НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.07.2022)

ВЪВЕЖДАТ БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХЕПАТИТ В И С ЗА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА У НАС
Като „исторически момент за българската здравна система“ обявиха от сдружение ХепАктив въвеждането на безплатни профилактични изследвания за хепатит В и С за здравноосигурените лица у нас. Мярката е част от пакета услуги и дейности, предвидени в първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г., информира Zdrave.net.
„Програмата бе разписана от Експертен съвет през 2018-2019 г., като в последствие бяха необходими близо 2 години за нейното одобрение от Министерството на здравеопазването и Министерски съвет през април 2021. Сдружение ХепАктив е член на Експертния съвет и особено активен участник в диалога с държавните институции по отношение на всички мерки и дейности, касаещи вирусните хепатити“, казват от сдружението.
С програмата се въвежда на възможността на всеки пет години лицата на възраст между 40 и 65 г. да си направят безплатно изследване за двата вируса, като направление за това ще се дава от общопрактикуващия лекар. Според наличните данни, хепатит В и С се срещат най-често над 40 г. възраст (при хепатит В има задължителна ваксина при раждане от 1992 г.; при хепатит С начините на инфектиране също оформят възрастова граница при пациентите).
Изследването за хепатит С ще се полага на всяка бременна жена, независимо от нейната възраст. Досега само хепатит В беше включен в пакета задължителни изследвания при бременност.
С програмата се въвеждат още услуги по превенция, скрининг и грижи за хората, намиращи се в повишен риск от инфектиране с вирусни хепатити, включително осигуряване и лечение на здравнонеосигурени лица. Създава се Национален регистър, който ще позволи да се следи заболеваемостта от вирусни хепатити, което от своя страна ще даде реални, а не предполагаеми епидемиологични данни. Ваксина за хепатит В ще бъде достъпна и при определени групи лица, изложени на по-голям риск от инфектиране с вируса, а не само за новородените. Въвежда се непрекъснат и безплатен достъп до допълнителна ваксинопрофилактика (имуноглобулин) за новородените от майки с хроничен хепатит В. В момента този медикамент липсва от държавата и родителите са принудени да го закупуват от чужбина на цена около 100 евро.
Цели се и повишаване на имунизационният обхват за хепатит В при новородените, за 2018 г. той е 85.1%, докато през 2010 г. е бил 95%, както и намаляване смъртността от вирусни хепатити с 40% до 2024г.
Програмата въвежда качествени грижи и подкрепа на хората, живеещи с хепатит В и С, координирани дейности за превенция и контрол на вирусните хепатити на национално и местно ниво и промяна в обществени нагласи и информираност по отношение на превенцията на вирусните хепатити на индивидуално и общностно ниво и намаляване на стигмата и дискриминацията.

ОБЕДИНЯВАТ БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА С УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”
Министърът на здравеопазването взе решение за преобразуване чрез вливане на „Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“ ЕАД, гр. София в „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Двете дружества са лечебни заведения за болнична помощ с едноличен собственик на капитала държавата, чиито права се упражняват от министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще поеме дейността на МБАЛББ „Св. София“. Предвид значимостта и медицинската целесъобразност на осъществявания диагностично-лечебен процес в структурите на МБАЛББ „Св. София“, същите ще бъдат съхранени в пълен обем и ще бъдат поети от приемащото дружество – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.
С така предприетите действия се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране.
Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на гр. София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите.

59 982 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
183 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 20 от тях са установени с PCR, а 163 – с бързи антигенни тестове. 67,21% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
1 353 са общо тестовете, направени у нас през последното денонощие – 129 от тях са PCR, а 1 224 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 7; Варна – 24; Велико Търново – 1; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 9; Кърджали – 2; Монтана – 1; Пазарджик – 3; Перник – 8; Плевен – 6; Пловдив – 8; Разград – 6; Русе – 2; Смолян – 2; София област – 8; София град – 79; Стара Загора – 1; Търговище – 2; Хасково – 1; Ямбол – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас до момента, са общо 1 173 274. Активните случаи са 59 982. Излекуваните лица са общо 1 076 035, от които 15 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 369 – в интензивни отделения или клиники се намират 26 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са седем, от тях 71,43% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 412 632, от тях 13 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 676. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
37 257 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

Доц. д-р Ангел Кунчев: КОРОНАВИРУСЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА МУТИРА
Разпространението на COVID-19 се следи внимателно и засега положението не е опасно. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Габрово, цитиран от БТА. По думите му Министерството на здравеопазването има готовност да реагира, има и необходимите количества различни ваксини.
Според доц. Кунчев повишение на инфекцията през последните 2-3 седмици има, но натиск върху болниците все още няма. Характеристиките на вируса, направени досега, се потвърждават.
„По-лесно е заразяването, но вирусът е по-малко опасен. Системата ще реагира на базата на новата обстановка – ако започнат да се запълват отделенията и има натиск върху болниците, ще преминем към системата на допълнителни специализирани COVID-отделения“, посочи главният държавен здравен инспектор.
По отношение на мерките при разпространяване на COVID доц. Кунчев заяви, че в големите областни болници и в РЗИ в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички видове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По думите му тези кабинети работят и сега и дори да не е много високо търсенето, дори само няколко души да искат да се ваксинират, има възможност всеки да го направи.
По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме спокойно лято и едва към октомври случаите могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ги е опровергал. „Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крак или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално. С други думи, ако COVID вирусът продължава да се превръща в респираторен – като грипния и като много други, това е добре дошло. Дали ще е така обаче никой не може да каже, защото и промените в него продължават“, каза още доц. Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор е в Габрово за семинар на тема „Комуникация между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите“ за специалисти в доболничната помощ, служители на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Водещите специалисти, които разговаряха с лекарите, бяха доц. д-р Ангел Кунчев и клиничният психолог д-р Кирил Бозгунов.
Доц. Кунчев е представил проблемите на имунизационния календар на България в контекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обхват на украинците, които търсят убежище у нас. Д-р Бозгунов е представил сравнително новия за България метод на мотивационно интервюиране, който лекарите да използват в общуването си с пациенти за имунизации.

Проф. Пенка Петрова: ОТИВАМЕ КЪМ СПРИЯТЕЛЯВАНЕ С КОРОНАВИРУСА
„Вариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон вече са много разпространени в Европа и се характеризират с по-леко протичане и по-силно заразяване. Причината за това е една мутация, която обаче е характерна за варианта Делта.” Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
„Въпреки че казваме „по-леко протичане“, не трябва да подценяваме заболяването, защото това е класически COVID-19, който преминава със симптоми в гърлото и втрисане, просто по-малък брой хора стигат до болница и по-малко са починалите“ каза още тя.
По думите на проф. Петрова на този етап не е необходимо връщането на мерките за безопасност, тъй като времето е хубаво и всички сме много време навън и в проветриви помещения, но вече стигаме до нови 400-500 случая на ден.
„Засега не може да се говори за нова COVID вълна, а само за нарастващ брой случаи – и като брой, и като процент тестове. Като имаме предвид, че личните лекари нямат право да издават направление за PCR-тестове, тъй като не сме в извънредна епидемична обстановка и следователно много малък брой от хората решават да си направят тест, най-вероятно заболелите са много повече“, коментира още проф. Петрова. Тя допълни, че ваксинираните хора са предпазени от тежко заболяване и подчерта, че добрата новина е, че Pfizer вече са готови с адаптирана ваксина срещу Омикрон.
„След две години съжителство между коронавируса и човечеството можем да кажем, че отиваме към сприятеляване с коронавируса. Всеки следващ вариант е с по-леко протичане, имунитетът на човека действа и новите варианти не причиняват вече такава смъртност, каквато предишните. Според генералния директор на СЗО ваксините са спасили живота на 20 млн. души. Жалко е да виждаме, че двама-четирима души на ден у нас си отиват от ваксинопредотвратимо заболяване“, каза още проф. Петрова.

Институтът за пазарна икономика: ДА СЕ ОБМИСЛИ И ПРЕДЛОЖИ ЯСНА ВИЗИЯ ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ДВАТА ПРОЕКТА, КАСАЕЩИ СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на двата проекта от Националния план за възстановяване и устойчивост, засягащи системата на спешната помощ, като предварително се изясни ще има ли допълнителни реформи в този подсектор на здравеопазването и как проектите ще ги обслужат. Това предлагат в свое становище относно интеграцията на политиките и реформите в областта на спешната помощ от Института за пазарна икономика (ИПИ), информира Zdrave.net.
В Плана фигурират два проекта, свързани със спешната помощ у нас, като единият включва оказването на медицинска помощ по въздуха, а другият – подобряване на системата на тел. 112, припомниха от здравния портал.
Според ИПИ проектът, свързан с оказването на спешна помощ по въздуха, запълва празнина при предоставянето на спешна медицинска помощ на гражданите в страната. „Той е добре мотивиран и сравнително добре описан. Записана е общата концепция за функциониране на въздушната спешна помощ, но липсват всякакви детайли по отношение на функциониране и интегриране в системата на спешната помощ на България в момента. Създаването на още едно държавно звено (агенция), което да администрира тази система, вероятно ще затрудни допълнително постигането на желаните крайни резултати – по-бърз достъп до спешна помощ и намаляване на смъртността от спешни състояния. Позитивен момент е включването на разходи за обучение на персонала“, отбелязват от Института. В другия проект пък според тях липсва ясно изразена идея какво точно се очаква да се подобри в предоставянето на здравните услуги и как ще допринесе проектът към развитие на здравната система и какъв ще е крайният ефект за обществото. Недостатък и на двата проекта е липсата на ясно и точни измерими индикатори за оценка на ефект, смятат от там.
Според ИПИ трябва да се анализира какви промени ще са необходими във функционирането на спешната помощ и предлагането на кои услуги ще се свие за сметка на новите услуги, които ще бъдат въведени.
„Критично важно е да се изясни как ще функционира спешната помощ по въздуха на регионално ниво – кой и как ще обслужва болните, за какви състояния и при какви условия ще бъде достъпна тази помощ, кой и как ще координира наземната и въздушната спешна помощ в синхрон“, посочват от Института в становището си. От там смятат още, че е необходимо да се включват ясни индикатори, чрез които да се измери има ли подобрение в предоставянето на услугата за пациентите на телефона за спешни повиквания.
„Важно е също да се обмисли как ще се финансират текущите разходи, необходими за функциониране на системите след приключване на проектите, тъй като те вероятно ще бъдат значителни и това поставя предизвикателства пред устойчивото планиране и поставяне на приоритети в рамката на публичните финанси в бъдеще“, подчертават от ИПИ.
В заключение от там отбелязват, че спешната помощ е критично важна за пациента и е препоръчително да се следва по-систематичен подход при решаване на проблемите в сектора, за да се постигне максимален резултат и да не се разпиляват ресурси.

От БАЗП алармират: БАВИ СЕ НАРЕДБАТА ЗА ЕКОЛОГИЧНИТЕ ЗОНИ ЗА АВТОМОБИЛИ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ
7 млн. души на планетата годишно умират вследствие замърсяването на въздуха, 400 000 – в Европа, 14 000 – в България. Това каза председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов на пресконференция днес, информира Zdrave.net.
„Ние бием тревога заради тези данни от 2016 г., но почти никой не обърна внимание. За сметка на това всички бяха силно потресени, когато дойде COVID вълната и по 16 000 души годишно започнаха да умират от коронавируса“, добави той. По думите му починалите заради мръсния въздух са невидими както за Министерството на здравеопазването, така и за Министерството на околната среда. Адв. Таушанов допълни, че газовете от автомобилите и фините прахови частици влияят върху мозъка, сърцето, белите дробове, кръвта и са едни от главните причинители на рак.
Председателят на БАЗП подчерта, че все още се бави наредбата за екологичните зони за автомобили в центъра на София. Той уточни, че идеята е в зимните месеци с най-голямо замърсяване да не се допускат до центъра автомобили с екокатегории 1, 2 и 3. Липсвали и стимули за закупуване на електрически автомобили.