НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.11.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА

Министерството на здравеопазването започва Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България, която ще премине под мотото „Да! За живот!“, информира Zdrave.net. Целта на кампанията е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.
1153 български граждани живеят с надеждата да получат нов орган, който да им позволи да водят нормален живот, припомнят от здравния сайт По повод Европейския ден на донорството и трансплантациите стана ясно, че тенденцията за донорство е стабилна, но донорите все още не са достатъчни. През 2018 г. за цялата година сме имали 16 донорски ситуации, а тази година към момента те са 14. Шанс за живот са получили 36 наши сънародници и на 7 чужденци. Преди седмица беше реализирана и първата от години у нас трансплантация на бял дроб в УМБАЛ „Лозенец“.

ЗДРАВНАТА КАСА УВЕЛИЧИ ЛИМИТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ПОСЛЕДНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА ГОДИНАТА
НЗОК е увеличила лимитите на болниците за последните три месеца на 2019 г. Увеличението е в размер на 184 милиона лева. Освен това НС на НЗОК е взел решение, с което позволява на болниците, ако надхвърлят лимита си за месеца, да могат да го отчетата за сметка на лимита на следващия месец.Това става ясно от писмо на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев до председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, информира Clinica.bg.
Писмото е било изпратено на 24 октомври т. г., а решението е взето ден по-рано, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. За първите 9 месеца на 2019 г., НЗОК е заплащала на болниците средно месечно по 164 милиона лева, а до края на годината лимитът е увеличен на 184 милиона лева, което означава, че болниците получават 20 милиона лева за оставащите три месеца на годината.
„Това не са допълнителни средства, а преразпределение на неусвоените от лечебните заведения средства за изминалите месеци”, обясни за Clinica.bg представител на НС на НЗОК. За увеличението на бюджета им болниците са били информирани на 30 септември. През летните месеци лечебните заведения са имали по-малко хоспитализации. Което е довело до невъзможност от достигане на лимитите и имат неусвоени средства, точно тези средства сега се прибавят към полагащите им се за месеците до края на годината.

ОКОЛО 13 000 СА БОЛНИТЕ ОТ БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН У НАС
Между 12 000 и 13 000 са болните от болестта на Паркинсон у нас, 10% от тях са с късна форма на болестта, но забавянето на диагнозата най-често е между 3 и 4 години. Тези данни бяха представени на пресконференция по повод старта на Национална кампания за контрол над болестта, която ще продължи през целия месец ноември, информира Zdrave.net.
“При повече от 30% от болните диагнозата се поставя късно, особено притеснително е, че болните трудно достигат на правилното място – в точното специализирано лечебно заведение при точните специалисти – невролози, които имат насоченост и подготовка точно в тази област”, алармира акад. Иван Миланов. Той бе категоричен, че у нас има обособени профилирани клиники, в които пациентите от цялата страна могат да разчитат на безпроблемен прием и прецизно диагностично уточняване, както и на системно последващо наблюдение: това са университетските неврологични клиника в болниците „Александровска“ и „Св. Наум“, както и в болниците „Св. Георги“ в Пловдив и Св. Марина“ във Варна.
„Всеки, който се съмнява, че може да развива Паркинсонова болест трябва без забавяне да се обърне към един от тези 4 центъра“, каза акад. Миланов и подчерта, че ранните симптоми на болестта могат да бъдат много подвеждащи.
„Така например характерното треперене, може да бъде объркано с друго често срещано заболяване, което се нарича есенциален тремор, друг симптом е общата забавеност, чувството за стегнатост също“, обясни той.
„Много често заболяването имитира депресия, ето защо депресията трябва да се оценява прецизно и да се гледа „под лупа“, тъй като тя може да бъде и продром на Паркинсоновата болест, както и на болестта на Алцхаймер“, добави друг водещ наш невролог – акад. Лъчезар Трайков. В допълнение той поясни, че същият прецизен подход трябва да се прилага и спрямо нарушенията в съня – неспокойните, тежки сънища, изпълнени със съновидения, бурни движения и ръкомахания по време на сън са сигнал, че е възможно да става въпрос за Паркинсонова болест. Същото се отнася и за синдрома на неспокойните крака, обясниха двамата специалисти.
Българското дружество по неврология организира кампанията през ноември с идеята да подпомогне повече хора да получат точна диагноза и оценка на стадия на болестта. Невролозите са категорични, че късният паркинсонизъм може да се повлияе благоприятно, а у нас са достъпни всички съвременни терапии, които позволяват индивидуализиран подход към болестта. Вече има и идеи за обособяване на дневни центрове за такива пациенти във Варна и в София.

ИСКАТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ
Над 12 000 души страдат от Болестта на Паркинсон в България. Специалистите от Българското дружество по неврология и Сдружение „Национална организация на болните от късен паркинсон” ще поискат на среща в УМБАЛНП „Св. Наум” да бъде създадена Национална програма за контрол над паркинсоновата болест, информира Clinica.bg.
Паркинсоновата болест е неврологично заболяване и засяга над 6 милиона души в света. В България те са около 12 хиляди, над 1 200 от тях или 10 на сто са в тежък стадий на болестта. Треморът, сковаността в мускулите, забавянето на движенията, промяната в походката, влошеното обоняние са сред първите симптоми на паркинсоновата болест.
По време на дискусията ще бъдат обсъдени възможностите на съвременната неврология за контрол над болестта, а също и как се живее с тази диагноза, каква е ролята на близките в грижата и защо е важна добрата връзка с невролога в стремежа за по-добър контрол на заболяването. Българското дружество по неврология и Сдружение “Национална организация на болните от късен паркинсон” ще обявят инициатива за безплатни прегледи за хора с болестта на Паркинсон в седем града през ноември.

8,5 МЛН. ЛЕВА ЩЕ ИНВЕСТИРА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В КЛИНИКИ НА УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
“За първи път екип на МЗ посети тази година болницата и направихме съвместна програма, която да даде възможност за ремонт на тези сгради, тъй като хората там работят при не много добри условия. Цялата инвестиция е в размер на 8,5 млн. лв. Сега слагаме началото на програмата като стартираме ремонт на клиниката по хематология, която може би е в едно от най-лошите състояния.” Това каза пред БНТ вчера изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ болница доц. д-р Костадин Ангелов. Той подчерта, че за последните 6 години в болницата за основен ремонт на 13 от клиниките са инвестирани 25 млн. лв. „Общо клиниките са 31. Оставаме длъжници на клиниките, които се намират в сградата на пропедевтиката на вътрешните болести – символичната сграда, на която се намира арката на болницата, Клиниката по алергология, която в момента е преместена в сградата на Клиниката по кожни болести и самата Клиника по кожни болести“, каза още доц. Ангелов.
“Имаме изключително много постижения, с които можем да се похвалим, които превръщат болницата в истински световен център за лечение на голяма група заболявания”, каза изпълнителният директор на „Александровска“ по повод 140-годишнината на лечебното заведение.
„Болницата е създадена през 1879 г. като продължение на закритата 1864 г. руска болница. Тогава в нея са били настанени 45 пациента. 140 години по-късно 35 000 души годишно минават като лежащо болни пациенти, около 250 000 минават през кабинетите и лабораториите на болницата. Медицината, която предлагаме, е на световно ниво. За последните 5 години цялата болница е обновена откъм медицинска апаратура. Инвестирани са около 45 млн. лв. Ние имаме най-модерната апаратура, която съществува в света в изключително голям диапазон от заболявания. С европейски средства изградихме център за ранна диагностика на онкологични заболявания“, разказа още доц. Ангелов.

ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ДЕНТАЛНО ЗДРАВЕ ПРЕЗ 2020 Г.
Общо 12 милиона и 800 хиляди лева повече са заложени за дентално здраве в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г. Запазва се пакетът безплатни зъболекарски услуги за децата до 18 години, както и този за възрастни здравноосигурени пациенти, които получават безплатен преглед и три дентални лечебни дейности, информира Puls.bg.
“Българският зъболекарски съюз винаги е постигал резултати, които са в полза на пациента”, заяви пред БНР председателят на организацията д-р Николай Шарков и добави, че преговорите между БЗС и НЗОК продължават.
“Тези 12 милиона и 800 хиляди лева повече за дентална помощ не са отпуснати случайно. Дължат се на една доста продължителна дейност на Българския зъболекарски съюз, касаеща тази част от нашите пациенти, които преди година и половина не получаваха нищо. Това са напълно обеззъбените наши пациенти. И ние въведохме още една дейност за тях – цели подвижни протези“, обясни още д-р Шарков.
По думите му парите за дентална помощ не са достатъчни и това е доказано още преди 16 години с експертен доклад, но и постигнатото не е малко.
„През 2020 г. няма да има никаква промяна или ущърб на децата до 18-годишна възраст и тези четири дейности, не само зъбен кариес и пломби, а и усложненията – пулпити и периодонтити на постоянни и временни зъби, екстракция на временни зъби, когато се сменят. Мислим и в посока, дали можем да добавим още нещо в пакета за възрастни, но нищо не обещаваме, защото в момента правим най-прецизните изчисления на база преглеждане на предишните години и на база новия бюджет“, коментира д-р Шарков.

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ОТПУСНА ДВЕ СТУДЕНТСКИ СТИПЕНДИИ
Двама студенти получиха стипендиите на Българския фармацевтичен съюз тази година, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от БФС. Стипендиантите са Йоана Сотирова – студентка от V курс във Факултета по фармация към Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна и Тихомир Голийков – също петокурсник, но във Факултета по фармация към Медицински университет -София. Заедно с останалите петима номинирани те получиха и сертификати.
Идеята за връчване на стипендии на БФС принадлежи на магистър-фармацевт Венцислав Янчев и си поставя за цел да насърчава и подпомага талантливи млади фармацевти в академичния и професионалния им път.
“Това е разбирането на Българския фармацевтичен съюз за отговорността към младите, защото бъдещето е в техните ръце”, заяви при връчването на стипендиите проф. Илко Гетов, председател на БФС.
Представители на академичната общност от цялата страна уважиха церемонията по награждаването, която се провежда за шеста поредна година.