НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.02.2022)

164 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
8 116 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 4 036 от които са установени с PCR, а 4 080 – с бързи антигенни тестове. 75,58% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 40 735 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 10 809 от тях са PCR, а 29 926 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 257; Бургас – 608; Варна – 793; Велико Търново – 186; Видин – 62; Враца – 239; Габрово – 135; Добрич – 182; Кърджали – 59; Кюстендил – 160; Ловеч – 140; Монтана – 102; Пазарджик – 195; Перник – 154; Плевен – 291; Пловдив – 790; Разград – 91; Русе – 199; Силистра – 118; Сливен – 175; Смолян – 105; София област – 338; София град – 1 713; Стара Загора – 455; Търговище – 79; Хасково – 247; Шумен – 142; Ямбол – 101.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 988 518. От тях 258 716 са активни. 696 114 са излекуваните лица. 6 788 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
6 156 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 586 от които се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 886, от които 84,76% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 201 653 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 9 398 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 21 359. Нови 164 случая са регистрирани през изминалото денонощие: 25 от тях са установени при лекари, 62 – при медицински сестри, 33 – при санитари, а 44 – при друг медицински персонал.
33 688 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 100 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 90% от починалите лица не са били ваксинирани.

Д-р Ирена Мазнева: СТАНАХМЕ ЕДНО ОБЩЕСТВО, КОЕТО ПОКАЗВА НЕДЪЗИТЕ, НО НЕ КАЗВАМЕ КАК ДА СЕ ПОПРАВЯТ
„Това е една голяма трагедия, която ни помага да разберем, че в здравната система има проблеми. Положителното от този трагичен случай е, че трябва да се намерят проблемите и да бъдат разрешени“. Това коментира председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца д-р Ирена Мазнева в предаването на bTV „Тази събота“ по повод случая с починалата жена пред регистратурата във врачанската болница, информира Zdrave.net.
Лично тя се е почувствала потресена като човек и майка, когато е видяла клипа. „Станахме едно общество, което показва недъзите, но не казваме как да се поправят. Всички искаме да живеем в едно по-добро общество. Когато имаш телефон, за да регистрираш нещо, помисли дали докато снимаш, не можеш да направиш още нещо. Въпреки това този клип показа, че системата има нужда от сериозна реформа“, каза д-р Мазнева.
„Това, че не е дошла линейка за болната е трябвало да се прецизира от човека, който работи на телефон 112. Да го предаде на спешния център, откъдето да се обаят на болния и отново да прецизират случая. Това води до загуба на време и много често хората качват близките си по коли и ги карат в спешния център. Когато болният идва с линейка, лекарите го вкарват направо в шокова зала. Когато идваш с личния си автомобил, трябва да преминеш през регистратура, тогава триажът е различен и се губи време“, отбеляза председателят на регионалната колегия на БЛС във Враца.
„Протестите сега са нещо нормално, но да ни викат „убийци“ е неприемливо и не води до нищо конструктивно. Много често ми звънят, откакто е този случай, и искат да организираме контрапротести, но това няма да доведе до нищо“, казва д-р Мазнева.
Ако проблемът е в системата, недоволството трябва да е насочено към Министерство на здравеопазването и Народното събрание, където се коват законите. Ако лекарите в Спешна помощ във Враца подадат групово оставка, това няма да доведе до нищо добро, казва председателят на Районната колегия на БЛС във Враца.

В ПЛЕВЕН СА УСТАНОВЕНИ НЕРЕДНОСТИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА НА НЕДЕЛНИЯ ПАЗАР ЗА АВТОМОБИЛИ
В Плевен са установени нередности при изпълнението на противоепидемичните мерки срещу коронавируса от търговци и посетители на неделния пазар за автомобили, организиран на улица “Цар Самуил” в областния град, информира БТА съобщение от общината.
В писмо до кмета на Плевен директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Илиян Минчев е посочил редица нарушения, регистрирани при проверка на здравните власти на тържището за покупко-продажба на моторни превозни средства. Установени са посетители и търговци без лични предпазни средства, липса на дистанция и еднопосочност на движението по време на търговията. От РЗИ са дали указания за предприемане на незабавни действия за отстраняване на пропуските.
В отговор, със своя заповед, кметът Георг Спартански е разпоредил на изпълнителния директор на общинската фирма “Тибор” и на директора на общинската дирекция “Обществен ред и сигурност” да организират засилен и непрекъснат контрол за спазване на противоепидемичните мерки при провеждането на пазара на 6 февруари. След приключване на проверката ще бъде изготвен доклад с констатациите. В случай, че има масово неспазване на мерките, въведени от министъра на здравеопазването, провеждането на пазара ще бъде преустановено, считано от следващата неделя – 13 февруари т.г.“, уточняват от Община Плевен.

ПРОДЪЛЖАВА ВЪВЕДЕНИЯТ ОГРАНИЧИТЕЛЕН ВЕЧЕРЕН ЧАС ЗА УЧЕНИЦИТЕ В ПЕРНИШКА ОБЛАСТ
Продължава въведеният ограничителен вечерен час до 20:00 ч. за учениците от всички класове в Пернишка област, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Придвижването след този час ще се извършва само в присъствието на родител или придружител, информира БТА.
Със заповед на директора на РЗИ д-р Александър Златанов първоначално бе наложен вечерен час до 6 февруари. Мярката бе предприета, за да се избегне струпването на ученици по време на ваканцията.
Във връзка с динамиката в епидемичната обстановка в област Перник обаче РЗИ въвежда допълнителни противоепидемични мерки, считано от 7 до 21 февруари. Сред тях, освен удължаване на срока на действие на вечерния час, е и начинът на обучение на учениците.
Учебният процес за учениците от първи до четвърти клас ще бъде присъствен. Учениците от 7, 8, 10 и 12 клас ще учат присъствено за периода от 7 до 11 февруари включително.
Учениците от 5, 6, 9 и 11 клас да бъдат в училище от 14 до 18 февруари включително.
В училищата, в които паралелките са единствени за даден клас, ще се учи присъствено.
Екипи от представители на РЗИ, Регионалното управление на образованието /РУО/ и община Перник ще контролират спазването на вечерния час. Ще се засилят и проверките на местата, потенциални за струпване на хора, в кина, театри, фитнес зали, заведения, кафенета, вериги магазини и др., за задължително изискване на зелен сертификат, носене на маска, спазване на дистанция от 1,5 метра, осигуряване на пропускателен режим.
Временните противоепидемични мерки подлежат на промяна в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на региона, уточнява РЗИ.