НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.05.2022)

Проф. д-р Ива Христова: У НАС НЯМА ВЗРИВ ИЛИ ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ЗАРАДИ СЛУЧАИ НА ХЕПАТИТ ПРИ ДЕЦАТА
Бързам да успокоя родителите, че това, за което говорим, са единични заболявания и че няма епидемична обстановка или взрив. Това заяви пред bTV директорът на НЦЗПБ проф. д-р Ива Христова по повод съобщенията за разпространение на хепатит с неясна етиология сред децата. „Хепатитът е мистериозен, защото не се доказват обикновените причинители на типовете A, B, C и D и E. Мистериозното е, че се натрупват случаи, които в предишни години не сме наблюдавали“, обясни тя.
Проф. Христова информира, че засега в световен мащаб има засегнати над 200 деца с тази инфекция, но проучванията не могат да направят връзка между отделните случаи. „Вероятно се касае за инфекциозен причинител. Провеждат се проучвания, за да може да се докаже нещо“, обясни специалистката. По думите ѝ в дъното вероятно ще се окаже комбинация от вируси, може би и вирусът причиняващ COVID, плюс други подлежащи и съпътстващи фактори.
„В България нямаме дори съмнителен случай. Децата ще се тестват при съмнителни случаи с PCR или с тест за антитела“, уточни проф. Христова. Тя обясни, че заболяването настъпва сравнително бързо, със стомашно-чревно неразположение и потъмняване на урината, без висока температура.
„Лечението е сериозен въпрос за това тежко заболяване. При 10% от случаите имаме чернодробна недостатъчност и се нуждае трансплантация“, допълни специалистката по вирусология.
Проф. Христова уточни, че при алармиращи симптоми се прави тест, а в НЦЗПБ се работи бързо, като резултатите стават готови за 2-3 дни. Целенасочено издирване не се налага, тъй като заболяването се среща рядко. Тя засегна и темата за предпазването, като подчерта, че все още не е ясен механизмът, по който се предава инфекцията – не само със слюнка, но така също и чрез замърсени предмети. „Ето защо е много важна хигиената на ръцете“, каза вирусологът.

137 558 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
720 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие. 81 от тях са установени с PCR, а 639 – с бързи антигенни тестове. 66,94% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 8 565 – от тях 1 092 са PCR, а 7 473 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 19; Бургас – 55; Варна – 23; Велико Търново – 12; Видин – 19; Враца – 16; Габрово – 17; Добрич – 9; Кърджали – 3; Кюстендил – 22; Ловеч – 20; Монтана – 8; Пазарджик – 22; Перник – 11; Плевен – 15; Пловдив – 60; Разград – 1; Русе – 14; Силистра – 11; Сливен – 10; Смолян – 9; София област – 40; София град – 221; Стара Загора – 39; Търговище – 1; Хасково – 12; Шумен – 12; Ямбол – 19.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 157 919. Активните случаи са 137 558. Излекувани са вече 983 414 лица, от тях 4 881 са регистрирани през последните 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 803-ма пациенти, 75 от които се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 148, от които 73,65% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 383 741 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, 894 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 439 лица-медицински служители. 13 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. Два от тях са установени при лекари, пет – при медицински сестри, три – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 947. Нови 27 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 92,59% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРЕМИЕРЪТ НАЗНАЧИ ТРЕТИ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Със заповед на министър-председателя Кирил Петков Невена Цанкова е назначена за заместник-министър на здравеопазването, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
Цанкова има магистратури по макроикономика и финансов мениджмънт. Притежава дългогодишен опит в частния сектор и в ръководенето на проекти. Била е съветник на министъра на здравеопазването.
Досега Невена Цанкова е била член на Съвета на директорите и мениджър администрация и обществени поръчки във водеща фармацевтична компания, информират още от Министерския съвет.

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ДЕНЯ НА ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ
За 10-ти път отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония с кампания „Дари Дъх”, съобщи БНР като се позова на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.
На 5 май отбелязваме световния ден на „болестта на сините устни“. У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи. Един от ключовите симптоми на това рядко заболяване е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи, в допълнение посиняването на устните и крайниците издава недостига на кислород в човешкия организъм.
Затова на 5 май 20:00 до 22:00 ч. Националният дворец на културата ще засвети в синьо за седма година – в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест “на сините устни” – пулмоналната хипертония. По същото време ще бъдат осветени и Мостът в Морската градина на Бургас, сградата на общинатав Русе и Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“ в Хасково.
Благоевград, Плевен и Стара Загора ще подкрепят инициативата чрез “Знаме на подкрепата” , което ще бъде окачено на кметствата на градовете.
„Пулмоналната хипертония може да застигне всеки. Невидимата болест те прави зависим от кислородния апарат. С това рядко заболяване всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а около 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия”, посочват още от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.
Въпреки усилията на пациентската организация, НЗОК продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е достъпна у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.

В СЕЛО СЛАВЕЙНО ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ЧИЛОВИТЕ ДНИ
Тази година Чиловите дни ще отбележат своя 15-ти юбилей. По традиция те ще се честват на 15 май в село Славейно, информира Clinica.bg.
Празникът е посветен на видния клиницист-енциклопедист проф. Константин Чилов. Той е живял от 1898 до 1955 г. Роден е в село Славейно, Смолянско, където се намира родната му къща-музей и където ежегодно се провежда инициативата. Проф. Чилов е автор на над 250 научни публикации, 5 монографии. Сред тях са „Клинически лабораторни изследвания и тяхното практическо значение” – първото в България ръководство по клинична лаборатория, „Клинични наблюдения”, „Черен дроб и обмяна на веществата у сърдечно болни”, „Вътрешни болести”.
Чиловите дни се провеждат ежегодно от 1998 г. насам със съдействието на МЗ, БЛС, БАН, Медицинския Университет – Пловдив и в. “Български лекар”. Тази година след тържественото честване ще се създаде с местните кметове и Сдружение на Родопския Здравно-духовен туризъм, съобщи д-р Тотко Найденов, който е и основен организатор на инициативата.