НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.03.2021)

ОТ ДНЕС У НАС ЩЕ МОЖЕ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ДА СЕ ЗАПАЗВАТ ЧАС И ДАТА ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19
От днес в 17:00 ч. у нас ще може по електронен път да се запазват час и дата за ваксиниране срещу COVID-19. Работата на електронния регистър беше демонстрирана от представители на “Информационно обслужване” АД пред министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Системата работи със седмица напред, което означава, че ако днес бъде направена регистрацията, първата възможност за ваксиниране ще бъде след 7 дни, съобщи БТА.
Желаещите трябва да попълнят личните си данни, да попълнят формуляр за информирано съгласие и чрез мейл или кратко съобщение по телефона ще получат информация за запазените дата и час. Гражданите могат да посочват или да не посочват предпочитаната от тях ваксина. В мобилното приложение може да се направи и избор на ваксинационен център. Двайсет и четири часа преди запазения час ще бъде изпращано съобщение за напомняне за предстоящата ваксина. Чрез приложението няма да може да се запазват дата и час при личните лекари, защото спецификите на практиките им са различни и не можем да намерим унифициран подход, какъвто се прилага във ваксинационните центрове, обясни министър Ангелов. По думите му при следващите доставки от ваксините ще бъдат разпределени по-големи количества при личните лекари. Ангелов подчерта, че дори и при направен избор за определена ваксина, след това заедно с лекаря ще се обсъди дали тя е най-подходяща за дадения пациент.
Системата за запазване на час и дата за ваксиниране е част от Националната здравно-информационна система.
„Дори и при запазен час, системата дава възможност човек сам да го промени и така ще освободи място за друг“, обясни министър Ангелов. „Дори и днес има случай на непредвидимост в организацията на ваксинирането – в лечебно заведение, в което трябва да се ваксинират 90 представители на избирателни комисии, се явиха 46“, посочи той. Дали сме възможност да се търсят следващите поред представители на секционните избирателни комисии, допълни министър Ангелов.
Към момента над 107 000 от ваксинираните са над 65-годишна възраст.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ПРЕПОРЪЧВА ВЪВЕЖДАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ НА ЛОКАЛНО НИВО СПОРЕД НИВОТО НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА
Националният оперативен щаб препоръчва локално въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в населените места с повишени нива на заболяемост. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за разпространение на COVID-19 в страната и уточни, че увеличението на броя на заболелите се дължи на циркулацията на британския вариант на вируса, който се предава по-лесно, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„За страната са заети 48% от леглата за пациенти с неусложнена форма на COVID-19 и 57% от интензивните легла за лица с коронавирусна инфекция. В отделните области използваемостта на тези легла е различна, затова предлагаме регионален подход“, посочи още проф. Ангелов. Той даде пример със заболеваемостта в област Кюстендил, където маските на открито са задължителни, и в област Бургас, където е ограничена плановата дейност на болниците.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 хил. души население, а в Търговище – 26 на 100 хил. и тази диспропорция налага към ситуацията да се подходи на локален принцип. Той изрази и одобрението на Националния оперативен щаб към допълнителните мерки, въведени от РЗИ – Бургас, и апелира областните щабове за навременно въвеждане на мерки, където е необходимо.
Министърът на здравеопазването подчерта, че българският модел на управление на кризата с COVID-19 чрез мерки с по-ниска строгост доказано работи и направи сравнението с други държави, които, въпреки въведените по-строги ограничения, не успяват в овладяването на кризата. „Здравето на хората има три компонента според Световната здравна организацията – физическо, психическо и социално благополучие. Важно е да се фокусираме върху всички компоненти“, подчерта здравният министър.
На 14-дневна база средната заболеваемост у нас е 284 на 100 хил. население, което нарежда България на 18-то място в Европейския съюз и на 5-то на Балканския полуостров.
В отговор на журналистически въпрос във връзка със старта на предизборната кампания и спазването на противоепидемичните мерки министърът припомни, че събиранията на закрито са забранени: „Нашата цел винаги е била да запазим живота и здравето на хората. Нека отправната точка в координатната система на всички остане здравето на хората, а не изборите. Епидемията съществува и не бива да го забравяме“.
По време на брифинга стана ясно, че през месец март страната ни ще получи 105 300 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 85 200 от ваксината с производител Moderna. От оксфордската ваксина България очаква да получи около 300 хил. дози, като потвърдени вече са първите две доставки – в размер на 105 600 дози.

НАД 5000 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦА
1154 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 779 от тях, а с бързи антигенни тестове – 375. Тестовете, направени през последните 24 часа, са 6182. От тях 4052 са PCR, а 2130 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 190; Варна – 64; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 22; Габрово – 6; Добрич – 23; Кюстендил – 2; Ловеч – 8; Монтана – 2; Пазарджик – 72; Перник – 30; Плевен – 60; Пловдив – 77; Разград – 9; Русе – 18; Силистра – 14; Сливен – 22; Смолян – 6; София област – 61; София град – 380; Стара Загора – 4; Търговище – 1; Хасково – 25; Шумен – 17; Ямбол – 21.
Общо 253 183 са случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента. 33 770 от тях са активни. 209 000 са излекуваните лица, 589 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 093-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 425 са настанени в интензивни отделения или клиники.
248 169 са общо поставените дози от ваксините срещу COVID-19 у нас до момента. 4397 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 309. Нови 15 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях три са установени при лекари, четири – при медицински сестри, шест – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 10 413. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 22.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПЪРВИЧНА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА 2021 – 2024 Г.
Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 – 2024 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на Кабинета.
Основните дейности на Националната програма са насочени към продължаване на широката информационна кампания за значимостта на рак на маточната шийка и възможностите за първична профилактика чрез имунизация, заплатена с публични средства, чрез идентифициране, консултиране и обхващане с имунизацията срещу човешки папилома вирус на момичета между 10 и 13-годишна възраст.
Данните за 2018 г. показват, че заболеваемостта от рак на маточната шийка за България е 28.7 на 100 000 жени, при средна за Европа 13.4 на 100 000 жени.
Пътят за намаляване както на заболеваемостта, така и на смъртността от рак на маточната шийка, е профилактиката. Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка притежават над 90% ефикасност. По тази причина се предвижда Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка да бъде продължена и в периода 2021 – 2024 г., уточняват от МС.

МС ПРИЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОРАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦА ОТ 0 ДО 18 Г. В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 2021-2025 Г.
Министерският съвет прие Решение за приемане на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в Република България 2021-2025 г., информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на МС.
Програмата е продължение на действаща в периода 2015 – 2020 г. Националната програма. Целта е трайно подобряване на оралното здраве на децата до 18-годишна възраст. Изпълнители на програмата са лекари по дентална медицина, в партньорство с Националния център по обществено здраве и анализи, Регионалните здравни инспекции и Факултетите по дентална медицина.
Продължаването на програмата за следващ петгодишен период ще даде възможност за повишаване информираността на населението за профилактика на оралните заболявания и подобряване знанията и уменията на децата за опазване на оралното им здраве, както и до по-нататъшно намаляване разпространението на зъбния кариес, при възрастовите групи с извършено силанизиране.

ПОВИШАВАТ СЕ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ДЛЪЖНОСТТА „КОНТРОЛЬОР“ ВНЗОК И РЗОК
Министерският съвет прие Постановление за изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията и Наредбата за длъжностните характеристики на държавните служители, информира Zdrave.net.
С промените всички служители от НЗОК и РЗОК, които извършват контрол за качеството на осъществяваната медицинска и дентална помощ, вече ще бъдат назначавани по служебно правоотношение, информират от правителствената пресслужба.
Завишава се изискването за минимален професионален опит от две на три години. В дългосрочен план промените ще създадат условия за кадрова стабилност и интерес към длъжността контрольор в Районна здравноосигурителна каса, смятат от МС. Очаква се повишаване на прозрачността и качеството на процедурата за подбор на длъжностни лица като следствие от задължението длъжността да се заема с конкурс, допълват от там.

Д-р Александър Симидчиев: В НОВ ПИК СМЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА И ТРЯБВА ДА ОГРАНИЧИМ КОНТАКТИТЕ СИ
“В нов пик сме на заболеваемостта и трябва да ограничим контактите си”, каза в предаването “Преди всички” на БНР д-р Александър Симидчиев, водач на листа на “Демократична България” в 26 многомандатен район – София област.
“Местата, които трябва да се ограничат от близки контакти между хората са тези, където се събират големи групи – заведения, хорове, концерти, така че това е моят съвет, ако бях здравен министър, аз на първо място съм човек, след това лекар, след това евентуално мога да стана политик, ако хората ме изберат.
Аз като човек обичам да помагам, базирано на данните да се отзовавам на нуждите на обществото, аз съм и доста умерен освен това във вижданията си и за пандемията включително. А кресливото говорене доведе хората да не могат да вземат правилните решения – например по отношение на носенето на маски. На хората трябва да се поднасят разбираеми послания, те когато знаят, ще се справят по-добре”, обясни д – р Симидчиев.
“За говоренето за здравеопазването по време на предизборната кампания в центъра на реформата трябва да са хората, а не пациентите – защото пазенето на здравето е по-ключовият проблем и фокусът трябва да е върху превенцията. На второ място това, за което трябва да се говори, е дигитализацията на здравеопазването, за да има контрол върху харченето на парите в здравеопазването”, посочи още д-р Симидчиев. По думите му профилактиката е консенсусната точка, по която трябва да се обединят кандидатите за депутати. Това трябва да е надпартиен разговор, а не политически.

ПРЕУСТАНОВЯВАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ, ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ И СВИЖДАНИЯТА В ОБЛАСТ БУРГАС
Във връзка с увеличение на заболеваемостта от COVID-19 в област Бургас, със заповед на директора на РЗИ-Бургас са въведени допълнителни временни противоепидемични мерки, информира Единният информационен портал за мерките за ограничаване на пандемията.
До 19 март се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове в област Бургас, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
За същия период се забраняват свижданията в лечебните заведения за болнична помощ в област Бургас, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Д-р Стоян Монев: РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БРИТАНСКАТА МУТАЦИЯ НА COVID-19 УСЛОЖНЯВА СИТУАЦИЯТА
“Ако имате трима души със старата мутация на COVID-19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 хиляди души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това”. Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в COVID сектор в общинска болница в Германия. Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.
“Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици”, уверен е лекарят. Той прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.
“Има известни резерви в Германия към ваксината на “АстраЗенека”, която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от “Пфайзер”, което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина”, коментира специалистът.
Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи, при неявяване на хора от заявените списъци.
За руската ваксина “Спутник V” той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра: “Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да е опасна, дори данните са много добри. Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. … Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията”.
Д-р Монев коментира, че навсякъде по света темата за COVID-19 се използва и за политически цели.

РАСТЕ БРОЯТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В МБАЛ-ШУМЕН
Отново се увеличава натискът от пациенти в МБАЛ – Шумен. Ръководството на лечебното заведение обмисля от следващата седмица да спре плановия прием на пациенти, за да се осигури персонал за COVID отделенията, съобщи БНР.
Половината от пациентите в болницата са с коронавирус. За лечение са настанени 433-ма, каза директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов: “Може би в следващата седмица ще спрем за малко плановите операции, за да можем все пак да облекчим натиска върху болницата и да подсигурим донякъде персонал, който да обслужва COVID секторите”.
Пациентите са с усложнена клинична картина на заболяването. Затова в Националната лаборатория са изпратени проби, за да се установи има ли нов щам: “Получихме единствено потвърждение, че е COVID, но може би не получихме информация дали е някакъв по-особен щам. Защо се увеличава толкова много в Шумен пак, както беше предната вълна – първо от Шумен тръгнаха толкова голям брой пациенти, нямам обяснение. Не мога да кажа”, обясни д-р Костов. Той допълни, че пациентите са с двустранни пневмонии, със силно увредено здравословно състояние.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ В БЛАГОЕВГРАД ОТЧИТАТ ТРЕВОЖЕН РЪСТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС
Само за една седмица приетите за лечение в „МБАЛ – Благоевград“ са се увеличили над три пъти. Отварянето на кафенетата и ресторантите може да влоши още повече ситуацията. На този фон кръговете от Световната купа за мъже в Банско мина под знака на абсолютната сигурност, но с цената на денонощен труд на лекари и лаборанти, съобщи БНР.
Само един от стотиците доброволци се е оказал положителен и е бил върнат у дома. Два COVID центъра са изследвали през три дни всички, ангажирани със световното събитие, а състезателите и техните треньорски екипи – всеки ден. Над 1500 проби са взети и обработени само за няколко дни. Лекари и лаборанти са работели от 7 часа сутринта до 1 часа през нощта
Само за последните два дни случаите на заразени с коронавирус в област Благоевград са 230. Толкова са и хората, настанени за лечение в болница. Тревогата на директора на РЗИ д-р Калоян Калоянов: “Не е много голям натискът, но тенденцията е към повишение, това е проблемът. От 225 пациенти с COVID-19, които са в болница, 12 са на интензивно лечение”.
Ваксинирането е в точката на замръзване, като изключим приоритетната имунизация на членовете на секционните комисии. Всъщност и там нещата не стоят добре. От 4542 ангажирани с предстоящите избори, едва 10 процента са пожелали да се ваксинират, а срокът е до края на седмицата.
Завеждащият вътрешно отделение в областната болница в Благоевград д-р Румен Кондев очерта картината: “Само във Вътрешно отделение са 30 пациенти, има към 20 болни и в Инфекциозно. Вижда се увеличение на заболеваемостта и приема на болни. Все пак имаме възможност да ги приемаме, но ако има още увеличение, ще разкрием и в отделението “Уши, нос, гърло” да приемаме пациенти с COVID-19″.

ДВАМА ОТ ТРИМА БЪЛГАРИ СА С ПОВИШЕНО И НЕЗДРАВОСЛОВНО НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Двама от трима българи са с повишено и нездравословно наднормено тегло. По този тревожен показател страната ни изпреварва както Европа, така и света. Това показват най-актуалните данни на СЗО (за 2021 г.), а поводът да ги цитираме е Световният ден на борбата със затлъстяването – 4 март. Това означава, че над 61% от българите страдат от затлъстяване, съобщи БНР.
Затлъстяването е хронично състояние, характерно с натрупване на прекомерно количество телесна мастна тъкан, което има отрицателен ефект върху здравето и е свързано с намалена продължителност на живота. Делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата – до 10.2%.
„Още в началото на пандемията, когато беше забраната за излизане, за разходки, когато комуникациите бяха сведени до минимум, се установи, че хората качват килограми, децата и юношите също и всичко това на фона на една депресия, понижен тонус и тревожност. Това бяха предразполагащи фактори към повишаване на теглото“, коментира проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, и обществено здраве.
Тя добави: „Това бързо беше преодоляно сред част от хората. Те намериха начин да минат към по-здравословен модел на хранене и на второ място – да намерят своята гимнастика и двигателна активност, макар в домашни условия.
Добрата новина за натрупаните за кратък период килограми е, че тях организмът не ги счита за свои и при малко повече усилия, те бързо се губят. Организмът не е имал време да ги застопори и паметта на мастните клетки не е така устойчива. Ето защо, колкото по-бързо минем към редукция, толкова по-лесно се свалят излишните килограми. Има и такава част от българите, които оставиха проблема с теглото за времето, след като приключи пандемията. Това обаче не се очертава в скоро време и препоръката на специалистите е: да не се отлага борбата с излишното тегло, да се вземат мерки веднага. Защото даже при заболяване като коронавирусна инфекция е ясно, че хората със свръх тегло имат по-сериозен риск за тежестта на протичане на това заболяване и за изхода от него.“
Специалистката обясни, че здравословното седмично меню съдържа три порции месо, две порции риба, два постни дни, в които можем да добавим млечни продукти и яйце. В постните дни включваме винаги варива: картофи, зърнени храни, ориз, царевица и бобови, а също много зеленчуци и плодове. Обикновено въглехидратът е добре да се консумира на закуска, той дава енергия – черен хляб, овесени ядки, ленено семе и т.н. И всичко това на фона на достатъчно движение.

МЛАДИ ЛЕКАРЛИ СЕ ОБЕДИНИХА В СДРУЖЕНИЕ КЪМ СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ
Лекари до 35-годишна възраст учредиха Сдружение на младите лекари към Столична лекарска колегия на Българския Лекарски Съюз (СМЛ-СЛК). Целта на новото сдружение е чрез включване на младите лекари в ръководните органи на Софийската колегия на БЛС да се да се положат основите на нов поглед и възможност за използване и развиване на потенциала, който всеки млад медик има, информира Zdrave.net.
“Новото сдружение отстоява правата на младите лекари на територията на Столична Лекарска Колегия. То обединява активни, амбициозни млади лекари от лечебни заведения в София. Сред едни от първите значими въпроси, с които ще се заемем са следдипломното обучение и възможността да зачислиш за специализация, финансирането на младите лекари и възможностите за продължаващо медицинско обучение в чужбина“, обясни д-р Калоян Чилингиров, който отговаря за връзките с медиите на СМЛ-СЛК.
„Обединявайки се под една чиста идея за по-добро бъдеще ние правим огромна крачка напред в това да осигурим европейски условия на труд и обучение за младите лекари“, сподели и д-р Диян Ганев, председател на СМЛ-СЛК. Той посочи, че в София има над 2600 млади лекари под 35 години от общо 10 280 лекари регистрирани към СЛК.