НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.07.2021)

3597 ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ.
51 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа. 30 от тях са установени с PCR, а 21 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 9865. От тях 2531 са PCR, а 7334 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 1; Варна – 1; Видин – 2; Пазарджик – 2; Перник – 1; Пловдив – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 3; София град – 30; Стара Загора – 2; Шумен – 3.
Към момента потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 422 034. От тях 8661 са активни. 395 289 са излекуваните лица, от които 7 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 1315. От тях в интензивни отделения или клиники са настанени 154.
Общо 1 788 904 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, 3597 от които са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 445. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 084. За последните 24 часа е регистриран един нов случай.

Министър Кацаров: ЩЕ СЕ ОПИТАМЕ ДА ВЪВЕДЕМ РЕД ПРИ ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
Случаят с нарушенията при извършване на транспрлантации в Университетска болница „Лозенец“ е предаден на МВР, където е разследван. Това, което знам в момента, е, че има образувано досъдебно производство в прокуратурата. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред bTV, информира БНР.
Той отказа да даде повече подробности по повод оповестените от него злоупотреби с извършени трансплантации в болница „Лозенец”.
Кацаров съобщи, че в страната има много добре подготвени лекари, които извършват трансплантации, които след това наблюдават лечението на трансплантираните.
Основен проблем у нас остава малкият брой донори. Кацаров съобщи, че той и екипът му ще се опитат да въведат ред и да няма пререждания и нарушения при извършването на трансплантациите.
Той каза, че е изкарал тежко COVID-19, имал е двустранна пневмония и е бил 2 седмици в болницата. Според него хората сами трябва да се убедят, че трябва да се ваксинират.

ЕЛЕКТРОННАТА СИСТЕМА ЗА ВАКСИНАЦИОННИ COVID СЕРТИФИКАТИ БЛОКИРА ЗА ПОЛОВИН ЧАС
Електронната система за ваксинационни COVID сертификати блокира за около 30 минути. Пунктовете в София временно спряха да издават сертификати.
Ваксинацията не беше спряна, но данните се събираха на хартия, чрез декларациите за информирано съгласие, съобщи БНР.
Хора, чакащи за ваксинация в един от столичните молове, споделиха:.
“Обясниха ми, че може да си поставя втора доза, но ще трябва да си извадя сертификата другата седмица, тъй като тези пунктове работят само в събота и неделя, което е безумно. Защо сертификатите не се издават онлайн“; „Системата не работи, не могат да се издават удостоверения. Сега просто ми дадоха документ все пак да имам, че съм имунизирана“.
От Столичната община увериха, че проблемът е бил временен и вече е отстранен.