазването, Държавна психиатрична болница – Ловеч и държавни психиатрични болници.