НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.03.2021)

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТЕКСТ НА РЕШЕНИЕ, СЪГЛАСНО КОЙТО БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ВОДИ ПРЕГОВОРИ ЗА ВАКСИНИ СЪС СТРАНИ ИЗВЪН ЕС И ЕИП
С 96 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ парламентът прие предложения от Комисията по здравеопазването текст на решение, съгласно който България може да води преговори за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. „За“ този текст гласуваха всички депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независими. Народните представители от БСП и ДПС не участваха в гласуването, съобщи Zdrave.net.
По-рано депутатите отхвърлиха предложения от БСП текст за закупуване конкретно на руската ваксина с 65 гласа „за“, 9 „против“ и 79 „въздържал се“. Парламентът отхвърли и предложението на народния представител от ОП Валери Симеонов, направено в края на дебатите. Симеонов предложи текст на решение, според който се възлага на МС да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите количества ваксини за изпълнение на имунизационния план след получено разрешение за употреба от ЕМА и ИАЛ. То обаче също бе отхвърлено, след като получи 10 гласа „за“, 1 „против“ и 137 „въздържал се“.
Първоначално проектът, свързан с търсене на ваксини извън рамките на ЕС, бе внесен в здравната комисия от БСП и засягаше единствено руската ваксина „Спутник V“. На вчерашното си заседание обаче Комисията по здравеопазването в НС пренаписа текста и одобри предложение – в отсъствието на депутатите от БСП – в което не се споменава конкретна ваксина.
По време на днешното парламентарно заседание председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова подчерта, че прилаганите в България ваксини трябва да са минали оценка за безопасност и ефективност, независимо от техния производител. „Ние предлагаме българското правителство да се ангажира с доставка на повече продукти, но само ако те са минали централизирана оценка от Европейската агенция по лекарствата“, заяви тя. Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и започнем преговори с руската страна, без да са минали оценка и настъпят някакви усложнения, попита д-р Даритова. Тя коментира, че редактираното предложение следва духа на това, внесено от левицата.
Д-р Дариткова съобщи, че от руската страна са обяснили, че биха могли да подпомогнат ЕС с 50 милиона дози ваксини от юни месец и то след одобрението им от ЕМА. „Ние не посочваме конкретно име на продукт, защото това е твърде лобистко. В момента в Русия се разработват още два вида ваксини, които също биха могли да получат одобрение от ЕМА, защо да се ограничаваме до един продукт“, попита тя. Д-р Дариткова изтъкна още, че в руския лекарствен регулаторен орган Спутник V всъщност е записана под името „Гам-Ковид-Вак“ и на практика не се знае под кое тя ще бъде одобрена от ЕМА.
Очаквано, от левицата защитиха своето предложение за внос на Спутник V. Доц. Георги Йорданов подчерта, че централна Европа е пламнала от епидемията, като особено усложнена е ситуация в Чехия, а в Италия изборите се отлагат. Според него пътят за справяне с пандемията е превенцията чрез ваксинопрофилактиката. С този темп на ваксинация у нас обаче, смята той, няма да можем да постигнем ваксинационния план и след 40 години. Ние максимално бързо трябва да се опитаме да осигурим ваксини за българските граждани. За добро или лошо, това е руската ваксина, заяви той. Не лобираме за руската ваксина, но това е практическото нещо, което може да бъде направено, заяви той.
Проф. Георги Михайлов защити предложението, внесено от БСП, с думите, че това е истинска българска политика, насочена към интересите на нацията. Той изтъкна, че ваксината е внесена в Унгария и Словакия, а Полша води преговори. Всяка държава членка на ЕС има право на екстрено законодателство да преговаря с трети страни и да реши своя ваксинационен план, заяви той, цитирайки мнение на европейския комисар по здравеопазване. Проф. Михайлов изтъкна, че руската ваксина е легализирана и вече се използва в европейски държави. Той използва изказването си, за да изложи редица според него проблеми, които са се появили в овладяването на епидемията у нас. По думите му липсва ясна разяснителна кампания за ваксините и са налице грешки в диверсификацията на ваксините. Не е вярно, че доставките са ритмични, заяви той.
Д-р Джафер от ДПС определи редактираното решение като еманация на политическото надцакване в България. Тя подчерта, че днес, когато българските граждани трябва да чувстват, че политиците са обединени в името на тяхното здраве, отново виждат разделение. Д-р Джафер беше категорична, че отговорност на българското правителство е, спазвайки правилата за безопасност и ефективност, да осигури достатъчно ваксини за своите граждани. Всички продукти трябва да минават своя път на клиничните изпитвания, посочи тя, като допълни, че и използваните в момента продукти се прилагат под условие, но вече са налице достатъчно данни за тяхната безопасност и ефективност.
Христо Гаджев от ГЕРБ обаче обясни, че повечето страни, в които се прилага руската ваксина, се ориентират към китайската поради намалени доставки. Всички страни, които получават руска ваксина, имат нередовни доставки, изтъкна той. По думите му в Унгария са внесени едва 2800 дози, а договорките с Русия са прекратени. Руската ваксина е с малки доставки, но с огромна пропаганда, смята той.
В крайна сметка, след поредните взаимни нападки и обвинения в лобизъм, парламентът очаквано одобри предложението на ГЕРБ.

НАД 20 ХИЛЯДИ ДОЗИ ВАКСИНИ СА ПОСТАВЕНИ У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
2198 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1058 от тях са установени с PCR, а 1140 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 12 167. От тях 6121 са PCR, а 6046 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 112; Бургас – 54; Варна – 142; Велико Търново – 56; Видин – 4; Враца – 65; Габрово – 28; Добрич – 30; Кърджали – 15; Кюстендил – 85; Ловеч – 33; Монтана – 30; Пазарджик – 51; Перник – 23; Плевен – 115; Пловдив – 183; Разград – 15; Русе – 56; Силистра – 48; Сливен – 48; Смолян – 28; София област – 60; София град – 607; Стара Загора – 98; Търговище – 5; Хасково – 47; Шумен – 119; Ямбол – 41.
Към момента у нас са доказани общо 255 381 случая на новия коронавирус, от които 34 237 са активни. Излекуваните лица са 210 638. От тях 1638 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5307 пациенти, от които 440 са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента са общо 268 544. От тях 20 376 са поставени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 10 365 лица-медицински служители. 56 нови случая са регистрирани през последните 24 часа, като 11 от тях са установени при лекари, 23 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 1 – при фелдшер и 9 – при друг медицински персонал.
10 506 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 93 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ОТ ПОНЕДЕЛНИК СПИРАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ И ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ ВЪВ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ В ЧЕРВЕНИТЕ ЗОНИ В СТРАНАТА
От понеделник спират плановия прием и плановите операции във всички болници в червените зони в страната. София попада в тази зона. Това заяви пред БНТ директорът на “Александровска” болница проф. Борис Богов, информира Zdrave.net.
По думите му е получено указание от оперативния щаб, а официална заповед се очаква по-късно днес. Целта е да се освободят повече легла за пациенти с коронавирус. “Никой пациент с хронично заболяване няма да бъде връщан и призовавам да не се отлага посещението при лекаря”, добави обаче проф. Богов.
„В “Александровска” болница на седмична база се наблюдава увеличаване на новопостъпилите с COVID-19 средно с около 2%-2,5%. В COVID- отделенията лежат 103-ма пациенти, като 10 са интензивни, а останалите са средно тежки случаи. Всеки ден има нови случаи – средно 4-5 от тези, които преминават през спешното отделение. Заети са около 40% от разкритите легла“, каза проф. Богов.
“Има достатъчно медици. Болниците са подготвени, колегите знаят повече, нямаме дефицити от каквото и да било, но за този период от ноември до днес нямаме внос на кадри, т.е., нямаме лекари и медицински сестри, които да са дошли повече, разполагаме със същия брой. Призивът към всички хора е да спазват мерките, защото третата инфекциозна вълна е дошла и предстои в следващите седмици да се увеличава броят. Носенето на маски и дистанцията остават основните мерки. Имунизацията е друг важен фактор, но с оглед на това, че има дефицит на ваксини, защото някои от компаниите не изпълняват договорите си, също предполага малко изнервяща обстановка сред населението “, каза още той.
По отношение на разпускането на мерките с отварянето на заведенията и моловете, проф. Богов каза, че това се дължало на социалния натиск, на който са били подложени управляващите. Освен това у нас процентът на заболеваемост и смъртност все още бил по-нисък в сравнение с другите европейски държави, в които има локдаун и вечерен час.
По думите на проф. Богов покачването на новозаразените е естествено развитие на вирусите, мутациите също и сега се залага на личната отговорност на всеки един с намерението, че повече ще бъдат ваксинирани, за да го няма натискът върху болниците.
“Спирането на плановия прием е по-скоро предпазна мярка за болниците, отколкото за населението. Разчитаме на личната отговорност на хората”, допълни проф. Богов.
Проф. Богов коментира пост-COVID програмата на „Александровска“ болница. „Записаните за програмата са запълнени чак до месец юли. Това, че ние инициирахме програмата, не означава, че всички преболедували трябва да дойдат в „Александровска“ болница. Идеята беше другите болници и общопрактикуващите лекари да се включат в тази инициатива. Тогава нямаше да има записани до края на юли, а щяха да бъдат разпределени навсякъде“, каза той.
Проф. Богов подчерта, че личните лекари трябва да се включат активно и в имунизациите, за да се разпределят желаещите за ваксина. До края на месец март се очакват около 300 000 дози, но никой не можело да гарантира дали това ще се случи. “Ваксинирането е доброволен акт. Това, че един човек е ваксиниран, не означава, че не може да бъде разпространител на вируса и не го освобождава от отговорността да пази околните”, посочи той.

УМБАЛСМ “Н. И. ПИРОГОВ” СПИРА ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ И ПЛАНОВИЯТ ПРИЕМ, ЗАБРАНЯВАТ СЕ СВИЖДАНИЯТА
От понеделник, 8 март, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” се спират плановите операции и плановият прием. Забраняват се свижданията. Това съобщи Единният информационен портал за мерките за ограничаване на пандемията.
Със заповед на проф. Асен Балтов, директор на най-големия спешен център в страната, ще бъде засилен контролът по входовете на болницата. Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на Пирогов.
Продължава ваксинацията на приоритетните групи в страната. Днес, петък, в „Пирогов“ ще бъдат имунизирани с първа доза членове на Секционните избирателни комисия. Ще бъдат ваксинирани и всички, на които трябва да се постави втора доза.

Д-р Николай Брънзалов: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НА ВАКСИНАЦИОННИТЕ ПУНКТОВЕ
Не трябва да се противопоставят личните лекари на ваксинационните пунктове. Това заяви пред bTV зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, информира Zdrave.net.
По думите му, в този вариант на електронния регистър личните лекари не са включени, но те ще получават информация кой от техните пациенти е ваксиниран и с каква ваксина, като това ще им даде възможност да актуализират списъците си с желаещи за имунизация.
Зам.-председателят на БЛС подчерта, че е много важно записалите се за имунизация в електронния регистър да бъдат дисциплинирани и съпричастни и да се явяват точно в определение им час, за да не се компрометира целият процес. Той припомни, че ваксините са продукт, който има сложна логистика и не е редно да се стига до ситуации, в които поради неявяване на записал се ще се налага ваксини да бъдат изхвърляни.
Няма разминаване в данните за имунизираните от общопрактикуващите лекари, досега те са поставили около 45 000 дози – толкова, колкото са получили, увери д-р Брънзалов. Той обясни, че са настоявали поне 50% от всички ваксини да са за общопрактикуващите лекари.
Единствената разлика с ваксинирането в пунктове е, че там има избор на различните видове ваксини, поясни лекарят. Той бе категоричен, че единствената трудност е в проблема с доставките, който се е появил поради неспазване на договореностите от страна на фирмите производители. Този проблем обаче съществува навсякъде, не само в България, и това не може да не се отрази на работата.
Според д-р Брънзалов процесът ще се ускори, когато недостигът бъде преодолян, а включването на общопрактикуващите лекари в последната фаза вече е довело до положителен резултат – кривите, показващи броя на ваксинираните, вече са тръгнали в посока нагоре.
Зам.-председателят на БЛС увери, че връзката с МЗ е много добра и комуникацията между личните лекари и ведомството е постоянна и конструктивна.

Доц. Любомира Николаева-Гломб: В СТРАНАТА НЯМА НИТО ЕДИН СЛУЧАЙ НА ГРИП
В страната няма нито един случай на грип. Това каза пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), информира Zdrave.net.
По думите ѝ такива проби не са дошли в лабораторията. „Всички проби се изследват и за грип. До 5 март няма регистриран случай на грипен вирус. Откакто аз съм вирусолог, това не е било. Може би защото в биологията има вирусна интерференция – обикновено един вирус става доминантен и това е COVID-19. Миналият грипен сезон (2019-2020) не беше така“, каза доц. Гломб.
„Не се притеснявам толкова много от мутациите на коронавируса. Ваксините от новото поколение са достатъчно иновативни да се реагира бързо на ситуацията. Няма доказан изолиран вариант, който да е резистентен на ваксината“, обясни доц. Гломб.
В отговор на въпрос защо в Африка има по-малко случаи, тя каза, че там климатът е такъв, че хората живеят на по-големи разстояния. По думите ѝ, за изчезване на коронавирус е трудно да говорим. Намаляване на случаите обаче се наблюдава на места, например в Израел и Шотландия, където има значително намаляване на случаите на COVID-19, особено на смъртните случаи.
„В лабораторията сме изпитвали лекарство, което се прилага при симптоматично лечение и облекчава кашлица, хрема. То се прилага без антибиотици, защото е насочено директно срещу вируса. Изследвани са 1600 пациенти от различни възрастови групи. Препаратът е широкоспектърен. В леките форми на COVID-инфекцията той помага. Колкото по-рано се вземат противовирусни препарати, толкова по-добре. Започва се с ударна доза, която намалява с течение на времето“, съобщи още доц. Гломб.

В ПЛЕВЕН РЗИ СПРЯ СВИЖДАНИЯТА В БОЛНИЦИТЕ ОТ ДНЕС КАТО МЯРКА СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА
В Плевен Регионалната здравна инспекция спря свижданията в болниците от днес като мярка срещу разпространението на коронавируса. Това съобщи за БТА д-р Илиян Минчев – и.д. директор на РЗИ-Плевен. Той уточни, че ще се разрешават изключения само при случаи с много тежко терминално болни.
“Зелените коридори” за ваксинация също временно спират дейност от днес, поради изчерпване на ваксините, допълни д-р Минчев. Единствено в болница “Свети Панталеймон” в ж.к. “Дружба” ще продължи имунизирането в събота и неделя с останали количества ваксина за записали се граждани.
В понеделник в Плевен се свиква Областният щаб за борба с коронавируса, за да обсъди допълнителни мерки срещу разпространението на заболяването. Д-р Минчев поясни, че най-вероятно ще спрат плановите дейности в болниците, ще се въведе задължително носене на маски на местата с много хора – пазари, тържища и други. Предвижда се да бъдат освободени от присъствие децата от детските градини и от предучилищна подготовка, когато могат да бъдат отглеждани в домашни условия, поясни д-р Илиян Минчев.

НАЛАГАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В ОБЩИНА ВРАЦА
Районната здравна инспекция налага допълнителни временни противоепидемични мерки в община Враца заради усложнената епидемична обстановка и разрастването на заразените с коронавирус, информира БТА като се позова на съобщение от инспекцията.
Заповедта на директора на РЗИ-Враца за временните мерки влиза в сила от днес и важи до 18 март. По данни на здравната инспекция средната заболеваемост в общината за последните 14 дни се е увеличила до 493 случая на 100 000 население.
Противоепидемичните мерки, които се налагат, предвиждат да се носят защитни маски на открито на места със струпване на хора, като пазари, тържища, изложения и други. Маските са задължителни и при други мероприятия на открито и закрито с присъствието на повече хора.
Отменят се свижданията в лечебните заведения във Враца със 100% общинско участие. Засега не се спира плановият прием за операции в тези лечебни заведения. Повишава се степента на контрол за спазване на тези и останалите противоепидемични мерки. Мерките могат да бъдат променяни и допълвани в зависимост от изменението в епидемичната обстановка в община Враца.
Заповедта на директора на РЗИ-Враца е издадена след извънредно заседание на Общинския оперативен щаб на 4 март, който е предложил въвеждането на допълнителните мерки.

ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ВЪВ ВАРНА Е ВЗЕЛ РЕШЕНИЕ ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ДО 20% ОТ ЛЕГЛОВАТА БАЗА НА ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЕ В ОБЛАСТТА ДА Е ЗА БОЛНИ ОТ COVID-19
По предложение на РЗИ областният кризисен щаб във Варна е взел решение при необходимост до 20% от легловата база на здравните заведение в областта да е за болни от COVID-19, информира БТА като се позова на областния управител Стоян Пасев.
Директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова допълни, че всички лечебни заведения имат такава готовност и при нужда леглата ще бъдат увеличени, а ако е необходимо ще се увеличат с още. В момента на територията на областта има общо 91 свободни легла за лечение на COVID-19, от които четири са деца. Интензивните легла са заети по-малко от 50%, допълни Михайлова. Тя съобщи още, че ежедневно се увеличава броят на хората с положителни проби за COVID-19, както и на хоспитализираните пациенти. В областта ваксинацията върви по график. Приоритетно с ваксината “Комирнати” се имунизират участващите в избори, каза още тя. Имунизирани са и някои кандидати за депутати, които също имат право, като това е първата им доза.
Областният управител коментира още, че независимо от отварянето на заведенията в тях няма висока посещаемост. Той обясни, че проверките ще продължат. Служители на РЗИ следят и трафика на летището в града. През изминалата седмица са пристигнали 1163 пътници, като 660 от тях са предоставили отрицателни PCR-тестове. Връчени 491 предписания за десетдневна карантина. 12 от пътниците са представили декларации, че преминават транзитно през територията на летището.

Д-р Станислава Крайселска: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ПРЕНЕБРЕГНАТИ В СНАБДЯВАНЕТО С ВАКСИНИ
Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ, посочи тя в предаването „Преди всички“.
„Масово се оказва, че на тяхното име, на тяхното лечебно заведение не се води отпусната ваксина. И ги отхвърля. И се оказва, че тази ваксина се води на някой друг медицински център.“
В списъка на д-р Станислава Крайселска има 120 чакащи за ваксина, 90 души вече са имунизирани, от тях 82 са били пациенти от рисковите групи, а на други 8 са били поставени ваксини, за да не се похабяват дози. Сред ваксинираните засега няма разболели се. „Те всички се притесняват и при първата доза, и при втората“, разказа тя.
Личните лекари са пренебрегнати в снабдяването с ваксини, категорична е д-р Крайселска. Малко заприличахме на филма „Игрите на глада“, смята тя.
„Идват големите центрове, пълнят флаконите, на нас ни казват „Обаждайте се.“
Д-р Крайселска пита лотария ли да разиграва, за да определи на кого от нейните нуждаещи се пациенти да постави ваксина.
Винаги сме с надежда и на старт да се включим активно, стига някой да ни даде този шанс, декларира общопрактикуващият лекар.
„На този етап сме на брифинги, на обещания“, изтъкна д-р Станислава Крайселска. „Ние на обещания не вярваме, ние вярваме на факти и на действия“, допълни тя.
Джипитата не са включени в системата за електронно записване за ваксиниране. „Сигурно сме като доведеното дете на здравеопазването“, коментира тя, запитана за причините личните лекари да не фигурират там като вариант. Хронично болните пациенти на д-р Крайселска не желаят да се ваксинират по фургоните и да се редят на опашка, разказа още тя.
„В София вълната беше ноември. Другите градове тогава като че ли бяха по-пощадени, в момента при тях е този пик“, отбеляза д-р Станислава Крайселска.
През ноември в нейната практика е имало над 300 души с коронавирус, от един момент нататък спрели да ги броят. Към момента при нея има 33 активни случая, като сред тях има по-млади хора.