НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.02.2021)

ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ ОТКОЛКОТО ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
883 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, от които 536 са установени с PCR тестове, а 347 – с бързи антигенни. През изминалите 24 часа са направени общо 10 541 теста. 5460 от тях са PCR, а 5081 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 45; Бургас – 63; Варна – 37; Велико Търново – 17; Видин – 6; Враца – 36; Габрово – 6; Добрич – 4; Кърджали – 12; Кюстендил – 44; Ловеч – 12; Монтана – 11; Пазарджик – 40; Перник – 17; Плевен – 31; Пловдив – 67; Разград – 6; Русе – 27; Силистра – 8; Сливен – 33; Смолян – 4; София област – 23; София град – 226; Стара Загора – 28; Хасково – 37; Шумен – 22; Ямбол – 21.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 222 149. Активните случаи са 20 545. Излекуваните лица са 192 332, 780 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 3033 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 277 се намират в интензивни структури.
Поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас са общо 54 025. През изминалото денонощие са поставени 3901 от тях.
Националната информационна система показва, че при 9613 лица-медицински служители у нас е констатиран новият коронавирус. 26 нови случая са регистрирани през последното денонощие, от които 8 са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
9272 са починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция. Нови 54 случая са регистрирани през последните 24 часа.

МЗ ПОДГОТВЯ МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ С ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 И ИНТЕРАКТИВНА КАРТА С ВСИЧКИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ
Мобилно приложение с подробна информация за ваксините срещу COVID-19 и интерактивна карта с всички центрове за ваксинация – това са част от проектите на Министерството на здравеопазването, свързани с информационната кампания за започналата у нас имунизация срещу вируса. За тях информира здравният министър проф. Костадин Ангелов, който отговори на въпрос на депутата от левицата проф. Георги Михайлов по време на петъчния парламентарен контрол, информира Zdrave.net.
Той разясни, че отбелязани на картата ще бъдат създадените до момента 276 имунизационни пункта в страната. Мобилното приложение, което ще е достъпно за двете операционни системи, ще представя подробна информация за ваксините. В момента тя е достъпна в специалния раздел на Единния информационен портал за мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. След стартиране на приложението, то ще може да се инсталира на всички мобилни телефони, информира министър Ангелов.
Здравният министър припомни и проведените до момента срещи на ресорното министерство с представители на медиите, които също целят повишаване на информираността по въпроса. „Продължаваме по пътя и вярвам, че българските граждани ще бъдат най-информираните в ЕС по отношение на ваксините“, допълни проф. Ангелов.
Здравният министър беше категоричен, че не се извършва претаргетиране на отделните групи хора, включени в Националния ваксинационен план. Изключение е направено за членовете на изборните комисии с оглед на по-големия риск за здравето им, като им е дадена възможност за избор дали да се ваксинират, припомни той.
Проф. Михайлов се интересуваше още какъв е ефектът върху отделните групи хора от ваксините, а в отговор проф. Ангелов му обясни, че цялата научна информация, която е налична по въпроса към момента, е публикувана както в специалния раздел на Единния информационен портал, така и в кратката характеристика на продуктите. Не очаквайте от Министерство на здравеопазването да измисля и да дава отговори, каквито науката все още не е измислила и производителите не са качили в кратката характеристика, заяви той, допълвайки, че това би било непрофесионално.

НОВИ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ПРОТИВОПАРАЗИТНОТО ЛЕКАРСТВО ИВЕРМЕКТИН НЕ Е ЕФИКАСНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
Фармацевтичната компания Merck & Co направи изявление, в което посочва, че анализът на наличните данни не подкрепя безопасността и ефикасността на произвежданото от нея противопаразитно лекарство Ивермектин за лечение на COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на Агенция „Ройтерс“.
Ивермектинът, който е одобрен в САЩ под търговското наименование Stromectol, се използва главно за лечение на паразитни заболявания.
Неотдавна стана известно, че длъжностни лица в боливийския град Тринидад са започнали кампания през май миналата година за раздаване на безплатни дози Ивермектин за борба с новия коронавирус, независимо от това, че Министерството на здравеопазването на южноамериканската държава е подчертавало липсата на доказателства за ефект от приложението му като терапевтично средство срещу COVID-19.
Компанията заявява, че анализът на съществуващите и новите изследвания на Ивермектин за лечение на COVID-19 не е намерил научна основа за потенциален терапевтичен ефект срещу респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус.
Merck добавя, че в по-голямата част от проучванията за тестване на Ивермектин като средство за лечение на COVID-19 е налице сериозна липса на данни за безопасността. По този причина компанията предупреждава лекарството да не се използва извън неговото предназначение като противопаразитно средство.

НЗОК ПУБЛИКУВА МЕТОДИКАТА ЗА МЕХАНИЗМА, ПО КОЙТО ЩЕ СЕ ДОГОВАРЯТ ОТСТЪПКИТЕ ОТ СТОЙНОСТТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ ПРЕЗ 2021 Г.
Националната здравноосигурителна каса публикува методиката за механизма, по който ще се договарят отстъпките от стойността на медицинските изделия за болнична помощ през 2021 г., информира Zdrave.net.
Механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, е мярката за ограничаване на разходите на НЗОК за заплащане на напълно платените медицински изделия в болничната медицинска помощ и се прилага както към средствата, определени в бюджета на Здравната каса, така и при надвишаване на прогнозния брой медицински изделия, който НЗОК заплаща, посочен в Спецификацията, утвърдена от Надзорния съвет на институцията.
Реализира се в етапа на заплащането на отчетените и одобрени за плащане медицински изделия и се изразява в намаляване на стойността, която НЗОК ще плати. В Методиката е уточнено, че независимо от прилагане на Механизма, съответните медицински изделия остават напълно безплатни за пациента. Прилага се за всички медицински изделия, включени в Списъка по Наредба 10 и спрямо всички търговци на едро, сключили договор с НЗОК.
В Методиката е уточнено още, че намалената стойност, която ще се заплаща на търговците на едро по реда на Механизма няма обвързващо действие за тях при бъдещите договаряния с НЗОК и е с времеви обхват за периода на действие на Списъка.
Според публикувания алгоритъм медицинските изделия се плащат напълно от НЗОК до достигане на 100% от утвърдения обем медицински изделия за съответната група/подгрупа, определен в Спецификацията, въз основа на проведеното договаряне (утвърдената стойност). При достигане утвърдения обем от 101% – 110%, заплащането ат Касата се редуцира с 10% от утвърдената стойност. При достигане на 111% – 120% заплащането се редуцира с 20%, а при достигане на над 121%, заплащането от НЗОК се редуцира с 30% от утвърдената стойност.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПАНДЕМИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ДЪРЖАНА ПОД КОНТРОЛ
„Една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна – нито с мерки по границата, нито с мерки вътре в страната, но може да бъде държана под контрол, така че да не разруши здравната система и да не останат хората без медицинско обслужване“. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му тенденцията започва да върви към повишаване на заразените, затова още по-важно е да се спазват мерките, информира Zdrave.net.
„Има естествен епидемиологичен процес, който се развива по биологични закони. Всички наши мерки са допълнителни и могат да го омекотят или да го оставят да се развие по естествен начин“, посочи той. В същото време специалистът обясни ръста в случаите в момента с британския щам. Доц. Кунчев посочи, че британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран, което го прави много по-лесен за предаване. „Ако досега дистанцията е била 1,5 м., сега трябва да стане 2,5 м., ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите FFP2“, изтъкна той.
Доц. Кунчев обаче беше категоричен, че ръстът в случаите от COVID у нас от последните дни не е следствие на отворените от ден молове и тръгването на част от учениците на училище. Той поясни, че ако това разхлабване на мерките е причина за увеличението, то ще е видимо едва след седмица до десет дни. Специалистът разясни, че поради характера на епидемията в момента увеличение има в Западна Европа и то в по-големи темпове. „Въпросът е да го знаем и да сме подготвени”, посочи той.
На въпрос защо при влизането в България се изисква отрицателен PCR тест, той поясни, че това е „златният стандарт“. „Ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които ги приемат, те са две-три в Европа. Повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така“, разясни доц. Кунчев.
От думите му стана още ясно, че се обмисля промяна в подхода на ваксиниране у нас, като при гаранции за получаване на големи количества от ваксините на „AstraZeneka“ е възможно да се използват дозите от всички налични от нас ваксини за първа имунизация.
„Никой не е поставял въпрос безопасността на ваксината на „AstraZeneka”, категоричен бе той и подчерта, че профилът й на безопасност отговаря на изискванията на ЕМА. Доц. Кунчев поясни, че ако има дискусии, те са свързани с липсата на достатъчно възрастни лица, които да са били включени в проучванията, но посочи, че съмненията ще се разсеят бързо. Той изтъкна, че в Англия ваксинираните с нея са над 5-6 милиона лица, повечето от които са обитатели на старчески домове, а ефектът е „поразителен“.
„Ваксините на база кръстосания имунитет пазят от тежко протичане и смъртни случаи“, подчерта доц. Кунчев.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НАЙ-НАТОВАРЕНИ СА БОЛНИЦИТЕ В БУРГАС, СЛИВЕН И КЮСТЕНДИЛ
Трета вълна ще дойде, ако не се спазват мерките и гледаме това скупчване в моловете, събиране на много хора на едно място и подигравка с носенето на маските. За това предупреди в интервю пред bTV директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му, ако се спазват тези мерки, може би ще има увеличение, но в никакъв случай ново вълна и натоварване на системата на здравеопазването, информира Zdrave .net. Експертът препоръча на затворени места да не се използват маски с клапа, защото те не пазят околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите, а най-малко сигурни са изработените от плат, допълни специалистът.
„Месец януари имаше глътка въздух у нас. Лошото е, че сега имаме увеличение от няколко дни на новозаразените с коронавирус. Всичко това трябва да ни държи нащрек“, категоричен бе той.
„Тази седмица направихме анализ кои от областите имат намаляване на случаите – за съжаление, това са все по-малко области. Анализирахме и кои са по-опасните области. Не говорим за драматизъм за ставащото у нас – няма полицейски час, няма питане по телефона „Може ли да ида да си купя хляб?“. Става въпрос за носене на маски, спазване на дистанция и не събиране на много хора“, подчерта проф. Кантарджиев. Той повтори, че най-голяма опасност крият събиранията на едно място на много хора по повод на различни чествания. „Много често след такива истории много хора отиват в болниците“, посочи проф. Кантарджиев. По думите му засега болниците имат капацитет да поемат потока от болни с коронавирус, а най-натоварени са Бургас, Сливен и Кюстендил.
„Когато тестваме – защо тестваме, а когато не тестваме – защо не тестваме!“ Така проф. Кантарджиев отговори на упреците от различни посоки за подхода на здравните власти към тестовете. Директорът на НЦЗПБ бе категоричен, че 10 000 -12 000 теста на ден са нормално ниво за България.
„Вече една година се борим с това заболяване – февруари миналата година ме попитаха „Готовност за колко теста имате?“. Е, на склад имахме толкова броя, които трябваше да ни стигнат за три месеца, колкото сега на ден изразходваме. Сега лекарите са много по-подготвени, болниците имат планове и знаят как да работят“, коментира той.
Навлизайки в темата за щамовете и мутациите, специалистът посочи като притеснително за британския щам, че той е „по-прилепчив“. „За 15 минути може да се зарази човек с коронавирус от стария му вариант при по-тесен контакт, а сега с мутацията това става само за пет минути“, поясни проф. Кантарджиев.
Той уточни, че още не ясно какво ще се случи с българската ваксина, изчаква се резултатът от експериментите с лабораторни мишки.
Навлизайки в темата за груповия имунитет, специалистът обясни колко важно е да се знае, че не говорим за 70% ваксинирани от обществото, за да има колективен имунитет, а че 70% от всички хора трябва да имат имунитет, който може да е придобит и след преболедуване на инфекцията. Той посочи, че през март ще се разбере ще има ли опасност за провеждането на парламентарните избори и колко ще се заболелите тогава.

Проф. д-р Асен Дудов: ОНКОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ МОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19, НО ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСЪВЕТВАТ С МЕДИЦИНСКИ ОНКОЛОГ
Пандемията сковава лечението на онкоболните пациенти. При тях спирането на лечението дори за месец има неблагоприятни ефекти след това. Това обясни пред БНР проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към “Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост” и председател на Българското онкологично научно дружество.
В началото на пандемията у нас повече са пострадали пациентите с недовършена и непотвърдена докрай диагноза на онкологичното заболяване, посочи проф. Дудов. Те са отложили довършването на диагнозата си, а няколко месеца по-късно са стигнали до лекарите с напреднало страдание.
„Ако някой пациент има сериозно опасение за себе си, би могъл директно да се обърне към най-близкия до него онкологичен център, за да уточни своята диагноза“, напомни специалистът.
Проф. Дудов препоръча на онкоболните пациенти да не се въздържат от ваксиниране и да се посъветват за това със съответния медицински онколог. „Досега представените ваксини са абсолютно съвместими с курсовете на лечение“, изтъкна той.
„След като има възможност да избегне заболяването, е просто нелепо да се среща с него.“
Американската асоциация по клинична онкология в свое становище също е изтъкнала, че това е от полза за онкологичните пациенти.

Доц. д-р Яна Симова: ПОЧТИ 80% ОТ ХОРАТА, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19, СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ
„Почти 80% от хората, преболедували COVID-19, се нуждаят от допълнителни прегледи и изследвания“. Това каза пред БНР доц.д-р Яна Симова, директор на Българският кардиологичен институт и директор на отделението по кардиология в болница „Сърце и мозък“ в Плевен.
От края на миналата година институтът започна безплатната скринингова и лечебна кампания за проследяване на български пациенти, преболедували коронавирусна инфекция – „Живот след COVID-19″.
„1600 пациенти преминаха през кампанията досега. Според едно последно швейцарско национално проучване става ясно, че всеки четвърти има Постковид синдром. От преминалите през болница 40 на сто имат оплаквания месеци след преболедуването. Такива са и данните и за нашата болница – това е един значителен процент пациенти. Като се има предвид колко хора в България преболедуваха, то 125 хиляди души за момента се борят с пост симптоми. Засегнати са преди всичко хората, които са били лекувани в болница, но не са изключения и за тези хора, които са преболедували леко COVID – 19, също и млади хора, които са спортували активно“, уточни специалистката.
В предаването на БНР „Преди всички“ доц. Яна Симова обърна внимание на това, че Постковид синдрома се свързва с много различни симптоми и това също е много притеснително: „Става дума за засягане на човешкото тяло от главата до петите – главоболие, косопад, трудно придвижване, невъзможност да изпълняваш предишните си задължения, замайване, нарушена концентрация, забравяне, мозъчна мъгла, намален слух, сърцебиене, хипертония, повишаване на холестерола, на захарта, метаболитни нарушения, проблеми с всички останали органи – болки в мускулите и краката и гърба. Има и случаи на пациенти с картина на остър миокарден инфаркт- това също е нова форма на усложнение. Ние не знаем още как да ги лекуваме и проследяваме, защото видът е по-различен от другите инфаркти“.
Доц. Яна Симова препоръча интердисциплинарни екипи да работят с тези пациенти и затова трябва да има отделна клинична пътека за рехабилитация на пациенти с COVID-19. Предложенията са изпратени към Министерство на здравеопазването.

СЛЕДЯТ ДВЕ ОГНИЩА С COVID-19 В КЮСТЕНДИЛ
Две огнища с COVID-19 се следят в Кюстендил. Това съобщи областният управител Виктор Янев. Едното е в частна шивашка фирма, второто – в център от семеен тип за деца и юноши до 18 години, информира БНР.
Ако се наложи, в града ще бъдат предприети допълнителни мерки срещу разпространението на заразата, но това ще бъде обсъдено във вторник на съвет на Областния кризисен съвет.
Засега ситуацията се определя като „под контрол“, 245 на 100 000 е броят на новозаразените. В районната болница в града има разкрито второ COVID отделение. Хоспитализираните пациенти са над 50.

ОГНИЩЕ НА КОРОНАВИРУС Е УСТАНОВЕНО В ХОСПИСА ЗА ТЕЖКОБОЛНИ В ГРАД ЕЛЕНА
Огнище на коронавирус е установено в хосписа за тежкоболни в град Елена. Приемът на пациенти е спрян, съобщи БНР
Заболяването е установено при един човек от персонала и при четири жени от тежкоболните пациенти в общинския хоспис в град Елена, посочи за БНР управителят Мария Тодорова: „Тези болни бяха транспортирани в COVID отделение в Горна Оряховица. Засега състоянието им е добро. Никой не влиза в хосписа. Прави се пълна дезинфекция и изолация“.
В хосписа в Елена остават 17 пациенти. Приемът е спрян поне до 22 февруари, посочи още Тодорова.
В област Велико Търново заболеваемостта от COVID-19 се увеличава и достигна 75,7 заразени на 100 000 души население. С две дози са ваксинирани 548 медици, първа доза от ваксината е поставена на 293-ма учители.