НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.02.2021)

БЪЛГАРИЯ Е 26-ТО МЯСТО В ЕС ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 И НА 13-ТО МЯСТО В ЕС ПО СМЪРТНОСТ
Доволни сме от постигнатите резултати. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Това заяви на редовния брифинг, свързан с актуалната противоепидемична обстановка, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
Здравният министър обаче подчерта, че Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. „Не искам да сме лекомислени, а да сме готови за третата вълна, ако тя дойде у нас“, заяви той.
Проф. Ангелов обърна внимание на ситуацията в Португалия, която по думите му е изключително усложнена. В момента там има близо 14 000 жертви на вируса, като половината от тях са през последните две седмици. Той допълни, че ситуацията там е изключително тежка, поради което Германия е помогнала с командироването на лекари, както и чрез изпращане на различна апаратура и болнични легла.
„Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие“, допълни здравният министър. Той посочи, че има известно раздвижване по отношение на случаите в столицата, но изтъкна, че данните се следят на всеки 12 часа. „Във всеки един момент сме готови да предприемем необходимото действие, ако се наложи“, подчерта той.
Проф. Ангелов обаче беше категоричен, че промяна на мерките ще се обмисля само на 14-дневна база и няма да се позволи „лъкатушене“ в тях.
Здравният министър представи актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас. Отново запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число за излекуваните в сравнение с новите случаи, посочи той. Новите случаи сред медицинските специалисти за последното денонощие са 28. Общият брой на разболелите от COVID медици до момента е 9587, от които 630 са активни случаи в момента. 84 медицински лица са в лечебни заведения, от които шест са в интензивни структури.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви от своя страна, че това, което притеснява специалистите, е променената ситуация вътре в страната. Осем области в страната, сред които и София-град, отново са в червената област, информира той. „Тенденцията се обърна. През целия февруари ще имаме едно покачване на заболеваемостта“, предупреди доц. Кунчев, като допълни, че вариантите са два – плавно покачване на случаите или рязък скок и те зависят от това как ще се държим и дали ще спазваме мерките.
По отношение на 14-дневната заболеваемост данните са 90 на 100 000 случая, като страната ни заема 26-то място в ЕС и 6-то на Балканския полуостров. По отношение на смъртността заемаме 13-то място в ЕС със смъртност 9,9 на 100 000.
Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че цифрите доказват, че има „събуждане“ на вируса в София, в Кюстендил и в други области. Проф. Мутафчийски информира, че само за един ден в оглавяваното от него лечебно заведение са приети 13 души. „Толкова болни сме приемали преди за седмица“, заяви той. Проф. Мутафчийски отправи апел към болничните директори да се подготвят за евентуален ръст, както и към гражданите и тяхното поведение.
В отговор на въпрос как се подготвят болниците Мутафчийски даде пример с военните болници у нас, като обясни, че складовете са заредени с лични предпазни средства за период от три месеца напред, осигурени са най-необходимите медикаменти, апаратите за обдишване в реанимацията се подлагат на профилактика, а кислородните системи се преглеждат най-щателно. Всяка клиника, която е била COVID звено, е в готовност за 48 часа отново да се трансформира в звено за пациенти с вируса, разясни още той.
Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев заяви, че в последните седмици е имало съществено намаляване на новите случаи на базата на 14-дневна калкулация, като най-ниското е било на 26 януари – 85. „Вече минаваме на 110 заразени на 10 000 души. В момента 10 души заразяват 12“, изтъкна специалистът. Той предупреди, че ако мерките се разхлабят значително, с цел „да станем симпатични на всички“, тогава числото ще се покачи и 10 души ще заразяват 29. „Мерките са толкова леки – носене на маска и избягване на събирания на много хора. Това се прави от 200 години и дава резултат“, заключи проф. Кантарджиев.

50 124 СА ОБЩО ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
719 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 449 от тях са установени с PCR тестове, а 270 с бързи антигенни. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 9876. От тях 4380 са PCR, а 5496 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 77; Варна – 37; Велико Търново – 19; Видин – 1; Враца – 19; Габрово – 14; Кърджали – 6; Кюстендил – 43; Ловеч – 5; Монтана – 9; Пазарджик – 34; Перник – 9; Плевен – 30; Пловдив – 66; Разград – 4; Русе – 16; Силистра – 3; Сливен – 25; Смолян – 6; София област – 17; София град – 170; Стара Загора – 22; Хасково – 25; Шумен – 23; Ямбол – 15.
Общо 221 266 са потвърдените към момента случаи на новия коронавирус у нас, 20 496 от които са активни. 191 552 са излекуваните лица. 1068 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
2969 пациенти с доказан COVID-19 се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 284 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
50 124 са общо поставените дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас до момента. От тях 4207 са поставени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас при 9587 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови 28 случая са регистрирани през последното денонощие. 10 от тях са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 6 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19, са 9218. През изминалите 24 часа са регистрирани нови 40 случая.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ КОНТРОЛИРА КАК СЕ ПРИЛАГА МЕХАНИЗМЪТ, ПО КОЙТО НЗОК И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЛЕКАРСТВА СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ
Контролът по прилагането на механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, по който Касата и производителите на лекарства сключват договори, да бъде осъществяван от министъра на здравеопазването, чрез планови и внезапни проверки, които ще се извършват от назначена от него комисия. Това предвижда проект на Закон за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, информира Zdrave.net.
Съставът на комисията ще включва представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Срокът за доклада от проверката е 14-дневен, а самият доклад се публикува в интернет, предвижда още законопроектът. Министърът пък ще може да отправя препоръки до Надзорния съвет на НЗОК.
В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлага по изключение през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв – имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на механизма.
Вносителите уточняват, че предлаганото допълнение в Закона за здравето се налага и заради констатирана необходимост от доразвиване на съдържанието па подзаконовия нормативен акт, издаван от министъра на здравеопазването, с който се определят условията и редът за водене на регистрите, информационните бази от данни и системи, включени в Националната здравноинформационна система, видът на включваната информация, начинът, условията и редът за предоставянето ѝ. „По този начин се цели на подзаконово ниво за яснота и удобство да бъде постигнато кодифициране на регистрите, информационните бази от данни и системи, които следва да бъдат инкорпорирани в Националната здравноинформационна система и да се водят като част от нея“, пишат те. Така се създава и необходимото правно основание за бъдещо включване на конкретни бази от данни като част от Националната здравноинформационна система при възникнала необходимост от такова, предвид динамиката в обществените отношения в областта на здравеопазването, протичащия понастоящем процес по изграждане на Националната здравноинформационна система и предстоящото ѝ надграждане.

МЗ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ДЛЪЖНОСТТА „ДИРЕКТОР“ ЗА ПЕТ РАЙОННИ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЗЦИИ
МЗ обяви конкурс за длъжността „Директор“ за Столична регионална здравна инспекция, РЗИ-Перник, РЗИ-Стара Загора, РЗИ- Кюстендил и РЗИ – Софийска област, съобщи Zdrave.net.
Кандидатите трябва да притежават образователно-квалификационна степен „магистър” по медицина; да притежават призната медицинска специалност; 3 (три) години стаж след придобиването на специалността; да притежават квалификация по здравен мениджмънт. Освен това трябва да притежават компютърна грамотност и да познават действащото законодателство, в т.ч. подзаконовите актове в областта на администрирането на дейността на регионалната здравна инспекция.
Конкурсът ще се проведе чрез защита на концепция за стратегическо управление на тема “Стратегия за управление и развитие на Регионалната здравна инспекция, включително и в условията на извънредна епидемиологична обстановка”, като за всеки кандидат тя е конкретизирана спрямо региона, за който кандидатства.
Документи за участие в конкурса ще се приемат до 4 март 2021 г.

ПАРЛАМЕНТЪТ ЛИБЕРАЛИЗИРА НАЧИНА, ПО КОЙТО МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СТРАНИ ОТ ЕС ЩЕ МОГАТ ДА ПРАКТИКУВАТ ПРОФЕСИЯТА СИ У НАС
Парламентът либерализира начина, по който медицински специалисти от страни от Европейския съюз (ЕС) ще могат да практикуват своята професия у нас. Промените бяха приети на първо четене в Закона за признаване на професионалните квалификации с критиките и на управляващи, и на опозиция, информира Zdrave.net.
С промените става възможно стоматолог от Испания, който е обучаван три години, да получи същите професионални права у нас, наравно с неговия колега в България, който е следвал шест години по специалността.
Депутатът от БСП професор Георги Михайлов остро се противопостави на тази възможна практика: „Във Федерална република Германия нито една от федералните републики не е приела тази промяна, за да може дентална медицина да се практикува от граждани на ЕС, които са изкарали, да не кажа съботно-неделно обучение, но един срок на обучение, който е абсолютно недостатъчен за придобиването на такава магистърска степен“
Депутатът от ДПС Нигяр Джафер заяви, че ДПС ще приемат промените на първо четене, заради опасността страната ни да бъде санкционирана за късно транспониране на европейска директива. Джафер обаче заяви, че до второто четене на закона трябва да бъде намерен механизъм, който да защитава българските специалисти и тяхната по-висока квалификация: „Това е конкретен пример, в който трябва да устоим интересите на българското общество. Помним случаи, когато имаше казуси за признаване на квалификация от страни като Украйна, Молдова, Турция, Македония, особено в областта на медицинските специалности. Те преминаваха през много сериозни приравнителни изпити и признаване на квалификацията, включително от съсловните организации. Ние нямаме причина да не изискваме същото високо ниво на образование, на години обучение и от партньори в рамките на ЕС“.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ДА ПОЛУЧАТ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ И ЩЕ СЕ ПРИЛАГАТ У НАС
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари поиска чрез писмо до здравните власти повече информация за всяка налична или очакващата се да постъпи в мрежата ваксина срещу COVID-19. Позицията им е адресирана до здравния министър, директора на Изпълнителната агенция по лекарствата и председателя и заместник-председателя на Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net.
Личните лекари задават редица въпроси, свързани с ваксините. Освен строго специфични моменти от приложението на продуктите, те искат и насоки за начините на заявяването на ваксините в амбулаториите за ПИМП, особено в практиките извън областните градове. Медиците питат и при кои състояния на пациентите е нужна предварителна консултация със специалист и дават пример с хората с автоимунни заболявания като множествена склероза, Лупус, Бехтерев и други.
Те искат и да знаят при кои точно възрасти на пациентите трябва или не трябва да се поставя ваксината. Интересуват се и от специфичните начини на съхранение.
В писмото си личните лекари уточняват, че отговори на голяма част от въпросите им се съдържат в кратката характеристика на различните ваксини, но според тях тя не е пригодна за бързо и лесно четене. Те отбелязват още, че в частта индикации и контраиндикации характеристиките са „доста уклончиви“, което е наложило и исканата от тях по-подробна информация.

Математикът Лъчезар Томов: ИМА ОПАСНОСТ ДА ПРЕДИЗВИКАМЕ ТРЕТА ПАНДЕМИЧНА ВЪЛНА
Има опасност да предизвикаме трета пандемична вълна, която може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите. Това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. По думите му в момента сме с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.
Сегашните предпазни мерки няма да са достатъчни при новите щамове на коронавируса, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи, изтъкна математикът. „Не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече.“
Липсва дисциплина, хората нямат и доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки, допълни Лъчезар Томов.
Според него големите ученици трябва да с по-хубави маски и да учат на „постоянно отворени прозорци“, както и да се тества „активно и агресивно“.
Школите за танци и фитнесите също са места, където би могло да има клъстери, каза още Томов. Той определи посетителите на фитнес залите като рискови като поведение.
„Това са хора, които не си носят маски никъде, които не внимават какво правят, купонясват, които обикновено са малко по-здрави от другите и дори няма да знаят, че са болни.“
Има закъснение от една седмица между мерките и задействането им, посочи Лъчезар Томов. Той изтъкна още, че разликата между войната и епидемията е, че при войната можете да сключите примирие с разумен противник.
„Вирусът не е разумен. Той е машина. Вирусът не може да сключи примирие. Имате само две устойчиви състояния – ендемичен вирус: постоянни епидемии, постоянно умиране на хора дълго време, особено когато е стабилен като коронавируса, или изчезва, както изчезна първият SARS. Вече е късно да изчезне само с блокади. Обаче може да изчезне със систематично ваксиниране за няколко години“, подчерта Лъчезар Томов.

Акад. д-р Богдан Петрунов: ВИРУСЪТ СЕ ИЗМЕНЯ И ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ПОСТОЯННО
Вирусът се изменя и това ще продължава постоянно. Това е естественият ход на епидемията и е напълно нормално. Това коментира пред bTV специалистът по имунология и алергология и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) акад. д-р Богдан Петрунов. Поради тази причина според него е напълно възможно да се създават ваксини на определен период от време.
Акад. Петрунов подчерта голямата роля на НЦЗПБ при геномното секвениране на вируса.
Специалистът изтъкна, че преболедувалите от COVID-19 не бива да се успокояват, че няма как да се заразят с някоя от новите мутации на щама. „Антителата, които са се получили, и клетъчният имунитет, който се е създал по време на първото ви боледуване, не може 100-процентово да ви защити спрямо английския вариант, или спрямо бразилския, или спрямо южноафриканския. Има шанс да се заразите и втори път да се разболеете“, посочи той. Имунологът обаче допълни, че след боледуване изграденият имунитет ще реагира при среща с някои от новите щамове. Не в същия обем, не в същия интензитет, но също може да защити човешкия организъм, поясни той.
Според акад. Петрунов скоро не трябва да сваляме маските. Още дълго ще трябва да използваме маските на определени места и да спазваме противоепидемичните мерки, независимо от резултата от имунизацията, коментира той. Имунологът даде пример и със строгия контрол в това отношение в чужбина и по-конкретно Дубай. “Имах пациент, който ми каза, че в Дубай да излезеш на улицата без маска просто е невъзможно, има камери навсякъде и те снимат“, разказа той, като подчерта, че режимът на мерките у нас е изключително лек.
Според акад. Петрунов връщането на учениците в клас не е грешка. „Има проведени много големи проучвания на милиони семейства, които имат деца от 8 до 12 години и дори от 12 до 18 години. Данните убедително показват, че тези, които са до 12 години, не крият опасност от разпространение на инфекцията в по-висока степен, при тези от 12 до 18 години има малко по-голям риск за разпространение, но той е значително по-малък от този, който крият ресторантите, моловете, нощните заведения“, обясни той. Поради тази причина специалистът е на мнение, че отварянето на фитнесите и търговските центрове е преждевременно и е трябвало да се изчака до началото на март, за да започнат работа заедно с ресторантите.

БЛИЗО 24% ОТ УЧИТЕЛИТЕ У НАС СА ПОЖЕЛАЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Близо 24% от учителите у нас са пожелали да се ваксинират срещу коронавируса, или това са 22 500 учители. Има и непедагогически персонал, който се ваксинира, има също преподаватели и непреподавателски състав във висшите училища. Докато се прави ваксинацията на втората група, в която са учителите, списъците за ваксинирането са отворени, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”, информира БТА.
Министър Вълчев отбеляза, че има случаи на отказ за ваксиниране на учители в последния момент, но учителите ще имат възможността да се ваксинират и на по-късен етап, когато започне ваксинацията на всички в страната. Желаещите учители да се ваксинират бяха в началото 21%, а сега са 24%, каза министър Вълчев. Той съобщи, че към момента 2400 са карантинираните деца и ученици, като 1700-1800 са учениците, а останалите – деца от детските градини.
“Имаме масова ваксинация на учителите и 2 на 1000 бяха положителните проби от близо 28 000 тестове, които бяха направени на учители и на непедагогически персонал. Имаме 0,2%, които са положителни проби, има в отделни училища – по двама-трима заболели, можем да говорим за клъстер, но към момента не можем да говорим за по-сериозно разпространение на заразата, особено в детските градини”, коментира министър Вълчев.
Педагогическите специалисти в България са близо 90 000.
От днес към присъствено обучение за две седмици се връщат учениците от сеVII, VIII и XII клас. От 4 януари в класните стаи се обучават учениците от I до IV клас.

ТРУДНО ИЗПЪЛНИМО СЕ ОКАЗВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ НА МАСКИ В ЧАС ЗА ДЕЦАТА ОТ ГОРНИТЕ КЛАСОВЕ
Присъственото обучение на големите ученици в Габровска област започна безпроблемно. От децата, които трябва да са в класните стаи, отсъстват 5%.
Връщането в клас са отказали родителите на 14 деца от областта, а причините са здравословни, съобщи БНР.
След сутрешния филтър в първия присъствен ден за големите ученици, няма нито един върнат от училище с признаци на заболяване. Следи се за спазването на мерките.
Трудно изпълнимо се оказва задължителното носене на маски в час за децата от горните класове. Особено в часовете по чужди езици.
Миглена Пройнова от Професионалната гимназия по туризъм в Габрово: „Учениците все пак трябва да чуят произношение, ти да чуеш тяхното произношение, така че се надявам сега да можем в по-топлото и хубаво време да разтваряме прозорци и да не слагаме маски, особено в тези часове, които наистина изискват комуникация директно на езика“.
Ваксинирането срещу COVID-19 на преподавателите и непедагогическия персонал в училищата продължава. 21% от тях са заявили желание да получат от препарата, като се очаква интересът сред тази приоритетна за имунизация група да се повиши.
Бързи тестове за коронавирус са пожелали да си направят около 40% от учителите. Половината от тях са изследвани и при всички резултатите са отрицателни.

ЗАПОЧНА ВАКСИНИРАНЕТО НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТ ЯМБОЛСКИТЕ УЧИЛИЩА
Броят на учителите в Ямболска област, желаещи да се ваксинират, постепенно се увеличава, отчетоха от Регионалното управление. Днес и утре ще бъдат поставени ваксини на първите в списъците, уточни директорът на регионалното управление Стойко Стойков, съобщи БНР.
„Малко, 42 ваксини са отпуснати към момента за Ямболска област. 361 учители и 89 от помощния персонал бяха записаните, а това е една отворена система и който размисли и реши, може да се запише“, каза още той.
Близо 1000 са изследваните учители и непедагогически персонал с антигенни тестове, като до момента няма отчетени положителни проби.
Все още не са проучвани нагласите сред родителите на учениците дали са склонни децата им също да бъдат изследвани с антигенни тестове.