НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.07.2019)

КЛИНИКАТА ПО ПЕДИАТРИЯ НА УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ ОТПУСКА ДВЕ СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ В НАПРАВЛЕНИЕ “ЗДРАВНИ ГРИЖИ”

Клиника по педиатрия при УМБАЛ „Св. Георги“ отпуска стипендия за студенти в направление “Здравни грижи” (медицински сестри), която покрива разходите в периода на цялото следване, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на МУ-Пловдив.
Условия за получаване на стипендията е много добър успех от кандидатстудентските изпити и следването, и договор за работа в клиниката 5 години след завършване.Стипендиите са по две за година и селекцията е на база на мотивационно писмо и интервю.

НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ ОТДЕЛЕНИЯ В БОЛНИЦИТЕ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението. Това беше фокусът на срещата между здравния министър и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. На нея беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности от гледна точка обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти, съобщиха от МЗ.
По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.
Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията.
Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.
Министър Ананиев посочи, че в момента МЗ, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

НЗОК ПРЕДЛАГА СПЕШНИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, ЗАСЯГАЩИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев изпрати писмо до министъра на здравеопазването с предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба, засягащи лечението на деца, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на институцията.
Предложенията имат за цел да се облекчи процедурата за подаване на заявленията. Предвижда се изричен текст за алтернативна възможност заявителят, със съгласието на законния му представител, да упълномощава лечебното заведение за болнична помощ, където се провежда лечението, да подава в НЗОК заявление от негово име, като го окомплектова с изискуемата документация.
По този начин ще се съкрати срокът за разглеждане на заявленията, смятат от НЗОК.
Предстои промяна и в други клаузи и текстове, за да се облекчат родителите и да се съкрати пътят на пациента.

17 000 ДУШИ В СТРАНАТА ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗДРАВНО-СОЦИАЛНИ УСЛУГИ
17 000 нуждаещи се лица в цялата страна ще получат интегрирани здравно-социални услуги наесен.
Те ще се предоставят по проекти за патронажна грижа и се финансират със средства по Операвтивна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това обяви в Бургас заместник- министърът по социалната политика Зорница Русинова, съобщи БНР.
Целта е да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и болни, самотно живеещи възрастни хора над 65 години. Те ще получат здравни грижи и социални услуги по домовете си.
“Това е една нова услуга, която считаме, че е много навременна в България, защото в голяма част от общините има възрастни хора, хора, които живеят самотно и много трудно могат да стигнат до болнично заведение”, обясни Русинова.
Идеята за предлагането на тези услуги тръгна от Бургас и получи подкрепата на социалното министерство и Националното сдружение на общините, припомни кметът на Бургас Димитър Николов: “Убеден съм, че ефектът ще е голям, защото това е първата такава комплексна услуга към възрастните хора”.
В община Бургас от комплексни здравно-социални услуги ще могат да се възползват 241 души.
Общата стойност на проекта, който ще се осъществява в продължение на една година, е близо 570 000 лева.

СРЕДНО ПЕТИМА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СЕ БОРЯТ ЗА ЕДНО МЯСТО В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Средно петима души се борят за едно място в Медицински университет-Пловдив в рамките на тазгодишната кандидатстудентска кампания. Това съобщи заместник-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Мария Куклева, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на учебното заведение.
1546 кандидат-студенти се борят за 340 места. В университета се проведе приемния изпит за магистърските специалности “Медицина”, “Дентална медицина” и “Фармация”, като местата в тях са съответно 150, 100 и 90. Кандидатите имаха четири часа, за да решат теста по биология и химия. Тестовете ще бъдат оценявани от самостоятелни комисии. Оценки влизат в балообразуването заедно с оценките по биология и химия от дипломите в средното образование.
„30% от обучаващите се в нашия университет са чужденци. Те се обучават на английски език. Усъвършенства се непрекъснато подготовката на преподавателите и всъщност реализацията на нашите студенти е много висока – не само в нашата страна, но и по целия свят”, изтъкна проф. Куклева.

РЕГЛАМЕНТИРАТ ЛЕЧЕНИЕТО С ЛЕКАРСТВА ЗА СЪСТРАДАТЕЛНА УПОТРЕБА
Лечението на пациенти, страдащи от хронично или тежко инвалидизиращо заболяване или заболяване, което може да се счита за животозастрашаващо и които не могат да бъдат лекувани удовлетворително с помощта на разрешен лекарствен продукт, може да се извършва с лекарствен продукт, за който е подадено заявление за издаване на разрешение за употреба или е в процес на провеждане на клинично изпитване. Това е записано в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба N 10, публикувана на страницата на здравното ведомство, информира Zdrave.net.
Чрез регламентирането на състрадателната употреба се цели да се даде възможност на пациентите, които не са включени в клинично изпитване да получат достъп до лечение, когато липсва алтернатива, и лекарственият продукт не е разрешен в друга държава, пише в мотивите към проекта.
Предвижда се програмата за състрадателна употреба да се осъществява единствено в лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, за да могат пациентите да бъдат проследявани от съответните специалисти в условия, гарантиращи най-високо ниво на компетентност. Изпълнителната агенция по лекарствата ще трябва да публикува на своята интернет страница информация за програмите за състрадателна употреба, които се провеждат на територията на Република България, пише още в проекта.

Проф. Илко Гетов, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз: ИСКАМЕ НУЛЕВА СТАВКА НА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА
“Има внесен законопроект от една от парламентарните групи за намаляване на 9% на ДДС върху лекарствата. Нас това обаче не ни удовлетворява, защото смятаме, че те трябва да бъдат освободени от данък добавена стойност. И това да важи за всички лекарства по лекарско предписание, да не се делят на лекарства, които плаща фонда и лекарства, които плаща населението.” Това каза председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в интервю за Clinica.bg.
“Дефинитивно трябва да бъде решен въпросът, защото не може бюджетът да има излишък от над 3 млрд. лв. само за първите пет месеца, а в крайна сметка да се касае за ДДС в рамките на 400-500 млн. лв., което няма да се събира, ако ставката за лекарствата е нулева. Мисля, че българските пациенти заслужават това”, допълни проф. Гетов. Той обясни още, че у нас все още има голяма диспропорция между разпределението на аптеките в различните региони на страната. “В Бургаска област има достатъчно фармацевти и аптеки – повече от средното за страната. Но за област Кърджали и Смолян нещата стоят точно обратното”, даде примери проф. Гетов.

Д-р Веселин Милев, председател на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет: НЯМА ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Не се наблюдават проблеми със заплатите на медиците от болниците в София. За общинските лечебни заведения е предвиден програмен бюджет от близо 10 милиона лева. Това каза в ефира на телевизия ON AIR председателят на Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев.
Той уточни, че има и приватизационен фонд, от който се взимат пари за ремонти и апаратура. На хората са осигурени добри условия за работа, подчерта д-р Милев. И допълни, че ако в някоя болница в града има проблем, той се разрешава своевременно.
„Повечето сгради на столичните болници са стари, за поддръжката им са нужни средства, но се търси баланс да се осигурява финансиране както за ремонти, така и за заплати”, обясни д-р Милев. Той припомни, че Столична община е осигурила около 1 млн. лева за провеждането на 5 профилактични програми – за скрининг на карцином на гърдата, на простатата и на щитовидната жлеза, както и за белодробни болести и за миома. В детските ясли, градини и училища също се провеждат различни профилактични прегледи, обхващащи доста деца.