НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.01.2021)

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИНВЕСТИРА В ПОДГОТОВКАТА НА ПОВЕЧЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
Държавата следва да инвестира и да подпомага инвестициите в развитието на човешкия капитал в системата на здравеопазването, защото по този начин се постига по-високо качество на медицинските услуги, увеличена конкурентоспособност, по-високи и устойчиви темпове на икономически растеж и по-висок жизнен стандарт на населението. Това се казва в проекта на Националната здравна стратегия 2021-2030, информира Zdrave.net.
В стратегията се отбелязва, че за обучението и оптималното преразпределение на човешките ресурси в здравеопазването е необходимо създаване на благоприятна среда, предоставяща възможности и стимули, които да произведат в самите хора желание за обучение по конкретна медицинска професия и работа по нея в конкретно работно или населено място. От Министерството на здравеопазването са категорични, че най-същественият проблем за човешките ресурси в здравеопазването в България е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си.
За реализиране на политиката за осигуряване на човешки ресурси в здравеопазването било необходимо разработване и въвеждане на единна информационна система за регистрация и мониториране на персонала в здравеопазването. Нужна била и активна политика за инвестиране в човешкия капитал, насочена към инвестиции в медицинското образование и професионалното обучение, които осигуряват обща фундаментална подготовка и базови знания и умения, приложими в здравеопазването.
Обучението на медицинските специалисти ще бъде обвързано със здравните потребности на населението и необходимостта от осигуряване на оптимално съотношение между отделните категории медицински персонал. В тази връзка било необходимо полагане на целенасочени усилия за увеличаване броя на приеманите студенти по специалност „Медицинска сестра“ и повишаване интереса на младите хора към придобиване на тази професионална квалификация, за да може образователната система в средносрочен и дългосрочен план да започне да отговаря на идентифицираните потребности на здравната система от този вид медицински специалисти.
Нужни били инвестиции в следдипломното обучение в системата на здравеопазването, което осигурява придобиването на специализирани професионални знания, умения и компетентности, свързани с упражняването на медицинската професия или специалност. От съществено значение е професионалното развитие на медицинските специалисти в условията на бързо развиващи се технологии и научни познания в медицината, повишени очаквания от страна на обществото към предоставяните здравни услуги, застаряващо население, променени здравни потребности и промяна в професионалната роля и отговорности на медицинските специалисти, изискваща екипност, изграждане на партньорства и мултидисциплинарен подход, излизащ извън тесните рамки на биомедицинския подход. Изисква се ново отношение и нагласа в медицинските специалисти за създаване на ефективни партньорства както помежду им, така и с пациентите, с лечебното заведение, в което работят и с обществото като цяло.
Съществена част от професионалното развитие на медицинските специалисти е следдипломното обучение, което включва обучение за придобиване на специалност и продължаващо медицинско обучение. Държавното финансиране е насочено към специалности, при които се отчитат негативни тенденции, включително при които заявените потребности надвишават броя на специализантите, т.е. при които се очаква дефицит поради това, че броят на завършилите специализанти няма да е достатъчен за задоволяване на всички заявени потребности от специалисти.
Следващите по ред инвестиции са в създаването на мотивация на медицинските специалисти за работа в България и за стимулиране на професионалната им реализация в определени райони на страната.
Като нужни стимули са отбелязани осигуряване на стипендия по време на обучението, осигуряване на ведомствено жилище, съдействие при започване на работа на съпруга/съпругата, осигуряване на възможност за записване в детска градина или училище за семейства с деца, създаване на по-добри финансови условия чрез допълнително заплащане, особено в системата за първична медицинска помощ и др.
По-равномерно разпределение на медицинските специалисти на територията на страната в средносрочен и дългосрочен план можело да се очаква при сближаване на социално-икономическите условия и качеството на живот между отделните региони и съответно по-балансирано демографско развитие на населението.

4689 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 453-МА ОТ ТЯХ СЕ НАМИРАТ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
171 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, като 72 от тях са установени с PCR, а 99 – с бързи антигенни тестове. Направените през последното денонощие тестове са общо 2660, от които 1816 са PCR, а 844 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 4; Варна – 18; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 8; Габрово – 1; Добрич – 5; Кърджали – 2; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Пазарджик – 3; Перник – 9; Плевен – 6; Пловдив – 11; Разград – 5; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 5; София град – 58; Стара Загора – 3; Шумен – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 203 051. От тях 72 962 са активни. 122 411 са излекуваните лица. 944 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
4689 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 453-ма от тях се намират в интензивни структури.
Общият брой на ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента е 4739. През последните 24 часа не са регистрирани нови ваксинации.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при общо 8933 лица-медицински служители. Шест са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях три са установени при медицински сестри, един – при санитар и два – при друг медицински персонал.
7678 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. През изминалите 24 часа са регистрирани 34 нови случая.

ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВАКСИНАЦИОНЕН ЩАБ
Актуални въпроси, свързани с разпределението на пристигналата втора пратка от 25 000 дози ваксини. Това обсъдиха членовете на Националния ваксинационен щаб, който заседава днес, съобщиха от пресцентъра на Министъра на здравеопазването.
Петте начални точки – СРЗИ, БулБио, РЗИ-Бургас, РЗИ-Варна и РЗИ-Пловдив ще предоставят количествата ваксини на останалите РЗИ в страната, след предварителна заявка и по график, веднъж седмично.
Предстоящото поставяне на втората доза, на вече ваксинираните срещу COVID-19, ще бъде организирано от ваксинационните центрове, поставили първата доза и в срок от 21 дни след нея, стана ясно от представен отчет на Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов запозна членовете на Националния ваксинационен щаб с процеса по разглеждането на документите на втората кандидат-ваксина срещу COVID-19 от Европейската агенция по лекарствата. Очаква се това да се случи в следващите 48 часа.

ВТОРАТА ПРАТКА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ПРИСТИГНА В БЪЛГАРИЯ
„Втората пратка ваксини срещу COVID-19 пристигна в България. Вече е започната организация по тяхната спедиция до пет точки в страната с логистична фирма. Следващата стъпка е те да достигнат до всички 28 регионални здравни инспекции в страната, за да продължи ваксинацията на всички желаещи, които са определени в първата фаза на ваксинационния план. До две седмици се очаква да завърши тази първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора, като общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000. В момента се уточнява и броят на желаещите да се ваксинират учители, които също попадат във втора фаза на плана“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
До шести януари се очаква становището на европейския регулатор за втората ваксина срещу COVID-19 на Moderna, след което ще стартира и доставянето й в държавите от Европейския съюз. Очаква се разрешение и за трета ваксина, обясни още министър Ангелов.
„Хубавото, което мога да кажа, е, че бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази, както са разписани в самото начало, се увеличава. Нека българските граждани да са спокойни, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще получи безплатна ваксинация. Всичко, което е записано във ваксинационния план, ще се случи. Ще има безплатни ваксини за всеки, който доброволно е заявил, че желае“, допълни министърът на здравеопазването.
До момента в Изпълнителна агенция по лекарствата са постъпили четири сигнала за нежелани лекарствени реакции след поставянето на ваксините срещу COVID-19. Едната странична реакция е била замайване, за около 15 минути след поставянето, две оплаквания за локална болка на мястото, където е поставена ваксината, а едно медицинско лице е съобщило за леко повишаване на температурата си. Всички оплаквания са преминали за по-малко от ден.

32-МА МЕДИЦИ И ЧЕТИРИМА УЧИТЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19 В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
В област Велико Търново 32-ма медици и четирима учители са сред активните случаи на COVID-19, съобщи БНР. В Регионалната здравна инспекция очакват втората доставка на ваксините за медиците на първа линия от пет области в Централна и Северна България.
С коронавирусна инфекция са 12 лекари и 13 медицински сестри, включително и в областната болница във Велико Търново, посочи нейният директор д-р Стефан Филев
От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново заявиха, че най-рано в сряда очакват втората пратка на ваксините за медиците на първа линия за областите Русе, Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново, посочи директорът д-р Евгения Недева:
„Голяма част от медиците преболедуваха и се въздържат все още да се ваксинират, тъй като имат някакъв имунитет“.
В област Велико Търново са ваксинирани 200 медици, желание са заявили близо 900.

Доц. Михаил Околийски: ВАКСИНАЦИОННИЯТ ПЛАН НА БЪЛГАРИЯ Е ДОБЪР
“Темповете на ваксиниране зависят както от наличието на ваксини, така и от създаването на ефективни механизми за процеса на ваксинация. Всяка една страна е разработила ваксинационен план и тепърва ще се види доколко той е реализиран успешно. Планът в България изглежда добре, защото предполага ваксинирането на важните групи – медицински работници, учители, хора в напреднала възраст.“ Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, информира Zdrave.net.
Той обаче окачестви като пропуск липсата на единна информационна система, която да съдържа в себе си пациентски досиета и данни за всички налични хора в системата на здравеопазването, за да не се налага да се правят списъци за ваксинация, а това да се случва само с едно кликване на мишката на компютъра.
Доц. Околийски бе категоричен, че интересът за ваксинирането в Европа се увеличава, защото хората виждат ефектите и ползите от ваксините. У нас принос за това има и здравният министър, който първи се имунизира, коментира представляващият СЗО в България.
Доц. Околийски сподели мнение, че хората вече виждат във ваксините най-ефективният инструмент за овладяването на кризата. Има и цели групи, които очакват да бъдат ваксинирани и виждат в това своя собствен интерес, което е разбираемо.
Доц. Околийски бе категоричен, че хората все по-често търсят информация от проверени източници и все по-малко вярват на инфлуенсъри и на социалните врежи.
“Друг проблем на пандемията е домашното насилие – има бум на сигнали за жертви на агресия. Агресията е силно разпространена в страната ни, дори и в ежедневното общуване”, посочи още доц. Михаил Околийски. По думите му влошеното психично здраве и насилието срещу жени и деца е огромен проблем, за който СЗО е предупредило още през март миналата година.
„Създаваме коалиции, за да го предотвратим където може. Имахме добра комуникация с неправителствени организации, с омбудсмана, предложиха се законови текстове. Имаме проект, който ще продължи с “Анимус” и УНИЦЕФ за ранното разпознаване на насилието и действията по него. В него ще бъдат обучени полицаи, социални работници, медицински сестри, лични лекари – хора, които първи се срещат с такива ситуации. Насилието много хора си представят само физическо, но то има много лице. За съжаление пропуснахме един случай в Сандански, където майка уби двете си деца. Медии го разпространиха като животинска реакция, това не е така, това е синдромът на Медея – реакция психологична на напластено насилие“, каза той.
Доц. Околийски обясни, че често в ежедневието сме груби един с друг, включително и когато правим забележка за носенето на маски.
“Има данни за увеличаването на сигналите с 50%, жертвите са затворени в апартаменти с хората, с които живеят и се отключват агресия, повишена тревожност, комбинирани с употребата на алкохол”, добави Околийски и допълни, че за съжаление, на институционално ниво все още липсва координиращото тяло, което да се задейства, за да получат нуждаещите се помощ най-рано.
“Много малко страни се оказаха добре подготвени. СЗО затова призова за повече инвестиции в обществено здраве. Всъщност, сега се видя колко са важни здравните работници, трябва да се спре това изтичане на кадри”, добави той.

БЧК СТАРТИРА МАЩАБНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА COVID-19
Българският Червен кръст стартира мащабна информационна кампания за COVID-19 под надслов „Направи го за тези, които обичаш”. Тя ще се проведе в периода януари – март 2021 г. Kaмпанията цели да акцентира върху важността от спазването на противоепидемичните мерки, както и да предоставя надеждна информация на българските граждани и да се бори с фалшивите новини, съобщи Clinica.bg.
В рамките на кампанията ще бъдат реализирани серия активности, сред които и онлайн събития. Името на кампанията „Направи го за тези, които обичаш” е избрано неслучайно и цели да провокира лична и емоционална ангажираност на всеки гражданин с изпълнението на противоепидемичните мерки, за да предпази близките си, обясниха от организацията.
Инициативата ще бъде реализирана като част от програмата „Дейности в отговор на COVID-19″ на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). Финансирането е от Американската агенция за международно развитие (USAID).
„В БЧК вярваме, че само заедно като общество можем да се справим с днешната предизвикателна обстановка. Затова и стартираме информационната кампания „Направи го за тези, които обичаш” като част от мащабната ни програма „Дейности в отговор на COVID-19″, за да мотивираме повече хора да спазват мерките и да се пазим взаимно“, заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров.
Към момента по програмата „Дейности в отговор на COVID-19″ са предоставени над 30 000 хигиенни пакета, съдържащи и предпазни средства. Също така 2 500 творчески пакета за деца в социално уязвима ситуация са в процес на раздаване, проведени са и стотици сесии за промоция на хигиената и правилна употреба на предпазни средства.

НОВАТА ПРАТКА С 4785 БРОЯ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС ПРИСТИГНА В РЗИ-БУРГАС
Новата пратка с 4785 броя ваксини срещу коронавирус пристигна в Регионалната здравна инспекция в Бургас. С тях ще бъдат ваксинирани близо 2 500 медици от Бургас, Сливен и Ямбол, съобщи БНР.
С микробус на спедиторска фирма пристигнаха ваксините в Бургас. 1300 от тях ще се разпределят в болниците и медицинските центрове в морския град, а останалите количества ще бъдат изпратени в Ямбол и Сливен, каза директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: “Ще завършим фаза 1, в която влизат лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари, стоматолози, фармацевти. Очакваме и още количества да пристигнат. Капацитетът на този фризер е много голям.
Това са само първите пет кутии и от утре започваме, стартираме – както разпределението към Ямбол и към Сливен, така и към лечебните заведения.
Тук вече ще се включат не само специализирани кабинети за имунизации, които бяха разкрити към тези седем болници, които станаха 10 през почивните дни, но и ще бъдат включени всички медицински центрове, където са разкрити такива кабинети”.

НАД 278 МИЛИОНА ЛЕВА Е ИЗПЛАТИЛА НЗОК ЗА РАБОТЕЩИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ МЕДИЦИ
Над 278 милиона лева е изплатила НЗОК за работещите на първа линия в борбата с вируса медици. Това става ясно от справка на здравния фонд за разплатените през изминалата 2020 година суми. От там подчертават, че НЗОК е изпълнила в срок финансовите си ангажименти за 2020 година към всички договорни партньори, информира Zdrave.net.
Във връзка с въведената епидемична обстановка в страната и приетата между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС Методика за изменение и допълнение на Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия са заплатени суми в общ размер на 278 511 750 лв., се разбира от информацията на касата.
Най-много или 161 280 368 лв. са разплатени за „първата линия“ в болнична медицинска помощ, следвани от разходите в специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) или 30 020 476 лв. За дентална помощ ( ДП) са разплатени 51 313 521 лв. Сумата за първичната медицинска помощ (ПИМП) е 10 968 709 лв., като те са разпределени съответно – 9 136 000 лв. за личните лекари, които взеха по 1000 лв. на месец и 2 194 560 лв. за професионалисти по здравни грижи, наети при семейните лекари, като те получиха по 360 лв. допълнително на месец. За медико-диагностична дейност (МДД) са изплатени 12 008 117 лв.

ОБЩИНСКИТЕ АГ БОЛНИЦИ В СОФИЯ ОТЧЕТОХА РЕКОРДЕН БРОЙ БЕБЕТА ПРЕЗ 2020
4 641 бебета са се родили през 2020 г. в двете общински АГ-болници в София. Новородените в “Света София” са 2 277, а в “Шейново” – 2 364. Според директорите на двете лечебни заведения – д-р Гергана Коларова и д-р Румен Велев, 2020 година е рекордна по брой новородени деца, съобщи Clinica.bg.
Въпреки сложната обстановка, породена от COVID-19, направената организация и въведените мерки в работата помогнаха на здравните заведения да осигурят качествени здравни грижи и да запазят доверието на своите пациенти, заявиха от общината. През последните години Столичната община инвестира в двете общински болници в нова медицинска апаратура и обновяване на сградите.
Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че всички 194 детски градини и 24 ясли на територията на Столична община работят. 26 200 са децата, които днес са ги посетили, което е около 60% от капацитета им, написа тя в профила си във Фейсбук.
От днес купоните за храна от детските кухни вече могат да се купуват онлайн. Всеки ден те осигуряват дневното меню за 3100 деца на възраст от 10 месеца до 3 години. Чрез специална платформа родителите се регистрират, заявяват ваучери за храна и ги заплащат по електронен път. Системата е в тестови период, след който към нея ще се включат и другите детски кухни в районите – “Младост”, “Искър”, “Средец”, “Студентски”, “Красно село” и “Слатина”.