НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.09.2021)

МЗ, БАПЗГ И НПО СА СЪГЛАСНИ НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ ПАНДЕМИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЗАКОН
Министерството на здравеопазването, Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и Националната пациентска организация (НПО) са изразили принципно съгласие Националният план за действие при пандемия да влезе в Закона за здравето. Това става ясно от внесените в парламента становища, инфомира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че със законопроекта, внесен от „Демократична България“ се предлага при обявена извънредна епидемична обстановка, Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването да приведе в действие, съответно да приеме в срок до 30 дни, Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия, който да съдържа действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразната болест, включително конкретни показатели и критерии за въвеждане на временни противоепидемични мерки.
От МЗ уточняват, че такъв план е приет и в него са предвидени видовете мерки за ограничаване разпространението на COV1D-19, както и конкретни показатели и критерии за въвеждането им.
„Подкрепяме така възприетия и към настоящия момент подход, като средство за правилно и ефективно управление на епидемичния процес в интерес на живота и здравето на гражданите. Следва да се отбележи обаче, че опитът в управлението на настоящата пандемия показва, че въвеждането на противоепидемичните мерки рефлектира във всички обществени сфери и изисква съответното финансово обезпечаване на засегнатите обществени отношения. С оглед на това е особено важно да се създаде нормативен механизъм, който да обвързва привеждането в действие на съответния национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия с осигуряването на необходимите финансови средства, които да обезпечат съответните мерки извън здравната система, които се налага да бъдат предприети, за преодоляване на последиците от наложените ограничения. Липсата на такъв механизъм е пречка за изпълнението на националния план и няма да доведе до постигане на поставените с регламентирането му цели“, пише в становището си служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
От НПО възразяват, че в нито един от етапите – нито при подготовката, нито в реализирането на активностите по плана, не са включени представители на гражданското общество, в частност пациентите и техните организации. „Именно пациентите са тези, които са най-засегнати от пандемията, особено пациентите с хронични заболявания и като такива, те трябва да бъдат ангажирани в едни бъдещи действия за справяне с коронавируса. Пример за подобна ангажираност е именно определянето на политиката спрямо тях в условията на пандемия – ваксинационна политика, допълнителна услуга и т.н.“, казват от организацията.
Според НПО изключването на засегнатите групи от толкова мащабен план е възможна причина за неуспех на каквито и да е мерки. Като пример те дават Ваксинационния план и резултатите от него към настоящия момент.
От БАПЗГ пък очакват с предложените промени да се гарантират ясни, последователни, законосъобразни и предвидими действия на здравните власти във връзка с възникнали епидемични ситуации. „Прилагането на временни епидемични мерки с цел опазване на общественото здраве са доказано по-ефективни, когато предварително са посочени конкретните стъпки и критерии за ограничаване на разпространението на заразната болест и съответно последващата отмяна на извънредната епидемична обстановка“, казват от съсловната организация.

1564 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 2 СЕПТЕМВРИ
1564 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, от които 777 са установени с PCR, а 787 – с бързи антигенни тестове. Направените за изминалите 24 часа тестове са общо 25 799. От тях 8266 са PCR, а 17 533 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 63; Бургас – 132; Варна – 167; Велико Търново – 75; Видин – 18; Враца – 34; Габрово – 18; Добрич – 24; Кърджали – 22; Кюстендил – 22; Ловеч – 28; Монтана – 36; Пазарджик – 49; Перник – 17; Плевен – 44; Пловдив – 166; Разград – 27; Русе – 65; Силистра – 21; Сливен – 46; Смолян – 16; София област – 41; София град – 220; Стара Загора – 66; Търговище – 58; Хасково – 43; Шумен – 29; Ямбол – 17.
Общо 459 051 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. От тях 33 021 са активни. 407 029 са излекуваните лица. 684 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3985 пациенти с доказан COVID-19, от тях 333-ма са настанени в интензивни структури.
2 336 831 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция са поставени у нас към момента, като от тях 12 190 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 13 897 лица-медицински служители е потвърден новият коронавирус. Нови 31 случая са регистрирани през последното денонощие. От тях 5 са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
19 001 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 51 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Премиерът Стефан Янев: ГОТОВ СЪМ ДА СЕ ИЗВИНЯ НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО СЕ ПОЧУВСТВАХА ЗАСЕГНАТИ ОТ ДУМИТЕ МИ
Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха засегнати от думите ми. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на парламентарния контрол в парламента. Темата беше повдигната от бившия здравен министър Костадин Ангелов, информира Zdrave.net като се позова на в „24 часа“.
От здравния портал припомнят, че на 2 септември в отворено писмо от БЛС поискаха извинение за казаното от премиера Янев по време на блиц контрола в същия ден, че “войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва”.
Ето какво каза още служебният министър-председател:
„Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата “война”, вкарана от него ( Костадин Ангелов – бел.ред.) във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка една дейност, която е в интерес на хората, по отношение на тяхното здраве и живот, може да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната термнология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата “война”. Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че войната е справедлива.
Ако вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях. И ако смятате, че думите ми, които вчера съм казал, са обида към тях, аз съм готов да се извиня на тези, които се чувстват засегнати. Но аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисти и всички, които се борят за човешкия живот – “Дълбока благодарност!”. Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам “война”, ако мислите, че думите ми са били такива, аз се извинявам. Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на Вас не ви се извинявам.“

МЗ, БЧК И ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА ЩЕ ПРОВЕЖДАТ ОБЩА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19
През целия месец септември информационни брошури за безопасността и ефективността на ваксините срещу COVID-19 ще бъдат разпространявани сред абонатите на топлофикационните дружества в техните клонове. Акцията е част от информационната кампания, която Министерството на здравеопазването провежда съвместно с Българския червен кръст, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Информационни материали ще бъдат раздавани в градовете Плевен, Русе, Бургас, Сливен, Велико Търново, Враца, Габрово и Перник.
Чрез партньорството си Министерството на здравеопазването, БЧК и Асоциацията на топлофикационните дружества в България си поставят за цел да предоставят достоверна информация, поднесена на разбираем език, относно ползите от имунизацията срещу COVID-19, което може да промени нагласите и недоверието в обществото и да повиши интереса към ваксините.
Доброволци на БЧК вече разпространяваха информационни брошури в Перник, Пловдив, Варна, Бургас, както и на територията на Русенска област в градовете Две могили, Ценово, Бяла и Русе, припомнят от МЗ.

51-ГОДИШЕН МЪЖ ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ НА ТРИМА ДУШИ
51-годишен мъж от гр. Велико Търново даде шанс за живот на трима души. На 1 септември 2021 г. той e изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките са взели благородното решение да дарят органите на своя близък и да спасят човешки животи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването..
На 2 септември в МБАЛ „Лозенец“ е реализирана трансплантация на черен дроб на 48-годишен мъж от листата на чакащи. На 2 срещу 3 септември в УМБАЛ „Александровска“ са направени две бъбречни трансплантации, като реципиентите са жена на 31 г. и мъж на 36 г.
Със съдействието на Министерството на здравеопазването Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ организира и координира донорската ситуация.
Министерството на здравеопазването изрази съболезнования и благодарност на близките на починалия мъж за тяхното решение да дадат възможност на лекарските екипи да спасят три човешки живота.

В ПЛОВДИВ ПРЕДЛАГАТ ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА СРЕЩУ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
В Пловдив започва кампанията „Ваучери за храна срещу ваксина“. Пред магазин „Метро“ на булевард „Санкт Петербург“ от 10:00 до 18:00 часа ще работи ваксинационен пункт в петък, събота и неделя като кампанията ще продължи през целия месец септември, информира БНР.
Ваксинираните в този пункт ще получават ваучери за храна от 20 лева, които могат да се използват в магазина за пазаруване. Могат и да се дарят в полза на фондацията, която помага на децата на медици и учители, починали от COVID-19.