НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.05.2022)

БАПЗГ: НУЖНИ СА ОЩЕ УСИЛИЯ, ИНВЕСТИЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКУШЕРСКАТА ПРОФЕСИЯ
„Нужни са още усилия, инвестиции и политически консенсус за развитието на акушерската професия, за привличането на млади хора към нея, за повишаването на нейния обществен имидж, за приемането на акушерски стандарт, така че акушерките да разгърнат своя пълен потенциал, да се развиват в професията на родна земя в името на националния просперитет“. Това пишат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в поздравителен адрес до българските акушерки по повод техния професионален празник, който се отбелязва днес. За това информира Zdrave. net.
На 5 май международната общност отдава дължимото признание на акушерките – добрите орисници, с помощта на които се ражда нов живот.
„Милиони семейства по света отдават своята почит и признателност към акушерките, които със знания, любов и отговорност се грижат за женското здраве и благосъстоянието на новородените и майките. Световната здравна организация, ООН и Интернационалната конфедерация на акушерките слагат тази година акцент върху напредъка и прогреса в акушерската наука и практика с мотото „100 години прогрес“. У нас също има напредък – в усъвършенстването на обучението и надграждането на знанията и уменията, в обновяването на медицинската апаратура, във възможността акушерки да осъществяват самостоятелни практики, както и да съветват майките в първите дни след изписването от болницата. Оценяваме и стъпките за повишаване на трудовите възнаграждения“, посочват от БАПЗГ.
От организацията уверяват, че и занапред усилията им ще бъдат насочени за утвърждаването на акушерската професия и издигането на нейния престиж в обществото.
„Скъпи колеги, от името на УС на БАПЗГ ви поздравяваме с професионалния празник и ви пожелаваме здраве, лични и професионални успехи, иновативен и борбен дух, удовлетвореност от осъществяването на благородната мисия, за която сте призвани! Продължавайте да посрещате с любов и вдъхновение новия живот, да дарявате вяра и надежда за по-добро, мирно и светло бъдеще!“, се казва в поздравителния адрес.

КАБИНЕТЪТ ОДОБРИ БЛИЗО 400 МЛН. ЛВ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Кабинетът одобри близо 400 млн. лв. допълнителни разходи към Министерството на здравеопазването. Над 156 млн. лв. от тях са за ваксини. Другите 232 млн. лв. са за изплащане на парите за първа линия по време на извънредната епидемична обстановка за периода декември-март. Средствата за допълнителни възнаграждения на медиците са за вече отминал период, защото извънредната обстановка изтече на 31 март. Те се превеждат сега, защото в началото на годината все нямаше приет бюджет, информира Clinica.bg.
С одобрените 156 млн. за ваксини ще се заплатят вече доставени в страната дози и тези, които предстои да пристигнат през тази година. Отделно кабинетът одобри и тристранно споразумение, според което България ще дари на Ислямска република Иран над 2.8 млн. ваксини на „АстраЗенека“.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ЛИЦАТА СЪС СТАТУТ НА ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА
Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със статут на временна закрила, българските граждани и лицата с двойно българско и чуждо гражданство, които пристигат от Украйна, информира БТА като се позова на съобщение от пресслужбата на кабинета.
Във връзка с обстоятелствата, породени от военния конфликт на територията на Украйна, изискващи незабавни действия за осигуряване на медицинска помощ на нуждаещите се лица, пристигащи на територията на Република България, както и предвид приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (Обн., ДВ., бр. 32 от 2022 г.), приоритет е оказването на навременна и всеобхватна медицинска помощ на всички лица със статут на временна закрила.
Постановлението урежда по ясен и целесъобразен начин здравното осигуряване на посочените лица и гарантира достъпа им до медицинска помощ наравно с българските граждани.
Предвижда се за украинските лица здравноосигурителните права да възникват от датата на предоставянето на временна закрила. Предлага се и здравноосигурителната вноска да е за сметка на държавния бюджет, като за лицата с временна закрила до 18-годишна възраст и на възраст на и над 63 г. за жените и на и над 65 г. за мъжете – за срока на временната закрила, освен ако не подлежат на здравно осигуряване на друго основание по чл. 40, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване, а за лицата на възраст на и над 18 г. и под 63 г. за жените и под 65 г. за мъжете – за срок 90 дни от датата на предоставянето на временна закрила.

134 409 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
435 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 44 от тях са установени с PCR, а 391 – с бързи антигенни тестове. 67,13% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През изминалите 24 часа са направени общо 7 162 теста, 965 от тях са PCR, а 6 197 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 23; Варна – 17; Велико Търново – 14; Видин – 5; Враца – 7; Габрово – 8; Добрич – 5; Кърджали – 6; Кюстендил – 15; Ловеч – 11; Монтана – 8; Пазарджик – 14; Перник – 9; Плевен – 1; Пловдив – 33; Разград – 4; Русе – 6; Силистра – 12; Сливен – 9; Смолян – 3; София област – 23; София град – 134; Стара Загора – 13; Търговище – 3; Хасково – 15; Шумен – 5; Ямбол – 13.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента са общо 1 158 354, от тях 134 409 са активни. 986 992 са излекуваните лица, 3 578 от които – регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 786 пациенти с доказан COVID-19. 82-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 87, от които 75,86% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 384 884 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, през изминалото денонощие са приложени 1 150 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 453-ма. Нови 14 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях четири са установени при лекари, пет – при медицински сестри, един – при санитар и четири – при друг медицински персонал.
36 953 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Шест нови случая са регистрирани през последното денонощие. 66,67% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ЗАСЕГА В БЪЛГАРИЯ НЯМА СЛУЧАЙ НА МИСТЕРИОЗНИЯ ХЕПАТИТ
„Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, изведнъж влошават общото си състояние – симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения“. Това каза пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община. „Няма да имаме много тежки случаи, най-важното е да бъдем подготвени“, подчерта той.
„Преди 20 дни предупредих за съществуване на такава болест, която трябва да се проследява и да се търси активно. Преди дни МЗ взе мерки. На сайта на НЦЗПБ има данни за това състояние. Случаите по данни на СЗО са някъде около 288. Във Великобритания са около 111. САЩ 12, Израел 12. Това са последните данни“, обясни специалистът. По думите му трябва да се знае, че такова заболяване съществува, то трябва да се търси активно, да се лекува и проследява, информира Zdrave.net.
„В Англия и в другите европейските държави, където има по 1-2 случая, някъде около всяко десето дете тежко кара състоянието и се е стигнало до няколко чернодробни трансплантации“, каза проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че децата, които са се разболели от хепатит, не са били ваксинирани срещу коронавирус. Специалистът направи това уточнение, защото по думите му вървят слухове в социалните мрежи за аденовируса като причинител на инфекцията и защото във Великобритания – страната с най-много случаи засега, е била използвана главно аденовирусната COVID ваксина Vaxzevria на AstraZeneca.
Проф. Кантарджиев разкри и общата картина на инфекцията: „Болестта се развива в рамките на дни. Тъй като медицината и родителите, поради широкото използване на хепатитната ваксина, вече малко се говори за хепатит при децата, затова нашето общество е доста напрегнато. Трябва да се проследяват случаите. Трябва да се знае, че при една голяма част от децата се открива наличие на аденовирус.
Това е една група вируси, които са разпространени в обществото със сезонен характер, обикновено пролетно. Една част от тези вируси засягат очите, правят много силно възпаление на очите. Много силно, неприятно, с много болка.
Има четири групи от този вирус, които причиняват проблеми на храносмилателната система. Чрез секвениране е установено, че този аденовирус го има при повече от половината от случаите на хепатит при деца“.
Проф. Кантарджиев отбеляза още, че предположенията за появата на болестта са няколко.
„През двете години на COVID нямаше разпространение на много вируси, груповият имунитет е намалял, затова е възможно по-сложно протичане. Второто предположение е децата да са били болни първо от COVID. Искам да преваря антиваксърите, Децата не са ваксинирани. Второ нещо, много важно. Тези деца не са кърмени от майки, които са ваксинирани. Случаите са сред деца до 6-7 годишна възраст, като най-голямата честота е до 3-годишна възраст“, посочи той.
Според него е много важно да се знае, че има лечение.
„Гама-глобулините имат терапевтично действие при тези случаи. И най-важното, тъй като този вирус е много по-различен от коронавируса, Тоалетните кърпички със спирт вече не действат. Трябва да се използват кърпички с хлорхексидин. Много важно е децата да си мият ръцете и да се ползват кърпички с хлорхексидин“, подчерта проф. Кантарджиев. Той спря вниманието си и на хипотезата, че децата се разболяват, защото не са били в контакт с аденовируси, а така също и че не е изключено да има генетично предразположение. По думите му, все още са малко случаите и доста неща не се знаят, но е сигурно, че инфекцията се предава с предмети, повърхности, замърсени ръце.

Д-р Петър Марков: ВЕРОЯТНО COVID-19 ЩЕ СТАНЕ ЕНДЕМИЧЕН, НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ Е БЕЗОПАСЕН
COVID-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен. Това означава, че ще се разпространява постоянно в популацията – нито ще нараства, нито ще намалява като брой заразени, но това не означава, че ще е безопасен. Това каза пред Bulgaria ON AIR д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина. Той даде за пример маларията, която е ендемична в много части на Африка, а в света умират милиони от малария всяка година.
„Имунитетът срещу коронавирусите е нетраен и с времето отслабва. Това е сред най-важните причини хора, които са прекарали инфекцията или са ваксинирани, отново да се заразят след време. Това, което е добре обаче, е, че след развит имунитет рискът от тежко заболяване и смърт почти изчезва. Друга ключова причина имунитетът да е нетраен е, че вирусът е много изменчив и постепенно се научава да избягва антителата. На входа не бива разпознат от имунната система. Фактът, че вирусът може да ни презарази, не означава непременно, че това става по опасен начин. Инфекцията е едно, а тежката болест и смъртта – друго. Имунната система ни пази от последните две“, обясни д-р Марков. Според него е твърде рано да обявяваме край на пандемията, тъй като стотици милиони по света са активно заразени с вируса, информира Zdrave.net.
„Вирусът продължава да еволюира. Образуването на нови варианти е непредвидим процес за нас. Не знаем кога ще се появи нов вариант и какви ще са неговите свойства. Трябва да бъдем нащрек все още“, каза д-р Марков. По думите му смекчаване на мерките към този момент е разбираемо, тъй като нивото на заразяване много е паднало. „Ключово е да следим какво се случва. Проблем в България е, че никога не бяха въвеждани адекватни мерки в периоди, в които имахме много високо ниво на заразяване и заболеваемост“, изтъкна епидемиологът.

ЗАЧЕСТЯВАТ СЛУЧАИТЕ НА УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖИ В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ
Зачестяват случаите на ухапани от кърлежи в област Кърджали, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Само за периода от 23 април до 3 май потърсилите помощ за отстраняване на животинките във филиалите на спешната помощ в региона са 23, каза за БТА директорът на Центъра д-р Атанас Митков.
Той уточни, че тенденцията се наблюдава със затопляне на времето. За БТА от областната болница МБАЛ“Д-р Ат. Дафовски“ отчетоха същата тенденция и обясниха, че за последните два месеца случаите на ухапани от кърлежи при тях са осем, единият от които на дете. Повечето са от последните дни.
Отново за БТА, от Регионалната здравна инспекция посочиха, че въпреки случаите на ухапани, от началото на годината не е регистриран случай на заразен с пренасяните чрез ухапване инфекциозни болести, сред които кримска конго-хеморагична треска, лаймска болест или марсилска треска.
За предотвратяване на разпространението на кърлежите със затопляне на времето, от общинското предприятие „Озеленяване, благоустройство и чистота“ започват поетапно третиране на тревните площи на територията на община Кърджали от следващата седмица. За целта е изготвен предварителен график. „Приоритетно ще се пръскат парковете и местата с концентрация на детски площадки“, каза за БТА управителят на ОБЧ инж. Раид Идриз. Част от терените вече са окосени, като подготовката им за третиране с препарати продължава.

В ПЛОВДИВ СЕ ПРОВЕДОХА ДНИ НА ВАКСИНОЛОГИЯТА, ИМУНОЛОГИЯТА И ЕПИДЕМИОЛОГИЯТА
„И тази година Европейската имунизационна седмица е фокусирана върху ваксините и ваксинопрофилактиката. Особено горда съм, че принадлежа към имунологичната общност, чиито постижения през последните години са свързани не само с ваксинопрофилактиката и с борбата със заразните болести. Значими постижения са изясняване на патогенезата на автоимунните заболявания, на алергиите, успешната терапия и на туморите с имуномодулиращи средства – т. нар. наречената таргетирана терапия, трансплантационната имунология и репродуктивната имунология. Неслучайно голяма част от нобелистите са имунолози.“ С тези думи Ректорът на Медицински университет – Пловдив и ръководител на Катедра по микробиология и имунология проф. д-р Мариана Мурджева се обърна към присъстващите студенти, преподаватели и гости при откриване на Дните на ваксинологията, имунологията и епидемиологията, които се проведоха на 4 и 5 май. Организатори на събитието бяха Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации, Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина и Асоциацията на студентите медици – Пловдив.
Дните на ваксинологията, имунологията и епидемиологията бяха организирани в хибриден вариант – присъствено и онлайн, на български и на английски език. В семинарите взеха участие над 200 студенти – български и чуждестранни.
В първия ден лекции изнесоха изтъкнати учени – гост-лектори и преподаватели, и двама студенти от 5-и курс, специалност „Медицина“. През втория ден имаше практически занятия за студентите.
Гост-лектори бяха водещите специалисти доц. д-р Михаил Околийски, дм, представител на Световната здравна организация в България, и доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, дм, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

ДЕЦА СЪБИРАТ СРЕДСТВА ЗА НЕОНАТОЛОГИЯТА НА МБАЛ – СИЛИСТРА
Благородна инициатива под надслов „Жълти стотинки – деца помагат на деца“ събра много приятели и последователи, които искат да подпомогнат Отделението по неонатология на МБАЛ – Силистра, информира Zdrave. net като се позова на телевизия Bulgaria On Air.
Координатори на кампанията са членовете на местен мотоклуб, а участници са малки и по-големи деца.
Крисия е само на 6 години, но вече знае колко хубаво и колко важно да се помага. Тя дарява своите жълти стотинки, за да помогне за закупуването на медицинска апаратура за силистренската болница. „За да може бебенцата, които са болни, да оздравеят“, казва момичето.
„Ценното на инициативата „Жълти стотинки“ е съпричастността, която провокираме у децата и по този начин изграждаме добри българи“, споделя д-р Румяна Манева, завеждаща Отделението по неонатология в МБАЛ в града. Тя и колегите ѝ смятат, че инициативата е една добра възможност апаратурата им да се обнови.
По думите на д-р Манева неонатологията е специалност, която изисква качествена апаратура. Сега неонатолозите очакват нов кувьоз, а така също ще поискат монитор, инфузионна помпа, апарат за вентилация.
„Основната ни идея е да популяризираме максимално кампанията, за да достигне до повече хора. Планираме за Деня на детето по-мащабна акция. Децата се зарадваха, за тях това е и атракция, определено имат желание да помогнат“, сподели президентът на мотоклуб Iron cross Теодор Симеонов.
За 15 години от началото на кампанията са събрани над половин милион лева.