НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.08.2022)

НАЗНАЧИХА Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ ЗА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-р Александър Златанов е назначен за заместник-министър на здравеопазването със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, информира Zdrave.net.
Д-р Затанов заемаше същия пост през 2021 г. в служебните кабинети на Стефан Янев. До настоящия момент заема поста директор на Регионална здравна инспекция – Перник, а преди това в периода 2013 г.- началото на 2021 г. е директор на Регионална здравна инспекция – София област. Дълги години д-р Златанов е бил и заместник-директор на ЦСМП-София област. Висшето си образование получава в Медицински университет – София.

1 086 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗА ДЕНОНОЩИЕ, БРОЯТ НА НОВОЗАБОЛЕЛИТЕ Е 1 701
1 701 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 137 от тях са установени с PCR, а 1 564 – с бързи антигенни тестове. 66,55% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Тестовете, направени у нас през последното денонощие, са общо 7 362 – от тях 963 са PCR, а 6 399 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 109; Бургас – 124; Варна – 136; Велико Търново – 29; Видин – 19; Враца – 36; Габрово – 37; Добрич – 29; Кърджали – 36; Кюстендил – 39; Ловеч – 17; Монтана – 30; Пазарджик – 49; Перник – 32; Плевен – 36; Пловдив – 139; Разград – 9; Русе – 36; Силистра – 42; Сливен – 52; Смолян – 13; София област – 68; София град – 389; Стара Загора – 77; Търговище – 16; Хасково – 41; Шумен – 25; Ямбол – 36.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 213 429. Активните случаи на COVID-19 са 26 582. Излекуваните лица са общо 1 149 427, от които 1 086 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общо 1 077 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 55 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 180, от тях 81,67% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 481 873 са общо дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента. 3 156 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 25 188 лица-медицински служители. 19 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях седем са установени при лекари, три – при медицински сестри, пет – при санитари, един – при фелдшер и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 420. Нови шест случая са регистрирани през последното денонощие. 66,67% от починалите лица не са били ваксинирани.

НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ВЛИЗАТ В СИЛА В СОФИЯ ОТ ДНЕС ЗА 15 ДНИ
От днес, 4 август маските стават задължителни на закрити обществени места като лечебни заведения, аптеки, административни учреждения, търговски обекти, градския транспорт, жп и автобусни гари, Летище “София” и метростанциите, информира БНР.
Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, участниците в конгресно-конферентни мероприятия по време на изказване.
В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. Да не се допускат до работните помещения лица с прояви на остри респираторни заболявания. При възможност и по преценка на работодателите да се създаде възможност за работа от дистанция, или работно време с променливи граници или на смени.
В детските заведения ще се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми за заболяване. Ограничения има за свижданията в болниците и хосписите.

НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ПРИЛАГАТ КОМПЛЕКС ОТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
От днес пътниците и служителите на Летище София трябва задължително да носят маски и да спазват минимална дистанция от 1,5 метра, съобщиха на интернет страницата си от столичната аерогара. Мярката е задължителна по нареждане на Столичната регионална здравна инспекция.
На летището вече се прилагат комплекс от противоепидемични мерки. Пред терминалите и вътре в тях са поставени информационни табели, на пода има стикери, обозначаващи необходимата дистанция, информира БТА. Чрез аудиосистемата на всеки десет минути се съобщават изискванията за маски и дистанция, а служители на аерогарата периодично напомнят на пътниците за ангажиментите им. На много места в сградите са разположени диспенсери с дезинфектант, общите площи и санитарните помещения се дезинфекцират периодично, макар това да не е задължително изискване на здравните власти.
Всеки трети от пътниците за ранните полети тази сутрин беше изненадан от противоепидемичните мерки и получи маска от служителите, отговорни за пътническото удобство на летището.
На територията на аерогарата продължават да работят две лаборатории, които извършват и тестване за COVID-19, в търговските обекти на летището могат да бъдат намерени маски и дезинфектанти, допълват още от столичния аеропорт.

Д-р Данчо Пенчев: ОТ 300 ДО 500 ЛЕВА СА ГЛОБИТЕ ЗА ХОРА БЕЗ МАСКИ НА УКАЗАНИТЕ МЕСТА
„София в момента е в едно високо плато на коронавируса“. Това заяви пред БНТ директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Той бе категоричен, че в столицата има достатъчно легла за лечение на COVID, но капацитетът се запълва главно с неусложнени случаи, информира Zdrave.net.
„Инфекциозните клиники на територията на София – „Св. Анна“, Инфекциозна болница, ВМА, „Софиямед“, в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите“, изтъкна д-р Пенчев. Той обясни, че заповедта за ограничителните мерки е 15 дни, защото надеждите са в този срок вълната да бъде пречупена.
„Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди“, уточни д-р Пенчев и добави, че със сигурност има и скрита заболеваемост.
„Повечето от заразените идват от чужбина, а вълната при нас идва малко по-късно. Знаете, че голяма част от страните в Европа вече премахват мерките. Скритата заболеваемост определено е налична, а това може да доведе до натиск на здравната система“, каза още той.
Директорът на Столичната РЗИ обясни, че в заповедта са споменати обектите, в които маските трябва да се носят задължително – лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски, деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски.
В тази връзка д-р Пенчев подчерта, че носенето на маски в транспорта е дало резултат. Той бе категоричен, че за нарушаване на заповедта на РЗИ ще има контрол.
„Ще се извършват проверки и ще се налагат глоби от 300 лв. до 500 лв. за хора без маски на указаните места. Ние не сме пъдари. Носенето на маска е вътрешно убеждение – човекът да пази както себе си, така и близките си“, каза д-р Пенчев.
По отношение срока на карантината той посочи, че има тенденция за намаляването му, но за да се случи това, е необходимо решение на национално ниво. Директорът на столичната РЗИ предупреди, че е възможна нова COVID вълна през октомври.

ДВОЕН РЪСТ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В ОБЩИНА РИЛА
Двоен ръст на заболеваемостта от коронавирус в община Рила отчита Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Кюстендил, съобщи БТА.
На 2 август заболеваемостта на територията на община Рила е била 242,9 на 100 000 души на 14-дневна база, а на 3 август – 526,3 на 100 000 души. Регистрираните нови случаи са 7, съобщават от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил.
Общият брой новозаразени в Кюстендилска област вчера е 40, а заболеваемостта в областта – 359,66. Смъртността е нулева.
В момента в региона 322 души са под карантина, а 304 са на домашно лечение. В болница са 33 души, като 31 от тях на настанени за лечение в трите болници в областта. Няма пациенти на интензивна грижа.

ЗА ИЗОСТАВЕН ОТ БЛИЗКИТЕ СИ ВЪЗРАСТЕН ПАЦИЕНТ АЛАРМИРАТ ОТ МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ – СЛИВЕН
За пореден случай на изоставен от близките си възрастен пациент алармират от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. От ръководството на болницата търсят неговите дъщеря и син и ги умоляват да се погрижат за баща си, информира Zdrave.net.
„Обръщаме се към дъщерята Емилия Димитрова и сина Жеко Димитров да приберат своя баща, да положат необходимите грижи за него и изпълнят дълга си към възрастния си и болен родител“, призовават лекарите.
62-годишният Димитър Стоянов Митов е настанен в лечебното заведение със счупена бедрена кост. Близките са отказали да заплатят разходите за операция, които не се поемат от НЗОК и повече от 15 дни опитите за комуникация с тях са безрезултатни, пишат от лечебното заведения.
Въпреки че това не е първият случай на изоставен от близките си пациент, медиците не могат да приемат, че в съвременното ни общество има хора, които нехаят за своите родители, не проявяват съчувствие и необходимата отговорност към тях, посочват още от болницата.

Директорът на “МБАЛ-Благоевград”: АКО ДАДЕМ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, НА ВТОРИЯ МЕСЕЦ БОЛНИЦАТА ЩЕ ФАЛИРА
“И при нас положението е като във всички останали областни болници. Имаме лимит, в който трудно можем да се ограничим, но се стараем. Специалистите са малко. Персоналът не е достатъчен – и лекари, и медицински сестри. И причината е една – ниските заплати. Като казвам ниски заплати, те наистина са най-ниските от всички останали лечебни заведения в града. По-малки са дори от тези в спешната помощ. Затова и много от нашите лекари и фелдшери дават дежурства и там, за някой и друг лев повече”, това казва д-р Огнян Митев
в разговор със Силвия Николова от Clinica.bg.
“Във финансово отношение общинските болници стоят по-добре от нас, тъй като общините им помагат. До края на месец юли заплатите на целия персонал брутните доходи трябва да достигнат заложените суми в колективния трудов договор, които са идентични с тези в анекса. На по-младите лекари и акушерки, които не са с много трудов стаж, додаваме някаква сума, за да достигнат брутния доход, в който е включен и извънредният труд, и прослуженото време. Като към това се прибавят и осигуровките, фонд работна заплата е 960 хил. лева”, казва още директорът на “МБАЛ-Благоевград”.
“Ако аз като изпълнителен директор подпиша анекса, сумата ще нарасне на 1 млн. 200 хил. лева. Толкова са и приходите ни през последните месеци. Това означава, че трябва да заделим всички приходи за работна заплата и осигуровки. Няма да остане нищо за обслужването на самата болница, което е невъзможно. Аз няма да си позволя да направя такова нещо. МБАЛ – Благоевград е търговско дружество, а Търговският закон не позволява вдигане на заплатите без да има увеличение и на приходите. Ако си представим, че бъдат дадени новите заплати, в първия месец все някак ще се оправим, във втория обаче вече ще сме фалирали”, обяснява д-р Митев. По думите му подписаният анекс към НРД и нов Колективен трудов договор са невъзможни за изпълнение.
Д-р Митев обяснява, че лекар със специалност в “МБАЛ-Благоевград” получава 2200, повечето лекари са на 2000 лева заплата. Медицинските сестри получават месечно по 850 – 900 лева. “Това са унизително малки пари и лошото е, че не можем да им дадем повече. Ако имахме малко повече млади хора бихме могли да се опитаме да изпълним още около 100 хил. лева в рамките на лимита, но при недостига това е невъзможно”, изтъква д-р Митев. Според него 25-процентовото увеличение на цените на клиничните пътеки би било добро, ако е направено в началото на годината. Сега инфлацията изяжда приходите на болниците, защото всичко е поскъпнало много повече, отколкото обявява официалната статистика.