НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.06.2022)

189 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19 И 315 СА ИЗЛЕКУВАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
189 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие – 29 от тях са установени с PCR, а 160 – с бързи антигенни тестове. 62,43% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен порталn за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 3 890 – от тях 650 са PCR, а 3 240 са антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 18; Бургас – 9; Варна – 4; Велико Търново – 1; Видин – 2; Враца – 5; Добрич – 1; Кюстендил – 6; Ловеч – 4; Монтана – 7; Пазарджик – 6; Перник – 5; Плевен – 4; Пловдив – 15; Разград – 2; Силистра – 6; Смолян – 5; София област – 3; София град – 64; Стара Загора – 12; Търговище – 2; Хасково – 3; Шумен – 4; Ямбол – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 165 727 – от тях активни са 73 033. Излекуваните лица са 1 055 531, от които 315 са регистрирани през последните 24 часа.
334 са общо пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 31 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 26, от тях 73,08 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 400 543 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, като от тях 447 са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 24 567. Нови пет случая са регистрирани през изминалите 24 часа: при лекари са установени два от тях, при санитари – два, а при друг медицински персонал – един.
37 163 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Десет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 90% от починалите лица не са били ваксинирани.

БЛС ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА ЗАВЕЖДАНЕТО НА КОЛЕКТИВЕН ИСК ОТ ИМЕТО НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ИЗВЪНБОЛНИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ СРЕЩУ КОМПАНИИТЕ, КОИТО НЕ СА ИЗГОТВИЛИ В СРОК СОФТУЕРА НА ЕЛЕКТРОННИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ
Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да съдейства за завеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от съсловната организация.
Причината за предстоящите действия: създалият се хаос в системата, невъзможността лекарите, работещи в ПИМП и СИМП, да изпълняват своите задължения след 01.06.2022 г. заради напълно блокирана работа с отделните софтуерни програми.
„Недопустимо е дни наред български граждани да не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания, а лекарите да бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация“, отбелязват от БЛС.
Съсловната организация настоява компетентните органи да направят необходимите проверки и да установят кои компании не са изготвили в срок програмните си продукти. „Настояваме още и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер“, заявяват от организацията.
Българският лекарски съюз се обръща към всички, засегнати от проблема, да изпращат своите сигнали за фирмите, които не са изготвили в срок програмните си продукти до централата на БЛС: (гр. София, бул. “Акад. Иван Гешов” 15) или на имейл: blsus@blsbg.com. Сигналите ще бъдат включени в колективните искове, за чието завеждане съсловната организация ще съдейства.
От БЛС съобщиха още, че ще предложат на Надзорния съвет на НЗОК да бъде направена двуседмична отсрочка на клаузата, касаеща електронните прегледи и направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските, българските граждани да имат възможност да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем, а лекарите да не бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

ИЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗВА ТРЕВОЖНИ ТЕНДЕНЦИИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДОСТЪПА И КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХИВ В СТРАНАТА
Провеждането на консултиране преди и след изследването за ХИВ е напълно изоставено, а практиките по съобщаване и потвърждаване на положителния ХИВ резултат са разнородни. Липсва и насочване към програми за психосоциална подкрепа на хората с положителен резултат. Това сочат обобщени данни от изследване на сдружение „Жажда за живот“ – член на Националната пациентска организация, информира Zdrave.net.
Тревожни тенденции по отношение на достъпа и качеството на възможностите за изследване за ХИВ в страната, както и на възможностите за последваща психосоциална подкрепа за хората, носители на вируса, показва изследване на случаи в малки населени места.
Във все повече градове на страната практически няма възможност за безплатно и анонимно тестване за ХИВ поради липса на държавно финансиране, алармират от сдружението. По техни данни това се отнася вече и за областни центрове, като Благоевград, Видин, Шумен, Кърджали. Широко използваната опция за изследване при необходимост е търсенето на такава услуга в частни лаборатории.
Този факт доказва, че дългогодишно полаганите усилия на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ за разкриване на КАБКИС, обучение на персонал и осигуряване на широк достъп до безплатно и анонимно изследване за ХИВ са останали в историята, посочват от “Жажда за живот“. Според тях това поставя особено сериозни въпроси относно достъпа до изследване и консултиране за най-уязвимите общности, като например ромската.
Изследването за ХИВ в частни лаборатории поставя две сериозни бариери пред хората: цена и липса на анонимност, подчертават от сдружението.
Възможността за анонимно изследване за ХИВ, макар и изрично уредена в Наредба 47 на МЗ, на практика е недостъпна. Цената на ХИВ изследването в частна лаборатория варира от 7 до 20 лв., като в повечето случаи е около 15 лв. Въпреки че като цяло цената е достъпна за българския стандарт, за най-уязвимите представители на ромската общност например, липсата на безплатни възможности е бариера пред достъпа, особено за регулярно изследване.