НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.06.2021)

МИНИСТЪР КАЦАРОВ УТВЪРДИ ОБРАЗЕЦ НА ЦИФРОВ COVID СЕРТИФИКАТ НА ЕС ЗА ПРЕБОЛЕДУВАНЕ ОТ COVID-19
Със своя заповед от 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образец на Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за преболедуване от COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Сертификатът се създава в Националната информационна система за борба с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като потвърдени случаи на COVID-19 и вписани в Националната информационна система за борба с COVID-19.
Ваксинираните лица ще могат да свалят своя сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.
Заповедта влиза в сила от 5 юни 2021 г.

170 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ПЕРИОД ОТ 24 ЧАСА
170 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, от които 58 са установени с PCR, а 112 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 15 295. От тях 6214 са PCR, а 9081 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 11; Варна – 6; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 5; Кърджали – 3; Кюстендил – 4; Ловеч – 6; Пазарджик – 8; Пловдив – 15; Разград – 1; Русе – 3; Силистра – 3; Сливен – 2; Смолян – 2; София област – 5; София град – 46; Стара Загора – 7; Търговище – 3; Хасково – 3; Шумен – 8; Ямбол – 3.
Общият брой на потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас е 419 180. От тях активни са 16 117. Излекуваните лица са вече 385 271. През изминалото денонощие са регистрирани 494 от тях.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2765 пациенти, 309 от които са настанени в интензивни отделения или клиники.
1 429 105 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 23 158 от тях са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 422 лица-медицински служители. Пет нови случая са регистрирани през последното денонощие. Един от тях е установен при санитар, а четири – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 792. Нови 45 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ПРЕЗ УИКЕНДА РЕГИОНАЛНИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ ОРГАНИЗИРАТ ИЗНЕСЕНИ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ НА ОТКРИТО
През почивните дни, 5 и 6 юни, регионални здравни инспекции организират изнесени ваксинационни пунктове на открито. В тях всеки, който иска ще може да се имунизира срещу COVID-19 като избере вида ваксина, която да му бъде приложена. На място ще се издават и ваксинационни сертификати на лицата, при които поставената доза е завършваща ваксинационния курс, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Изнесени пунктове ще има в градовете Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново. В Габрово мобилни екипи ще поставят ваксини в отдалечените села на областта. Изнесени ваксинационни пунктове ще има още в Русе и Добрич.

124 СЛУЖИТЕЛИ ОТ СИСТЕМАТА НА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
От 17 май до 4 юни 124 служители, работещи в 19 от 27-те ЦСМП в страната, преминаха петдневното практическо и теоретично обучение, след възобновяването на курсовете по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС). С обучените през последните две седмици общият брой на успешно преминалите курсовете по проекта вече е 1526, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Веднага след екипите на центровете за спешна помощ обучение ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала. Като резултат ще бъдат обхванати всички ангажирани в системата на спешната медицинска помощ служители – близо 7000 души, в това число и новопостъпилите.
Обученията се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи наши лекари с богат професионален опит. Осигурени са 28 високотехнологични манекени, като за целите на обучението се използват и 43-те симулатора, закупени в изпълнение на проекта ПУЛСС 1 – реализиран в рамките на предходния програмен период. Доставени са компютърно и офис-обзавеждане, работи се по програми за обучение, съответстващи на потребностите на служителите в системата на спешната помощ.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект ПУЛСС в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2021 г.

БЪЛГАРИЯ ОТЧИТА СПАД НА ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ, НО ВСЕ ОЩЕ СМЕ НА ЕДНО ОТ ЧЕЛНИТЕ МЕСТА В ЕС ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ
Около 14 100 деца са починали преди да навършат една година през 2019 г. В страните от ЕС. Това се равнява на детска смъртност от 3,4 смъртни случая на 1000 живородени деца, сочат данните на Евростат. За това информира Zdrave.net.
От там отчитат, че през последното десетилетие коефициентът на детска смъртност в ЕС е спаднал от 4,2 смъртни случая на 1000 живородени през 2009 г. до 3,4 смъртни случая на 1000 живородени през 2019 г. Особено голям е спадът в детската смъртност в сравнение с 1961 година, когато тя е била 38,2 смъртни случая при 1000 живородени деца.
От статистиката става ясно, че въпреки че у нас се отчита сериозен спад на детската смъртност, България продължава да е водеща сред европейските страни по този показател. През 2019 г. най-високите нива на детска смъртност в ЕС са регистрирани в Малта (6,7 смъртни случая на 1000 живородени), Румъния (5,8) и България (5,6). За сравнение, девет години по-рано у нас тя е била почти двойна – 9,4, което ни е отреждало отново едно от първите места в ЕС по детска смъртност.
Най-ниският процент през 2019 г. е регистриран в Естония (1,6 смъртни случая), следван от Словения, Финландия и Швеция – всички с по 2,1 смъртни случая на 1000 живородени.

МИНИСТЪР КАЦАРОВ НАЗНАЧИ НОВ СЪСТАВ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ В МБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав на Съвета до провеждането на конкурс: доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Доц. д-р Радосвет Горнев от 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, с множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор на редица научни публикации, преподавател в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Адв. Ивиян Симеонов е юрист, изтъкнат специалист по корпоративно, търговско и данъчно право.
Орлин Недев е магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г., с компетентности в сферата на лекарствената политика и медицинските изделия.
От състава си Съветът на директорите е определил за изпълнителен директор на болницата доц. д-р Радосвет Горнев, а за председател на Съвета е избран адв. Ивиян Симеонов.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НАЗНАЧИ НОВ СЪСТАВ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав до провеждането на конкурс. Новите членове на Съвета са д-р Атанас Атанасов, проф. Румен Стоилов и Гергана Андреева – Сотирова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Д-р Атанас Атанасов е лекар, завършил МУ София, със специалност Хирургия, както и магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава богат мениджърски опит в управлението на общински и държавни лечебни заведения.
Проф. Румен Стоилов е дългогодишен служител на Клиниката по ревматология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В периода 2006 – 2008 г. заема длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Професор е в Катедра „Ревматология“ на Медицински университет – София.
Гергана Андреева – Сотирова е юрист, дългогодишен служител на РЗОК София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.
От състава си Съветът на директорите е определил за изпълнителен директор на болницата д-р Атанас Атанасов, а за председател на Съвета е избран проф. Румен Стоилов.

ОБНАРОДВАХА ПРОМЕНИТЕ ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТИ
В днешния брой на „Държавен вестник“ са обнародвани промените в наредбата, свързани с условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
Съгласно тях предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само електронно. Лекарствените продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта, информира Zdrave.net.
Служебният екип на д-р Стойчо Кацаров взе решение да измени наредбата, свързана с е-рецептата, в тази част, като остави възможността най-масовите или т. нар. бели рецепти да се издават и както досега, тоест на хартия, припомниха от здравния портал.
Втората промяна в наредбата касае протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология. В обнародвания вариант протоколите ще „изпълняват до изтичане на срока им на валидност“.

ОТ ДНЕС ЗАПОЗВА ПРЕИЗДАВАНЕТО НА СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система от днес следобед след 14:00 ч. Това съобщи Zdrave.net като се позова на НЗИС.
За да се сдобият с електронния вариант на новия европейски формат, ваксинираните трябва да въведат своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани в стария документ. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.
Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията. Сертификатът може да бъде разпечатан на хартия както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

ПРЕД ФИНАЛИЗИРАНЕ Е КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИ, ПРЕКАРАЛИ COVID-19
Предстои финализиране на разговорите относно клиничната пътека за рехабилитация на пациенти, прекарали COVID-19. Това съобщи пред Zdrave.net д-р Таня Ангелова, зам.-председател на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина. Тя уточни, че пътеката е разработена, като е използван най-добрият опит на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина, Секцията на физикална и рехабилитационна медицина на Съюза на европейските медицински специалисти и публикуваните данни по проекта „REH-COVER – Кохрейн рехабилитация“, които се обновяват постоянно.
„Екипът включваше водещи специалисти в тази област – проф. Елена Илиева, д-р Илза Попова, доц. Искра Такева, доц. Любина Веселинова, доц. Иван Чавдаров, доц. Мая Кръстанова и други“, посочи д-р Ангелова. Тя беше категорична, че по новата клинична пътека ще могат да работят болнични лечебни заведения, които отговарят на националния стандарт по физикална и рехабилитационна медицина и имат разкрити стационари за провеждане на болнична рехабилитация. По нея ще могат да се лекуват пациенти, преболедували COVID с остатъчни прояви от страна на дихателната, сърдечносъдовата и нервна система, опорно-двигателния апарат и др.
Към този момент в лечебните заведения – договорни партньори на НЗОК, се приемат и лекуват по различни клинични пътеки пациентите с усложнения слeд коронавирусна инфекция, потвърдиха пред Zdrave.net от финансиращата институция.