НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.08.2018)

70% ОТ ЛЕКАРИТЕ В СВЕТА ПРЕДПОЧИТАТ ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ ПРЕД ЕСТЕСТВЕНОТО РАЖДАНЕ

Ново изследване показва, че почти 70% от лекарите, които правят цезарово сечение при раждане, всъщност го правят заради опасения, че след естествено раждане ще бъдат съдени, информира Zdrave.net. Обзор на проведени изследвания по темата дава представа за основните причини, поради които акушер-гинеколозите прибягват до цезарово сечение. Освен заради страха от съдебно преследване, лекарите избират цезарово сечение и за да избегнат нанасянето на вреди на тялото на жената, а също така и защото за естествено раждане нямат достатъчно персонал. Лекарите също така могат да предпочетат цезарово сечение, тъй като за тях това е по-удобната и „организирана“ процедура независимо от доказателствата, че естественото раждане в действителност е по-безопасно и по-рядко предизвиква усложнения.

Експертите твърдят, че е важно да бъдат разбрани мотивите на лекарите, които предпочитат оперативната намеса, нерядко неоправдана от медицинска гледна точка.

В хода на проучването, проведено от Тринити Колидж в Дъблин, Ирландия, са анализирани 34 научни изследвания по въпроса за отношението на лекарите към цезаровото сечение, проведени в 20 държави по света между 1992 г. и 2016 г.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Public Library of Science.

 

ОТ ДНЕС ТЕЛК ИЗДАВАТ РЕШЕНИЯ ПО НОВИ ПРАВИЛА

От днес лекарите в ТЕЛК изчисляват процента на загубена работоспособност по различен начин. Промените в наредбата за медицинската експертиза на Министерство на здравеопазването са обнародвани в “Държавен вестник”, съобщи Clinica.bg.

С промените се предлага нов подход при оценката на инвалидност чрез премахване на математическата формула на изчисление при множество увреждания. Идеята е да се даде приоритет на най-тежките случаи, а по-леките да се пресеят. Заради това най-голям процент ще носи основното заболяване, а процент за придружаващо ще се дава само, ако то е с над 50% инвалидност. Това означава, че ако основната диагноза носи 80%, ще може да се добавят до 20% от втората. Повишават се същевременно процентите при злокачествени образувания. Досега при онкологични диагнози след петата година, ако липсват метастази, лекарите определяха 30% увреждане, но с новите промени се предлага да се гарантират 50% трайно намалена работоспособност.

 

ЛЕКАРИ ОТ ЧУЖБИНА ЩЕ ЛЕКУВАТ БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТИ

Идеята на новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев у нас да идват лекари от чужбина, за да лекуват пациенти, е много добра. Това заяви пред БНР зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, информира Zdrave.net. По думите му, по този начин биха се постигнали няколко резултата едновременно: болният остава в собствената си страна, сред своите близки; получава висококвалифицирана помощ от водещи специалисти; нашите лекари поемат знанията и опита на колегите си отвън; намаляват се и разходите, тъй като за този тип подход се плащат хонорари на хората, които извършват лечението тук на място, а се спестяват разходи, които биха могли да бъдат ползвани за лечение на други хора.

„Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности да се финансира такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо, малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дни“, отбеляза д-р Пенков и посочи, че в нормативните документи трябва да се направят необходимите корекции, за да се улесни начинът за получаване на медицинска помощ.

 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: НУЖНО Е ДА СЕ НАМЕРИ БАЛАНС В СИСТЕМАТА

Смятам, че идеята новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев за това финансовият ресурс на здравната каса да се насочва там, където може да се постигне ефикасност, ефективност и контрол, е в основата на това да избегнем лобизма там, където има опасност от него, там, където се кръстосват големи парични потоци”. Това коментира пред „Телеграф” председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, информира Zdrave.net. Той коментира и очаквания нов здравноосигурителен модел, като посочва, че недостатъците на сегашния не са свързани нито с достъпа до здравеопазване, нито в липсата на високи технологии, нито с качеството на специалистите и апаратурата, а с правилата, по които работи системата. „И точно те носят вина за недоволството на обществото. Аз очаквам промените, които ще предложи екипът на министъра, да са насочени към това”, казва д-р Маджаров.

По думите му, в системата трябва да има баланс, така че с наличните ресурси да се постигне удовлетвореност и у пациентите, и у изпълнителите на медицинска помощ, и у производителите и търговците на лекарства. „В противен случай ще останем държава само на недоволни пациенти”, прогнозира той. Председателят на БЛС за пореден път подчертава, че една от стъпките за промяна трябва да е въвеждане на регламентирано доплащане.

 

БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИ С УСПЕШНА МИСИЯ ДО КИШИНЕВ

Мобилен екип от болница „Св. Анна” изпълни успешна мисия до Кишинев. Д-р Иван Желязков и д-р Веселен Велеч – реаниматори-анестезиолози прелетяха през няколко държави и помогнаха на тежко пострадал пациент, информира Clinica.bg.

14 годишно момче от молдовски произход е претърпяло сериозен инцидент при падане в басейн в хотел близо до Варна. Вследствие на падането детето счупило два шийни прешлена и няколко ребра, получило е мозъчен оток и тежко възпаление на белите дробове.  Родителите са пожелали момчето да бъде транспортирано спешно до Републиканска детска неврохиругична клиника „Майка и дете” в Кишинев. Българският много опитен и е участвал в над 30 подобни мисии в Азия, Африка и Европа. Работата на двамата лекари е приключила с успех в Кишинев, където детето е поето от молдовски лекари.

 

УЕДНАКВЯВАТ ПРАВИЛАТА В ЕС ЗА ОЦЕНКА НА ЗДРАВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

Асоциацията на Европейските болнични фармацевти (EAHP) подкрепя усилията на Европейската комисия за увеличаване на кооперацията между държавите членки при извършване на оценката на здравните технологии (ОЗТ). Това се казва в позиция на асоциацията, съобщи Clinica.bg. Повод за нея е напредъкът в работата на комисията за уеднаквяване на правилата в общността при преценката дали едно ново лекарство или изделие има принадена полза и икономически ефект, за да се финансира с публични средства. Към момента всяка държава сама изработва правилата, по които прави този анализ. Идеята на ЕК обаче е те да се уеднаквят поне за медицинската част на оценката, а икономическата да остане приоритет на всяка страна.