НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.05.2021)

БАПЗГ в поздрав към акушерките: ВЪВ ВРЕМЕ НА ИЗПИТАНИЯ СЪС СМЕЛОСТ И СЕБЕОТРИЦАНИЕ ПОЕМАТЕ НОВИЯ ЖИВОТ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) отправи своя поздрав към акушерките по случай Международния ден на акушерката, който всяка година се отбелязва на 5-ти май, информира Zdrave.net.
В период на сериозни изпитания вие безстрашно и неизменно изпълнявате своя професионален дълг, посочват от там. От БАПЗГ са подготвили и емоционално видеопоздравление към акушерките.
„Скъпи акушерки, в период на сериозни изпитания, когато човечеството е изправено пред предизвикателствата, причинени от опасния и коварен враг, Вие безстрашно и неизменно изпълнявате своя професионален дълг! Със смелост и себеотрицание поемате в ръцете си светлината на новия живот и с увереност и човечност обгрижвате бременните, майките, новородените и жените с репродуктивни и гинекологични проблеми!“- с тези думи се обръща към акушерките в България Антоанета Димитрова, зам.-председател на УС на БАПЗГ от квота „Акушерки“.
Тя изтъква, че жените, посветили се на благородната професия на акушерката, са преминавали през различни катаклизми, но винаги са оставали призвани и привилегировани да посрещнат и защитят новия живот. В обръщението се изтъква още, че Световната здравна организация и Организацията на обединените нации подчертават необходимостта от инвестиции в акушерските ресурси и високо признание на уникалните компетентни дейности на акушерките в полза на обществото.
Антоанета Димитрова завършва поздравлението си с думите: „Скъпи колеги, от името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име поздравявам с днешния професионален празник всички акушерки и академични преподаватели, ангажирани с обучението на студенти от специалност „Акушерка“! Желая Ви здраве, любов и просперитет в овладяването на професионалната компетентност и предоставянето на акушерски грижи в името на един по-хармоничен и по-добър свят! Честит празник, български акушерки!“.
В началото на годината, когато у нас се отбелязва Денят на родилната помощ, от БАПЗГ припомниха, че в момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. Тогава от там апелираха у нас да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България.

БЛС ПОЗДРАВИ АКУШЕРКИТЕ ЗА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК
Председателят на УС на БЛС д-р Еван Маджаров поздрави акушерките за техния празник: „От името на Управителния съвет на БЛС и лично от свое име, поздравявам всички, които днес празнуват, всички колеги, работещи в областта на акушерството.
Вие, скъпи колеги, изпълнявате най-святата мисия, с неуморен труд и професионализъм се грижите за здравето и живота на майките и техните деца. Животът е вълшебство и той ще продължава. Тази Ваша самоотверженост заслужава уважение и най-искрена благодарност. Продължавайте да работите все толкова всеотдайно и отговорно в изпълнение на Вашето призвание.
Бъдете здрави, горди с професията си и всеотдайни, защото призванието Ви изисква много топлота и грижа, обич и себеотдаване!“

ПЪРВОКУРСНИЧКИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „АКУШЕРКА“ ДАРИХА КИСЛОРОДНИ ПАЛАТКИ И ИНХАЛАТОР НА УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“
Първокурснички от специалност „Акушерка“ дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от лечебното заведение.
Пет различни по размер кислородни палатки за новородени и инхалатор дариха на Интензивния сектор на отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив първокурснички от специалност „Акушерка“ в Медицински университет – Пловдив.
С благородния жест студентите отбелязаха своя първи професионален празник – Международния ден на акушерката, информират от болницата. Днес в лечебното заведение са се родили 4 бебета.
Дарението е на обща стойност над 1000 лева. „Идеята се появи спонтанно сред няколко от нас, след това целият курс се включи в събирането на средствата“, сподели една от инициаторките Анжела Алексиева.
Студентите провеждат редовната си клинична практика в същото лечебно звено на УМБАЛ „Свети Георги“ и са се консултирали с персонала от какво има нужда Интензивният сектор на отделението по неонатология, където се лекуват тежки случаи на новородени от цяла Южна България.
„Кислородните палатки за насищане на въздуха с жизненоважния газ са с различни размери – за недоносени и доносени бебета. Ще ни бъдат от голяма полза. Изключително благодарни сме на дарителките“, каза старша акушерка Блага Байлова.
За целия персонал имаше почерпка от дарителките, както и ръчно изработени сувенири от хора с увреждания от град Раковски.
„Тези опитни акушерки са нашето вдъхновение! Лично аз се насочих към това поприще, след като родих. Мисията на тази благородна и всеотдайна професия е да прави хората щастливи“, посочи Анжела Алексиева.
Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ изказа искрена благодарност и пожела успешна реализация на бъдещите акушерки. Първокурсничките ще получат сертификат от лечебното заведение за предоставеното дарение.

367 ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 И 1058 ИЗЛЕКУВАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
367 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 57 от тях са установени с PCR, а 310 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през последните 24 часа са общо 6206, от които 3 100 са PCR, а 3106 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. информира Zdrave.net.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 34; Варна – 66; Велико Търново – 5; Враца – 10; Габрово – 8; Добрич – 5; Кърджали – 2; Кюстендил – 11; Ловеч – 9; Монтана – 8; Пазарджик – 2; Перник – 3; Плевен – 5; Пловдив – 21; Разград – 10; Русе – 6; Силистра – 4; Сливен – 19; Смолян – 4; София област – 13; София град – 68; Стара Загора – 14; Търговище – 10; Хасково – 9; Шумен – 4; Ямбол – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента са общо 406 192. Активните случаи са 47 357. Излекувани са 342 226 лица, 1058 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 6670 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 637 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 е 844 643. През изминалите 24 часа са поставени 11 133 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 189 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, като един от тях е установен при фелдшер, а два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 16 609. Нови 61 случая са регистрирани през последното денонощие.

ОТЛАГАТ С МЕСЕЦ ИЗИСКВАНЕТО ЗА ИЗДАВАНЕ САМО НА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ
Изискването за издаване само на електронни рецепти се отлага до края на месеца. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, информира Zdrave.net.
Причината е, че болничната система все още не е изцяло готова да издава само електронни рецепти. Припомняме, срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата бе 1 май. Впоследствие обаче от МЗ предложиха срокът да се удължи.
Пред медиите д-р Пенков обясни, че през месеца отсрочка, който се дава, болниците ще могат да въведат нужния за издаване на е-рецепти софтуер, както и да се обучи персоналът в тях.
До края на месеца ще важат и двата вида рецепти, заяви той. Пенков обаче беше категоричен, че това е последното отлагане на срока за въвеждане на е-рецептата.
От думите му стана още ясно, че до момента са издадени около 100 000 електронни рецепти, като само около 3000 не са изпълнени. Той обясни, че тримесечните рецепти за хората с хронични заболявания ще продължат да се издават до изчерпването им.
Д-р Нели Нешева от Управителния съвет на Българския лекарски съюз обясни, че ще поканят всички болнични лекари, с които да се обсъди прилагането на е-рецептата. Тя посочи, че общопрактикуващите лекари вече са готови с издаването на електронни рецепти, както и специалистите от извънболничната помощ. „По-скоро говорим сега за болниците и излизайки от там, пациентът трябва да има е-рецепта“, заяви Нешева, като също подчерта, че това е последната отсрочка.
От своя страна председателят на БФС проф. Асена Сербезова заяви, че това е процес, който дълго време е бил отлаган. По думите ѝ аптеките в страната имат готовност да изпълняват електронните рецепти, въпреки че не изключи да има такива, които „не са виждали“ е-рецепта. „Това, което е положително, е, че държавата задава европейски стандарти и всички ние трябва да ги следваме“, коментира тя.

БЛИЗО 1400 ПАЦИЕНТИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ COVID ОТДЕЛЕНИЯТА В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“- ВАРНА
През месец април 1393 пациенти са преминали през COVID отделенията в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
В болницата към момента са разкрити 313 легла за пациенти от всички възрасти с доказана коронавирусна инфекция или съмнение за инфекция, от които 59 за интензивно лечение на пациенти с вируса. За периода 26 април – 02 май през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина” са преминали 741 пациенти, от тях с потвърден и възможен и вероятен COVID – 223.
Преминали пациенти през COVID структурите за периода са 368, от които 47 са от други области. В интензивните отделения са лекувани 45 пациенти с усложнено състояние. През изминалата седмица са изписани 150 излекувани пациенти, а починалите са 31. Успоредно с лечението на тези пациенти, болницата оказва спешна медицинска помощ на всички нуждаещи се със заболявания по профилите на останалите клинични структури.
За да се отговори на предизвикателствата в резултат на кризата, породена от COVID -19, в лечебното заведение 12 клиники са преструктурирани в COVID звена. Успоредно с лечението на пациенти с доказан вирус или съмнителни за него болницата оказва спешна медицинска и онкологична помощ на всички нуждаещи се по профила на заболяванията.