НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.12.2019)

Според доклад на НЦОЗА: РАЖДАЕМОСТТА В БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕЛИЧАВА
Увеличава се раждаемостта през последните 9 месеца на годината. Това сочи справката на Националния център по обществено здраве и анализи. 13 087 са се родили през месеците януари, февруари и март. 300 бебета повече са проплакали през второто тримесечие, а през месеците юли, август и септември първа глътка въздух са поели 15 315 бебета, информира Clinica.bg.
През третото тримесечие на годината най-много бебета са проплакали в София- 4 038. Близо 2 хиляди са се родили в Пловдив и 1 336 във Варна. С най-ниска раждаемост остава Северозападна България – само 72 бебета във Враца. С 11 повече са поели глътка въздух в Ямбол, а в Разград са били 89.
За предходните три месеца на годината само в два града са родени над 1000 бебета. Това са София – 3 732 и Пловдив – 1 693 бебета. Най-малко живородени деца е имало в Ямбол – 8. Във Видин те са 55, а в Разград – 84.
През първото тримесечие на годината градовете с най-малко раждания са Видин – 59, Разград -74 и Перник и Смолян с 94. Макар, че София е в топ 3 на градовете по раждаемост за целия разглеждан период оказва се, че столицата е с най-много мъртвородени бебета (41 ) за всичките девет месеца от началото на годината. В Пловдив те са 38, а в Стара Загора – 28.
Причините са детската смъртност експертите на Центъра са разделили в три категории. Най-многобройни са причините довели до смъртта на бебета от 0 до 6 дни. След това са децата на възраст от 28 дни до 1 година. В тази група най-голям е делът на вродените аномалии, които са довели до смъртта на децата.
Само в 6 града на страната няма мъртвородени за третото тримесечие на годината. Това са Габрово, Перник, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. За месеците април, май и юни без мъртво родени са Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Русе, Търговище и Ямбол. През първото тримесечие на годината градовете без мъртво родени бебета са Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Разград, Силистра, София и Шумен. На практика излиза, че градовете Шумен, Търговище и Ямбол са градовете отличници в този показател.

ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ ЩЕ ДЪЛЖАТ ОТСПЪТКИ НА НЗОК ЗА ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА
Фармацевтичните компании ще дължат отстъпки на НЗОК за абсолютно всички лекарства, които фондът заплаща, като списък с изключения няма да има. Това приеха финално депутатите, които гласуваха бюджета на НЗОК за 2020 г. на 3-ти декември. Първоначалният вариант на законопроекта предвиждаше такъв списък, а неговото отпадане предизвика най-разгорещите спорове по време на дебата при гласуването на бюджета на НЗОК, информира Clinica.bg.
По предложение на ГЕРБ отпадна чл. 5, който предвиждаше фарма индустрията да не дължи отстъпки на Здравната каса за някои медикаменти за онкологични и онкохематологични терапии и други редки заболявания. Целта беше по този начин да се избегнат случаите, при които фирмите изтеглят лекарствата си от България, заради малкия пазар и допълнителното падане на цените с отстъпките към касата.
След отпадането на списъка депутатите преразпределиха планираните 99.9 млн. лв. за тези медикаменти. Така 68.млн. лв. ще са за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение, а останалите 31.9 млн. лв. – за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и за медикаменти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии при болнично лечение.

ОТСРОЧИХА С ДВЕ ГОДИНИ ВРЪЩАНЕТО НА ОТПУСНАТИТЕ ЗАЕМИ ЗА БОЛНИЦИТЕ В ЛОВЕЧ И ВРАЦА
Правителството удължи срока, в който болниците във Враца и Ловеч трябва да върнат финансова помощ от 2.2 млн. лв., отпусната от здравното министерство с постановление на Министерски съвет през 2018 г. Тя трябваше да бъде издължена до края на тази година, но сега Министерският съвет прие това да стане до 31 декември 2021 г., информира Clinica.bg.
Финансовата подкрепа беше предоставена на двете лечебни заведения след протестите на медиците заради забавените заплати и лошите условия на труд. Целта на заема бе да се изплатят възнагражденията на работещите в лечебното заведение. Затова в края на май 2018 г. правителството взе решение да бъдат преведени до 2 223 113 лв. допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването като безлихвена възмездна финансова помощ на държавните болници във Враца и Ловеч – МБАЛ “Христо Ботев” АД и МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” АД.
Решението предвиждаше двете лечебни заведения да възстановят предоставените им средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 г. Сега той се удължава с две години.
Очакваните резултати от постановлението са свързани с нормализиране на дейността на болниците и оптимално задоволяване на потребностите на населението от болнична медицинска помощ в областите Враца и Ловеч, са аргументите на МС.

ЕКСПЕРТИ НАСТОЯХА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ЦЕНИТЕ НА ЦИГАРИТЕ У НАС
Да се повишат акцизите на цигарите и да се намали пушенето в България. За това призоваха наши и чужди експерти по време на международната конференция “Повишаване акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаване на незаконната им търговия, като част от политиките за подобряване на общественото здраве в България”. Събитието се проведе под патронажа на Офиса на Световната здравна организация в България, информира Clinica.bg.
Очаква се преждевременните смъртни случаи, дължащи се на тютюнопушенето в България да бъдат от 1 милион до 2. 1 милиона, като този брой може да се увеличи при липса на по-силни политики, подчертаха от Офиса на СЗО в България в писмено обръщение до участниците в конференцията. От там подчертават, че чл. 6 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) определя мерките за цените и данъците като ефективно и важно средство за намаляване на потреблението на тютюн.
“Борбата за здравето на хората е грижа не само на Министерството на здравеопазването, а и на всички структури, които са ангажирани с обществото, а и на самото общество”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която откри конференцията. Тя изрази надежда за последващ дебат на институционално ниво. За конкретни препоръки и решения настоя и проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България.
“Повишаването на цената на тютюневите изделия е най-мощният инструмент за намаляване на тютюнопушенето в България и използването му е “патриотичен дълг” на МЗ, на правителството и държавата”, заяви д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.
Всяко 10-процентно увеличение на цените на цигарите води до 3-процентно намаляване на потреблението на тютюневи изделия, посочи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН, който представи изследване на Коалицията за живот без тютюнев дим за ефектите от повишаването на акцизите на тютюневите изделия в България. “Необходимо е рязко повишение на размера на акциза – средно с около 50 ст. на кутия цигари, като се създаде механизъм, с който тези пари да се използват в подкрепа на общественото здраве”, заключи Буюклиев.
“Увеличението през 2008-2011 г. на цените на цигарите в България със 75% доведе до намаляване на консумацията с 37% и постави източноевропейски рекорд”, припомни д-р Константин Красовски, консултант на СЗО по въпросите на данъчните и акцизни политики относно тютюневите и свързаните с тях изделия. Той определи политиката за данъчно облагане на тютюневите изделия като много успешна за общественото здраве.

ЗАКРИВАТ ДОМА ЗА ДЕЦА ВЪВ ВИДИН
От 1 януари 2020 г. се закрива Дома за медико-социални грижи за деца във Видин. Това реши правителството на редовното си заседание. На негово място ще бъде открит Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, информира Clinica.bg
При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД- Видин са отглеждани 71 малчугани. Десет години по-късно, към средата на 2019 г., там е останало само едно дете. За него през месец юли е осигурена семейна среда и също е изведено от дома. Така на практика се оказва, че към 31.07.2019 г. в Дома във Видин няма настанени деца. А съгласно приетия тази година Закон за социалните услуги, всички домове за деца трябва да бъдат закрити най-късно до края на 2020 г.
Предвижда се да бъде създаден Център за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания в област Видин. Чрез него ще се осигури За онези малчугани, които се нуждаят от грижа извън семейството, такава ще бъде осигурявана посредством алтернативни социални услуги за деца, съобщават от правителствената пресслужба.

200 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРЕД 2020 Г.
С 200 млн. лв. се увеличават парите за политики за хората с увреждания през 2020 г. Предвиденият бюджет е 572, 670 млн. лв. Това става ясно от Закона за Държавния бюджет в частта му за Министерството на социалната политика, който предстои да бъде гласуван днес в парламента. През 2019 г. одобрените средства са били 365, 497 млн. лв., информира Zdrave.net.
За първи път в бюджета са разписани и юридическите лица с нестопанска цел, които ще получат субсидии и трансфери от бюджета. Така за Съюза на инвалидите в България са определени 617 000 лв., за Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите – 246 000 лв., за Съюза на слепите в България – 628 000 лв., за Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение – 80 000 лв., за Съюза на глухите в България – 324 000 лв., за Асоциацията на родителите на деца с увреден слух – 98 000 лв., за Българска асоциация „Диабет“ – 353 000 лв., Асоциация на родители на деца с епилепсия – 52 000, колкото ще получи и Българска асоциация за невромускулни заболявания.

ПЕДИАТРИЧНАТА АСОЦИАЦИЯ РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС КЪМ ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Едва 11-13% от бюджета на Националната здравноосигурителна каса е определен за детско здравеопазване, съобщи проф. д-р Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация.
Според изследване, проведено по поръчка на БПА, родителите, които имат дете до една година харчат по 100 лева месечно за здравето му, като половината от тях са за лекарства , посочи още проф. Владимир Пилософ . От години Асоциацията настоява лекарствата за децата до три години да бъдат безплатни, съобщи БНР.
Българската педиатрична асоциацията раздаде годишните награди за принос към детското здравеопазване у нас. Отличието за „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ получи доц. д-р Софи Пинкас, която отдава целия си живот на това да помага на хората като лекар педиатър. С истинско вълнение тя прие наградата, изказа благодарност към своите учители и направи паралел между бурното развитие на педиатрията у нас през миналия век и застоя и проблемите в детското здравеопазване в наши дни. Наградата „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Отличието прие началникът на лечебното заведение проф. д-р Иван Иванов. В категорията бяха номинирани Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница и Детската клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Д-р Николай Шарков: ДЕТСКИЯТ ПАКЕТ ЗА ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ Е МНОГО ДОБЪР
Профилактиката на детето започва от бременността на майката, заяви пред БНР д-р Николай Шарков – председател на УС на Българския зъболекарски съюз. Днес Съюзът ще проведе годишен форум във връзка с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години.
Д-р Шарков подчерта, че в профилактиката влиза не само устната хигиена, но и храненето е изключително важен елемент. По думите му децата имат много добър пакет по задължително здравно осигуряване, който включва един преглед годишно и 4 дейности, включващи зъбния кариес и неговите усложнения. Пломбите са 100% безплатни за децата, посочи той в интервю за предаването “Преди всички”.
„130 хил. деца са минали през програмата. Над 460 хил. зъба са били обект на профилактика. Това е огромен труд, осъществен от около 400 изпълнители на програмата, които са доброволци, и от 28 регионални координатори на програмата“, изтъкна д-р Шарков. По думите му поставянето на силанти на зъбите намалява зъбния кариес до 70%.