НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.02.2022)

Зам.-министър Любомир Бакаливанов: ПРИОРИТЕТ ЗА НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО E ПОДГОТОВКАТА НА ПОВЕЧЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ПАРАМЕДИЦИ
Приоритет за новото ръководство на здравното министерство е засилването на интереса към професията специалист по здравни грижи – медицинска сестра. В момента в България има не повече от 30 хил. такива специалисти и съотношението лекар:медицинска сестра е почти 1 към 1, а трябва да бъде 1 към 3 или 1 към 4. Това Заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването д-р Любомир Бакаливанов.
В допълнение той обясни, че се работи активно и по изготвянето на програма за обучение на парамедици, като е възможно да бъдат заимствани идеи и опит от програмите, прилагани в други страни, информира Zdrave.net.
„В контакт сме с МОН, ако всичко върви по план, до средата на годината ще има яснота какви нормативни промени са необходими, за да бъдат ясни техните функции и нива на компетентност и да може още от началото на следващата учебна година да започне обучение“, изтъкна зам.-министър Бакаливанов. Според него това е един от начините да бъде решен кадровият дефицит в спешната помощ.
Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната помощ е готов, като предстои да се обяви обществената поръчка за покупката им, това също е един от приоритетите ни, увери заместник-министърът. Той допълни, че парите за реализацията ще дойдат по плана за устойчивост, представен на Европейската комисия, в който са предвидени 800 млн. лв. за шест проекта в сферата на здравеопазването.
Д-р Бакаливанов уточни, че всеки от хеликоптерите ще се произвежда минимум в продължение на година и половина, ще се доставят и заплащат един по един. При това положение в пълен обем проектът би се реализирал след около 10 години. Плановете са хеликоптерите да са базирани в 6 места в страната, така че да покриват всяка географска точка. Като част от проекта се предвижда подготовката на площадки за кацане в големи болници.

ДИРЕКТОРЪТ НА РЗИ-ВРАЦА ЗА СЛУЧАЯ В МБАЛ „ХРИСТО БОТЕВ”
Приели са Миглена на 6-та минута в реанимация. Жената не е чакала 40 минути, както се твърди, а толкова са продължили реанимационните действия. Това каза за Clinica.bg д-р Орлин Димитров, директор на Регионалната здравна инспекция – Враца по повод проверката по случая с починалата 40-годишна жена в МБАЛ „Христо Ботев” – Враца.
„Версията, която се разпространи, след като в социалната мрежа беше качен видеозаписа от МБАЛ-Враца, че жената е чакала 40 минути за прием, не отговаря на истината. Не е имало толкова продължително чакане пред регистратурата. Над 40 минути са реанимационните действия, които е предприел екипът в Спешното отделение, за да я спасят. Лично засякох със секундарник заснетото от камерата в коридора пред спешното отделение. Установих, че от свалянето на жената от автомобила, с който е докарана, настаняването на количката и приемането са минали общо 6 минути. Някои хора разпространиха видеото на чакащия в коридора много бързо, че и медии го излъчиха. В разпространения клип ме шокира това, че за пациентката в безпомощно състояние не се предприемат незабавни реанимационни действия. Затова и гледах записа със секундарник. След 6-та минута тя веднага е била интубирана. Екипът е опитал всичко, но за съжаление е настъпил фаталния край“, изтъква д-р Димитров. „Правилата са еднакви навсякъде и би трябвало лекарският екип незабавно да окаже помощ на жената, която е била в неадекватно състояние. Така са и направили. Повече не мога да кажа нищо, тъй като тече прокурорска проверка“, допълни той.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПОДГОТВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РЕФОРМА В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
Правителството ще подготви предложение за реформа в здравния сектор. Очаква се то да бъде представено най-рано през юни. Това стана ясно от думите на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев по време на разглеждането на бюджета на НЗОК на първо четене в трите комисии по здравеопазване, финанси и социална политика, съобщи Clinica.bg.
С дългосрочната реформа, върху която работи правителството ще се направи опит да се заменят клиничните пътеки (КП) като модел на финансиране на болниците вероятно с диагностично-свързани групи (ДСГ). „Казали са ми, че ние сме единствената страна в ЕС, която ползва КП, не знам дали е така“, обясни Василев.
Сред другите акценти на бъдещата реформа ще са намаляването на дела за лекарства от общите публични разходи за здраве, тъй като сега е много голям. Както и въвеждане на промени, по които частните болници купуват медикаменти, изделия и услуги. Те не прилагат ЗОП и затова търпим наказателна процедура от ЕС, обясни финансовият министър. Какви точно ще са дългосрочните промени ще се решава най-рано през юни, когато трябва да са готови анализите, върху които сега работят експертите, стана ясно още от думите на Асен Василев. Междувременно пък държавата ще се опита да прокара някои краткосрочни политики като укрепване на извънболничната помощ. За тази цел в бюджета на здравната каса са отделени 300 млн. лв. повече в сравнение с предходната година, припомниха управляващите. За НЗОК през тази година се залагат 6.05 млрд. лв. приходи и 5.67 млрд. лв. разходи за здравни плащания. Общопрактикуващите лекари ще получат 363 млн. лв., заложеният ресурс за специализирана извънболнична сега възлиза на 380 млн., за дентална помощ се залагат 239 млн., за болничната помощ са предвидени 2.75 млрд. лв., за медицински изделия в болничната помощ – 115 млн., резервът ще 187 млн. а парите за лечение в чужбина – 110 млн. Финансите за лекарства са 1.51 млрд. лв., като там остават идеите да се изведат в отделен ред средствата за най-скъпите медикаменти.

8 142 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА НА 3 ФЕВРУАРИ
8 142 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през изминалото денонощие. 4 278 от тях са установени с PCR, а 3 864 – с бързи антигенни тестове. 75,60% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 37 006, от тях 10 919 са PCR, а 26 087 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 319; Бургас – 681; Варна – 776; Велико Търново – 165; Видин – 79; Враца – 226; Габрово – 135; Добрич – 154; Кърджали – 48; Кюстендил – 129; Ловеч – 122; Монтана – 138; Пазарджик – 198; Перник – 146; Плевен – 260; Пловдив – 895; Разград – 69; Русе – 221; Силистра – 109; Сливен – 198; Смолян – 71; София област – 353; София град – 1 657; Стара Загора – 467; Търговище – 97; Хасково – 143; Шумен – 154; Ямбол – 132.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 980 402. Активните случаи са 257 488. Излекуваните лица са 689 326, от тях 5 980 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ у нас се намират общо 6 124 пациенти с доказана коронавирусна инфекция – 568 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 863, от които 85,40% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 192 273 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, от които 10 084 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 21 195 лица-медицински служители. 164 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: при лекари са установени 36 от тях, при медицински сестри – 47, при санитари – 37, при фелдшери – 2, а при друг медицински персонал – 42.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 33 588. Нови 96 случая са регистрирани през последното денонощие. 88,54% от починалите лица не са били ваксинирани.

НОВИ 249 СЛУЧАЯ НА ВИРУСНИЯ ВАРИАНТ ОМИКРОН СА УСТАНОВЕНИ У НАС
Нови 249 случая на вирусния вариант Омикрон на SARS-CoV-2 са установени у нас след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести. За първи път при 7 проби от 3 области в България (Бургас, София-град и Търговище) е установен подвариант ВА.2 на Омикрон. По данни на СЗО присъствието на подварианта ВА.2 се увеличава в някои страни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Случаите на Омикрон са установени в 20 области, както следва: Бургас – 70; София-град – 52; Русе – 40; Стара Загора – 17; Благоевград – 15; Пазарджик – 10; Търговище – 7; Варна – 7; Плевен – 6; Хасково – 4; Перник – 4; Монтана – 4; София-област – 3; Силистра – 2; Шумен – 2; Габрово – 2; Враца – 1; Пловдив – 1; Смолян – 1; Ямбол – 1.
От общо изследваните 334 клинични проби със SARS-CoV-2, 74,6% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон или неговите подварианти и 25,4% – на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с COVID-19 в периода 3 януари 2022 г. – 20 януари 2022 г. и са изпратени от 31 различни лечебни заведения от 21 области на страната.
Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

С 10 „ЗА“ И 5 „ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ“ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК 2022 Г. НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
С 10 „за“ и 5 „въздържали се“ депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването приеха Закона за бюджета на НЗОК 2022 г. на първо четене, информира Zdrave.net .
По време на двучасовата дискусия депутатът от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов беше категоричен, че не се създават условия за реформиране на системата и за подобряване на качеството на здравната услуга. Според него е трябвало да видим конкретни политики и въвеждане на повече профилактични програми. „Диспропорцията, която съществува от няколко години, при заплащане на вноските от страна на държавата, възлизат на 34 лв. При нас имаше тенденция за увеличаване“, каза той.
Думите на доц. Иванов за липса на промяна бяха продължение на диалога между депутатите по повод проекта на Държавния бюджет за 2022 г. В тази дискусия депутатът от ГЕРБ проф. Георги Михайлов заяви, че бюджетът е конструиран в екстремална ситуация – четири последователни избори за 10 месеца и COVID криза. „Новото идва не с преструктуриране на бюджета, а идва от преструктуриране на системата. След половин година при актуализацията ще видите как виждаме преструктурирането на системата. Бюджетът дава възможност за отключване на 2022 г.“, каза проф. Михайлов.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира, че основните критики към бюджета на НЗОК, е неговото увеличение за поредна година. „Увеличението просто е резултат от икономическото развитие на държавата и въпреки това пак сме на последно място в ЕС като процент от БВП за здравеопазване. Недостатък е структурата, по която тези средства се харчат“, каза той.
„Удовлетворение сме от драстичното увеличение на средствата за извънболнична помощ, но мотивите за това увеличение не кореспондират с целите, които ние си поставяме. На първо място имаме СИМП и ПИМП, в която 60% от лекарите и сестрите са над 60-годишна възраст. Тези хора са осъществили над 40 млн. прегледи. Затова предлагаме увеличението за спасяване на кадровия ресурс – чрез повишаване на цените за дейности, процедури и изследвания“, каза д-р Маджаров. Той беше категоричен, че записаните в 2,2 млн. хоспитализации са невъзможни за постигане в нашата държава. Ако бъдат заложени, това би означавало предварително да бъде заявено на болниците, че няма да си получат парите. „Изключително наложително е да се повишат рязко цените на процедури за интензивни грижи, както и цените за еднодневни процедури. Подкрепяме така предложения бюджет със забележката, че трябва да се преразгледат мотивите към него“, каза още д-р Маджаров.
Председателят на БЗС д-р Николай Шарков припомни, че Зъболекарският съюз е заложил и отстоява основните правила в здравеопазването – достъпност, качество и достатъчност. „Само че достатъчност няма. Хората, които се нуждаят от цялостни протези, са много по-малко от тези, които се нуждаят от разширяване на дейностите“, каза той. По отношение на програмата за цялостно зъбно протезиране, д-р Шарков беше категоричен, че исканията на Асоциацията на зъботехниците да получават средствата си през Касата са несъстоятелни, защото отговорността е само на лекаря по дентална медицина.
От НСОПЛБ заявиха, че предложеният бюджет за извънболнична помощ е реалистичен и съобразен за сегашните условия. Според тях за първи път общопрактикуващите лекари са разглеждани като „малко предприятие за здраве“ и за първи път се следват показанията на ЕС и СЗО, според които първичната грижа трябва да е приоритет.
От сдружението обаче настояха в ЗБНЗОК изрично да бъде записано, че средствата за домашни грижи за новороденото, могат да бъдат получавани само от професионалисти по здравни грижи, които работят към практиките на общопрактикуващите лекари.
Председателят на БФС Велина Григорова пък настоя НЗОК да определи заплащане за аптеки в отдалечени райони, като това да е 500 лв. за аптеки, които са единствени в населено място, а ако има две аптеки – тези средства да се поделят между тях. Според изчисленията на БФС става дума за 2,3 млн. лв. на година.
Освен проекта на ЗБНЗОК депутатите приеха с 10 “за” и 7 “против” проекта на Държавния бюджет за 2022 г.

КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ ПРИЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2022 Г.
С 11 гласа „за“ и 5 „против“ беше приет бюджета на НЗОК за 2022 г. в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, информира Zdrave. net
„При наличната нормативна уредба и възможности за договаряне това е оптималният бюджет, в който са включени всички препоръки, които се дават за доболничната помощ. В момента, в който се започне договарянето с БЛС, ще се постигнат увеличения за съответните услуги и направления. Мисля, че 300 млн. лв. повече в извънболничната помощ са достатъчна гаранция, че усилията на системата ще бъдат насочени в профилактика, промоция и обслужване на пациентите“. Това каза по време на дебата управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в отговор на упрек, че направленията за диагностика и лечение в извънболничната помощ винаги не достигат, а и от проектобюджета не става ясно как ще бъдат увеличени.
Според депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов толкова много средства в доболничната помощ, няма да свърши работа, защото няма структури там, в които да се извършват всички изследвания и манипулации, които са нужни на пациентите. „Няма как да има структура, докато няма финансиране за нея. Това е бюджетиране, другото е работа на МЗ и НЗОК“, отвърна министърът на финансите Асен Василев.
По отношение на средствата за COVID, за които проф. Балтов каза, че му се струват твърде малко, за да покрият нуждите на населението и медицинския персонал, проф. Салчев заяви, че рамката е направена за шестмесечието и ако се наложи, ще има допълнителни разговори с МФ да бъде удължена.
В отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Кирил Ананиев как ще се намалят доплащанията в здравната система, проф. Салчев каза, че основният дял на доплащанията е в областта на лекарствата. „Там, където Касата покрива дейности, тя не допуска доплащане“, отсече проф. Салчев. Той коментира и лечението на онкоболните по време на COVID вълните, като заяви, че то не е било прекратено в нито един момент. „Не беше прекратен плановия прием на онкологично болните. Всички нови лекарства, които постъпват, влизат в ПЛС. 2021 г. влязоха 53 нови продукта. Справя се системата“, каза управителят на НЗОК.
Кирил Ананиев попита финансовия министър дали правителството има намерение да започне тази година промяна на модела на финансиране.
„В бюджета се вижда, че са заложени политики за профилактика, заложени са и политики за детското здраве, 90% трябва да достигне биохимичния скрининг за бременни. Заложени са и 9 млн. лв. в подкрепа на специализантите. Що се отнася до това, дали ще се прави по-мащабна реформа – да, но преди това трябва да имаме повече данни. Имаме няколко насоки за реформи – една от които е клиничните пътеки, да се мине към по-модерен начин на финансиране. Другата насока е относно методите на договаряме за лекарства и изделия. Имаме наказателна процедура заради частните болници, които не използват ЗОП. Може Касата да купува, а те да ползват от обща инвентарна схема“, каза министър Василев.
„Запознати сме с увеличението на дейности в доболничната помощ, но това е надграждане на съществуващи политики. Работили сме и по ДСГ. Имах предвид промяна на модела на финансиране. Това, което казахте допълва модела, но самия модел го няма“, отвърна Ананиев.
„Нужни са ключови реформи, но те няма да се случат през този бюджет. Това, което трябва да се случи е хората, които работят в НЗОК, трябва да са достатъчно мотивирани, за да пазят нашия интерес“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Министър Сербезова: КЪМ МОМЕНТА НЯМА ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, В КОЕТО ДА ИМА ЛИПСА НА МОНОКЛОНАЛНИ АНТИТЕЛА
„Следим ежедневно количествата, чрез лекарствена политика на МЗ и при необходимост се прави преразпределение между болниците. Към момента няма лечебно заведение, в което да има липса на моноклонални антитела. Приключила е и процедурата за допълнителна доставка.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на вчерашния блиц контрол в парламентарната Комисия по здравеопазването в отговор на въпрос на депутата от ДПС доц. Джевдет Чакъров. Тя уточни, че е изискана информация от лечебните заведения чрез РЗИ относно ефективността на лекарствените продукти в реални условия и засега те показват много добра ефективност, информира Zdrave.net.
По отношение на продукта „Молнупиравир“ проф. Сербезова уточни, че е подписан предварителен договор с производителя, но се очаква издаването на окончателно разрешение за употреба от ЕМА и тогава ще се подпише договор за доставка.
Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов обаче заяви, че FDA не препоръчва моноклонални антитела за лечение на Омикрон, защото те не са достатъчно ефективни за този вариант, а имат много странични ефекти и употребата му не е оправдана.

Д-р Красимир Темнилов: НАШАТА МОЛБА Е БОЛНИЦИТЕ В СПЕШЕН ПОРЯДЪК ДА СКЛЮЧВАМЕ ДОГОВОРИ ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ
„Към настоящия момент нямаме непокрити сметки. Ние разчитаме единствено на себе си, на заделените „бели пари за черни дни“. По принцип ги използваме за нуждите на болницата, когато се появи недофинансиране на лечебна дейност, а в този случай ги използвахме за погасяване на високи сметки за електроенергия, които бяха три пъти по-високи от предходното тримесечие на миналата година“. Това каза пред bTV директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов по повод ситуацията с драстичното увеличение на цените на тока, информира Zdrave.net.
„Мога да дам пример с месец август, откакто започна нарастването на сметките. През 2020 г. платихме 25 000 лева сметка, а миналата година август месец платихме 70 000 лв.“, казва той. По думите му болниците трябва на първо място да се грижи за пациентите, а освен това не трябва да излиза на загуба.
„Тази ситуация е изключително трудна за лечебните заведения, защото те изпълняват социални функции и не могат да бъдат поставени на еднаква плоскост с другите търговски дружества. Затова нашата молба е болниците в спешен порядък да сключваме договори чрез държавата за електроенергия на преференциални цени, тъй като основният ни източник са клиничните пътеки, а техните цени не са индексирани от доста години“, каза д-р Темнилов.

Д-р Стефан Константинов: ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СТРЕМЕЖЪТ Е ДА СЕ РАЗРУШИ РАКОВИЯТ РЕГИСТЪР
„През последните години стремежът е да се разруши Раковият регистър, не се подава информация и има недействителни данни“. Това заяви пред БНТ директорът на Университетската специализираната болница за активно лечение по онкология СБАЛО д-р Стефан Константинов. Той бе категоричен, че големият въпрос в този случай е в необходимостта от административни и политически решения, информира Zdrave.net.
Д-р Константинов подчерта важността на комплексното онкологично лечение, но обърна внимание, че основният проблем си остава липсата на профилактика.
„Случаите се увеличават, но има спад на смъртността. При жените последните 20 години около 1,8% процента е годишното намаление в смъртността, а при мъжете е 1,4%, мъжете живеят по-малко и боледуват повече. Има пропаст в пътя на пациента, в лутането му, профилактиката е повече на хартия, формално се изпълнява и е оставена на съвестта на хората“, каза д-р Константинов. По думите му, достъпът до специалисти онколози у нас е изключително лесен, имаме най-модерните лекарства, разполагаме и с добри технологии. Д-р Константинов бе категоричен, че по време на пандемията никога не е прекъсвало обслужването на онкоболните.