НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.04.2022)

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА РАЖДАНИЯТА В БЪЛГАРИЯ НАМАЛЯВАТ
Ражданията у нас за поредна година намаляват. За 2021 г. те са с 667 по-малко, отколкото през предходната. Това показва анализ на „Индекс на болниците”, изготвен на база данните на НЗОК, информира Clinica.bg.
Общо 53 301 раждания е имало у нас през изминалата година срещу 53 968 през предходната. Те са осъществени в 103 лечебни заведения или в три по-малко от предходната.
Отново най-много – над 2 хил., са ражданията в специализираните столични болници – „Майчин дом” – 3007, „Шейново” – 2652, „Надежда” – 2239, „Св. София” – 2090, и в пловдивската „Селена” – 2611. Под 100 са били ражданията в някои болници, сред които са МБАЛ-Поморие, МБАЛ-Белоградчик, МБАЛ-Козлодуй, МБАЛ-Крумовград, МБАЛ „Здраве” във Велинград, МБАЛ-Червен бряг, МБАЛ-Мадан, „Д-р Малинов в София, МБАЛ-Ихтиман, МБАЛ-Харманли. Най-малко са ражданията в МБАЛ-Кубрат – едно бебе за цялата година.
За поредна година незначително се увеличава и процентът на ражданията със секцио у нас. Техният дял е 49.94% от всички раждания срещу 47.16% през предходната година. И през 2021 г. продължава тенденцията на болници, в които делът им надминава 70%. Сред тези лечебни заведения са „Ниамед” в Стара Загора, „Торакс” в Пловдив, „Св. Марина” в Плевен, „Лозенец” в София, „Дева Мария” в Бургас, МБАЛ-Смолян. Общо 570 раждания през миналата година са били извършени чрез форцепс, срещу 408 през предходната.
Смъртността остава почти непроменена спрямо предходната година. 0.68% от всички раждания през миналата година са имали фатален изход срещу 0.62% през предходната. Този показател също варира в различните лечебни заведения. Най-висок през миналата година е той в МБАЛ-Белоградчик (5.88%), но трябва да се има предвид, че броят на ражданията там е едва 17. Делът на недоносените бебета за миналата година също е с незабележима промяна и е 12,2% от всички раждания.

ПРЕДСТОИ НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕСЕЧНИ И ИНДИКАТИВНИ СТОЙНОСТИ ПО РЗОК И ПО ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА БОЛНИЧНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
„Предстои Надзорният съвет на НЗОК да вземе решение за утвърждаване на месечни и индикативни стойности по Регионални здравноосигурителни каси (РЗОК) и по изпълнители на БМП за месеците на дейност от април до ноември 2022 г., които се заплащат в периода май – декември 2022 г. Това ще стане по реда на приетите правила по чл. 4 от ЗБНЗОК за 2022 г.“ Така министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговаря на въпрос на депутата от ДПС Халил Летифов, информира Zdrave.net. Въпросът касае дейността на Комплексен онкологичен център-Стара Загора във връзка с информацията, че в частно лечебно заведение в областта ще бъдат открити нови дейности – лъчелечение и химиотерапия, при непроменен брой на легла по Здравна карта.
Министърът изтъква, че предложенията за разкриване на нови дейности се правят от директорите на РЗОК след анализ на потребностите от дейности по Национална здравна карта, демографската структура и заболеваемост, отчетените случаи на пациенти от други региони, видовете дейности по индивидуалните договори, отчетените касово изплатени средства за период декември 2020 г. – ноември 2021 г., нови дейности по клинични пътеки и клинични пътеки, отпаднали от индивидуалните договори дейности.
„Конкретните потребности от легла за болнично лечение и медицински дейности по видове и нива на компетентност на съответните структури за всички области са утвърдени с Националната здравна карта на Република България. Съгласно чл. 34а от Закона за лечебните заведения „В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта, директорите на РЗОК сключват договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерии и по ред, определени с наредба на Министерския съвет, приета през 2018 г.”, припомня министър Сербезова. Тя допълва, че в конкретния случай директорът на РЗОК следва да направи предложение по Правилата на НЗОК.

177 462 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ COVID-19 У НАС
226 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, 42 от които са установени с PCR, а 184 – с бързи антигенни тестове. 69,91% от новите случаи, потвърдени за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените тестове през последното денонощие са общо 4 068 – от тях 641 са PCR, а 3 427 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 9; Варна – 21; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 5; Габрово – 3; Добрич – 1; Кърджали – 2; Ловеч – 1; Монтана – 6; Пазарджик – 3; Перник – 9; Плевен – 3; Пловдив – 9; Разград – 2; Русе – 9; Силистра – 6; Сливен – 1; Смолян – 4; София област – 9; София град – 92; Стара Загора – 6; Търговище – 1; Хасково – 3; Шумен – 4; Ямбол – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 140 679, от които 177 462 са активни. Излекуваните лица са 926 649, от тях 376 са регистрирани през изминалите 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 869 пациенти, 206 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 39, от които 69,23% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 353 830 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, 156 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 084 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през последните 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 568. Нови три случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОСТАВА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ВАКСИНАЦИЯ НА ТРУДНОПОДВИЖНИ ЛИЦА СРЕЩУ COVID-19 ОТ МОБИЛНИ ЕКИПИ НА РЗИ, ЦСМП И ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
И след отпадане на извънредната епидемична обстановка всеки гражданин, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции. Актуална информация за дейността на имунизационните пунктове на територията на съответната област се публикува на интернет страниците на РЗИ. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването на 04.04.2022 г.
Остава възможността трудноподвижните граждани и лицата, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от мобилни екипи, сформирани от РЗИ, ЦСМП и лечебни заведения в страната.
Към 1 март са имунизирани общо 25 604 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, като информацията се събира ежемесечно.
Най-голям е броят на имунизираните от мобилни екипи в област Бургас – 5 648 граждани, от които 4 055 са трудноподвижни, а 1 593 – лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. На територията на Столичната РЗИ са ваксинирани 1 860 трудноподвижни лица.
В Софийска област имунизирани са 1 667 лица. На територията на област Велико Търново с ваксини срещу COVID-19 са имунизирани 141 трудноподвижни граждани и 1 583 жители на труднодостъпни населени места. В област Стара Загора ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 1 698 желаещи.
В област Благоевград ваксини срещу COVID-19 са поставени на 1 111 граждани. За област Варна – имунизирани са 1 275 души, от които 374 трудноподвижни граждани и 901 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.
В област Хасково ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 842 желаещи. За област Силистра броят им съответно е 909. В област Сливен са ваксинирани 814 лица. В област Перник ваксини срещу COVID-19 са поставени на 672 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.
На територията на област Ямбол са ваксинирани 739 трудноподвижни лица. 625 са имунизираните лица в област Кърджали.
602 трудноподвижни граждани и 114 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони са ваксинирани срещу COVID-19 в област Кюстендил. В област Русе ваксини срещу COVID-19 са поставени на 542 граждани, в област Търговище – на 566 граждани, в област Враца – на 446 граждани.
Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция и попадащи в съответните категории граждани могат да се свържат със съответното РЗИ, за да бъде планирана ваксинацията им от мобилен екип на здравната инспекция, на ЦСМП или на лечебно заведение, според създадената в областта организация.
Информация за възможностите за ваксинация на трудноподвижни хора и живеещи в отдалечени райони можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Проф. Ива Христова: МАСКАТА Е НАЙ-ПРОСТОТО СРЕДСТВО ДА СЕ ПРЕДПАЗВАМЕ, КОГАТО СМЕ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА И В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
В момента заболеваемостта от COVID е 250 на 100 000, колкото беше в началото на петата вълна през декември 2021 г., но трябва да помним, че петата вълна започна при все още незатихнала четвърта вълна. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
„Тези стойности, макар и ниски, са далеч от ниските, които имахме през лятото на миналата година“, изтъкна проф. Христова. Тя заяви, че носи маска и силно препоръчва на всички да помнят, че вирусът още е около нас и се предава достатъчно ефикасно. „Маската е най-простото средство да се предпазваме, когато сме на публични места и в градския транспорт, и по възможност трябва да спазваме дистанция. Това са елементарни мерки, които мисля, че се научихме да спазваме и които независимо от общото разхлабване на ограниченията и това, че заболеваемостта падна – но тя не е изчезнала – можем да спазваме и трябва да го направим“, допълни тя. По думите на директора на НЦЗПБ жив и работещ имунитет имат хората, които имат поставен бустерна ваксина в първите 6 месеца от поставянето. След това защитата пада.
„Не се оправдаха надеждите ни, че през лятото вирусът ще изчезне, със сигурност ще причини още няколко вълни, но те ще бъдат по-леки. Нашата имунна система вече не е неподготвена към него. Много е важно обаче точно сега хората, които не са се ваксинирали, да го направят“, каза проф. Христова. „Убедена съм, че най-страшното вече е зад гърба ни. Ние се променихме спрямо вируса, той се промени спрямо натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки вълни“, прогнозира тя. Проф. Христова каза още, че все още имаме доста доказани случаи на грип. „Само през март случаите бяха колкото през януари и февруари. Тоест, вълната тази година малко закъсня”, уточни директорът на НЦЗПБ.

НОВА ФУНКЦИОНАЛНОСТ НА НЗИС НАМАЛЯВА ГРЕШКИТЕ ПРИ ИЗПИСВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ
По предложение на Български фармацевтичен съюз, „Информационно обслужване“ АД и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разработиха нова функционалност на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която намалява грешките при изписване на електронни рецепти. За това съобщават от „Информационно обслужване“, информира Zdrave.net.
Чрез новата функция при изтегляне на рецептата софтуерът на аптеката получава предупредително съобщение, че има вписани сгрешени атрибути и в последствие тя може да не бъде платена от НЗОК. Подобно предупредително съобщение ще получи и лекарят, които е изписал медикаментите през онлайн системата за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Това е от изключителна важност за работещите в аптечната мрежа и засилва предварителния контрол по изписване на медикаментите, които се плащат от НЗОК, отбелязват от IT компанията.
Важно е да се отбележи, че системата само предупреждава аптеките за грешката при изписването на рецептата и от магистър-фармацевта зависи дали ще изпълни предписаните медикаменти. В случай че откаже да изпълни е-рецептата, фармацевтът задължително трябва да впише основанието за отказ, използвайки квалифициран електронен подпис (КЕП). Когато се откаже електронна рецепта, основанието за отказ се визуализира в НЗИС и лекарят, изписал медикаментите, може да анулира сгрешената рецепта и да издаде нова.
Разработената функционалност за намаляване на грешките е съгласувана с Българския фармацевтичен съюз, НЗОК и Министерство на здравеопазването и е в съответствие с текстовете в Националния рамков договор, уточняват още от ИО.
Общият брой на издадените през НЗИС електронни рецепти достигна близо 14 млн. Анулирани са едва 912 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 40 000. Модулът „е-рецепта“ се използва ефективно от над 2700 аптеки в цялата страна и близо 3700 фармацевти. Близо 5000 лекари у нас изписват рецепти по електронен път.
Сериозен интерес се наблюдава и към модула на НЗИС „е-преглед“, който дава възможност на общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ да вписват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Само за месец системата отчита близо 20 000 регистрирани електронни прегледи, отчитат още от „Информационно обслужване“.

В ДОБРИЧ СТАРТИРА КАМПАНИЯ “БЪДИ ЗДРАВ“
Кампания “Бъди здрав“ започва от днес в Добрич и ще продължи през цялата седмица. Тя се организира за седма поредна година от Община Добрич и има за цел да популяризира и насърчи здравословния начин на живот. В множеството инициативи се включват редица здравни, образователни и културни институции, съобщи БНР.
През седмицата на здравето в двете поликлиники в Добрич ще се провеждат безплатни прегледи при специалисти, организирани са множество игри и забавления за децата, спортни прояви. В Градския парк “Свети Георги“ са подновени и табелите със съвети за здравословния начин на живот. Кулминацията на общинската кампания ще бъде на 10 април с поход под наслов “Лъчи на здравето”, посочи заместник-кметът по хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.
Беседи, филми и занимания, посветени на здравето ще предложат и Регионалната библиотека, Младежкия център и Художествената галерия.