НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.01.2022)

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СФОРМИРА ПАНДЕМИЧЕН КОМИТЕТ
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Решението е взето на работна среща в Министерството на здравеопазването, на която присъстваха здравният министър, заместник-министрите, доц. д-р Ангел Кунчев и експерти, ангажирани с наблюдението на епидемичната обстановка.
Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.
След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон на коронавируса.
Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки. „Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани“, посочи главният държавен здравен инспектор.
Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

В СТОЛИЦАТА ЗАСИЛВАТ ПРОВЕРКИТЕ И КОНТРОЛА ЗА СПАЗВАНЕ НА ВЪВЕДЕНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Засилват се проверките и контролът за спазване на въведените противоепидемични мерки на територията на Столична община. Това важи за градския транспорт, големите търговски обекти и т.н., стана ясно на среща между здравния министър проф. Асена Сербезова и кмета на София Йорданка Фандъкова, в която участваха заместник-министрите на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По време на срещата стана ясно, че изнесените имунизационни пунктове на територията на Столична община възобновяват работа от днес, като на сайта на общината е публикуван график на работното им време. В имунизационните пунктове в общинските болници и диагностично-консултативните центрове ще бъде въведено гъвкаво работно време и стъпаловиден график на работа.
Обсъдена беше и възможността да се увеличи обемът на доболничната помощ на територията на Столична община чрез осигуряване на 24-часов достъп в някои COVID зони.
И здравният министър, и кметът на столицата бяха категорични, че ще бъде направено всичко възможно за осигуряването на максимално дълго присъствено обучение за учениците. Към този момент няма причина да се обмислят други хипотези, бяха категорични участниците в срещата.
„Радвам се, че имаме добър диалог както в посока контрола и спазването на противоепидемичните мерки, така и относно гарантирането на достъпа до качествено здравеопазване в столицата. С общи усилия, уверена съм, ще се справим!“, подчерта министър Сербезова.

ОБЩО 3 711 638 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС, ОТ ТЯХ 6830 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1918 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 343 от тях са установени с PCR, а 1575 – с бързи антигенни тестове. 73,62% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
През изминалото денонощие са направени общо 17 408 теста, от които 2943 са PCR, а 14 465 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 140; Бургас – 72; Варна – 205; Велико Търново – 31; Видин – 8; Враца – 41; Габрово – 19; Добрич – 14; Кърджали – 13; Кюстендил – 59; Ловеч – 28; Монтана – 23; Пазарджик – 36; Перник – 42; Плевен – 33; Пловдив – 146; Разград – 18; Русе – 51; Силистра – 11; Сливен – 53; Смолян – 12; София област – 74; София град – 577; Стара Загора – 101; Търговище – 5; Хасково – 60; Шумен – 27; Ямбол – 19.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 751 458, от тях активни са 106 712. Излекуваните лица са 613 666, за последните 24 часа са регистрирани 638 от тях.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4306 пациенти, 455 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 315, от тях 80% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 3 711 638, през последното денонощие са приложени 6830 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 18 106. Нови 15 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях четири са установени при лекари, два – при медицински сестри, един – при санитар и осем – при друг медицински персонал.
31 080 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 53 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 96,23% от починалите лица не са били ваксинирани.

Математикът Николай Витанов: ВЕРОЯТНОСТТА ДА ДОСТИГНЕМ 10 000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН НИКАК НЕ Е МАЛКА
„По предварителни изчисления вероятността да достигнем 10 000 заразени на ден никак не е малка“. Това заяви пред bTV математикът от БАН проф. Николай Витанов, информира Zdrave.net. От думите му стана ясно, че е напълно възможно сегашният рекорд от 6800 заразени на ден да бъде пречупен, и то в съвсем близко бъдеще. „Февруари ще е месецът на Омикрон, защото през януари още ще се борят с делта“, прогнозира той.
„В края на ноември бяха направени няколко прогнози. Моята система за ранно предупреждение засече Омикрон една седмица преди Нова година. Към третата седмица на януари той ще е доминантен. Оттам нататък ще сме във властта на Омикрон. Още утре ще видите на какво е способен този вирус“, допълни Витанов.
По думите му, локдаунът е политическо решение.
„Този вариант е много заразен и трябва да се внимава. Може да се разболеят лекари в „Бърза помощ“, медицински сестри. Всичко зависи от това какво е състоянието на армията от здравни специалисти. Ако тази армия е в добро състояние, може да се мине и без локдаун. Ако обаче там има проблем, дори да си от Харвард, няма да имаш избор”, каза проф. Витанов. Той отново подчерта колко важно е хората да се пазят.
„Говорят, че имам раздвоение на личността, но аз ви казвам, че трябва да се пазите. Нека на Витанов му е зле и да му провалим прогнозата като си спазваме мерките“, призова математикът. Той прогнозира още, че след 15 март вече вълната ще е отшумяла.

ПОЯВЯВАТ СЕ ПОВЕЧЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ОМИКРОН ЗАСЯГА ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА
Появяват се повече доказателства, че вариантът на коронавируса Омикрон засяга горните дихателни пътища, причинявайки по-леки симптоми от предишните COVID варианти. Това заяви на 4 януари представител на Световната здравна организация, информира БНР.
“Виждаме все повече и повече проучвания, които сочат, че Омикрон заразява горните дихателни пътища за разлика от другите досегашни коронавирусни варианта, които могат да причини тежка пневмония”, посочи Абди Махамуд от СЗО пред журналисти в Женева, като каза, че това може да е “добра новина”, предаде агенция „Ройтерс“.
Той обаче добави, че високата преносимост (трансмисивност) на Омикрон означава, че на много места този коронавирусен вариант ще стане доминиращ в рамките на седмици, представлявайки заплаха за страните, където голяма част от населението остава неваксинирано. Неговите забележки за намаления риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, включително проучване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон. Въпреки това Махамуд изрази предпазливост, посовайки, че наред с други фактори, Южна Африка има младо население.
Запитан дали е необходима специфична за Омикрон ваксина, Махамуд посочи, че е твърде рано да се каже, но подчерта, че решението изисква глобална координация и не трябва да се оставя на търговския сектор да решава сам.

ИЗНЕСЕНИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ В СОФИЯ ВЪЗОБНОВЯВАТ РАБОТАТА СИ
През предстоящия уикенд, 8 и 9 януари, ще се възстанови работата на изнесените ваксинационни пунктове в София. Това е решил общинският щаб за борба с коронавируса, свикан от кмета на София Йорданка Фандъкова, на заседание днес, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Столичната община.
Ваксинационните пунктове бяха отворени през миналата година с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, както и да се намали натискът към здравните заведения. Те се намират в моловете “Парадайс”, “Сердика”, “Ринг Мол”, The Mall, “България”, както и в културния дом в ж.к. “Дружба”. Ваксини през съботно-неделните дни ще се поставят и в разкритите пунктове на две от станциите на метрото – “НДК” и “Софийски университет”, както и в 12 ДКЦ и 24 ДКЦ. Продължава и инициативата на Столичната община за поставяне на ваксини на работното място по заявка на компании.
От днес вече работят ваксинационните пунктове в седем диагностично -консултативни центъра (8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24), както и в метростанциите “НДК” и “Софийски университет”.
Сто хиляди души са били ваксинирани през миналата година в разкритите от Столичната община пунктове, а над 40 процента от столичани имат завършен ваксинационен курс. Това е станало ясно по време на заседанието на кризисния щаб, информират от общината.
По данни на Регионалното управление на образованието в София 425 ученици от общо 143 хиляди и двама учители от 16 хиляди са карантинирани към момента, което е сравнително малък процент. През последната седмица на декември в училище са се върнали в присъствена форма на обучение 78% от всички ученици. Само три групи от детските градини към момента са карантинирани.

ОБЩИНА ПЕТРИЧ ОСИГУРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНО КИСЛОРОДНА АПАРАТУРА ЗА БОЛНИЦАТА В ГРАДА
Община Петрич осигурява допълнително кислородна апаратура за болницата в града, информира БТА като се позова на информация от общината.
Общината продължава последователно да изпълнява дейности, свързани с поддържането и оборудването на филиала в Петрич на МБАЛ “Югозападна болница” ООД. От общинската администрация посочват, че през изминалата повече от година приоритетно усилията и финансовия ресурс са насочени към обезпечаване с кислород на всички отделения в лечебното заведение, което вече е факт. Покриването на медицинските стандарти за лечение на тежко болни пациенти ще се допълни с поръчан апарат за механична вентилация за отделението по реанимация и два мобилни апарата за високопоточен кислород, които ще бъдат насочени към отделенията по неврология и по вътрешни болести.
Направена е заявка за доставка на шест специализирани легла за отделението по реанимация, тъй като наличните не са подменяни от десетилетие, съобщават още от община Петрич. Приключва и обществената поръчка за подмяна на котела, газовата горелка и преработване на газовата инсталация в котелното отделение на болницата, с което ще се осигури по-добро отопление и по-нисък разход на природен газ, допълват от общинската администрация.
Инвестициите са в размер на триста хиляди лева, е посочил кметът на Петрич Димитър Бръчков, съобщават от общината. Градоначалникът е допълнил, че местната власт цели лечебното заведение в Петрич да бъде в пълна готовност, ако прогнозите за нова вълна на COVID пандемията се сбъднат.
От община Петрич съобщиха, че от началото на тази година пациентите с усложнения вследствие на COVID-19, настанени за лечение в местното лечебно заведение, са единайсет. Трима пациенти са приети само за няколко часа днес, посочват от общината. Оттам допълват, че всички ваксини са налични в имунизационния кабинет на филиала в Петрич на МБАЛ “Югозападна болница”, а интересът към поставянето на ваксини в общината е висок.

СТУДЕНТИ ДАРИХА СРЕДСТВА ЗА ДЕТСКАТА ХИРУРГИЯ В МБАЛ „СВЕТА АННА“ – ВАРНА, НАБИРАТ ОЩЕ СРЕДСТВА ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА МОДЕРНА ЛАЗЕРНА СИСТЕМА
Дарение за Детската хирургия в МБАЛ „Света Анна“ – Варна на стойност 7000 лева за закупуване на лазерна система направи в навечерието на Рождество Христово Асоциацията на студентите по медицина – Варна. Една част от средствата бяха събрани от благотворителен Коледен базар, а останалата постъпи като дарение от спомоществователи, съобщи БНР.
За да бъде закупена лазерната система са необходими 20 000 лв. Всеки, който има желание да дари сума може да го направи и по банков път, по сметката на лечебното заведение.
“Често при нас идват деца с кожни проблеми, а най-разпространеният сред тях са хемангиомите. Това са доброкачествено кожни тумори, които обаче могат да бъдат със злокачествена локализация – по клепачи, длани, половите органи. Най-често тези доброкачествени тумори се развиват на възраст под една година и то бурно и екстензивно. Лечението е премахване чрез изрязване, затова искаме да опитаме с този по-щадящ метод”. Това каза в предаването “Новият ден” на Радио Варна началникът на Детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна”- Варна д-р Румен Христов.
Даренията получени от асоциацията до 21.12.2021 г. бяха преведени по сметката на болничното заведение. Тъй като продължават да получават дарения информация за получените средства студентите публикуват на тяхната фейсбук страница. За да бъде закупена лазерната система са необходими 20 000 лв. Всеки, който има желание да дари някаква сума по банков път по сметката на лечебното заведение.