НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.01.2021)

1029 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
1029 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, 525 от които са установени с PCR, а 504 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 10774. От тях 5435 са PCR, а 5339 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 39; Варна – 102; Велико Търново – 38; Видин – 4; Враца – 37; Габрово – 12; Добрич – 23; Кърджали – 13; Кюстендил – 23; Ловеч – 35; Монтана – 18; Пазарджик – 25; Перник – 20; Плевен – 59; Пловдив – 94; Разград – 10; Русе – 47; Силистра – 22; Сливен – 29; Смолян – 4; София област – 19; София град – 178; Стара Загора – 46; Търговище – 1; Хасково – 37; Шумен – 48; Ямбол – 22.
У нас към момента са доказани общо 204 080 случая на новия коронавирус. 71 621 от тях са активни. 124 624 са излекуваните лица, от които 2213 са регистрирани през изминалото денонощие.
4405 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 411 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 8975. Нови 42 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 10 са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 1 – при фелдшер и 9 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 7835. През последното денонощие са регистрирани нови 157 случая.

Министър Ангелов: ИЗРАБОТВАНЕТО НА ПРОТОКОЛ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ В ПАНДЕМИЧНА СИТУАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ, КОГАТО СТАНЕ ЯСНА ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ
„Изработването на протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация може да се случи, когато стане ясна датата на изборите, за да можем непосредствено преди началото на предизборната кампания да представим конкретен план. Сега е време да мислим за живота и здравето на всеки български гражданин, за да можем максимално много да се доближим до позитивни резултати в хода на тази битка.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след срещата с президента Румен Радев, който започна консултации във връзка с предстоящите парламентарни избори.
„Нека не прибързваме с решенията“, допълни още проф. Ангелов и поясни, че е много важно освен да се гарантира сигурността и конституционното право на българите да гласуват, трябва да се мисли и за опасностите пред членовете на секционните комисии, на които трябва да бъдат осигурени достатъчно количество лични предпазни средства за тяхната сигурност.
По време на срещата при президента министърът съобщи, че в момента с ваксинацията са ангажирани 4500 лични лекари. Средното ваксинационно време е до 15-20 минути. „Ако работният ден е осем часа, на един личен лекар се падат по около 30 ваксини на ден. Подготвяме и 47 мобилни екипа съвместно с директорите на регионалните здравни инспекции. Тази седмица тръгвам на срещи в страната за ошлайфане на системата, така че всеки един етап на бъде максимално координиран по отношение на контрола и националния ваксинационен план“, заяви проф. Ангелов.
В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие на пандемичния процес. А те са да има постоянен спад на заболеваемостта и влиянието на изминалите празници, които все пак доведоха до по-интензивни контакти. Неминуемо е, че това ще повиши заболеваемостта. По-притеснително е появата на двата нови щама във Великобритания и Южна Африка, каза пред президента Радев главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„В момента е достигнат максималният възможен брой ваксинирани. Очакваме още ваксини през януари, февруари и март, така че до 28 март броят на ваксинираните ще нарасне. Ще има и още преболедували, така че броят на заразените ще бъде по-малък. Всичко е и въпрос на организация, профилактика, спазване на мерките. При една добра организация изборите биха могли да се реализират към 28 март“, увери ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.
„В момента във всички лечебни заведения се провежда ваксинация. Има план за разкриване на пунктове за ваксинация. Имаме готовност за ваксинация, като планът е изготвен така, че да се променя при доставка на различно количество ваксини. Ваксинацията няма да бъде определящ фактор за провеждането на парламентарните избори на 28 март, но ще има въздействие върху обществото“, каза още проф. Гигов.

МОБИЛНИ ЕКИПИ ЩЕ ВАКСИНИРАТ НАСТАНЕНИТЕ В ДОМОВЕТЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Четири мобилни екипа за поставяне на ваксини на настанените в домовете за възрастни хора сформира Столичната община, съобщи БНР.
Екипите ще се състоят от лекар и медицинска сестра от общинските болници, а логистиката ще се извършва от представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.
Задачата им е да участват във Втората фаза на поставянето на ваксини, когато ще бъдат имунизирани всички желаещи от столичните домове за възрастни хора.
Решението е взето на днешното заседание на Столичния оперативен щаб по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова.
Във втората фаза ще бъдат включени поетапно и всички желаещи, които работят в образователни институции – освен учителите и непедагогическият персонал и медицинските сестри от училищата, детските градини и детските ясли.

В ПЛЕВЕН СРЕЩУ COVID-19 СА ВАКСИНИРАНИ 200 МЕДИЦИ, БРОЯТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ СЕ УВЕЛИЧИ ДО 2000
В Плевен се очаква да пристигне ваксината на “Пфайзер/Бионтех“ за първата фаза на ваксинация срещу COVID-19. 200 медицински лица са имунизирани до момента, броят на желаещите се увеличава и до момента е над 2000, съобщи БНР.
„В област Плевен цялостната ваксинация ще бъде организирана в 21 кабинета, които и в момента се подготвят”, каза д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ.
Най-вероятно първата фаза със сегашното количество ще продължи след ден. Няма нито един сигнал за отклонения при ваксинирането на първите 200 медици и работещи в пет болници в града .
“Първата фаза на имунизациите стартира само в пет болници. Всичко зависи от количеството, което ще се даде. Стоматолозите най-вероятно ще бъдат имунизирани в имунизационните кабинети на някоя болница, както и джипитата. На практика във всяка общинска болница има такъв кабинет, без Никопол. Общинските болници ще поемат имунизациите на медицинския състав на болницата и на извънболничната помощ”, уточни д-р Минчев.

668 ПАЦИЕНТИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ СПЕШНИТЕ ЦЕНТРОВЕ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА В РАМКИТЕ НА ЕДНА СЕДМИЦА
668 пациенти са преминали през спешните центрове в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна в периода 28 декември – 03 януари, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от лечебното заведение.
Към момента в болницата са разкрити 308 легла за пациенти с доказан COVID или съмнителни такива, от които 37 за интензивно лечение на пациенти със заболяването.
За периода 28 декември – 03 януари през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“ са преминали 668 пациенти, от тях с потвърден и възможен и вероятен COVID– 238. Преминали пациенти през COVID структурите за периода са 310, от които през интензивни отделения – 69. Излекувани през изминалата седмица са 131, а починали – 42, отчитат от там.
Успоредно с лечението на тези пациенти болницата оказва спешна медицинска помощ на всички нуждаещи се със заболявания по профилите на останалите клинични структури.

Доц. д-р Нина Янчева: НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ БОЛНИ ОТ COVID-19
Хоспитализираните болни от COVID-19 са значително по-малко от тези през ноември и началото на декември. Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР доц. д-р Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София и лекар в Инфекциозната болница.
Относно отражението на коледно-новогодишните празници върху ръста на заболелите и дали се очаква той да е висок, доц. Янчева коментира: „При всички положения ще има негативен ефект. Все пак е имало повече социални контакти, повече събиране на хора, но предполагам, че няма да бъде така висок ръстът на заболелите, както през ноември.“
Ограничаването на социалните контакти е повлияло върху данните за заболеваемостта, потвърди д-р Нина Янчева. В държави, където започва по-активна ваксинация продължава да се твърди, че социалните мерки трябва да продължат да са водещи в контролирането на епидемията, допълни тя.
Вече има много повече опит в лечението на коронавирусната инфекция. Знае се кога трябва да се включат някои медикаменти, при какви показания, кога са необходими антибиотичните препарати, в кой етап от заболяването ремдесивирът е от полза, обясни инфекционистът.
В последните години в медицината се налага индивидуализираният подход – съобразяват се възрастта на пациента, клиничната картина, лабораторните изследвания, образните изследвания. Преценката каква да бъде терапията е комплексна, уточни доц. Янчева, запитана защо има разнобой в мненията на авторитетни медици за това как следва да се лекува коронавирусната инфекция, кои медикаменти да се използват и кога да се включва кръвната плазма например. Д-р Нина Янчева изрази скептицизъм спрямо извънболничното лечение, при което се назначава терапия без изследвания.

Д-р Стоян Монев: НЕ УСПЯХМЕ ДА СЕ СПРАВИМ С ЕМОЦИЯТА НА ХОРАТА, КОИТО НЕ ВЯРВАТ, ЧЕ ИМА COVID-19
Успяхме да намерим донякъде ефективно лечение на коронавирусната инфекция, не успяхме да се справим с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване. Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в COVID сектор в общинска болница в Германия.
„Това, което успяхме, е да намерим поне донякъде ефективно лечение. Докато преди имаше болници, в които никой не оцеля след интензивно лечение, днес става дума за по-малко случаи на починали на брой заболели. Въпреки това концентрацията е голяма – в някои дни имахме над 30 хиляди заразени в Германия за един ден. Това успяхме да научим със самото лечение. Не успяхме да се справим с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване или вярват, че то е някакво свръхлеко и не носи никаква опасност за обществената сигурност. Това е емоционална позиция. Това не е позиция, базирана на факти. Ние не успяхме с тези факти да предизвикаме някакъв разум или някакво смирение поне пред паметта на хората, които починаха“, каза д-р Монев в предаването „Преди всички“.
„Доверете ми се – преди интубация няма антиваксъри“, написа лекарят в социалните мрежи.
„От март до ноември имаше толкова много смъртни случаи, колкото през декември само. Може да си представите за какво нарастване на тежките случаи в интензивните сектори става дума“, посочи д-р Монев.
„Независимо какъв е бил пациентът, в момента, в който той усети, че въздухът не му достига, че заспива заради събрания въглероден диоксид в кръвта си – това е един вид кома, която се получава, този пациент би предпочел да се бе ваксинирал, да не беше стигнал до това интензивно отделение“, допълни специалистът.
Всеки може да провери, че от COVID пневмония към днешна дата смъртността е десет пъти по-голяма, отколкото при инфлуенца, допълни д-р Монев.
В Германия са изненадани, че са купени достатъчно дози ваксини за Европейския съюз или са купени достатъчно, но от „грешните фирми“, разказа още медикът. „Планирането е било въз основа на политически причини, не въз основа на медицински“, допълни той.
„В крайна сметка от всичко е било купено по малко, но от нищо – достатъчно. А в една такава пандемия, в която икономиката е затворена, в която бизнеси са екзистенциално застрашени, е трябвало да бъде казано – ще купим от всеки един от първите пет производителя за 60% от населението. Да, повечето ще бъдат изгорени, изхвърлени, няма да има нужда после от тях, но ще можем за два месеца, както Израел, да се справим с пандемията. В Израел са ваксинирани 13%.“
Значението на ваксината ще дойде в момента, в който около 70% от хората са ваксинирани или преболедували, уточни д-р Монев. „Вирусът, в случай, че не изчезне след ваксинално покритие, ще се превърне във вирус, с който ще се борим, както се борим в момента с грипа.“
Възможно е на 100 хиляди души да има един или двама, които след време статистически могат да развият някакво заболяване вследствие на ваксината, но на 100 хиляди души в най-добрия случай има 500, които ще умрат от COVID, а в ситуацията в България смъртността достига на моменти 7%, подчерта Стоян Монев.
„Тоест между 500 и 7 000 души, око 100 000 не бъдат ваксинирани, ще умрат, срещу един до двама с някакво възпалително заболяване на 100 000 в най-лошия случай. Не можем да сравняваме двете опасности. Опасността е като човек да бъде ударен от гръм или да получи сърдечен инфаркт. Огромна е разликата.“

ГЕНЕРИЧНИТЕ И БИОПОДОБНИТЕ ЛЕКАРСТВА СА СРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ
Три са главните проблеми в лекарствената политика, които трябва да бъдат решени в следващите 10 години според Националната здравна стратегия 2021-2030 – оттеглянето на доказано ефективни терапии от пазара, отсъствие на интегрирана електронната здравна система и навлизането на генерични и биоподобни лекарствени продукти на пазара, информира Zdrave.net.
Според Министерството навлизането на генерични и биоподобни лекарствени продукти на пазара е важен механизъм за увеличаване на конкуренцията, намаляване на цените и гарантиране на устойчивостта на здравните системи. Необходим е и стратегически пробив в областта на превенцията на заболяванията, тъй като тя може да се счита за ключов фактор за намаляване на използването на лекарствени продукти и същевременно за гарантирането на високо равнище на закрила на човешкото здраве.
В стратегията е записано, че през периода 2021-2030 г. ще продължи процеса по прилагането на стандартизиран и прозрачен механизъм за докладване на причините за недостиг на лекарствени продукти и въвеждане на ефективен инструмент за изготвяне на политики въз основата на събраните факти. Ще бъде прецизирано понятието „недостиг на медикаменти“, ще се прави анализ на причините за появата на недостиг, ще се оценява въздействието на паралелната търговия и квотите за доставка и ще се поддържа списък на основните лекарствени продукти, при които има недостиг на доставките.
Ще бъдат създадени предпоставки за максимално използване на потенциала на електронното здравеопазване и приоритизиране на разработването и прилагането на решения, свързани с електронното здравеопазване (e-Health) и мобилното здравеопазване (mHealth) за гарантиране на безопасни, надеждни и достъпни нови модели на здравеопазване за пациентите, лицата, полагащи грижи за други хора, здравните специалисти и платците.
През следващите десет години са предвидени активни действия по осигуряването на непрекъснат контрол и мониторинг на качеството, безопасността, ефективността и ефикасността на разрешените за употреба лекарствени продукти в страната. За засилване на надзора на пазара се предвижда повишаване на капацитета на лицата осъществяващи контролни функции по прилагане на законодателството в областта на лекарствените продукти.
В стратегията е заложено да се правят стъпки, които ще спомогнат цените на лекарствените продукти да бъдат адекватни на конкретното икономическо положение в държавата, както и да бъдат в съответствие с терапевтичната добавена стойност, която осигуряват за пациентите, като същевременно гарантират достъп на пациентите, устойчиво здравеопазване и възнаграждение за иновациите. Трябва да се повиши прозрачността и увеличаване на доброволното сътрудничество между държавите членки в областта на ценообразуването и реимбурсирането и е необходимо да се разработят мерки, които да гарантират достъп на пациентите до лекарствени продукти, достъпни цени, полза за обществото, избягване на неприемливи последици за бюджета за здравеопазване. От МЗ отчитат, че е необходим е функциониращ строг контрол и прозрачност при управлението на обществените поръчки за лекарствата.

СЪЗДАДОХА ДРУЖЕСТВО ПО БАРИАТРИЧНА ХИРУРГИЯ
Затлъстяването да бъде признато за хронично заболяване. Това ще бъде една от основните цели на новосъздаденото Българско дружество по бариатрична (метаболитна) хирургия, информира Clinica.bg.
Новото дружество е учредено на 19 септември 2020 година по инициатива на специалисти от водещи в страната болници – УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и УМБАЛ “Софиямед”.
„Ще работим за обединяване на усилията на всички специалисти и съсловни организации, имащи отношение към затлъстяването като социалнозначим проблем, за развитието и утвърждаването на бариатричната (метаболитната) хирургия в България като основен метод за лечението му, включително и за финансирането на такива операции от НЗОК”, поясни председателят на дружеството проф. Константин Гроздев. Освен това, то ще инициира и създаването на добри практики в тази област, включително и изработването на национални препоръки за извършване на този вид интервенции. Целта е така да се повиши нивото и качеството им.
По думите на проф. Гроздев в условията на пандемията от COVID-19 за пореден път са излeзли наяве проблемите със затлъстяването и необходимостта от бариатричната (метаболитна) хирургия за здравеопазването.