НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.07.2022)

МЕДИЦИ-ПЕНСИОНЕРИ СПАСЯВАТ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Над 55 години са 53,5 на сто от лекарите у нас, които са общо 29 604 за страната, сочат данните на Националния статистически институт към края на 2021 г. На пенсионна възраст – над 65 години, са 18,6 на сто. Проучване на кореспондентите на БТА в страната показа, че активно работят и над 80-годишни медици, а някои от най-възрастните представители на хуманната професия споделиха и своята мотивация за труд на тази възраст.
Застаряването на лекарите е сред сериозните проблеми на ръководствата на лечебните заведения. Според главния лекар на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков в такива условия се работи много трудно.
“Ако всички лекари и сестри в България, които са в пенсионна възраст, се пенсионират, здравната ни система ще катастрофира”, коментира за БТА д-р Красимир Панчев, председател на Лекарската колегия в Кюстендил.
„Веднага ще отстъпя мястото на някой млад, но нито един не го иска“, сподели за БТА 80-годишният завеждащ лечебната дейност в сектора по фтизиатрия към отделение „Пулмология и фтизиатрия“ на държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана д-р Цветан Петров.
“Мотивира ме любовта към професията”, каза за БТА 85-годишният общопрактикуващ лекар Оник Кеворкян, чийто кабинет е в хасковското село Стамболово. Признава, че и финансовото ѝ измерение не е без значение.
Проблемът със застаряването на лекарите е свързан и с липсата на млади практикуващи медици – до 35 години. Според националната статистика техният брой в страната е 4 935 или 16.7 на сто от всички. По думите на директора на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев, който е и председател на Националното сдружение на общинските болници, младите лекари идват за малко и бързо си отиват, като най-често намират реализация в чужбина.
Най-младият сред личните лекари в Русенско – 45-годишният д-р Айдън Джиниев казва, че причината е прекалено голямата натовареност с административна дейност, липсата на професионално развитие и време за адекватна почивка и отпуск. По думите му, за да бъде тази специалност желана, трябва да се облекчи административната дейност.
Общо 1322 са лекарите на щат в Старозагорска област, от тях на възраст от 54 до 64 години са 514, а над 75 години броят им е 21, съобщи за БТА Милена Караиванова, началник на Териториално статистическо бюро-Югоизток в Стара Загора.
Най-възрастният общопрактикуващ лекар на територията на Кюстендилска област е 85-годишна жена, съобщиха за БТА от Регионалната лекарска колегия в Кюстендил. От всичките 389 лекари, членуващи в местната колегия, 152-ма са над 61-годишна възраст, посочиха още от там. Средната възраст на лекарите сред мъжете е 58 години, а тази сред жените – 57.
44% от сестринския персонал в кюстендилската многопрофилна болница са в пенсионна възраст, каза за БТА изпълнителният директор на здравното заведение д-р Александър Величков. Това са общо 64 души, сред които влизат медицински сестри, акушери, лаборанти. В пенсионна възраст в най-голямото здравно заведение в Кюстендилска област са и 20% от лекарите. “Младите хора остават в големите градове и това не е само при лекарското съсловие. Това е свързано с по-добро заплащане, семейство, деца, образование, култура”, коментира д-р Величков. Според него тенденцията е големите градове да стават все по-големи, а малките – обратното. Въпреки това към момента в кюстендилската болница няма недостиг на медицински специалисти. От няколко години в здравното заведение работят и лекари от Босилеград (Сърбия), които са завършили медицина в България.
Възрастовата структура в МБАЛ-Търговище, където работят 98 лекари и 228 медицински специалисти, показва, че процентът на младите специалисти е малък. При лекарите най-голяма е групата на работещите на възраст между 51-61 години – почти 38%, а на младите до 30 години – 11%.

366 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
314 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 56 от тях са установени с PCR, а 258 – с бързи антигенни тестове. 64,01% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Направените у нас тестове през последното денонощие са общо 1 663 – от тях 358 са PCR, а 1 305 – антигенни, сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 58; Варна – 50; Велико Търново – 4; Враца – 6; Габрово – 1; Добрич – 7; Кърджали – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 4; Плевен – 3; Пловдив – 7; Разград – 3; Русе – 4; Силистра – 1; Сливен – 14; Смолян – 1; София област – 10; София област – 109; Стара Загора – 10; Търговище – 2; Хасково – 4; Шумен – 5.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 173 091. От тях 59 814 са активни. 1 076 020 са излекуваните лица. 23 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 366 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 27 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са шест, от тях 83,33 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 412 619, като от тях 47 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 676 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през последните 24 часа: два от тях са установени при лекари, а един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 257. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.