НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.07.2019)

УВЕЛИЧАВАТ СТИПЕНДИИТЕ ЗА СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ

Увеличение на стипендиите за студентски практики, реши правителството. Скокът се изразява в повишаване на часовата ставка – от 2 до 2.5 лв. на час, информира Clinica.bg. Това гласят приетите вече промени в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии. Общата сума на стипендията ще се формира според часовете на заетост.
С изменението се дава възможност на висшите училища да заплащат стипендии на студентите при провеждане на студентска практика, извън предвидената по учебен план практическа подготовка.
Размерът на стипендиите на студентите за времето на провеждане на практиката не трябва да изостава от минималната работна заплата в страната, за да имат младите мотивация да придобиват практически приложими познания, посочват от МОН.
Определена е и сумата от 320 лв. като разход за провеждането на една студентска практика. Тя включва разходите за възнаграждение на академичния наставник от висшето училище и на ментора от обучителната организация, пътните разходи, разходите за застраховки на студентите по време на практиката и др.
Наред с увеличението на стипендиите се предлага и скок в ставките за менторите и академичните наставници, които също са ангажирани в провеждането на практическото обучение. За академичните наставници е предвидена ставка до 20 лв. на час. За една практика те са ангажирани общо 5 часа, с което общия разход за тях възлиза до 100 лв. При менторите пък ставката е до 20 лв. На тях се полагат по 10 часа на практика и така възнагражденията им са в размер на 200 лв.
Промените ще обхванат всички висши училища в страната, в които през учебната 2018/2019 година се обучават общо 203 602 студенти в редовна и задочна форма на обучение. Средствата за осигуряване на стипендиите на студентите и присъщите разходи при провеждане на студентските практики се осигуряват от бюджетите на висшите училища, целеви средства или чрез финансиране от европейските структурни и инвестиционни фондове.

ОБМИСЛЯТ ОБУЧЕНИЕ НА БОЛНОГЛЕДАЧИ, СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ И СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ ЗА ХОРА В НУЖДА
Да се организира обучение за болногледачи, социални работници и социални асистенти за хора в нужда. Тази идея е обсъдена от „Агенцията за социално подпомагане” и Българският Червен кръст. Тя би била допълнителна мярка по европрограмата за подпомагане с хранителни продукти, така че хората да получат не просто материално подпомагане, а и някакво допълнително умение, обясниха от БЧК.
И в момента освен пакетите с храни на нуждаещите се предлагат и други услуги, които биха им били от полза като например напътствия как да се пазят от телефонни измами, как да живеят здравословно, как да си планират месечния бюджет и т.н. Идеята е тази допълнителна подкрепа да се разшири, информира Clinica.bg.
Над 32 000 тона хранителни продукти са раздадени в трите проведени до момента кампании за подкрепа. Те се реализират по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. Ежегодно помощта по операцията „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти” достига до над 500 000 души, стана ясно по време на семинар по темата на АСП и БЧК.
Според анализа повече от 1/4 от нуждаещите се от подпомагане (27%) са деца до 15 г., 25% са хора с увреждания, 22% са възрастни над 65 г. и др.
За следващата кампания е предвидено пакетите да включват 17 вида храни. Очаква се през месец юли да стартира поетапното зареждане с продукти на складовете на Българския червен кръст, след което ще стартира организация за раздаването им.

НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ СЕ ВЛИВА В НЦОЗА
Националният център по наркомании (НЦН) се влива в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), тъй като сходни дейности се изпълняват от специализирана дирекция на Министерството на здравеопазването. Това реши на днешното си редовно заседание правителството, информира Zdrave.net.
По този начин ще бъде избегнато дублиране на функции и отговорности. В резултат на преобразуването към НЦОЗА ще премине персоналът на НЦН, необходим за осъществяване специфичните функции на Центъра по обществено здраве, съобщава правителствената информационна служба.

БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ДВОЙНО ЗА ГОДИНА
„Предупреждавам, никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея“, заяви премиерът Бойко Борисов заради увеличения брой на болничните тази година, информира Zdrave.net.
Борисов допълни, че е възложил проверка и ще се вземат мерки заедно с прокуратурата и МВР. Причината за това е, че докато миналата година болничните са били 2 милиона, то тази те са стигнали 3.5 милиона.
„Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина“, каза премиерът и допълни: „В същото време се отчита, че големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди и то през това време им текат заплатите, не могат да бъдат заместени“.

УВЕЛИЧАВАТ ЩАТА НА НЕЛК И ДЪРЖАВНИ ПСИХИАТРИЧНИ БОЛНИЦИ
Ще бъде увеличен щатът на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, като целта е запазването на функциониращия към момента в това лечебно заведение лабораторен комплекс. Това реши днес правителството на редовното си заседание, съобщи Zdrave.net.
Ще бъде увеличена и числеността на медицинския персонала в Държавната психиатрична болница – с. Церова Кория. Това ще се случи за сметка на закрити щатни бройки в системата на домовете за медико-социални грижи за деца. Към момента в Държавната психиатрична болница – село Церова Кория има недостиг на медицински кадри.
В решението на правителството е залегнало да бъде увеличена и щатната численост на Националната експертна лекарска комисия, за да бъде достатъчно ефективна НЕЛК при изпълнението на възложените й функции.

ИЗБРАХА НОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПАЦИЕНТИТЕ В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК
Заместник-председателят на Национална пациентска организация Андрей Дамянов ще представлява пациентите в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на НПО. Адвокат Дамянов заменя адвокат Пламен Таушанов, който е председател на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).
Изборът на Дамянов е станал на заседание на представителните организации за защита на правата на пациентите, проведено преди няколко дни.
Мандатът на Андрей Дамянов е за една година и изтича на 18 юни 2020 г.
Адв. Андрей Дамянов има над 20-годишна юридическа практика. В структурата на Националната пациентска организация е от самото създаване на организацията през 2010 г. Той изготвя юридическите становища на НПО по законопроекти и други нормативни актове в сферата на здравеопазването. Повече от 15 години адв. Дамянов е ангажиран с пациентското движение у нас – работи в помощ на различни пациентски организации: МС Общество – България, НСБХ „Хепасист“ и др.