НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.08.2021)

426 003 СА ДОКАЗАНИТЕ СЛУЧАИ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС У НАС КЪМ МОМЕНТА, ОТ КОИТО 9109 СА АКТИВНИ
462 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. От тях 234 са установени с PCR, а 228 – с бързи антигенни тестове. 16 656 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 4951 от тях са PCR, а 11 705 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 54; Варна – 35; Велико Търново – 17; Видин – 5; Враца – 6; Габрово – 4; Добрич – 14; Кърджали – 11; Кюстендил – 1; Ловеч – 13; Монтана – 1; Пазарджик – 25; Перник – 4; Плевен – 8; Пловдив – 58; Разград – 5; Русе – 13; Силистра – 4; Сливен – 8; Смолян – 6; София област – 11; София град – 95; Стара Загора – 18; Търговище – 5; Хасково – 14; Шумен – 8; Ямбол – 2.
Общо 426 003 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента, от които 9109 са активни. Излекувани са вече 398 669 лица, като от тях 52 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 914 пациенти с потвърден COVID-19. От тях 86 са настанени в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 2 050 991 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 12 389 от тях са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус, са общо 13 490. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са пет. От тях един е установен при лекар, един – при санитар и три – при друг медицински персонал.
18 225 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Три нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕПОРЪЧВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАТ ОТ НЕОСНОВАТЕЛНИ ПЪТУВАНИЯ ДО КИПЪР, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ
Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболеваемост на 100 хил. души население в близки до България държави, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С оглед динамичната обстановка по отношение разпространението на коронавирусната инфекция министерството апелира гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице.
Министерството на здравеопазването обръща внимание, че летният сезон е изключително подходящ за ваксинация срещу COVID-19, България все още се намира в „зелената зона“ по разпространение на COVID-19, осигурен е достъп до четирите одобрени в ЕС ваксини и всеки гражданин може да направи своя информиран избор без значение от здравноосигурителния си статус.
Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация. Те са единственият ефективен и безопасен начин да предпазим себе си и своите близки, изтъкват от здравното ведомство.

ДО ДНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В „ОРАНЖЕВАТА ЗОНА“ ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ
В момента България е в „зелената зона“, но до дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“ по разпространение на коронавирусната инфекция, прогнозира в интервю за bTV заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. За това информира БНР.
Приетият Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 ясно разписва при какви показатели какви действия и мерки се предприемат, посочи той.
Предстои затягане на мерките, което ще се изразява в засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки на закрити места, в които има струпване на много хора, в т.ч. дискотеки, места за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене.
Започнаха засилени съвместни проверки от страна на органите на държавния здравен контрол, на МВР и на Българската агенция по безопасност на храните, каза още д-р Петров и призова да се използва това сравнително спокойно време, за да се ваксинират повече хора.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ 23 МЛН. ЛВ. ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ТРАСНФЕР КЪМ НЗОК
Министерският съвет прие постановление, с което се одобряват допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 23 170 600 лв., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на правителството.
Средствата са предоставени за допълнителен трансфер към НЗОК за финансиране на интензивно лечение на здравнонеосигурени лица; стационарна психиатрична помощ; задължително лечение и/или задължителна изолация за лица под 18-годишна възраст и за интензивно лечение на здравнонеосигурени лица и задължително лечение и/или задължителна изолация на лица над 18-годишна възраст.
По закон този вид лечение е опредено като държавна отговорност, припомнят от пресцентъра на Министерския съвет.

ЧАКАМЕ ДАРЕНИЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ НА КОМПЛЕКТИ ЗА ТЕСТ ЗА АНТИГЕН „ВСИЧКО В ЕДНО“ ЗА ДИАГНОСТИКА НА COVID-19
Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на COVID-19 на България от Европейската комисия. Той е подписан на 29 март, информират от пресслужбата на кабинета. Съгласно договора България ще получи над 130 000 теста, информира Zdrave.net.
Предлага се и ратификация и на друг договор за дарение, подписан по-късно.
Комплектите за тест за антиген „всичко в едно“ са закупени от Европейската комисия и ще бъдат използвани за справяне с пандемията от COVID-19, посочват от Министерския съвет.

УЧИТЕЛИТЕ, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19, ЩЕ ИМАТ ПРАВО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ
Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените по линия на задължителното здравно осигуряване, информира БНР като се позова на съобщение от Министерството на образованието и науката.
За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева по Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, приета от правителството днес.
Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.
Прегледите ще се плащат от образователните институции, а МОН ще им възстановява до 15 лева от стойността на направения разход.
Предвидени са също и 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители за 10 групи заболявания по програмата на Националния осигурителен институт.
На всеки включен участник в програмата ще се възстановяват 100 лева от направените разходи. Програмата обхваща учители, директори и други педагогически специалисти.

ИТН, БСП, ДБ И ИБГНИ СЕ ДОГОВОРИХА ЗА РЕФОРМА НА МОДЕЛА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ У НАС
След проведените консултации с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП е постигнато пълно съгласие и сходство в сферата на „Правосъдие“, „Икономика“, „Здравеопазване“, „Социална политика“, „Образование“, „Земеделие“. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Филип Станев.
„Имаме пълно покриване както в поставените цели, така и в начина на тяхното реализиране“, каза още Станев.
В сектор „Здравеопазване“ съгласие е постигнато за реформа на модела на здравеопазване чрез приемането на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
„Създаване на работещо електронно здравеопазване, премахване на модела клинични пътеки и замяната му с диагностично-свързани групи, ефективно работеща доболнична амбулаторна помощ и общодържавна система за профилактика на социално значимите за България заболявания. Спешни мерки в промяна на правилата за работа на НЗОК. Създаване на ефективна национална система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено. Спешни мерки за подготовка на лечебните заведения за преодоляване на евентуална четвърта COVID-вълна“, изброи приоритетите Филип Станев.
„Вследствие на проведените срещи и заявените от вас твърди позиции за секторни политики, моля да приемете гореизброените съвместно одобрени приоритети за основа като работа на представляваната от мен парламентарна група, а така и от страна на предложения от нас състав на Министерски съвет. Неведнъж сме излагали пред вас, че ИТН е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерски съвет“, завърши изявлението си Станев.

Д-р Иван Маджаров: ДОЦ. СИЛВИ КИРИЛОВ Е ПОЗНАТ НА СИСТЕМАТА И ЗАСЛУЖАВА ШАНС
Доц. Кирилов е познат за системата, самата му биография говори достатъчно за това. Нека да му дадем шанс. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в коментар да номинацията за здравен министър на
партия „Има такъв народ“ в лицето на уролога доц. Силви Кирилов.
Д-р Маджаров припомни, че през годините доц. Кирилов е имал възможност да прилага както медицинските си знания, така и управленски и административни такива. Припомняме, доц. Кирилов има опит като болничен директор, както и като оглавяващ Изпълнителната агенция по трансплантации.
„Аз лично съм се срещал веднъж с него, надявам се да продължим със срещите, ако бъде избран за министър на здравеопазването“, посочи той. „По-скоро е добър този избор и не ме притеснява“, допълни д-р Маджаров.

ОБЩИНА ПЛОВДИВ СЪЗДАВА ОБЩИНСКИ ЗДРАВЕН ФОНД ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ-МЕДИЦИ, ЖЕЛАЕЩИ ДА РАБОТЯТ В ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Създаване на общински здравен фонд за отпускане на стипендии за студенти-медици, желаещи да останат на работа в общинските лечебни заведения – това предвижда Стратегията за здравеопазването в Община Пловдив до 2030 година, информира Zdrave.net. Фондът ще набира средства както чрез местния парламент, така и от европейски проекти, а също и от дарения. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов пред Радио Пловдив. По думите му това ще бъде един от начините за обезпечаването с кадри на общинското здравеопазване в Пловдив.
„COVID кризата доказа в най-пълна степен този кадрови дефицит“, обясни д-р Калинов.
Стратегията предвижда още да бъде създаден здравен колцентър, от който пловдивчани да получават информация за нужните им здравни специалисти и услугите, които могат да получат от тях. „Колцентърът ще бъде позициониран към общинската дирекция „Здравеопазване“ и постепенно ще разширява услугите, които ще предоставя на пловдивчани. Там могат да бъдат привлечени психолози и други специалисти“, обясни д-р Калинов.

ПРЕЗ 2020 Г. ОБЩО 1808 ПАЦИЕНТИ СА БИЛИ НАБЛЮДАВАНИ ИЛИ ЛЕКУВАНИ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХИВ
През 2020 г. общо 1808 пациенти са били наблюдавани или лекувани в лечебните заведения за ХИВ. От тях 98% (1778) са получавали антиретровирусно лечение, а 84% са с неоткриваем вирусен товар. Това се казва в Отчета на Министерството на здравеопазването за дейността по „Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (СПИ)“ за периода 2017-2020 г., информира Zdrave.net.
В изпълнение на дейностите по Програмите и в резултат на предоставяните услуги в страната се постигна устойчиво задържане на ниското ниво на болестност от ХИВ – под 1% сред общото население и недопускане развитие на концентрирана епидемия сред групите в най-висок риск.
„През последните 13 години България се намира на кръстопътя на две епидемии: епидемията от ХИВ сред лицата, употребяващи инжекционни наркотици в Източна Европа, и епидемията от ХИВ сред мъжете, правещи секс с други мъже (МСМ) в Централна и Западна Европа. В резултат на изпълнение на дейностите по Програмата България остава страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според ECDC новорегистрираните случаи на ХИВ в България за 2019 г. представляват 3.7 на 100 000 население, при средно за ЕС/ЕИП 5,4 на 100 000“, се казва в отчета.
През периода 1986 – 2020 г. в България са регистрирани общо 3 483 случая на инфектирани с ХИВ. Годишният брой регистрираните случаи през 2017 г е 241 лица, през 2018 г е 311 лица, през 2019 е 258 лица и 199 лица през 2020 г.
Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица в периода е 7:1, като тенденцията в последните години е за повишаване броя на 3 регистрираните нови случаи сред мъжете. През 2020 г. съотношението мъже/жени е 5:1.
Предаването на инфекцията в средно 89% от случаите е по сексуален път, като значителен дял от новорегистрираните лица съобщават за необезопасени хомо/бисексуалните контакти. Данните показват, че през 2011 г. едва 20% от новорегистрираните са сред хомосексуалните мъже, докато през 2020 г. те нарастват на 47.2%. В същия период данните показват, че намалява разпространението на ХИВ сред групата на интравенозните наркомани от 34% през 2010 г. на 9% през 2020 г. Вертикалната трансмисия „майка – дете“ за последните 11 години се движи средно между 0 и 3%, а през последните 4 години – между 0,4 и 2%. Това е един от успехите на националната програма, която наложи през годините повишаване на изследването за ХИВ сред бременните жени и профилактика на ХИВ позитивните бременни с антиретровирусни медикаменти.
Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и СПИ (2017-2020) е обезпечила дейности по превенция на ХИВ и СПИ сред рисковите групи на територията на 13 области чрез функционирането на КАБКИС в РЗИ. Изследвани за ХИВ и узнали своя резултат са 6305 лица, раздадени са 59 347 презервативи и 12 535 здравно-образователни материали.
Общият брой на изследваните през 2017 г. е 312 123, през 2018 г. – 324 125, 2019 г. – 340 804 и през 2020 г. – 273 903 лица.

НАД 8 МЛН. ЛЕВА СА ИЗПЛАТЕНИ ПО МЕТОДИКАТА ЗА НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА АПРИЛ И МАЙ МЕСЕЦ
8 412 592 лв. общо са изплатени по Методиката за неблагоприятни условия за април и май месец, става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 26 юли. В ПИМП са разпределени 862 260 лв., СИМП – 1 283 333 лв., МДД – 885 928 лв. и за дентална помощ – 5 381 071 лв., информира Zdrave.net.
„При прилагане на реда на Методиката за плащане до 85% за лечебните заведения за болнична медицинска помощ. Вие сте получили доклада. От всички 378 изпълнители на болнична медицинска помощ за месец юни 6 изпълнители не са отчели дейност, 309 изпълнители са отчели дейност, чиято стойност надвишава 85%. За тях заплащаме размера на отчетената дейност. На 63 от изпълнителите на болнична медицинска помощ дейността е по-ниска от 85% или предлагаме обща стойност за доплащане 3 013 696 лв., което представлява 1.83% от сумата 164 463 251 лв., изчислена като 85% от базисната стойност на дейността за 2021 г. Това показва, че болничната помощ вече е започнала да изпълнява дейността си“, уточнява управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.
Исканията за плащане за април месец над 85% до 100% са на стойност 7 907 706 лв. Плащанията са били забавени, за да бъде направена проверка, а за май е 10 млн. лв.
„Прави впечатление, че за април са по-малко, отколкото за мeсец май. Нашият анализ е, че болничните лечебни заведения в този месец намаляват част от дейността си, защото голяма част от персонала им е излязъл в отпуска. Поне такова е обяснението. Но искам да кажа, че Методиката не отчита тези неща, а казва, че трябва да бъдат изплатени. От месец юни нататък няма да има такива доплащания“, информира Надзора проф. Салчев.