НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.12.2019)

116 МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СЕ ВЛЯХА В СЪСЛОВИЕТО
116 абсолвенти, сред които трима чужденци, бяха изпратени с тържествена церемония днес в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, информира Zdrave.net като се позова на БТА. 8 лекарски асистенти, 18 акушерки, 13 медицински рехабилитатори, 31 медицински сестри и 10 специалисти по здравни грижи излизат от факултета със степен “Бакалавър” след четиригодишен курс на обучение. Със степен „Магистър” се дипломират 17 специалисти по здравни грижи.
Сред абсолвентите, които днес получиха дипломите си, са и 51 специалисти по социални дейности със степен “Бакалавър”. Всички те положиха клетвата на медицинската сестра Найтингейл заедно с проф. д-р Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет. Тя им пожела да са добри и отговорни в работата си, за да бъдат запомнени с добро от пациентите си.
На церемонията присъстваха ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, преподаватели, председатели на браншови и професионални организации в здравеопазването. Пред БТА Ваня Георгиева, председател на Регионалната колегия на специалистите по здравни грижи в Стара Загора, съобщи, че голяма част от абсолвентите вече работят, но пак в болниците в Старозагорска област има вакантни места за здравни специалисти. Г-жа Георгиева връчи поздравителен адрес от името на председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева, в който се изказва благодарност към преподавателите от направление “Здравни грижи” за техния всеотдаен и висококвалифициран труд. Лидерът на специалистите по здравни грижи се обръща и към дипломантите: “Скъпи абсолвенти, не забравяйте, че професиите, които сте избрали, изискват знания, всеотдайност и непрекъснато самоусъвършенстване. БАПЗГ осигурява, в сътрудничество с висшите учебни заведения и университетските болници, разнообразни курсове за продължаващо обучение, както и курсове за дистанционно обучение. Така че, възможности има – останалото зависи от Вашето желание, време и сили… Скъпи млади специалисти, вярваме, че ще намерите своето достойно място в България! Бъдете полезни и удовлетворени от работата си, за да получавате заслужено доверие и уважение от Вашите пациенти и цялото общество!”

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев: ЗА ДА ИМА ПРОМЯНА НА ЗДРАВНИЯ МОДЕЛ Е НУЖЕН ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСЕНСУС
Досега при преговорите между НЗОК и Българския лекарски съюз се е инвестирало главно в обема на дейностите. Затова и в момента като брой дейности те са два пъти повече, отколкото са били преди 20 години, въпреки че населението е намаляло 20%. Сега за първи път с това ръководство на БЛС се поставят нещата в по-друг аспект. Те настояват за увеличение на единичната цена на пътеките, като, забележете, пак за първи път е това, те самите предлагат мерки да се ограничи броят на т.нар. кухи хоспитализации. Това каза в предаването „Още от деня” по БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев,
информира Zdrave.net.
Попитан за липсите на реформи в сектора, д-р Дечев каза, че това се дължи на следните причини: „За да има промяна на този модел, трябва политически консенсус. Нито една политическа сила сама не може да го промени. Т.е. този, който отговаря за политическия консенсус, това е парламентът. На първо място е парламентът. На второ място, да се спре и сегашното продължаване на даване на разрешения за нови дейности, медицински, в региони, в които има предостатъчно такива болници. Което също продължава в момента. И най-после това нищоправене, което продължава години, т.е. не се подхожда към промяна на този модел, трябва да спре. Отговорният за това нещо е всички знаем кой, и го призоваваме най-после да се предприемат мерки за промяна на този модел”.
„Постоянно се насажда твърдението, че парите били много. Парите като цифра са много, но нека да видим как стои българинът спрямо европееца, тоест как стоим спрямо този европеец, с който сме в един съюз” коментира увеличения бюджет за здраве следващата година управителят на НЗОК .Според него за парите, които се отделят за здраве, се получава „един съвсем не лош медицински продукт като цяло”. „Ако в България отделяме около 380 лева за болнична помощ, на ниво средно ЕС, тази сума е около 2000 лева на човек. Значи, представете си как с шест пъти по-малко пари трябва да постигнете качеството, което е в Европа, което аз твърдя, че на не малко лечебни заведения у нас го постигат”, допълни д-р Дечо Дечев.

МЗ ПУБЛИКУВА ФАРМАЦЕВТИЧЕН НАРЪЧНИК ЗА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане Проект за наредба за приемане на фармако-терапевтично ръководство по пневмология и фтизиатрия. Целта е прилагането на единен терапевтичен подход при лечение на белодробни заболявания, информира Clinica.bg като се позова на МЗ.
От ведомството подчертават в мотивите си, че болестите на белите дробове заемат първо място в общата заболеваемост и са сред водещите причини за смърт. И допълват, че проектът съдържа терапевтични схеми и алгоритми за лечение на тези заболявания с лекарствени продукти. „Фармако-терапевтичното ръководство е изградено на базата на най-новите теоретични познания за биологията на патологичния процес при отделни нозологични единици, съвременните диагностични възможности и терапевтични подходи”, обясняват от здравното ведомство. Проектът на ръководството е структуриран в осем раздела: бронхиална астма, белодробен тромбоемболизъм при лица над 18-годишна възраст, ХОББ, хронични гнойни болести на белия дроб, кистична фиброза (муковисцидоза) при лица над 18-годишна възраст, идиопатична белодробна фиброза, пневмонии и дихателна недостатъчност.
Необходимостта от него е аргументирана с данни за заболеваемостта и смъртността от тежките белодробни болести. Така например астмата засяга 10-15% от децата и 5-10% от възрастните, като пациентите с това заболяване в света са 339 млн. В България броят на болните е над 400 000 души. Повечето от смъртните случаи от астма са предотвратими. „Причините за тях са неподходящ подход в лечение на заболяването или прекомерна употреба на облекчаващ бронходилатиращ медикамент вместо поддържащото противовъзпалително лечение”, подчертават експертите на МЗ.

Доц. д-р Иван Чавдаров: РОБОТ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ПОЗВОЛИ НА ДЕЦАТА С ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА ДА СЕ ЛЕКУВАТ У НАС
Тази година Националната кампания “Българската Коледа” ще събира средства за високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация на деца, припомня Zdrave.net.
В Специализираната болница за рехабилитация на деца с детска церебрална парализа “Света София” имат нужда от рехабилитационен робот за обучение за ходене от ново поколение. Наличният сега апарат също е купен със средства от “Българската Коледа” миналата година.
Роботът “Андаго” е за наземно ходене. Преди обаче да се стигне до наземно ходене, трябва да се тренира ходене в определени условия, които дават възможност детето да заеме правилна позиция на таза и на долните крайници, за да може мозъкът на детето да бъде обучен да обслужва походката“, обясни пред БНТ разликата доц. д-р Иван Чавдаров, управител на болницата.
По думите му друг такъв робот в България няма. „Има най-различни роботи, които обслужват походката, но исканият от нас е най-добре организираният и най-модерният робот. Успява да организира движенията в трите равнини на походка – глезенни, коленни и тазобедрени стави. Освен това дава обратна връзка на пациента има ли грешки в ходенето, които да може да изчисти. Новият апарат струва 300 000-400 000 лева“, каза доц. Чавдаров. Той уточни, че от модерния апарат биха се възползвали много деца, които вместо да ходят в чужбина, където процедурите са много скъпи, а у нас ще ги покрива НЗОК. „Искаме министър Ананиев да обърне внимание и да бъде включена клинична пътека за високотехнологична рехабилитация за деца с церебрална парализа, защото децата няма да бъдат повече от 1000“, обясни доц. Чавдаров.

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ СПОДЕЛИХА СВОИТЕ ЛИЧНИ ИСТОРИИ НА ИЗЛОЖБА В ИНСТИТУЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ОБМУДСМАН
На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Той е обявен за първи път през 1992 г. от Генералната асамблея на. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни мерки, с които да подобрят качеството на живот на хората с увреждания като достъп до архитектурна среда, образование, пазара на труда и т.н., информира Clinica.bg.
Днешният ден бе съпътстван от различни инициативи. В институцията на омбудсмана бе представена изложбата „И ние можем!”. Тя бе организирана от Гражданска формация „Родители в действие”, в подкрепа на правото на труд на млади хора с интелектуални затруднения. Фотоси представят преживяванията на младежи и споделят техните ежедневни борби за преодоляване на бариери, предразсъдъци и преследване на мечти – като правото да учат, да имат професия, да работят, да живеят самостоятелно. Затова и посланията са: искам, обичам, мога, уча, чувствам, творя, справям се, подкрепа, възможност. Младежи разказаха личните си истории, за да вдъхнат кураж на други като тях и да покажат как въпреки стигмата в обществото, успешно вървят по трудния път и защитават правото си на труд и развитие. В събитието участваха и работодатели, които споделиха опита си при наемането на младежи с интелектуални затруднения. Омбудсманът доц. Диана Ковачева излезе със специална препоръка до най-големите работодателски организации да подкрепят правото на труд на хората с увреждания. Анализът сочи, че въпреки законодателството, което регламентира квоти и задължение за наемането им на работа, броят им е малък. Работодателите предпочитат да плащат компенсационни такси, отколкото да подкрепят граждани в неравностойно положение.

1198 СЛУЧАЯ НА МОРБИЛИ У НАС ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
Продължава да има по няколко заразени с морбили на седмица. От началото на годината в страната са съобщени 1198 случая, информира Clinica.bg. При един от последните случаи става дума за внос на морбили от Франция при дете от Пазарджик, разказа проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. След като се върнало у нас, то отишло на рожден ден и всички неваксинирани присъстващи на празника вероятно също ще се разболеят.
Като цяло обаче разпространението на морбили у нас затихва. През последната седмица регистрираните случаи са 6. През октомври дори ликвидацията на морбили у нас бе на косъм. Точно на 21 октомври щяха да се навършат необходимите 21 дни без нито един нов случай, за да се обяви официално, че епидемичното разпространение в страната е елиминирано. Три дни по-рано, на 18 октомври, в НЦЗПБ се доказа морбили при 27 годишен мъж.

МОБИЛЕН МЕДИЦИНСКИ КАБИНЕТ ЩЕ ОБСЛУЖВА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ОТ НАД 100 СЕЛА В ОБЩИНИТЕ ПЕТРИЧ И САНДАНСКИ
Мобилен медицински кабинет ще обслужва възрастните хора от над 100 села в общините Петрич и Сандански. Специализираният автомобил е високопроходим и е оборудван с всичко необходимо за извършване на профилактични прегледи, съобщи БНР.
В него ще работят предимно фелдшери, но по график ще бъдат изпращани и лекари-специалисти.
Мобилният лекарски кабинет е осигурен по програмата за трансгранично сътрудничество и ще обслужва застаряващото население в по-отдалечените села на санданско-петричкия район, обясни кметът на Петрич Димитър Бръчков и допълни, че за работата на мобилния лекарски кабинет ще бъде изготвен график.

ОРГАНИЗИРАТ КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ В ПОСОЛСТВОТО НА СЛОВАКИЯ
Посолството на Словакия в България, БЧК и Националния център по трансфузионна хематология организират кръводарителска акция на 4 декември (сряда) от 9.30 до 13.00 часа.
Кръводаряването ще се проведе в сградата на посолството, което се намира на ул. „Янко Сакъзов” 9.
За това информира Clinica.bg като се позова на съобщение на Българския червен кръст.
Кръв ще дарят както служители на посолството, така и дипломати от мисии на други държави. В акцията могат да се включат всички желаещи да помогнат на нуждаещите се от кръвопреливане.
Желаещите трябва да са на възраст между 18 и 65-годишна възраст, уточняват от БЧК и напомнят, че всеки ден повече от 500 пострадали деца, родилки и тежко болни пациенти имат нужда от кръвопреливане.