НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.09.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ СЕ РАЗБРАХА ЗА ПРОМЕНИТЕ В ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР
Министерството на здравеопазването и общопрактикуващите лекари са изгладили различията си по отношение на промените в имунизационния календар. Това казаха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и председателят на НСОПЛБ доц. д-р Любомир Киров пред програма “Христо Ботев” на БНР, информира Zdrave.net.
Преди дни Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България поиска в свое становище медицинската аргументация за отпадането на една от ваксините за пневмококи и промяната в режима на извършване на проба Манту, тъй като според тях бяха нужни доказателства, че една такава промяна по никакъв начин в дългосрочен план няма да изложи на риск здравето на деца.
„Вчера имахме среща с доц. Кунчев и в продължение на доста часове обсъждахме тази и други теми, свързани с ваксинопрофилактиката. Наистина в МЗ имат материали, които са публикувани в европейски страни, със статистика, изследвания, резултати, които показват, че има резон да се редуцират някои ваксини. Тази промяна ще бъде въведена“, каза доц. Киров.
„За 10 години заболеваемостта от туберкулоза спадна два пъти – от 39 на 18 на 100 000 души. А освен това във възрастта, в която правим пробите за евентуалната имунизация, тя е още по-ниска. На практика за миналата година от 0 до 18 години имаме 80 случая на туберкулоза. Сега заради тях да правим проба на 70-80 000 деца, не е много оправдано. Още повече, че ако някой личен лекар или специалист има съмнение, има право да направи тази проба под формата на диагностична процедура, а не като част от календара“, уточни доц. Кунчев.
„Ние не сме имали конфликт, просто изказахме някои притеснения. Но има един проблем, който притеснява родителите и моите колеги за документите, които се изискват в училищата и детските градини“, каза още доц. Киров и уточни, че става дума за вписване в документите на партидния номер на сложената ваксина. „Това не е нужно на училищните власти, а същевременно много ще затрудни лекарите. Затова се надявам това изискване да отпадне“, каза и доц. Кунчев.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУСНА ПЪРВАТА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ У НАС
Днес, 03 септември 2019 г., до Агенцията по обществени поръчки е изпратена първата обществена поръчка, която е за закупуване на противотуморни лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Поръчката е на стойност 1 297 091 868,63 лева с ДДС. В тази обществена поръчка са заявените от лечебните заведения лекарствени продукти, включени в Списъка на противотуморните лекарствени продукти за лечение по амбулаторни процедури № 6 “Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания” и № 7 „Амбулаторно наблюдение/диспансеризация при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“, както и по няколко клинични пътеки.
Останалите обществени поръчки ще бъдат стартирани поетапно, уточняват от ведомството.
В рамките на проведената “Процедура по събиране на заявки за сключване на Рамкови споразумения за периода от 01.01.2020 г. до 31.12.2021 г. чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България са подадени 203 индивидуални заявки от лечебните заведения, регистрирани в системата. Обобщената заявка съдържа 775 лекарствени продукта, включени в Приложение 2 на Позитивния лекарствен списък. Общата прогнозна стойност на всички заявени лекарствени продукти е в размер на 1 670 883 110,79 лева с ДДС. За да бъде осигурена ритмичност на провежданите процедури, Министерството на здравеопазването ще стартира шест отделни обществени поръчки за заявените лекарствени продукти.

РЗИ-СОФИЯ ПРИЗОВА ШОФЬОРИТЕ ДА ПАЗЯТ ДЕЦАТА
Столичната РЗИ излезе с призив да се пазят децата на пътя, особено сега с наближаването на 15 септември, информира Clinica.bg.
„Отговорността за повишаване на безопасността и намаляване на травматизма по пътищата е на цялата общественост. Безопасността на децата – участници в пътното движение е един от най-сложните проблеми на обществото, тъй като е пряко свързан с опазване на живота и здравето им днес и с подготвянето им като знаещи, културни, дисциплинирани и отговорни участници в движението в утрешния ден”, заявяват инспекторите. Те припомнят, че децата, поради малкия социален опит, който имат, техните възрастови, физиологични и психологични особености, са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми.
„Основните ситуации, в които децата са застрашени от пътни инциденти, са: при игра на пътя, на път за училище и обратно, при каране на велосипед, при използване на обществен транспорт, при возене в автомобил. За да са в безопасност децата ни, трябва да ги запознаем с правилата за движение по пътищата”, предупреждават от РЗИ. И дават точни препоръки как родителите да проконтролират точно дали малчуганите спазват указанията им за пресичане и дали се движат по уговорения маршрут.
Данните сочат, че за 2018 г. България е на второ място в Европа по загинали в катастрофи. В страната ca нacтъпили 6684 тeжки ПТП, кaтo при нaд 1200 oт тях e имaлo тeжкo пocтрaдaли. Зaгинaлитe пo пътищaтa прeз минaлaтa гoдинa ca 611, a рaнeнитe – 8466. През първите 7 месеца на 2019 г. на територията на страната са станали 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Средно около 30 деца у нас на година губят живота си при инцидент на пътя.

ПРЕДЛАГАТ УЛЕСНЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ТЕЛК С ЦЕЛ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДАНЪЧНО ОБЛЕКЧЕНИЕ
По-улеснена процедура за доказване на ТЕЛК с цел използване на данъчно облекчение се предлага в пакета с промени в данъчните закони, публикуван на сайта на Министерството на финансите. За това информира БНР.
Всички данъчни закони се променят като преходни и заключителни разпоредби на един закон – този път на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Улеснението за данъкоплатците, които имат право на облекчение заради ТЕЛК, идва от това, че отпада задължението им да включат сканирано копие на документа си, когато подават данъчна декларация. Това е една от малките промени, които засягат физическите лица в пакета от данъчни закони за догодина.

Акад. д-р Ивона Даскалова: УВЕЛИЧАВАТ СЕ ХОРАТА СЪС ЗАХАРЕН ДИАБЕТ
“В световен мащаб се увеличават случаите на захарен диабет и на заболяванията, свързани с въглехидратния толеранс. Процентът на хората със затлъстяване също нараства”. Това каза в ефира на БНР акад. проф. д-р Ивона Даскалова – началник на Клиниката по ендокринология във Военно-медицинската академия и консултант към НЗОК.
В предаването “12+4” по програма “Хоризонт” тя обясни, че над 50% от хората със захарен диабет тип 2 не знаят за заболяването си, а когато то се открие, вече е с много усложнения. Акад. Даскалова посочи като причина за това липсата на профилактични изследвания и добави, че е много важно да знаем, че когато се открие наличие на предиабет, той може да бъде преборен със съответен режим и лекарски съвети, за да не се отключи захарният диабет.
За 2017-2018 г. 475 млн. души в света са били със захарен диабет, очаква се през 2030 г. бройката им да бъде над 650 милиона.

НОВА ИНИЦИАТИВА НА “КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ”
11 кувьоза в 11 малки болници в страната. Това показва равносметката за година и половина на кампанията “Капачки за бъдеще”. “Успяхме да съберем средствата от рециклирането на 140 000 килограма пластмаса”, разказа в ефира на bTV Лазар Радков.
Кампанията за събиране на капачки от пластмасови бутилки продължава. На 29.09.2019 г. на столичния площад “Княз Александър I” ще бъде открит поредния пункт. Там между 9:00 ч. и 17:00 ч. всеки ще може да предаде пластмасовите капачки, които е събрал. Целта е отново да се съберат средства, за да се заменят стари или неработещи кувьози в лечебни заведения в цялата страна.
“За първата година и половина на кампанията са събрани и рециклирани 140 000 кг пластмаса. Със събраните средства са закупени и дарени 11 кувьоза в 11 малки болници в страната. Чакаме още 6 кувьоза да пристигнат”, обясни Радков. По думите му според направените проучванията, 77%от хората са съобщили, че са намалили употребата на пластмаса, а 89% са започнали да рециклират повече. Пунктове за събиране капачки ще има и в други градове на страната.

ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ, ПОСВЕТЕН НА МОДЕРНАТА ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА
Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”- Варна и УМБАЛ „Александровска” организират международен научен форум на тема „Компютърно-базирана ядрено-магнитна резонансна образна диагностика на сърдечно-съдови и мозъчни заболявания” MRBALKAN Sofia 2019, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение.
Той ще се проведе от 12 до 14 септември в Аудитория „Проф. д-р Янко Добрев” – II хирургия в Медицински университет – София. Форумът е съфинансиран от Фонд „Научни изследвания” към Министерство на образованието и науката по Процедурата за подкрепа на международни научни форуми, провеждани в България.
Конференцията е насочена към добре балансирана комбинация от инженерни и клинични сесии и ще обхване основите на ЯМР, както и авангардни научноизследователски разработки в тази област. Поканените лектори ще изнесат приблизително 20 презентации за различни аспекти на ЯМР. Изследователи от региона също ще имат възможност да представят своята работа.

В ПЕРНИК СТАРТИРАТ ВНЕЗАПНИ ПРОВЕРКИ ЗАРАДИ СИСТЕМНО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА
В Перник започват внезапни комплексни проверки, за да се установи кой замърсява града, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, информира БНР.
Министър Димов посети Перник заради многобройните сигнали и недоволството на гражданите от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни. Пред журналисти той съобщи, че заедно с кмета Вяра Церовска са набелязани конкретни мерки, за да се установи кой е източникът на това замърсяване: “С кмета съвместно ще напишем и ще направим искане до МВР, ДАНС, прокуратурата, естествено Районната инспекция по околната среда и Басейнова дирекция, както и Районната здравна инспекция, за комплексна проверка на всички индустриални обекти в района, за да може да бъде установен или да бъде направен опит за установяването на източника”.
“Ще бъдат засилени внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да се види какво точно ще се гори”, каза още министърът и призова активните граждани на Перник да имат свои представители в тези проверки.